różne sposoby. Ja akurat wcinam te ciacho (jeśli można to tak nazwać, bo sama nie wiem co to jest ;D ) na śniadania z dużą ilością kefiru z sokiem malinowym ;) Pycha ! ;)2 jajka3 łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego2 kopiaste łyżki otrębówłyżeczka mąki kukurydzianejłyżeczka proszku do pieczenia3-4 tabletki słodzikakilka kropel dowolnego aromatuWszystko razem dokładnie mieszamy i wkładamy do mikrofalówki(...)4min (najwyższe fale).Osobiście, tak jak już pisałam, polewam to kefirem (kefir + sok z Lidla o którym już wspominałam, albo po prostu ze słodzikiem). Zalewam to całe i wcinam aż się uszy trzęsą ! ;) Druga opcja jest taka że można użyć to jako chleb/bułkę, tylko nie dodajemy wtedy słodzika (lub opcjonalnie 1 tabletkę), aromatu i osobiście zmniejszałam ilość jajek
charlotte gotujekuchenki i studzimy.Mleko miksujemy z jajkami na gładką masę.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy.Dodajemy do mąki mokre składniki, skórkę pomarańczową, sok oraz skórkę z cytryny i mieszamy drewnianą łyżką tylko do czasu połączenia się składników.Pieczemy 15 - 20min w 200 st C.Smacznego
charlotte gotujejakim tylko chcecie, idealne będą też z marmoladą :) Składniki:1 kg mąki2 szkl ciepłego mleka1 i 1/2 kostki drożdży1 łyżeczka proszku do pieczenia3 jajka1 szkl olejucukier waniliowy7 łyżek cukruopcjonalnie sok z cytryny Dodatkowo:domowy dżem lub marmoladamleko do posmarowania bułeczekPrzygotowanie:Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 1 szklance ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.Do miski wrzucamy mąkę, 1 szkl(...)mleka, proszek do pieczenia, 3 jajka, olej, cukier waniliowy, cukier i sok z cytryny jeżeli go używamy. Dokładnie zagniatamy ciasto - ma być gładkie i powinno odchodzić od ręki. Formułujemy kulę, delikatnie oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godz.Po tym czasie odrywamy niewielkie kawałki ciasta, rozplaszczamy w dłoniach i na środek kładziemy łyżeczkę powideł. Zlepiamy boki
charlotte gotujeformę natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą lub mąką i wylewamy masę. Pieczemy ok. 50 min w 180st. C. Studzimy, a następnie przecinamy na 3 części.Krem bananowy: 1,5 szklanki soku wlewamy do garnuszka i zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałym soku rozpuszczamy budyń i wlewamy na gotujący się nektar. Mieszamy bez przerwy do uzyskania gęstego budyniu. Gotowy odstawiamy do wystudzenia.Mas
charlotte gotujeusmażyć na złoty kolor.Sos pietruszkowy: pęczek natki pietruszki, 1 szklanka śmietanki 30%, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki drobiowego bulionu, łyżeczka soku z cytryny, szczypta startej skórki z cytryny, łyżeczka mąki, sól, biały pieprz. Cebule obrać i drobno posiekać, czosnek zaś przecisnąć przez praskę. Zeszklić na odrobinie(...)śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami bulionu. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę rozrobioną w kilku łyżkach zimnej wody. Doprawić solą, pieprzem, sokiem oraz skórką z cytryny. Gorące kotlety podawać z ciepłym sosem
Z miłości do słodkościBabeczki w 5 minut?, czemu nie :). Szybkie i bardzo aromatyczne ciasto, dodanie soku z cytryny i starcie skórki sprawia, że zapach i smak pobudza nasze zmysły. Podaję przepis na 18-20 babeczek:Składniki na ciasto cytrynowe: 4 duże jaja lub 5 jeśli są małeJaja rozbijamy do miski i ważymy je, waga jaj jest wyznacznikiem reszty składników, u mnie(...)łyżeczka proszku do pieczenia1 i 1/2 cytryny jeśli są duże, lub 2 małe1. Jajka z cukrem i margaryną ucieramy na puszysta masę,(ja użyłam miksera). Dodajemy połowę mąki, sok z cytryn, oraz ścieramy skórkę z obu cytryn do ciasta. Dodajemy drugą połowę mąki i proszek do pieczenia. 2. Przygotowujemy foremki na babeczki, ja używam silikonowych. Piekarnik rozgrzewamy
Apetyczna babeczkaposiekaną w bardzo drobną kostkę pigwę oraz gruszkę. Doprawiamy szczyptą soli. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i dokładnie mieszamy. Salsa mango-paprykaMango i papryki kroimy w kostkę, mieszamy. Doprawiamy sokiem z limonki.Prażone orzechy włoskieOrzechy włoskie siekamy i wkładamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażymy kilka minut, doprawiamy solą. Ostatni szlif...Na talerzu układamy kilka łyżek kaszy gryczanej. Grillowane plastry szynki
Mango Papajapapryczki chili3 ząbki czosnku2 łyżki pietruszki posiekanejsólpieprz białyskórka otarta z 1/2 cytrynysok z 1/2 cytrynyWykonanie:Wstawiamy wodę na makaron. Krewetki rozmrażamy, usuwamy jelito i pancerzyk, nacinamy do połowy. Przelewamy sokiem z cytryny, solimy i posypujemy białym pieprzem. Masło i 1 łyżkę oliwy rozpuszczamy w rozgrzanym woku. Wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, dodajemy skórkę z cytryny i papryczkę chili pokrojoną
Blondynka GotujeUrzekł mnie swoim smakiem, który troszeczkę przypomina duszoną kapustę z tego przepisu, ale to chyba przez dodatek kminku. ~ Duszony jarmuż ~Składniki:(1 porcja)jarmuż (~150g)łyżeczka soku z cytrynyłyżeczka ketchupuprzyprawy: sól, pieprz, czosnek staropolski, kminekJarmuż myjemy, wykrawamy z niego twarde części, siekamy. Na patelnię wrzucamy łyżeczkę masła, jarmuż, szczyptę soli i wlewamy trochę wrzątku. Przykrywamy patelnię pokrywką(...)czekamy aż jarmuż trochę zmięknie. Dodajemy przyprawy i dusimy jarmuż aż zmięknie. Dodajemy ketchup i czekamy aż trochę zagęści naszą potrawę. Na koniec dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku
Kuchenny Skrawek Niebamuszę przyznać, że na początku było dramatycznie, ale po kilku ciasteczkach mniej więcej załapałam, o co chodzi :) Lukrem ozdobiłam CYNAMONOWE CIASTECZKA.Składniki:1 szklanka cukru pudru1 białko4 krople soku z cytrynykolor zielony: szczypta herbaty matcha lub barwnik spożywczykolor różowy: 2 krople koncentratu z buraczków lub barwnik spożywczySposób I: Wszystkie składniki na lukier umieszczamy w misce i ucieramy na jednolitą masę(...)pomocy drewnianej łyżki ok. 10 -15 minut. W razie potrzeby dosypujemy trochę cukru pudru.Sposób II: Białko ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier puder. Na końcu dodajemy odrobinę soku z cytryny.Nie denerwujcie się, jeśli na początku nie będzie wam wychodzić. Niezastygnięty lukier można jeszcze zetrzeć z ciasteczka i spróbować jeszcze raz :)Uwagi: Jeżeli macie zamiar zjeść ozdobione ciasteczka
My Culinary Artogródeczka chwilkę przed burzą :)) ). Mam nadzieje, że propozycja letniego, delikatnego i dość słodkiego ciasta przypadnie Wam do gustu. SKŁADNIKI:BEZA:6 białek250 g cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka soku z cytrynyWYPEŁNIENIE BEZY:500 ml śmietanki 36%łyżka cukru 5 kropelek aromatu waniliowego 100 g owoców (można wykorzystać owoce według uznania, ja wykorzystałam poziomki, maliny, kilka borówek amerykańskich(...)łyżeczki żelatyny1/4 szklanki gorącej wodyWYKONANIE:Na początek należy włączyć piekarnik na 180 stopni. Białka należy ubić na sztywno, następnie po troszkę dodawać cukier ciągle ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na niego wyłożyć ubitą bezę - średnica koło ok 20-25 cm. Boki bezy należy podciągnąć troszkę to góry
Serce zamknięte w formie pysznościmąki ziemniaczanej3 jajka 1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octuszczypta soliMUS:850 g wiśni3 łyżki cukru pudru2 galaretki wiśniowe1/4 szklanki wodyPONCZ:1/4 szklanki gorącej wodyłyżeczka cukrułyżka soku z cytrynyBITA ŚMIETANA:650 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%2 łyżki cukru pudru1,5 łyżeczki żelatyny3 łyżki gorącej wody+ kilka borówek amerykańskich do dekoracji.WYKONANIE:Na samym początku najlepiej przygotować(...)białkami. Połączone składniki można przełożyć na formę i włożyć do piekarnika na 20 minut.Po upieczeniu wyciągnąć biszkopt i pozostawić do ostygnięcia.Przygotowanie ponczu - do gorącej wody dodać cukier i sok z cytryny, wszystko razem wymieszać. Kiedy biszkopt będzie zimny to rozprowadzamy poncz na cieście. Gdy mus wiśniowy zaczyna się ścinać możemy go przełożyć na biszkopt - następnie wstawiamy do lodówki
Serce zamknięte w formie pysznościpodsumowanie, napisze tylko tyle, że orzechowa kruszonka jest dla mnie tak cudownie pysznym zaskoczeniem, że już rozmyślam do jakiego ciasta ją przemycić :)SKŁADNIKI:CIASTO:2 łyżki soku z cytryny150 g masła200 g cukru3 jajkaskórka z połowy cytryny400 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia180 ml mleka+ 700 g jabłekKRUSZONKA:200 g orzechów włoskich70 g mąkipół szklanki cukru25 g zimnego masłaWYKONANIE(...)wybrałam do tego ciasta formę kwadratową o boku 25 cm.Na samym początku należy obraz jabłka i pokroić w kostkę, następnie dodać sok z cytryny i wymieszać, aby jabłka nie ściemniały. Przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia.Robimy ciasto: masło ucieramy na gładką masę, dodajemy do niego cukier, jajka, skórkę z cytryny. następnie przemiennie dodajemy mąkę i mleko. Kiedy wszystko
Serce zamknięte w formie pysznościszklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szkladnki cukru2 lyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju0,5 szklanki mleka0,5 grapefruita1 dojrzała gruszkaSuche składniki mieszamy razem w misce. Wyciskamy sok z grapefruita. Gruszkę obieramy kroimy na kawałki i zgniatamy na mus (dojrzałe owoce można rozgnieść widelcem, twardsze trzeba zmiksować w blenderze). Gruszkę, sok z grapefruita, jajko, olej i mleko dodajemy
Ciastkozercycukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g migdałów 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka płatki migdałowe wiśnie w cukrze (lub kandyzowane) Składniki na lukier 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek cukru pudru Migdały kroimy na drobne kawałeczki lub mielimy w mikserze na proszek. Dodajemy do pozostałych suchych składników i mieszamy. Jajko, olej oraz mleko dodajemy(...)mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Odsączamy wiśnie z soku, nakładamy do foremek po łyżce ciasta i wiśnie. Wypełniamy ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu i układamy jeszcze jedną warstwę wiśni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około
Ciastkozercy