sałaty z tłustymi szprotkami,ale efekt jest naprawdę zadziwiający, lubię tak podane rybkiSkładniki:1/2 główki sałaty lodowejpuszka szprotek w oliwieczerwona cebula4 łyżeczki oliwy z rybekpieprz mielony Kamissól morska Kamisłyżeczka soku z cytrynyWykonanie:Sałatę rwiemy na małe kawałki, układamy na talerzu, polewamy je oliwą z ryb. Cebulę kroimy w piórka, wykładamy na sałatę razem ze szprotkami.. Oprószamy solą, pieprzem(...)skrapiamy sokiem z cytryny
Z Majeczką w kuchniwaniliowych0,5 l śmietany 18 gęstejsok z 1 cytryny Wykonanie:Źółtka oddzielamy od białek.Ucieramy z cukrem cukrem waniliowym i masłem na pulchną masę mikserem. Dodajemy mąkę, śmietanę, sok z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy ręką. Ubijamy pianę z 30 jajek , dokładnie połączamy z pozostałym ciastem. Znów dokładnie mieszamy dłonią. Wałek do wypieku sękacza(drewniany, z jednej strony musi
Z Majeczką w kuchniCiebie..Składniki:120g miękkiego masłakilka kropel ekstraktu waniliowegoskórka starta z 1 cytryny200 g mąki2 jajka0,7 szkl.cukruszczypta soli moskiej Kamis1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 szkl joguru naturalnego2 łyzki soku z cytryny(świezo wycisnięty)lukier:woda i cukier puder2 łyżki oleju rzepakowegoWykonanie:Masło ucieramy z cukrem,skórka cytrynową i ekstraktem z wanilii na puszysta masę.Stopniowo dodajemy jajka,cały czasucierając(...)Zmniejszamy obroty dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.Następnie dodahjemy jogurt,sok cytryny i olej, mikujsemy do połaczenia się składników.Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną,pobsypanej mąką formy o poj.2 litry ,pieczemyw 160 st.ok.50 minut.Z cukru pudru i wody robimy lukier,polewamy nim babkę,posypujemy pokrojoną skorką cytrynową
Z Majeczką w kuchnijednej cytrynysól morska ziołowa Kamis ok. 2 łyżeczekpieprz mielony Kamis ok. 2 łyżeczekWykonanie:Pierś kurczaka przecinamy wzdłuż na pół na kotlety. Do miseczki wlewamy jogurt, kruszymy tymianek, dodajemy sok z cytryny i skórkę otartą z cytryny, dodajemy tez sól ziołową i pieprz. Każdą porcję piersi posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do marynaty. Musi pobyć w niej ok. 2godzin- ja wkładam
Z Majeczką w kuchnipróbował, więc nie czekajcie, składniki ogólnodostępne, próbujcie !Składniki:2 garście rukoligarść orzechów włoskich Bakallandpól szklanki migdałow w płatkach Bakalland5 truskawekkilka kostek sera fety3 łyżki octu winnego1 łyżka soku z cytrynysól, pieprz- opcjonalnieWykonanie:Na talerzu układamy rukolę, na niej pokrojone w plastry truskawki. Kruszymy ser feta, rozdrabniamy orzechy, posypujemy sałatkę. Na suchej patelni podprażamy migdały, również posypujemy sałatkę. Ocet winny(...)łaczymy z sokiem z cytryny, polewamy po sałatce. Jesli chcemy możemy jeszcze oprószyć solą i pieprzem
Z Majeczką w kuchniszklanki cukru pudru 2 żóltka+1 jajko kostka margaryny 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki smietany aromat waniliowy szczypta soli chmurka: 4 białka 1/2 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny kruszonka: 3/4 szkl mąki, 3/4 szkl cukru 1/2 kostki masła Wykonanie:Do przesianej mąki dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i sól, wszystko mieszamy. Dodajemy zóltka,jajko, aromat(...)śmietanę, zagniatamy ciasto.Ciasto rozwałkowujemy,wykładamy na blachę.Truskawki przekrajamy na połowę,wykładamy na ciasto.chmurka;ubijamy pianę z białek,dodajemy cukier i sok z cytryny, ubijamy az cukier sie rozpusci. Gotową chmurke wylewamy na truskawki. kruszonka:z podanych składników robimy kruszonkę.Wykładamy naciasto. Pieczemy ok 50 minut
Z Majeczką w kuchnitruskawki..dla niektórych duet nie do pomyślenia i przełknięcia...Ja namawiam jednak do spróbowania..UWIELBIAM!! Składniki:2 garście rukoli10 truskawek kaszubskich5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej2 łyżki octu winnegokilka kropel soku z cytrynysól,pieprzWykonanie:Na talerzu układamy rukolę, na niej poprzekrajane na pół truskawki. Szynkę koimy w małe paseczki, układamy na talerzu. Ocet mieszamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem
Z Majeczką w kuchniSezon truskawkowy trwa, warto więc zamknąć te pachnące chwile w słoiki na zimę Składniki:2 kg truskawek2 op.Konfitur Fixu Diamant700 g cukru kryształu4 duże łyżki miodu3 łyżki soku z cytryny2 laski waniliiWykonanie:Truskawki zasypujemy na noc cukrem. Po tym czasie truskawki miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy Konfitur Fix, sok z cytryny, wanilię oraz miód, gotujemy ok 3 minut
Z Majeczką w kuchnipieprz kolorowy1/2 szklanki sosu sojowego4 łyżki miodu z Sejneńszczyzny5 gałązek świeżego tymiankumasło klarowanesos:pół kubka jogurtu greckiego1 mała czerwona cebulka3 łyżki oleju rydzowego sól ziołowa8 gałązek tymiankułyżka soku z cytrynyWykonanie:Większe piersi z kurczaka przekrawamy na pól, oprószamy solą i pieprzem. Sos sojowy łączymy z miodem, dodajemy tymianek, dobrze mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy piersi z kurczaka(...)godziny. Po tym czasie obsmażamy na rumiano z obu stron na masle klarowanym.Czerwoną cebulkę bardzo drobno siekamy, łączymy z jogurtem, dodajemy olej, sól, posiekany tymianek oraz sok z cytryny. Dokładanie mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy każdą porcję piersi z kurczaka.Ten przepis bierze udział w konkursie BLOG ZE ZNAKIEM SMAKU
Z Majeczką w kuchnidziś wcinam taką sałatke z kurczakiem. To bedzie moja kolacja, próbowaliście?Składniki:opakowanie miksu sałat z rukolą 30 dag piersi z kurczaka pól granata kilka pomidorków koktajlowych łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1 łyżka mioduWykonanie:Piers kurczaka oprószamy solą i pieprzem , obsmażamy na rumiano na patelni. Gotowe kroimy w plastry. Na talerz wykładamy miks sałat, układamy piersi kurczaka(...)Posypujemy owocem granatu, układamy połowki pomidorków. Sok z cytryny mieszamy z miodem i oliwą, polewamy sałatkę
Z Majeczką w kuchnikrojonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego i półtorej drobno posiekanej papryczki chili (w zależności od upodobania do ostrości można dodać papryczkę chili z pestkami lub bez). Do mięsa wycisnąłem również sok z połowy limonki i przyprawiłem je szczyptą soli, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, dwoma łyżeczkami suszonego oregano i połową pęczka posiekanej natki kolendry. Na patelnię dodałem również(...)łagodzący ostrość salsy z pomidorów i awokado oraz mięsnego farszu i dodającego potrawie kwaskową nutę. Do innej miseczki dodałem 200 gram kwaśnej śmietany 18%, skórkę startą z drugiej limonki, sok z połowy limonki, niewielką ilość soli, 10 drobno posiekanych listków świeżej mięty i pół pęczka posiekanej drobno natki kolendry. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany
Wyprawy kulinarnechleb, bułeczki, rogale na słodko lub ostro, nadziewane marmoladą, owocami, albo kawałkami mięsa i sera. Duże możliwości w tworzeniu nowych, własnych przepisów daje zamiana wody na mleko lub sok o dowolnym smaku.Przygotowująć Tang Zhong warto pamiętać, że trochę zostaje go w garnuszku i na folii, którą był przykryty. Warto więc przygotować go troch więcej, niż wymaga tego przepis(...)chleb - ja dodaję zawsze 5 g więcej mąki i 25 g więcej płynu. Składniki na około 120 g Tang Zhong:25 g mąki pszennej chlebowej125 g wody (można użyć soku, mleka, lub 50/50 wody i mleka)Przygotowanie startera:Wymieszaj wodę i mąkę w niewielkiej misce lub garnuszku, tak, aby nie było żadnych grudek.Postaw na niewielkim ogniu i podgrzewaj cały czas
Grahamka, weka i kajzerkadodać jeszcze 1 łyżkę wody i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Żelatyna ma być letnia. 7. Banany obrać, skropić sokiem z cytryny i położyć na wierzchu ciasta w okręgi (zdjęcie powyżej). 8. Zimną kakaową śmietankę ubić mikserem na jednolity krem (nie musi być bardzo sztywna). Do żelatyny dodać dwie łyżki(...)całą noc. 10. Tort ostrożnie wyjąć z blaszki, oddzielając gorącym nożem ciasto od brzegów tortownicy (nóż maczać w gorącej wodzie). Wierzch ozdobić rozetkami bitej śmietany i plasterkami bananów skropionymi sokiem z cytryny. Na końcu posypałam tort kakao. Udanych wypieków
Mała Cukierenkazwiń w roladę.Ja dla ułatwienia wkładam wałek do wałkowania i razem z nim zwijam.Nadzienie:- 1 opakowanie galaretki truskawkowej 75 g- 1 kg jabłek- cukier puder do posypania- sok z połowy cytrynyGalaretkę rozpuść w pół szklanki gorącej wody. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Podduś na gorącej patelni z sokiem z cytryny, ok 5 minut.Ostudź. Dodaj galaretkę
Pasje Jolkioliwę i podpiec w rozgrzanym piekarniku (175 stopni) przez około 15 minut (tylko żeby były zarumienione i nie były za bardzo twarde). Awokado wymieszać z łyżeczka pesto bazyliowego, dodać sok z limonki, sól i wszystko ugniatamy na gładka masę. Bagietkę po wyjęciu z piekarnika smarujemy przeciśniętym czosnkiem, a potem na bagietkę nakładamy pastę z awokado, sardynki, pomidorki koktajlowe i listek
Projekty ze smakiem