sok - 13499 przepisów (strona:428/900)

Do trzech razy sztuka, czyli ucieraniec dla wytrwałych 175

polenty150 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki maku150 g jasnego brązowego cukru3 jajka125 ml oleju250 g jogurtu naturalnegoskórka otarta z 1 pomarańczysyrop:125 g cukru180 ml soku z pomarańczy3 gałązki świeżego rozmarynudodatkowo:gałązki świeżego rozmarynuPolentę, mąkę i proszek przesiać do miski, wymieszać z makiem i skórką pomarańczową. Jajka z i cukrem ubić na puszystą masę. Powoli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak łasuch zwyciężył leniwca, czyli historia pewnego dżemu 110

takie różowawe i bez wyrazu. Ten ma cudownie głęboki kolor, który aż zachęca do zanurzenia łyżeczki. Pachnie po prostu bosko, a smakuje jeszcze lepiej - truskawki podbite przyprawami, dzięki dodatku soku z cytryny całość ma wyważony, przyjemnie słodki smak. Koniecznie musicie spróbować, póki jeszcze można kupić truskawki!Dżem truskawkowy z wanilią, cynamonem i goździkamiSkładniki:(na 350 ml dżemu)900 g truskawek300

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Coś na kształt depresji i sernik herbaciany 197

łyżką.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej.Herbatę zaparzyć w 200 ml gorącej wody. Po pięciu minutach wyjąć torebki, ostudzić.Serek zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i herbatą.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić na parze. Wymieszać z kilkoma łyżkami masy serowej, a następnie dodać do masy i dokładnie połączyć.Kremówkę ubić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Błyskawiczny tort urodzinowy 212

biszkopt:8 jajek300 g cukru185 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanejkrem:400 ml śmietany kremówki (38%)300 g serka kremowego40 g cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z migdałówponcz:sok z 1 cytryny3 łyżki limoncellokrem na wierzch:500 ml śmietany kremówki (38%)30 g cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z migdałówdodatkowo:220 g marcepanu700 g nektarynek20 g ciemnej czekolady (70%)Biszkopt:Białka ubić(...)góry - ewentualna górka się wyrówna.Nektarynki sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki.Serek utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem, dodać ubitą na sztywno kremówkę. Dokładnie wymieszać.Sok z cytryny wymieszać z alkoholem.Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, skropić ponczem, zetrzeć połowę marcepany i wyłożyć połowę owoców. Na nektarynkach rozsmarować połowę kremu. Na to położyć drugi blat, nasączyć, zetrzeć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Powrót do przeszłości, czyli sernik urodzinowy 128

tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do lodówki na 30 minut.Piec w 200 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Twaróg utrzeć z kremówką i cukrem. Dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Na spód wyłożyć maliny, na nich równomiernie rozprowadzić masę serową.Piec w 160 st. C. przez 40 minut.Ostudzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z migdałami 167

dnie. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Piec w 200 st. C. przez 12-15 minut, ostudzić.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać serek, mascarpone, migdały, likier, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na spód, wyrównać wierzch.Piec w 160 st. C. przez 1,5 godziny.Ostudzić w piekarniku.Ostudzony sernik przełożyć do lodówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Listopadowe Trzy po trzy 130

oraz Wiera.Lody bananowo-waniliowe z orzechamiSkładniki:(na 1,2 l lodów)4 żółtka150 g ciemnego brązowego cukru250 ml śmietany kremówki (38%)300 ml mleka1 laska wanilii3 banany2 łyżki soku z cytryny2 łyżki ciemnego rumu60 g orzechów laskowychŻółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. W tym czasie zagotować mleko ze śmietaną i z przeciętą na pół laską wanilii (wyskrobane(...)ziarenka dodać do mleka). Gorące mleko powoli wlać do ubitych żółtek, cały czas miksując. Przelać masę do garnka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować).Banany zmiksować z sokiem z cytryny, dodać do gorącego kremu. Dokładnie wymieszać, ostudzić.Do ostudzonej masy dodać rum. Schłodzić w lodówce.Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów, kilka minut przed końcem jej pracy dodać uprażone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne pieczenie w skandynawskich klimatach 174

mleka50 g cukru20 g świeżych drożdży1 łyżeczka mielonego kardamonu90 g masła1 jajko500 g mąki pszennejnadzienie:50 g masła100 g ciemnego brązowego cukru1 łyżka mielonego cynamonuglazura:45 g cukru1 łyżka soku z cytryny50 ml wodyMleko z masłem podgrzać, aż masło się rozpuści. Przestudzić - mieszanka ma być letnia, nie gorąca.W misce rozetrzeć drożdże z 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mleka(...)dużych odstępach. Odstawić na 30-60 minut do wyrośnięcia.Piec w 200 st. C. przez 25 minut.Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.W czasie pieczenia przygotować glazurę: cukier, sok z cytryny i wodę podgrzewać w garnuszku na średnim ogniu. Gotować około 10 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Lekko przestudzić.Ciepłym, ale jeszcze nie gęstniejącym syropem posmarować ciepłe bułeczki. Zostawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsze lody truskawkowe 753

żółtek200 g cukru500 g truskawek, świeżych lub mrożonychsok z 1 cytrynynasionka z 1 laski wanilii100 g czekolady (70%)Truskawki (mrożone rozmrozić na ręczniku kuchennym) zmiksować blenderem z sokiem z cytryny na gładką masę. Odstawić.Kremówkę z mlekiem i wanilią zagotować. W tym czasie ubić żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przerywając miksowania, powoli wlać gorące mleko. Przelać wszystko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czy to jeszcze sezon na jabłka...? 174

cukrem i cynamonem. Powoli wlewać mieszankę do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotować jeszcze chwilę, zdjąć z palnika, przestudzić.Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.Masło rozpuścić i przestudzić.Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać masło, cały czas miksując. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem.Dno formy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne tiramisu - z jabłkami 151

serka mascarpone180 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudrudodatkowo:1 łyżka kakao1 łyżeczka cynamonuJabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, lekko podprażyć. Miód, amaretto, sok z cytryny i cynamon wymieszać. Gdy jabłka lekko się uprażą, zalać je mieszanką. Gotować na średnim ogniu przez 20-30 minut, dopóki nie zrobią się zupełnie miękkie, a część się nie rozpadnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grudniowy sorbet jabłkowy - z cynamonem 162

takie w wersji bardziej orzeźwiającej - dzisiejsze, za sprawą cynamonu, nadają się nawet na deser do grudniowej, gorącej herbaty...Sorbet jabłkowy z cynamonemSkładniki:(na 1/2 l lodów)3 jabłka1 łyżka soku z cytryny1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/4 łyżeczki mielonych goździków75 g cukru150 ml wodyCukier z wodą zagotować. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut, aż syrop nieco zgęstnieje.W tym czasie jabłka(...)obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować na puree z dodatkiem soku z cytryny, cynamonu i goździków.Jabłka dokładnie wymieszać z gorącym syropem, całość ostudzić, schłodzić w lodówce, a następnie zamrozić przez minimum 5 godzin.Smacznego!Bardzo wymierną korzyścią niedzielną jest również moja nowa fryzura, którą jestem szczerze zachwycona. Zawsze marzyłam o prostej grzywce, ale jakoś brakowało

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczkowa frustracja. I serduszka z marcepanem 133

łyżeczki soli80 g cukru pudru1,5 łyżeczki cukru waniliowego150 g mielonych migdałów125 g zimnego masła2 łyżki mlekamasa marcepanowa:250 g marcepanu125 g cukru pudrulukier:200 g cukru pudru4 łyżki soku z cytrynydodatkowo:cukrowe perełki5 łyżek powideł śliwkowychMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i migdałami. Dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem, a następnie zagnieść. Dodać(...)blasze.Marcepan zagnieść z cukrem pudrem. Wyciąć serduszka tą samą foremką, która została użyta do wycinania ciasteczek.Każde ciasteczko smarować odrobiną powideł, przyklejać marcepanowe serduszka.Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gładki, dość gęsty lukier. Smarować ciasteczka, posypywać cukrowymi perełkami, odstawić do zastygnięcia.Przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!Nie miałam w domu pistacji, więc udekorowałam je cukrową posypką. I tak sobie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Fioletowe serce na talerzu 276

śmietany kremówki (38%)2 łyżki cukru pudru1 opakowanie galaretki cytrynowej200 ml wrzącej wody200 g borówek amerykańskichdodatkowo:50 g borówek amerykańskichJagody wypłukać (mrożone rozmrozić na ręczniku papierowym), razem z cukrem, sokiem z cytryny i wanilią umieścić w garnuszku. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować aż do uzyskania dość gęstej konsystencji - 30-40 minut. Często mieszać.Masę wystudzić, zmiksować blenderem na gładko.Masło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Poniedziałkowe narzekania i babeczki z marchewką 193

sztuk)100 g marchwi75 g mielonych orzechów laskowych125 g miękkiego masła125 g cukru trzcinowego2 jajka50 g mąki ziemniaczanej100 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenialukier:2 łyżki soku z mandarynek60 g cukru pudrudodatkowo:80 g marcepanu60 g cukru pudruzielony barwnik spożywczy w paścieżółty barwnik spożywczy w paścieczerwony barwnik spożywczy w paścieMarchewki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąki(...)marchewkowy pomarańczowy.Pozostały kawałeczek zabarwić na zielono.Z pomarańczowej masy uformować niewielkie marchewki, zrobić nożem drobne nacięcia. Z zielonego marcepanu uformować natkę, przykleić do marchewek.Cukier puder przesiać, wymieszać z sokiem na gładki lukier. Lukrować babeczki, do każdej przyklejając jedną marchewkę. Odstawić do zastygnięcia lukru.Smacznego!W końcu użyłam moich niedawno nabytych barwników. Co prawda kupiłam je z myślą o czymś zupełnie innym

Pożeraczka, czyli raz adobrze