sok - 13499 przepisów (strona:424/900)

Tarta z kaszy jaglanej z wegańską nutellą 160

orzechy i voila, tarta gotowa :).Składniki:250 g mąki z kaszy jaglanej*2-3 łyżki melasy z karobu50 g oleju kokosowego tłoczonego na zimnoskórka otarta z 1 pomarańczy4 łyżki soku z pomarańczyszczypta soli morskiejkrem czekoladowo-orzechowy z daktyli i awokado ("wegańska nutella" z tego przepisu)jagody goi, orzechy laskowe i suszony kokos do posypaniaZ mąki z kaszy jaglanej, melasy, oleju(...)kokosowego, pomarańczy (skórka+sok) i soli zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Formę na tartę wysmarować olejem kokosowym. Wyłożyć nań ciasto (jest dość sypkie i nie daje się rozwałkować, należy formować je ręcznie). Piec w 180oC przez 30-40 minut. W czasie pieczenia spryskiwałem je wodą co 5 minut by kasza jaglana zachowała chrupkość, lecz nie była twarda

Food Square
Egzotyczna sałatka owocowa 247

poruszcie wodze fantazji i wybierzcie to, co kojarzy wam się z wypoczynkiem pod palmami. :)Składniki (ilość wg uznania):kokosmangopapajaananaspitaja (smoczy owoc)karambola (oskomian pospolity)miechunka peruwiańska (physalis)sok z limonkiPrzygotowanie:Mango odkroić od pestki ze skórą, a następnie ponacinać i oddzielić miąższ. Papaję przekroić na pół, wybrać pestki i obrać ze skóry. Pitaję pokroić na plasterki, a następnie odkroić(...)Wszystkie owoce pokroić w kostkę lub według własnego uznania. Miechunki powyciągać z osłonek i poprzekrawać na połówki. Karambolę (ze skórą) pokroić wzdłuż na gwiazdki. Wszystkie owoce wymieszać i polać sokiem z limonki. Cieszyć się pięknymi kolorami i egzotycznym smakiem

Food Square
Makaron chow mein po tajsku 162

smaku. Teraz do woka wrzucić makaron i smażyć go przez 5 minut, a następnie dodać groszek i kiełki fasoli mung. Wszystko dokładnie wymieszać.W osobnej miseczce przyrządzić sos z soku z limonki, pasty tamaryndowej, imbiru, sosu rybnego oraz sojowego i cukru. Wlać go do woka i wszystko wymieszać. Następnie makaron odgarnąć na bok, a na środek wbić jajka. Pozwolić

Food Square
Sałatka z bobu, kaszy gryczanej i daktyli 164

łyżka octu ryżowegosólPrzygotowanie:Bób i kaszę gryczaną ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Bób wyłuskać i wymieszać z kaszą, daktylami i prażonymi pestkami dyni. Przygotować sos z soku z limonki, posiekanej papryczki, sosu sojowego, octu ryżowego i miodu. Zalać nim sałatkę, wymieszać i doprawić solą. Sałatkę odstawić na 30 minut, a później można się nią już zajadać

Food Square
Hummus z bobu 90

tego ma piękny zielony kolor. Idealny na tą porę roku; nie wyobrażam sobie bez niego letnich kanapek. :)Składniki:500 g bobu1/4 szklanki pasty tahini (z około 100 g sezamu)sok z 1 cytryny2 ząbki czosnku4 łyżki wody1/4 łyżeczki soliopcjonalnie: oliwa z oliwek do polania i za'atar do posypaniaPrzygotowanie:Bób ugotować do miękkości, ostudzić i wyłuskać. Następnie włożyć do kielicha(...)blendera razem z pastą tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i solą. W trakcie miksowania stopniowo dolewać wodę (w razie potrzeby więcej niż w przepisie). Ucierać aż do uzyskania gładkiej pasty. Gotowy hummus przełożyć do salaterki, polać odrobiną oliwy i posypać za'atarem. Gotowe

Food Square
Baba ghanoush - pasta z bakłażanów i sezamu 138

nagrzanego do 200°C na kolejny kwadrans.Ciepłe bakłażany obrać ze skórki, a miąższ wrzucić do kielicha blendera i zmiksować razem z tahiną, czosnkiem, chlustem oliwy z oliwek i sokiem z cytryny. Następnie doprawić solą, pieprzem i kminem do smaku. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem skropić oliwą i posypać natką pietruszki

Food Square
Pieczony pstrąg łososiowy w czarnym sezamie i glonach nori 184

niecały kwadrans do piekarnika lub ugrillować. Taka ryba świetnie smakuje z pieczonymi batatami lub ryżem. Składniki:600 g filetów pstrąga łososiowego lub łososia4 łyżki sosu teriyaki2 łyżki soku z cytryny lub octu ryżegosól morska2 płaty glonów nori6 łyżek czarnego sezamuoliwa z oliwekPrzygotowanie:Pstrąga oczyścić i zamarynować w sosie teriyaki, soku z cytryny i odrobinie soli. Odstawić na godzinę. Glony

Food Square
Zimowy sernik z żurawiną 163

powoli 45-60 minut aż masa się zetnie. Wyjmij z piekarnika i wystudź całkowicie. Składniki na mus żurawinowy:300 g świeżej żurawiny plus trochę do dekoracji (można zastąpić mrożoną)sok z 1/2 cytryny1/2 szklanki cukru3 łyżeczki żelatyny300 ml kremówki 36%Do rondla wsyp żurawinę, zasyp cukrem i polej sokiem z cytryny. Wstaw na średni ogień i gotuj, aż żurawina popęka

Food Square
Jabłka na szarlotkę 167

cukru   Jabłka obieramy, tarkujemy na grubych oczkach, zasypujemy cukrem, mieszamyi pozostawiamy na około godzinę.Zlewamy nadmiar soku.Jabłka przekładamy do słoików, zakręcamy i gotujemy ok. godziny.Pozostały sok możemy zagotować, przelać do słoiczków i wykorzystać do napojów.   Tak przygotowane jabłka gwarantują smak i wygląd szarlotki, podanej na naszym blogu.Podobne słoiki kupione w sklepie, niestety

Maminek kulinarny
Surówka z czerwonej kapusty 212

Jest surówka z białej kapusty.Jest też surówka z czerwonej kapusty.Wystarczy:-połówka niewielkiej czerwonej kapusty-jedna marchewka-jedno jabłko-jedna czerwona cebulka-warzywko-sos sałatkowy koperkowo-ziołowy-olej-sok z cytryny do smaku   Drobno szatkujemy kapustę.   Jabłko i marchewką tarkujemy na grubych oczkach a cebulkę kroimy w kostkę.   Do kapusty wsypujemy cebulkę.Delikatnie posypujemy warzywkiem(...)sosem sałatkowym.Mieszamy.Dodajemy jabłko i marchewkę.Skrapiamy olejem i ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny do smaku.Mieszamy i odstawiamy, aby wszystkie składniki nabrały właściwego smaku.Gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Nalewka z pigwy 210

sporządzony wcześniej syrop-mieszamy, przelewamy do butelek i odstawiamy na 3 miesiące do ciemnego miejscaDrugi sposób:-pokrojone w plastry owoce zasypujemy 0,7 kg cukru i odstawiamy, aby puściły sok-gdy cukier zamieni się w sok wlewamy 0,75 l spirytusu zmieszanego z 3 szklankami wody-mieszamy i odstawiamy na miesiąc, potrzasając co kilka dni-po tym czasie odcedzamy

Maminek kulinarny
Bigos 154

garść suszonych grzybów-kilka suszonych śliwek-przyprawa barbecue-sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie   Białą i czerwoną kapustę szatkujemy.Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie.Kapustę kiszoną odciskamy (sok zostawiamy - może się przydać w trakcie doprawiania) i płuczemy.Śliwki kroimy.   Do garnka wlewamy ok. 1,5 l wody, dodajemy łyżeczkę przyprawy barbecue, listki laurowe(...)kapusty. Kiedy wszystko wymieszamy i chwilę pogotujemy - dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni kiełbasę.   Teraz nadajemy właściwego smaku, dodając pieprz, sól i ewentualnie sok z kapusty kiszonej.Gotujemy ok 50-60 minut, pamiętając o uzupełnianiu wody

Maminek kulinarny
Babka makowa 200

białko jajka               -ok. 15 dkg cukru pudru               -1/2 łyżeczki soku z cytryny   Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy na cienko na stolnicy, tniemy na paski i wykładamy nimi formę babkową. Technika dowolna :)   Oddzielamy żółtka od białek.Białka(...)sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone.   Jest upieczone.   Wyjmujemy z foremki i studzimy.   Polewamy przygotowanym lukrem.Lukier:-białko ucieramy mikserem z cukrem pudrem -dodajemy sok z cytryny-jeśli lukier jest zbyt rzadki - dodajemy cukru pudruSmacznego

Maminek kulinarny
Surówka z młodej kapusty 350

Zapowiadana surówka z młodej kapusty.Składniki:-pół główki kapusty-jedna duża marchewka-jabłko-szczypior-koperek-sok z cytryny do smaku-2 łyżki oleju-przyprawa warzywna   Kapustę drobno szatkujemy.   Obrane jabłko i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach.      Szczypiorek i koperek drobno kroimy.Wszystko łączymy w misce, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny

Maminek kulinarny
Dżem truskawkowo - rabarbarowy 166

truskawek-1 kg rabarbaru-1,25 kg cukru   Rabarbar oczyszczamy ze skórki i kroimy na kawałki.   Zasypujemy szklanką cukru a kiedy puści sok wstawiamy na niewielki ogień i gotujemy.   Dodajemy oczyszczone truskawki.   Dosypujemy resztę cukru.   Gotujemy na niewielkim ogniu do zredukowania soku, co pewien czas mieszając.Zajmie

Maminek kulinarny