godzin. Po tym czasie wyjąć i oczyścić papierem do sucha albo można opłukać i osuszyć. Przed podaniem pokroić ostrym nożem na cienkie paseczki. Ja Gravlax podaję z kwaśną śmietaną, sokiem z cytryny i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Łosoś marynowany Gravlax – składniki:2 kawałki świeżego łososia (u mnie małe)2 łyżki soli2 łyżki cukru1 łyżka pieprzu świeżo zmielonegoskórka otarta(...)Koperek posiekałam i posypałam wierzch. Całość owinęłam szczelnie folią, obciążyłam i odstawiłam na 6 godzin, po czym wstawiłam do lodówki na trzy dni.Jak już pisałam, podaję z kwaśną śmietaną, sokiem z cytryny i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dla wielbicieli łososia – palce lizać. Smacznego Post Łosoś marynowany Gravlax pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pltylko przygotować następną porcję i poczekać na pogodę… a nuż się zjawi niespodziewanie Lody kokosowo-limonkowe – składniki:400 ml mleka kokosowego140 g cukru150 ml śmietany2-4 łyżeczek soku z limonkiskórka otarta z połowy limonkiskórka z limonki do dekoracji (opcjonalnie)Do rondelka wlać połowę mleka dodać cukier i mieszając podgrzewać – na małym ogniu – aż cukier się rozpuści(...)Odstawić z ognia. Dodać resztę mleka, śmietanę, skórkę i sok z limonki. Zostawić do wystudzenia. Przelać do pojemnika i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. W trakcie mrożenia co godzinę miksować masę aż do momentu aż zrobi się bardzo gęsta.Smacznego Źródło: Step-by-step-Cook’s EncyklopediaPost Lody kokosowo-limonkowe pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plpowinny być w temperaturze pokojowej)920 g serka (typu Philadelphia)5 dużych jajek470 ml kwaśnej śmietany120 g masła (niesolonego)300 g cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki wanilii1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1. W dużej misce ubić jajka ze śmietaną na tyle tylko aby się dobrze połączyły. 2. W drugiej misce zmiksować serek z masłem(...)gładki krem i dodać go do masy jajeczno-śmietanowej, ponownie zmiksować do połączenia. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, sok i skórkę z cytryny i miksować około 2 minut. 3. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Zawinąć tortownicę w folię aluminiową (zobacz np. tutaj: https://ugotujmyto.pl/sernik-czekoladowy-warstwowy-mokka/) używając 2 dużych kawałków folii aby woda nie dostała się do środka, ponieważ
UgotujmyTo.plAlmette z gruszką i jabłkiem250 g śmietany 30-36%2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki żelatynyMasa jabłkowa:3-4 jabłka2-3 łyżki cukru1 galaretka agrestowaGruszki:3 gruszkido gotowania: sok z 1 cytryny, cynamon, goździki, cukierdo karmelizowania: 7-8 łyżek cukruNa wierzch:1 galaretka agrestowa 1. Ciasteczka drobno rozkruszyć, połączyć z masłem i wyłożyć na tortownicę o średnicy(...)Dobrze docisnąć i wstawić do lodówki na minimum 30 min.2. Gruszki umyć, obrać, pokroić na połówki i włożyć do rondelka. Zalać wodą i dodać sok z cytryny, cynamon, goździki i tyle cukru, żeby woda była słodka. Gotować do momentu aż zrobią się „al dente”, czyli przestaną być twarde, ale jeszcze nie będą za miękkie. Odcedzić. Na patelni teflonowej
UgotujmyTo.plrzepakowym.Ciasto czekoladowe z masą kokosowąSkładniki:Ciasto:2 szklanki mąki pszennej7 łyżek oleju rzepakowego3/4 szklanki cukru1 szklanka mleka5 jaj (żółtka i białka oddzielnie)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki soku z cytryny3 łyżki kakaoMasa kokosowa:400 ml mleka400 ml mleczka kokosowego1/2 szklanki cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki pszennej2 żółtka1 cukier waniliowy200 g wiórków kokosowych300 ml śmietany 30-36%słoiczek(...)przesianą przez sito z proszkiem i kakao na przemian z mlekiem. (Dodać trochę mąki, zmiksować, dodać trochę mleka, zmiksować… i tak do wyczerpania obu składników) Na koniec dodać sok z cytryny. Oddzielnie zmiksować białka na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodawać po trochu pozostałego cukru (około 1/3 szklanki). Białka ubite połączyć delikatnie z czekoladową masą. Przelać do tortownicy
UgotujmyTo.plwłożyć do woreczka i schować do zamrażarki. 2. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Następnie poszatkować na cieniutkie plasterki za pomocą melaksera lub zwykłej tarki. Dodałam do nich trochę soku z cytryny ale i tak ściemniały. Do posiekanych jabłek dodać cukier puder, cynamon i goździki. Bardzo delikatnie wymieszać.3. Na schłodzone ciasto wyłożyć jabłka i delikatnie wyrównać. (Ja najpierw podpiekłam(...)spód około 20 min a potem dodatkowo wysypałam na wierzch kilka łyżek mielonych migdałów, żeby w razie konieczności wchłonęły sok z jabłek.) Na wierzch zetrzeć resztę ciasta z zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 60-80 minut aż wierzch się zrumieni. Jeśli za szybko się rumieni można przykryć go folią. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem Smacznego Źródło
UgotujmyTo.plszklanki i 2 łyżki mąki pszennej tortowej1 szklanka drobnego cukru do wypieków1 szklanka białek (z 7-10 jajek w zależności od rozmiaru)1/4 łyżeczki soli1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny1 łyżeczka winianu potasu (cream of tartar) – niekoniecznieWszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej i przed przygotowaniem ciasta najlepiej obejrzeć filmik https://www.youtube.com/watch?v=5e-MLz97AYg – mi to pomogło(...)niej 1/3 szklanki cukru (reszta zostaje do ubijania białek)2. Do czystej, suchej miski wlać białka. Miksować je na małych obrotach, aby tylko się lekko spieniły. Dodać sól i sok z cytryny ( i jeśli mamy to również winian potasu/ cream of tartar) Zwiększyć obroty miksera i ubijać, aż piana będzie PRAWIE SZTYWNA -nie można ubić jej na sztywno
UgotujmyTo.pltakim wiosennym kolorze będzie dzisiejsza sałatka z jajkiem. Sałatka z dodatkiem zielonej soczewicy, zielonego groszku, awokado i ogórka. Podstawą sosu do sałatki jest olej Kujawski z czosnkiem z dodatkiem soku z cytryny i pieprzu.Niniejszą sałatką rozpoczynam cykl przepisów przygotowanych przy współpracy z Zakładami Tłuszczowymi „Kruszwica”, producentem rzepakowego oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia. Przepisy znajdą się w Wielkanocnej(...)zielonych sałatpół awokado2 jajka (ugotowane na twardo)1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicypół szklanki groszku (z puszki lub rozmrożonego)kilka plasterków ogórkaszczypiorek i/lub rzeżuchaSos30 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem2 łyżeczki soku z cytrynysól, pieprzNa duży talerz lub salaterkę wyłożyć wymieszane sałaty. Dodać – dobrze odsączone – soczewicę i groszek. Lekko wymieszać. Dodać pokrojone w plasterki awokado i pół plasterki ogórka. Posypać
UgotujmyTo.pldobrze mieszać kilka minut, aż nie będzie żadnych grudek.4. Na warstwę biszkoptów wyłożyć opłukane i osuszone truskawki tak, aby stały.5. Do miski przełożyć serek kremowy, jogurt grecki, sok z cytryny i przesiany cukier puder i zmiksować na gładką masę. Po trochu wlewać przestudzoną żelatynę ciągle miksując masę. W oddzielnej misce ubić śmietanę i delikatnie połączyć z masą serowo-jogurtową
UgotujmyTo.plzrobić dodałam cały a następnym razem dodam po prostu pasty sezamowej. 3. Wszystkie składniki zmiksować, jeśli pasta jest za sucha dodać odrobinę zimnej wody.4. Na koniec pastę doprawić solą, sokiem z cytryny i płatkami chilli.Smacznego Post Pasta z dyni i ciecierzycy do chleba pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pljako pastę do chleba… Można go też doprawić na ostro… Zapraszam na dip paprykowyDip paprykowySkładniki:1 ser feta 200g2-3 papryki (czerwone i/lub pomarańczowe)1-2 łyżki soku z cytrynyokoło 6 łyżek oliwymielony pieprz1. Paprykę opłukać osuszyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec (najlepiej odwrócić paprykę choć raz w trakcie pieczenia) aż skórka zbrązowieje. Wyjąć(...)przykryć folią i zostawić do przestudzenia. Po ostygnięciu, delikatnie palcami ściągnąć skórkę i używając noża przekroić na pół i oczyścić z nasion. 2. Oczyszczoną paprykę, rozdrobnioną fetę, sok z cytryny, pieprz i oliwę zmiksować kilka minut na gładki krem.Smacznego Post Dip paprykowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plsosie jogurtowymSkładniki (3-4 porcje)2 średnie bakłażany400 ml greckiego jogurtupół pęczka natki pietruszki, drobno posiekanejpęczek szczypiorku (u mnie garść listków mięty), drobno posiekane1 ząbek czosnku, drobno posiekanykilka kropel soku z cytryny (u mnie więcej)sóloliwaskórka otarta z całej cytrynypieprzpłatki chilii (opcjonalnie)owoc granatu (opcjonalnie)1. Bakłażany pokroić w 1 cm plastry i każdy podsmażyć na rozgrzanej oliwie (ja posmarowałam(...)Zostawiamy plastry bakłażana do ostygnięcia a potem kroimy na mniejsze kawałki. 2. Wszystkie składniki sosu: jogurt, posiekaną pietruszkę i miętę (lub szczypiorek), posiekany czosnek, skórkę otartą z 1 cytryny, sok z cytryny, sól, pieprz i garść ziaren granatu mieszamy. 3. Kawałki bakłażana wymieszać z sosem jogurtowym i zostawić na godzinę, aby smaki się połączyły. Dobrze smakuje z bagietką….:)Smacznego
UgotujmyTo.plostrego noża w jagnięcinie wyciąć małe szczeliny i włożyć w nie plasterki czosnku. Przygotować grilla rozgrzewając go do około 250 stopni. Pod ruszt warto dać brytfankę w płynem (wodą, sokiem owocowym itp.) a na ruszt wyłożyć przygotowaną jagnięcinę. Piec w wysokiej temperaturze około 15-20 minut często obracając po czym zmniejszyć temperaturę pieczenia do około 180 stopni i piec około
naRuszcieserników. Jego zastosowań jest wiele, a najlepiej smakuje wyjadany wprost ze słoika malutką łyżeczką:) Mmmm... Pycha! SKŁADNIKI na 1 słoiczek: 100 g masła180 g cukru 3 żółtka2 jaja sok wyciśnięty z 2 cytryn i skórka z nich otartaWYKONANIE:W garnuszku rozmieszaj jajka wraz z żótkami i cukrem za pomocą widelca lub rózgi kuchennej. Lekko podgrzej do rozpuszczenia się cukru.Wlej(...)sok z cytryny, dosyp otartą skórkę i dodaj masło.Dokładnie zamieszaj.Teraz na małej mocy palnika mieszaj tak długo, aż krem zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji budyniu. Uważaj, aby go nie przypalić!Gotowy krem zdejmij z ognia i przelej do czystego słoiczka. Możesz krem przechowywać w lodówce nawet 2-3 tygodnie. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonypiękny.... Przepis, lekko zmodyfikowany pochodzi z Kuchni nad Atlantykiem.SKŁADNIKI NA BISZKOPT MAKOWY:10 białek (w temp. pokojowej)szczypta soliziarenka z 1 laski wanilii 225 g cukru1 łyżka soku z cytryny lub octu150 g mąki pszennej125 g suchego maku (niemielonego)1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY Z BAILEYS:800 ml śmietany kremówki(...)drugiej misce ubij białka (muszą być w temp. pokojowej) na sztywną pianę. Teraz stopniowo łyżka po łyżce dodawaj cukier i ubijaj do otrzymania puszystej, lśniącej bezy. Na koniec wlej sok cytrynowy i jeszcze przez chwilę mieszaj.Teraz do białek dodaj ostrożnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak. Całość wymieszaj delikatnie, ale bardzo dokładnie szpatułką.Tortownicę o średnicy
Słodko-Słony Świat Ilony