sok - 13499 przepisów (strona:415/900)

Marcepanowe kulki 144

przycztać dokładnie jego skład,by nie kupić podróby nafaszerownej chemią. Składniki na 28 sztuk:28 orzechów laskowych10 g masła150 g cukru pudru300 g masy marcepanowej40 g posiekanych migdałów3 łyżki soku z pomrańczyDo dekoracji:120 g białej czekolady50 g ciemnej czekolady10 g tłuszczu z kokosaWykonanie:orzechy laskowe z odrobiną masła podprażyć na  rozgrzanej patelni .Wyłożyć na papierowy ręcznik ,odsączyć(...)pozbawić orzechy skórkipuder cukier przesiać i razem z masą marcepanową,migdałami i sokiem z pomarańczy zagnieść na jednolitą masęciasto podzielić na 28 kawałeczków.Z każdego kawałka uformować w dłoniach kulkę,palcem pośrodku zrobić wgłębienie.W każdym dołku umieścić orzecha laskowego i zamknąć kulkębiałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać olej kokosowy.Każdą kulkę marcepanową przy pomocy widelca zanurzać w płynnej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Torcik z masą kubusiową i śmietanową 145

Wiele opinii usłyszałam i czytałam na tema masy z soku Kubuś. Zdania były bardzo podzielone, oczywiście musiałam sama się przekonać. I tak jak dla mnie masa smaczna ale jednak to nie to co budyniowa, śmietanowa czy inna. Ciasto ogólnie smaczne ale czy masa jest taka wow ? Obawiam się, że nie. Chłopcom oczywiście ciacho smakowało, bo Oni wszystko lubią. Ja osobiście(...)wolę ciasta przekładane innymi masami.Biszkopt :4 jajka4 łyżki mąki pszennej typ 5003 łyżki mąki ziemniaczanej16 g cukru waniliowego4 łyżki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa kubusiowa :950 ml soku Kubuś ( może być dowolny smak )1 szk wody3 budynie śmietankowe ( po 30 g )3 łyżki cukruMasa śmietanowa :350 ml śmietany 30 %1 szk gorącej przegotowanej wody1 galaretka pomarańczowaposypka kolorowa do ciastRozwiń

Ewa w kuchni
Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą 129

wszystkie przyprawy i wymieszać. Następnie można przełożyć do mniejszej miski, zakryć pokrywką i wstawić do lodówki na kilka godzin. Co jakiś czas przemieszać aby wszystko przegryzło się z powstałym sokiem. Wyparzone słoiki napełnić sałatką dolać do wysokości warzyw sok. Zakręcić słoiki zakrętkami i pasteryzować 15 minut. Po wystudzeniu słoiki wynieść w chłodne miejsce. ( mi wyszły 4 słoiki litrowe, ale można

Ewa w kuchni
Babeczki choinki 194

gęste, dolej odrobinę wody. Piecz 20 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź przed nałożeniem lukru.Lukier królewski (na 12 babeczek):1 białkookoło 200 g cukru pudrukilka kropli soku z cytrynydodatkowo: 12 ciepłych lodów w wersji mini lub trójkątnych wafelków do lodówBiałka utrzyj z cukrem i sokiem z cytryny na niskich obrotach miksera (powinno to zająć około 10 minut

Food Square
Makowiec japoński 193

Białka ubiłam na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. W osobnym naczyniu ubiłam żółtka do białości (około 5 minut). Jabłka starłam na tarce o dużych oczkach i wymieszałam z sokiem z cytryny. Do jabłek dodałam również miód (jeśli jest skrystalizowany rozpuszczamy go w garnuszku i odrobinę studzimy). Masę makową mieszam z posiekanymi orzechami włoskimi, migdałami, żurawiną oraz rodzynkami. Do masy

Mango Papaja
Babeczki pomarańczowe z cynamonowym kremem 189

około 35 minut na wykonanie babeczek i 10 minut na kremIlość porcji: 12 babeczekSkładniki:1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej¾ szklanki drobnego cukru do wypieków170g masła3 jajka2 łyżki soku z pomarańczy2 łyżeczki proszku do pieczeniaSkórka otarta z dwóch pomarańczy50g kropelek czekoladowychNa krem:500ml śmietany kremówki 36%4 łyżki serka mascarpone2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka cynamonuPrzy pomocy miksera ucieramy masło(...)wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim cały czas miksując. Następnie dorzucamy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sok z pomarańczy oraz otartą skórkę. Krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Wrzucamy drobinki czekoladowe i mieszamy szpatułką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni

Kolizje Smaków
Baklava 363

ciasta filo150 g orzechów włoskich100 g migdałów100 g masła, najlepiej klarowanego2 łyżeczki cynamonu1/4 szklanki cukruSłodki syrop, wersja 1:1/3 szklanki miodu1/3 szklanki wodyskórka z 1/2 cytryny1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka wody różanej (opcjonalnie)Słodki syrop, wersja 2:1/3 szklanki wody3/4 szklanki cukru2 łyżki soku z pomarańczy1 łyżeczka wody różanej (opcjonalnie)Dodatkowo:posiekane pistacje do posypaniaCZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINCZAS PIECZENIA

My Culinary Art
Krem marchewkowo - cytrynowy z pigwą 133

Dobry to mało powiedziane, ten krem jest przepyszny.  Słodko-kwaśny, gęsty i delikatny krem, który z pewnością powtórzę ^^~ Krem owsiany gotowany z marchewką, pigwą, miodem i sokiem z cytryny + serek naturalny, plasterki cytryny ~Składniki:50g płatków owsianych1 starta na najmniejszych oczkach marchewkapigwasok z 1 cytrynyłyżeczka miodu+ plasterki cytrynyserek naturalnyWszystkie składniki wrzucamy do rondelka, zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 15 minut

Kuchenny Skrawek Nieba
Łosoś w sosie koperkowym (posypce koperkowo-cytrynowej) 112

cytrynowej… Łosoś w sosie koperkowym – składniki:2 kawałki łososiaotarta skórka z 1 cytryny2 łyżki bułki tartej2 łyżki posiekanego koperku ( ja korzystałam z mrożonego)3 łyżki jogurtu naturalnegopieprz, sok z cytryny Łososia po umyciu i osuszeniu układam do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Skrapiam sokiem z cytryny i oprószam pieprzem. Smaruję jogurtem.Bułkę, koperek, skórkę cytrynową i pieprz mieszam

UgotujmyTo.pl
Ciasto limonkowe 138

niesolonego, miękkiego) plus extra do natłuszczenia blachy90 g cukru250 g mąki plus extra do podsypaniaszczypta solicukier puder do posypaniaMasa:6 dużych jajek625 g cukruotarta skórka z 8 limonek150 ml soku z limonek (ok. 8-9 limonek w zależności od wielkości)125 g mąki Ubijam chwilę masło z cukrem mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia. Dodaję mąkę i sól(...)czasie piekę w nagrzanym piekarniku ok. 20 min w temperaturze 190 stopni na złoty kolor.Po wyjęciu zostawiam do wystygnięcia.Jak ciasto wystygnie przygotowuję masę. Mieszam jajka, cukier, skórkę i sok z limonek aż się połączą.Dodaję do masy mąkę cały czas mieszając.Wylewam całość na wystudzony spód i wstawiam ponownie do gorącego piekarnika na jakieś 30 min. aż wierzch się

UgotujmyTo.pl
Kotleciki rybne 278

skórka z cytrynysok z połowy cytrynysól, pieprz, bułka tarta, mąka1 papryczka chili (opcjonalnie)Sos czosnkowy:4-5 łyżek jogurtu naturalnegoposiekany koperek (ja użyłam mrożonego)2-3 ząbki czosnkusól, pieprz, sok z cytrynyMieszam wszystkie składniki sosu i wstawiam do lodówki na godzinę.Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskam przez praskę do ziemniaków (lub maszynkę do mielenia).Usmażoną lub ugotowaną ostudzoną rybę rozdrabniam(...)widelcem na mniejsze kawałki. Mieszam w misce: ziemniaki, rybę, natkę pietruszki, jajko, skórkę i sok z cytryny i doprawiam solą i pieprzem.Dodaję pokrojone drobno chili ale to opcjonalne. Masę wyrabiam i formuję kotleciki które obtaczam w mące.Wstawiam na godzinkę do lodówki. Przed smażeniem obtaczam w bułce tartej. Smażę z dwóch stron na złoty kolor.  Smacznego Post

UgotujmyTo.pl
Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym 159

słodkich ziemniaków czyli batatów. Pyszne!Pstrąg pieczony – składniki:2 pstrągi2 łyżki masłakoperek (można użyć suszonego)sól, pieprz, cytrynaSos cytrusowo-miętowy:50 g masłapieprz kolorowy w ziarenkachskórka otarta i sok z 1 cytrynyskórka otarta i sok z 1 pomarańczy2 łyżki miodu (zależy jak kwaśna jest cytryna to można dodać więcej)kilka listków mięty Pstrąga umyłam i osuszyłam. Z dwóch

UgotujmyTo.pl
Sałatka śledziowa po sułtańsku 186

rodzynkami i smażoną cebulą z kwaskowatym koncentratem sprawdza się idealnie!Sułtańska sałatka śledziowa – składniki:400g śledzi (matjasów)200 g rodzynek2-3 cebule300g koncentratu pomidorowegosól, pieprz, oliwa do smażenia, sok z cytryny (opcjonalnie) Śledzie namoczyć, odlać i pokroić na kawałki. Rodzynki zalewam wrzącą wodą i odstawiam na ok. 20 min. i po tym czasie odsączam na sitku. Cebulę obieram(...)patelnię i duszę na oliwie aż będzie miękka, doprawiam solą i pieprzem po czym dodaję koncentrat i całość chwilę smażę. Odstawiam do ostygnięcia.Na pokrojone śledzie (można skropić sokiem z cytryny) układam wystudzoną cebulę a na to zimne rodzynki. Można składniki wyłożyć w mniejszej salaterce i zrobić kilka warstw. Najlepiej smakuje następnego dnia…Smacznego Post Sałatka śledziowa po sułtańsku

UgotujmyTo.pl
Zapiekanka z łososiem 230

brokuł2-3 ząbki czosnkusok z połowy cytryny300 ml śmietany (gęstej)2 jajkasól, pieprz, oliwa Łososia myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Oprószam solą, pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny. (Najlepiej wstawić go do lodówki na kilka godzin.)Ziemniaki obieram i kroję w cienkie talarki. Opłukuję i wrzucam do gorącej osolonej wody na kilka minut, aż będą miękkie. Odcedzam

UgotujmyTo.pl
Śledzie w śmietanie 141

sułtańsku przygotowuję dzień przed wigilią i w mniejszej ilości. Zapraszam. Śledzie w śmietanie – składniki:4 płaty śledziowe a la matjas1 mała cebula1 jabłko150 ml gęstej śmietany1 cytryna (skórka + sok)sól Po wymoczeniu śledzie kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do salaterki, skrapiając sokiem z cytryny.Cebulę obieramy, kroimy w piórka a następnie lekko oprószamy solą i odstawiamy

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania