sok - 13499 przepisów (strona:425/900)

Surówka z czerwonej kapusty 207

Jest surówka z białej kapusty.Jest też surówka z czerwonej kapusty.Wystarczy:-połówka niewielkiej czerwonej kapusty-jedna marchewka-jedno jabłko-jedna czerwona cebulka-warzywko-sos sałatkowy koperkowo-ziołowy-olej-sok z cytryny do smaku   Drobno szatkujemy kapustę.   Jabłko i marchewką tarkujemy na grubych oczkach a cebulkę kroimy w kostkę.   Do kapusty wsypujemy cebulkę.Delikatnie posypujemy warzywkiem(...)sosem sałatkowym.Mieszamy.Dodajemy jabłko i marchewkę.Skrapiamy olejem i ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny do smaku.Mieszamy i odstawiamy, aby wszystkie składniki nabrały właściwego smaku.Gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Nalewka z pigwy 205

sporządzony wcześniej syrop-mieszamy, przelewamy do butelek i odstawiamy na 3 miesiące do ciemnego miejscaDrugi sposób:-pokrojone w plastry owoce zasypujemy 0,7 kg cukru i odstawiamy, aby puściły sok-gdy cukier zamieni się w sok wlewamy 0,75 l spirytusu zmieszanego z 3 szklankami wody-mieszamy i odstawiamy na miesiąc, potrzasając co kilka dni-po tym czasie odcedzamy

Maminek kulinarny
Bigos 149

garść suszonych grzybów-kilka suszonych śliwek-przyprawa barbecue-sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie   Białą i czerwoną kapustę szatkujemy.Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie.Kapustę kiszoną odciskamy (sok zostawiamy - może się przydać w trakcie doprawiania) i płuczemy.Śliwki kroimy.   Do garnka wlewamy ok. 1,5 l wody, dodajemy łyżeczkę przyprawy barbecue, listki laurowe(...)kapusty. Kiedy wszystko wymieszamy i chwilę pogotujemy - dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni kiełbasę.   Teraz nadajemy właściwego smaku, dodając pieprz, sól i ewentualnie sok z kapusty kiszonej.Gotujemy ok 50-60 minut, pamiętając o uzupełnianiu wody

Maminek kulinarny
Babka makowa 198

białko jajka               -ok. 15 dkg cukru pudru               -1/2 łyżeczki soku z cytryny   Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy na cienko na stolnicy, tniemy na paski i wykładamy nimi formę babkową. Technika dowolna :)   Oddzielamy żółtka od białek.Białka(...)sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone.   Jest upieczone.   Wyjmujemy z foremki i studzimy.   Polewamy przygotowanym lukrem.Lukier:-białko ucieramy mikserem z cukrem pudrem -dodajemy sok z cytryny-jeśli lukier jest zbyt rzadki - dodajemy cukru pudruSmacznego

Maminek kulinarny
Surówka z młodej kapusty 347

Zapowiadana surówka z młodej kapusty.Składniki:-pół główki kapusty-jedna duża marchewka-jabłko-szczypior-koperek-sok z cytryny do smaku-2 łyżki oleju-przyprawa warzywna   Kapustę drobno szatkujemy.   Obrane jabłko i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach.      Szczypiorek i koperek drobno kroimy.Wszystko łączymy w misce, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny

Maminek kulinarny
Dżem truskawkowo - rabarbarowy 162

truskawek-1 kg rabarbaru-1,25 kg cukru   Rabarbar oczyszczamy ze skórki i kroimy na kawałki.   Zasypujemy szklanką cukru a kiedy puści sok wstawiamy na niewielki ogień i gotujemy.   Dodajemy oczyszczone truskawki.   Dosypujemy resztę cukru.   Gotujemy na niewielkim ogniu do zredukowania soku, co pewien czas mieszając.Zajmie

Maminek kulinarny
Ptysie 140

szklanka wody-1/2 kostki margaryny-szklanka mąki pszennej-5 jajek Składniki na krem:-budyń o dowolnym smaku-1,5 szklanki mleka-kostka margaryny-szklanka cukru pudru-łyżka soku z cytryny   Wodę z tłuszczem zagotowujemy.Do wrzątku dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy.Odstawiamy do wystudzenia.    Proszek budyniowy mieszamy w 1/2 szklanki mleka.      Zagotowujemy szklankę(...)minut.   W tym czasie przygotowujemy krem.Miksujemy margarynę z cukrem pudrem.   Stopniowo dodajemy wystudzony budyń i miksujemy a na koniec sok z cytryny.Miksujemy do uzyskania puszystej masy.   Gotowe ciastka zdejmujemy z blaszki.Po kilku minutach będą wystudzone.   Ostrym nożem odcinamy górę ciastek.   Spody ciastek wypełniamy kremem i przykrywamy odciętymi częściami

Maminek kulinarny
Dżemik z dyni z pomarańczą 164

części,usuwamy miąższ z pestkami, obieramy ze skóryi kroimy w kostkę.   Pomarańcze obieramy ze skóry i skórek, dzielimy na kawałki.   Z dwóch cytryn ścieramy skórkę.Sok wyciskamy z trzech cytryn.   Dynię zalewamy wrzątkiem do poziomu ostatnich kostek.Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.Zlewamy wodę.   Miksujemy blenderem.   Dodajemy pomarańcze,skórkę(...)cytryny i cukier.Gotujemy na maleńkim ogniu przez 60 minut.Dolewamy sok z cytryn i gotujemy 20 minut.Dosypujemy żelfix, dokładnie mieszamy i gotujemy 2-3 minuty.   Gorący dżemik przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Barszcz czerwony 156

średnich buraków-2 marchewki-kawałek selera i pora-cebula-2 ząbki czosnku-garść suszonych grzybów-kilka suszonych śliwek-natka pietruszki i gałązka kopru-wędzonka ( wędzona kość )-sól, pieprz-sok z cytryny lub ocet   Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, doprowadzamy do wrzenia.Wrzucamy wędzonkę, seler, por, marchew, czosnek i cebulę.Gotujemy ok. 5 minut.   Dodajemy(...)kroimy w słupki.   Odławiamy wędzonkę a następnie warzywa.Dodajemy buraki, pokrojoną marchewkę, obrane mięsko z wędzonki i gotujemy do miękkości buraczków.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotowe.Do barszczu można też dodać śmietanę.Smacznego

Maminek kulinarny
Guacamole 104

Składniki:dojrzałe awokado2 łyżki soku z limonkiząbek czosnku, drobno posiekany1 łyżeczka sosu tabasco2 łyżki posiekanej cebulkisólPrzygotowanie:Rozgniatamy widelcem awokado z sokiem z limonki i czosnkiem. Dodajemy resztę skladników i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem lub chipsami nachos

Smakowity Blog Kulinarny
Mussaka 168

pieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.  Sos beszamelowy z serem:20g masłałyżka

Smakowity Blog Kulinarny
Stek z soczewicą i sałatką z buraków 171

Soczewica• 100 g zielonej soczewicy • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 2 ząbki czosnku, posiekane • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin • 1 łyżeczka miodu  • 1 łyżka soku z limonki i 1 łyżeczka startej skórki • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sos tabasco do smakuSoczewicę opłukać, wsypać do rondelka i wlać wodę (2,5 cm warstwa(...)soczewica będzie miękka, ale będzie wciąż al dente. Odstawić z ognia, wymieszać z pozostałymi 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz posiekanym 1 ząbkiem czosnku. Dodać 1 łyżeczką miodu, sok i skórkę z limonki oraz natkę pietruszki. Doprawić sosem tabasco do smaku oraz ewentualnie solą i pieprzem.Stek z Antrykotu:Stek wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem. Obsypać

Smakowity Blog Kulinarny
Gazpacho 147

surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba.  Składniki zupy można pokroić lub rozdrobnić mikserem. Ja pokroiłam warzywa, bo taka wersja bardziej mi odpowiada.  Składniki:1l soku pomidorowego1 czerwona papryka1 zielona papryka1 żółta papryka3 ogórki małosolne2 ząbki czosnkukilka zielonych oliwek1 cebula1 papryczka chillisól, pieprz Przygotowanie:Warzywa drobno kroimy, zalewamy sokiem pomidorowym, przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Stek z kurkami i puree z dyni 149

Puree z dyniSkładniki: mała dynia1 szalotka2 ząbki czosnku1 szklanka bulionuszczypta imbiru1/2 szklanki soku z pomarańczy1 łyżka masłaoliwasólpieprz białyPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy przez chwilę posiekaną szalotkę i czosnek. Dynię obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do szalotki i czosnku. Dolewamy sok z pomarańczy, bulion i dusimy około 20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Przyprawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Tajska zupa krewetkowa TOM YUM GUN 139

łyżka oleju arachidowego1, 5 litra wody2 łyżki zielonej pasty curry2 male czerwone papryczki chili, pozbawione nasion i drobno posiekane1 łyżeczka startego świeżego imbiru1 łyżeczka cukru2 łyżki sosu rybnego2 łyżki soku z limonki1/4 szklanki świeżych liści kolendry1/2 papryki zielonej1/2 papryki żółtej1/2 cukinii2 szalotkiFasolka szparagowa, drobno pokrojonaPrzygotowanie:W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy przez 5 minut krewetki (wcześniej(...)pastę curry,  doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszamy. Dolewamy resztę wody i znów doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut. Zupę przyprawiamy cukrem, sosem rybnym, sokiem z limonki, jeśli będzie potrzeba także solą.  Przed podaniem zupę posypujemy swiezymi listkami kolendry

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania