siekamy. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i przekładamy miąższ łyżką do miski i rozgniatamy widelcem. Do miski dodajemy pozostałe pokrojone warzywa i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Skrapiamy sokiem z limonki, przyprawiamy solą i kminkiem. Mieszamy.Bułki wyjmujemy z piekarnika. Na spodzie bułki kładziemy liść sałaty. Następnie salsę, mięso, ponownie salsę i kilka krążków grillowanej cebuli. Całość przykrywamy wierzchem
Smakowity Blog Kulinarnyteż holenderskim.Składniki:Sos holenderski1/2 kostki masła3-4 żółtkasok z 1/2 cytrynysólpieprz białyPotrzebujemy także:pęczek białych szparagówjajka ugotowane na twardoszczypiorekPrzygotowanie:Masło rozpuszczamy w garnuszku. Żółtka ubijamy mikserem z sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Powoli, stopniowo dodajemy gorące masło. Sos powinien gęstnieć jak majonez. Doprawiamy i polewamy nim ciepłe szparagi, ugotowane w wodzie z łyżeczką soli i cukru. Podajemy
Smakowity Blog KulinarnyKaszotto1 szklanka kaszy pęczak3 łyżki oleju rzepakowego1 cebula drobno posiekana2 średnie buraki, upieczone wcześniej, pokrojone w kostkę1 ząbek czosnku, drobno posiekany500 ml bulionu warzywnego150 ml czerwonego wina wytrawnego100 ml soku z buraka (świeżego lub z butelki tzw jednodniowego)1 łyżka tartego sera Grana Padanosól, pieprzPesto z botwinki2 garście pokrojonych liści botwinki1 garść natki pietruszki1 ząbek czosnku1/8 szklanki pistacji (uprażonych(...)kiedy odparuje uzupełniamy odrobiną bulionu. Gotujemy na małym ogniu, mieszamy i uzupełniamy płyn, do momentu kiedy kasza będzie gotowa. Pod koniec gotowania, czyli po około 30 minutach gotowania dodajemy sok z buraka, tarty ser i przyprawiamy solą i pieprzem.Kaszotto podajemy z pesto z botwinki, chipsami z buraka, rukolą i ulubionymi serami np fetą, Parmezanem, Grana Padano lub Bursztynem
Smakowity Blog Kulinarnypieprzsaszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem2 ząbki czosnku (opcjonalnie), zmiażdżoneworeczek młodego bobu, ugotowanego w osolonej wodziePrzygotowanie:Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Obieramy z zewnętrznej osłonki.Dressing: Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy sól, pieprz, czosnek, olej z czosnkiem i drobno pokrojone listki mięty. Mieszamy składniki sosu, aż powstanie gładka emulsja. Przygotowanym dressingiem polewamy bób, dokładnie mieszamy i w razie
Smakowity Blog Kulinarnyzrobione obieraczką do warzyw, paprykę pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka. Polędwicę kroimy w paski i układamy na sałatce. Całość posypujemy sezamem uprażonym na suchej patelni.Sos: Wyciskamy sok z 2 limonek, dodajemy cukier brązowy, sos sojowy, starty korzeń imbiru, pokrojoną papryczkę chilli i listki kolendry. Wszystko razem mieszamy z saszetką oleju Kujawskiego z czosnkiem.Sos podajemy obok sałatki
Smakowity Blog Kulinarnynaturalnego2 łyżki kwaśnej śmietanysok z cytrynypęczek koperkupęczek szczypiorkusól, pieprzPrzygotowanie:Buraki obieramy, drobno kroimy i dusimy w 250 ml wody przez około 10 minut. Studzimy. Dodajemy jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, dodajemy do chłodniku. Podobnie jak posiekany koperek i szczypiorek. Przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy
Smakowity Blog KulinarnyrzodkiewkiPrzygotowanie:Konfitura z czerwonej cebuli: Cebulę kroimy w pióra. Rozgrzewamy głęboką patelnię, wlewamy oliwę, dodajemy cebulę i szklimy, żeby była miękka. Dodajemy cukier, przesmażamy mieszając, wlewamy ocet balsamiczny, sok z cytryny, tymianek i czerwone wino. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszamy. Przyprawiamy solą. Po uzyskaniu konsystencji konfitury przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce.Pizza: Do misy miksera przesiewamy
Smakowity Blog KulinarnyCiasto drożdżowe:375 g mąki pszennej1 jajko150 ml mleka45 g cukru4 g cukru waniliowego50 g miękkiego masła1/2 łyżeczki soli7 g suchych drożdżyNadzienie:100 g orzechów (laskowych, włoskich lub pekan)sok z 1/2 cytryny2 łyżki płynnego miodu2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki ekstraktu z waniliiKruszonka:50 g masła10 łyżek mąki4 łyżki cukrucukier waniliowyPrzygotowanie:Drożdże mieszamy z mąką. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, cukrem(...)podwojenia objętości w ciepłe miejsce (np do piekarnika nagrzanego do 35 st. C) na około 1,5 godz.Przygotowujemy nadzienie. Orzechy rozdrabniamy w kielichu blendera, wsypujemy do miski. Dodajemy cynamon, sok z 1/2 cytryny, miód, ekstrakt z wanilii. Wszystko razem mieszamy.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i wałkujemy na grubość około 4 mm. Smarujemy przygotowanym nadzieniem i zwijamy. Następnie kroimy
Smakowity Blog Kulinarnyokoło 2 łyżeksok z około połowy cytryny2- 3 łyżki oleju słonecznikowegookoło 2 łyżek mioduewentualnie pieprz czarnyW garnuszku mieszamy miód z 2 łyżkami ciepłej wody, a potem stopniowo dodajemy olej, sok i musztardę. Po dodaniu każdego składnika mieszamy dokładnie do zupełnego połączenia składników. Sałatkę polewamy tuż przed podaniem na stół.Ilość poszczególnych składników sosu podaję dość orientacyjnie, smak ma pozostać słodko
Proste Potrawyszybko ciasto, włożyć do celofanowego woreczka lub owinąć przezroczystą folią i schować na godzinkę do lodówki. W międzyczasie czasie obrać ze skórki jabłka, pokroić na plasterki i zalać sokiem wciśniętym z uprzednio otartej cytryny ekologicznej. Sok z cytryny zapobiegnie ściemnianiu sie jabłek oraz doda im niepowtarzalnego aromatu. Po upływie godziny wyjąć ugniecione ciasto z lodówki i rozwałkować wałkiem
zielonacukinkaprzez 60-75 minut.Ostudzić w zamkniętym piekarniku. Można schłodzić w lodówce przed nałożeniem musu.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Żurawinę (mrożonej nie rozmrażać) umieścić w garnuszku z sokiem z cytryny i cukrem. Gotować pod przykryciem, aż żurawina popęka. Przetrzeć przez sitko, mus wymieszać z napęczniałą żelatyną. Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno. Partiami dodawać do całkowicie ostudzonego musu, delikatnie mieszając
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki pszennej90 g mąki ziemniaczanej50 g kakaokrem ajerkoniakowy:250 g serka mascarpone75 g cukru200 ml ajerkoniaku3 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wody75 ml gorącej wody500 ml śmietany kremówki (38%)nasączenie:sok z 1/2 cytryny4 łyżki zimnej wodykrem maślany:200 g miękkiego masła135 g cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki kakao3 łyżki mlekapolewa czekoladowa:200 g ciemnej czekolady (50%)80 ml śmietany(...)minut, aż nieco stężeje.Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy, wymieszać na gładko.Biszkopt przeciąć na trzy części, ściąć ewentualną górkę.Pierwszy blat położyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. WYłożyć 1/2 kremu, przykryć drugim blatem, docisnąć. Ciasto nasączyć, wyłożyć resztę kremu, przycisnąć trzecim blatem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż krem stężeje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciastek i dokładnie wymieszać.Formę wyłożyć folią aluminiową. DNo wylepić masą ciasteczkową, ugnieść łyżką.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej.Serek zmiskować z miodem, mąką, startym imbirem i sokiem z cytryny. Wlać kremówkę, ubić. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Gruszki obrać, pokroić w kostkę. Wyłożyć na ciasteczkowy spód, zalać masą serową - powierzchnię wyrównać łyżką
Pożeraczka, czyli raz adobrzedokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem.Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, na dnie ugnieść ciastka. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Banany obrać i rozgnieść widelcem na papkę. Skropić sokiem z cytryny.Serek ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokłądnie miksując po każdym dodaniu. Dodać banany, zmiksować na gładką masę.Piec 85-95 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżadnej innej, w której szukałam. Zadziałałam więc tak jak mi instynkt podpowiadał - i wyszły pyszności! Spód jest niesamowicie kruchy i ani trochę nie rozmiękł (dzięki białku, które odizolowało sok z rabarbaru i kaszce, która część tegoż soku wchłonęła), nadzienie jest kwaśno-słodkie i soczyste, choć kawałki rabarbaru zachowały swój kształt, zamiast się rozpaść. Wygląda, jak wygląda - kratka nie jest idealna
Pożeraczka, czyli raz adobrze