sok - 13499 przepisów (strona:433/900)

Konfitura z zielonych pomidorów 169

grubą kostkę, zasypać cukrem.Dodać skórkę otartą z wyparzonych pomarańczy, jedną pomarańczę pokrojoną w kostkę, pigwę i goździki.Gotować na małym ogniu mieszając, do momentu aż pomidory puszczą sok. Po 60 minutach zdjąć z ognia. Jeśli konfitury są zbyt rzadkie można je odsączyć na sicie (sok wykorzystać, np. jako sos do deserów lub dań na słodko). Gorące konfitury przełożyć

SzczyptaSmaQ
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 171

kawałki (tylko miękkie części bez twardych nerwów),Bulion (ok. 700 ml),1 cebula posiekana w kostkę,3 ząbki czosnku pocięte w cienkie plastry,2 papryczki chili,2 gałązki rozmarynu,Sok z cytryny,100 ml białego wina (wytrawnego),1 łyżka startego imbiru,1 łyżka mielonego kuminu,1 łyżka czarnej gorczycy,1 łyżeczka wędzonej papryki,½ łyżeczki kurkumy,1/3 łyżeczki cynamonu,1/3 łyżeczki(...)przykrycia.Rozgrzać patelnię z tłuszczem wytopionym z boczku, dodać łyżkę masła, wsypać pokrojoną dynię i paprykę, jarmuż, kilka igieł rozmarynu, podsmażyć (2-3 minuty). Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, podlać winem, smażyć kolejne 1-2 minuty. Warzywa powinny być al’dente i dobrze przyprawione.Zawartość patelni przełożyć do rondla ze schabem, wymieszać. Schab wyłożyć do naczyń

SzczyptaSmaQ
Konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką 176

minut   Składniki:12 świeżych fig,1 duża czerwona cebula,1/2 szklanki jadalnych kasztanów (gotowanych,zapakowanych próżniowo),10 suszonych śliwek,150 ml porto,sól, czarny pieprz i sok z cytryny do smaku,2 łyżki masła (najlepiej klarowanego),1 łyżeczka posiekanego tymianku lub szczypta suszonego.    Przygotowanie:Śliwki namoczyć w letniej wodzie (15 minut), pokroić.Figi pokroić(...)dodać pozostałe składniki, dusić bez przykrycia od czasu do czasu mieszając, tak długo aż figi się rozpadną (ok. 10-15 minut). Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Konfiturę od razu podać lub gorącą przelać do słoiczków, szczelnie zakręcić i odstawić do wystygnięcia do góry dnem

SzczyptaSmaQ
Kibbeh po polsku 221

łyżka mielonego kuminu,1/2 gałki muszkatołowej,1/2 łyżeczki cynamonu,Sól i pieprz do smaku,Oliwa.Sos:1/2 dużego kubka gęstego jogurtu,3 łyżki posiekanej mięty,1 łyżeczka mielonego kuminu,Sok cytryny, sól i pieprz do smaku.   Przygotowanie:Przygotować sos: jogurt wymieszać z miętą i kuminem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki.Posiekać natkę

SzczyptaSmaQ
Śródziemnomorska pasta kanapkowa z bakłażana 182

pomidorów z oleju,4 fileciki anchois,3 ząbki czosnku,1/2 papryczki chili,łyżka czarnych oliwek bez pestek,łyżka kaparów,łyżeczka marynowanego pieprzu (opcjonalnie),łyżka posiekanych świeżych ziół (dowolnych, ulubionych),sok i skórka otarta z cytryny,sól i pieprz do smaku,olej (zalewa) z pomidorów.Przygotowanie:Czosnek pokroić w plasterki, bakłażany umyć, wytrzeć, każdy przekroić wzdłuż na 4 plastry. Plastry bakłażana(...)stopni na 25 minut. Cytrynę wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę.Upieczone bakłażany zmiksować w melakserze z pozostałymi składnikami stopniowo dolewając olej (do odpowiedniej konsystencji). Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Składniki:Przygotowanie

SzczyptaSmaQ
Kakaowe serniczki z nutą pomarańczy 172

ekstraktu wanilii,4 łyżki kakao,1 łyżka budyniu waniliowego,4 łyżki zmielonych herbatników czekoladowych,masło.Kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji:1 duża pomarańcza,1/2 szkl. cukru,1/2 szkl. wody,sok wyciśnięty z pomarańczy.         Przygotowanie:Przygotować kandyzowaną skórkę. Pomarańczę wyszorować, sparzyć, obrać w szerokie paski , usunąć białe albedo ze skórrek, pokroić w słupki. Wodę zagotować(...)sokiem i cukrem, włożyć pokrojoną skórkę, gotować aż będzie przezroczysta. Foremki nasmarować masłem, wysypać zmielonymi herbatnikami.Ser zmiksować w melakserze z wanilią, skórką otartą z pomarańczy, cukrem, budyniem i jajami.Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę wylać do foremek, wstawić do większej formy napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 25-30 minut, wystudzić.Przybrać skórką pomarańczy

SzczyptaSmaQ
Sałatka z kopru włoskiego z kaszą jaglaną 183

sera feta,1 saszetka oleju Kujawski z pomidorem, bazylią i czosnkiem,100 g szpinaku,garść zieleniny (natka pietruszki, bazylia),6 suszonych pomidorów z oleju,łyżka kaparów,2 łyżki oliwek,sok i skórka otarta z cytryny,250 g pomidorków koktajlowych,sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Koper włoski podzielić na cząstki, włożyć do wrzącej wody, gotować 5 minut, przełożyć łyżką cedzakową(...)zieleninę umyć, odsączyć na sicie. Posiekać suszone pomidory, kapary, oliwki, natkę pietruszki i bazylię, dodać kaszą jaglaną, szpinak, olej, skórkę z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać.Cząstki kopru napełnić sałatką, przybrać pomidorkami i natką kopru.Podawać na ciepło lub zimno

SzczyptaSmaQ
Tiramisu pomidorowe z prosciutto 196

śmietany 30%,200 g pomidorków koktajlowych,80 g prosciutto,1/2 drobno posiekanej chili,Pieprz Cayenne do smaku,½ pełnoziarnistej bagietki,1 ząbek czosnku,1 łyżka masła,1 łyżka soku z cytryny,2 łyżki suszonych pomidorów,zielenina do przybrania.   Przygotowanie:Przygotować grzanki. Bagietkę przekroić wzdłuż na dwie połowy. Każdą nasmarować przeciętym na pół ząbkiem czosnku, pokroić w drobną kostkę, wyłożyć(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, opiekać na złoto ok. 5 minut.Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo wmieszać serki i chili. Doprawić do smaku pieprzem Cayenne i sokiem z cytryny, schłodzić w lodówce. Nie trzeba doprawiać solą, ponieważ prosciutto jest słone.Szynkę pokroić w zapałki, wysmażyć na chrupiąco na maśle, przełożyć na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu

SzczyptaSmaQ
Czekoladowe naleśniki gryczano-orkiszowe na Razowym Kwasie Chlebowym z musem cytrusowym 195

Chlebowego,3 łyżki oleju rzepakowego,2 łyżki kakao,Szczypta soli,nasiona granatu do przybrania.Nadzienie:700 g serka wiejskiego,Skórka otarta z jednej pomarańczy,1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,cukier lub sok agawy do smaku.Mus cytrusowy:2 pomarańcze,½ limonki,1 puszka liczi,3 łyżki miodu gryczanego.Przygotowanie:W malakserze zmiksować przesiane mąki, kakao, jaja, olej, sól i 2 szklanki Razowego Kwasu Chlebowego. Odstawić(...)lodówki na 15 minut.Przygotować mus. Cytrusy umyć i sparzyć. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę, dodać do sera. Pomarańcze obrać, wyciąć fileciki, z pozostałych część wycisnąć sok. Limonkę pokroić na cztery kawałki razem ze skórą. Liczi odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcze, limonkę, liczi i miód gotować na małym ogniu do zredukowania płynu o 1/3.Do schłodzonego ciasta naleśnikowego

SzczyptaSmaQ
Tarta Limoncello z persymoną 201

Skórka otarta z ½ cytryny,oliwa do posmarowania formy.Masa limoncello50 ml likieru Limoncello (najlepiej domowego),30 g cukru pudru trzcinowego,3 jaja,1/3 szkl. śmietany 30%,3 łyżki serka mascarpone,Sok i skórka otarta z 1 cytryny,3 łyżki masła.1-2 owoce parsymonyPrzygotowanie:Przygotować kruchy spód. Schłodzone i pokrojone w kostkę masło posiekać nożem z przesianą mąką, żółtkiem, cukrem(...)temperaturę (+10 stopni).Przygotować masę. W rondlu zagotować na małym ogniu śmietanę, cukier, jaja i Limoncello, ciągle ubijając robotem na małych obrotach. Jak tylko masa zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny, gotować 1 minutę.Dodać masło, serek mascarpone i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać, wylać na upieczony spód. Owoce kaki umyć pokroić w plastry, wyłożyć na masę cytrynową.Wstawić

SzczyptaSmaQ
KACZKA PIECZONA, FASZEROWANA JABŁKAMI I ZIARNAMI. 149

jest bardzo zdrowa, zawiera również substancje wywierające korzystny wpływ na organizm, poprawia trawienie oraz zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i A.- Wspomaga odporność, poprawia trawienie.- Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wzmaga apetyt.- Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz beta-karoten."Kupisz ją tutaj: kliknijCzosnek Niedźwiedzi"Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum L.) – gatunek rośliny z podrodziny czosnkowych(...)czosnek pospolity i inne gatunki czosnków.- Ma działanie bakteriobójcze, przeciwcukrzycowe, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci.- Jego silne działanie bakteriobójcze szczególnie przydatne jest przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, stanów zapalny zatok i oskrzeli, przy tym dodatkowo oprócz zabijania bakterii czosnek pobudza wydzielanie śluzu

Wypisz Wymaluj
Kapusta czerwona zasmażana prosto i wytrawnie. 238

wytrawnym. Tyle ile domów tyle zapewne przepisów i sposobów na tą samą kapustę czerwoną.SKŁADNIKI:- kapusta czerwona 1szt- szklankę bulionu warzywnego (klik)- sól- świeżo zmielony pieprz- liść laurowy 2szt- sok z cytrynyzasmażka do kapusty- 3 łyżki masła- 3 łyżki mąki- 1- 1,5 szklanki wrzątku do wersji na "bogato"- żurawiny garść lub rodzynki- wino wytrawne ok 100ml- ocet balsamiczny(...)bulionu warzywnego  oraz wrzucić liść laurowy - i powoli wrzucać warstwy kapusty posypując ją solą- zacząć dusić kapustę na średnim ogniu, gdy zmięknie dodajemy świeżo zmielony pieprz oraz doprawiamy sokiem z cytryny w razie potrzeby do wydobycia smaku dodajemy odrobinę cukru- gdy woda już nam wyparowała i kapusta zaczyna nam się przypalać możemy podlać odrobiną wody - gdy chcemy zrobić wersję

Basia w kuchni
Makaron czekoladowo- cynamonowy z wytrawnym sosem truskawkowym plus sposób jak zrobić ten makaron 229

świeżej bazylii Sos  - truskawki (użyłam świeżych 1 op 500g)- ocet balsamiczny (ok. 1/3 szklanki na 25 dag truskawek, można też użyć wina czerwonego wytrawnego)- mały kubek naturalnego jogurtu- sok z cytryny do smaku- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku  SPOSÓB WYKONANIA:- semolinę mieszamy z solą, kakaem, cynamonem- robimy dołek i wbijamy kolejno jajka mieszając masę(...)małym ogniu ok. 5 minut. Następnie dodajemy pół szklanki kwaśnej śmietany (lub mały kubek naturalnego jogurtu), gotujemy jeszcze 2 minuty, a potem doprawiamy sos solą morską, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.- makaron gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po ugotowaniu podajemy z sosem i kawałkami truskawek, oraz z listami świeżej bazylii . Jest to coś innego i pysznego. Można

Basia w kuchni
Tagliatelle ze szparagami i groszkiem 185

porcje (przepis autorski)200 g makaronu świeżego (klik jak go zrobić) równie dobrze może być suszony makaron szparagi świeże ok 150 g groszek mrożony 2 garście sok z cytryny do smaku plus otarta skórka świeżo zmielony pieprz, sól do smaku parmezan wedle uznania gałązkę rozmarynu oliwa 3 łyżki  SPOSÓB WYKONANIA :- szparagi(...)groszkiem i obsmażam ok 2-3 minuty (aż szparagi zmiękną ale będą jeszcze chrupiące), lekko solę - dorzucam ugotowany makaron oraz główki szparagów mieszam, aby wszystko przeszło aromatem , dodaję soku z cytryny (ok 1 łyżeczkę)oraz otartą wcześniej sparzoną skórkę z cytryny-  pieprzę świeżo zmielonym pieprzem ,  wymieszam na patelni - podaję na talerzu z posypanym parmezanem (można wykorzystać inny twardy

Basia w kuchni
Rzedkiewka na parze z krewetkami 137

rzodkiewką na parowarze bambusowym. Dołączyły do tego liście botwinki oraz krewetki.SKŁADNIKI: przepis autorskipęczek rzodkiewek dwie garście fasolki szparagowejgarść liści botwinki 10 szt krewetek królewskich sok z limonki sól różowa (można zastąpić morską)oliwa 2 łyżki czosnek 1 ząbekświeżo zmielony pieprz płatki chili zmielone oliwa do skroplenia SPOSÓB WYKONANIA:- rzodkiewki myjemy odcinamy liście(...)królewskie, smażymy z obu stron aż staną się lekko przezroczyste i lekko brązowe posypujemy zmielonymi płatkami chili- układamy na talerzu fasolkę, rzodkiew i liście botwinki oraz krewetki- wszytko skraplam sokiem z limonki i oraz oliwązajadam :)Smacznego chrupania

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania