połówek orzechów włoskich Masa z kaszki manny, zwana masą grysikową: 7 łyżek kaszy manny 0,5 litra mleka 8 łyżek cukru 125 g margaryny Palma z Murzynkiem lub masła sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowy powidła śliwkowe czekolada mleczna, płatki czekolady gorzkiej Sposób przygotowania: Przygotowujemy masę orzechową: na wierzchnią warstwę ciasta. W rondelku roztapiamy miód z cukrem(...)powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Studzimy przykrywając kaszę folią. Margarynę ucieramy na puch z ekstraktem waniliowym i dodajemy po łyżce zimnej kaszy manny, oraz sok z cytryny, cały czas miksując masę. Spodni blat smarujemy powidłami śliwkowymi, na nie wykładamy masę grysikową. Układamy na krem warstwę ciasta z orzechami, dociskamy lekko. Ciasto odkładamy na minimum 24 godziny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędowolny kształt)- oliwa z oliwek- 1 ząbek czosnku- 2 puszki tuńczyka w oliwie- łyżka masła- łyżka kaparów- 10 czarnych oliwek (bez pestek)- 10 zielonych oliwek (bez pestek)- 1 łyżka soku z cytryny- sól i pieprzNastawiamy wodę na makaron. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy na oliwę. Delikatnie podsmażamy, uważając by czosnek się nie spalił (inaczej(...)zalewy. Na wrzącą, osoloną wodę z odrobiną oliwy z oliwek wrzucamy makaron i gotujemy wg wskazań na opakowaniu.Do tuńczyka dodajemy pokrojone w plasterki oliwki oraz kapary. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy.Odcedzamy makaron, zostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania. Makaron przekładamy do tuńczyka, wodę, mieszamy jeszcze parę minut i podajemy. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchnilemoniady nie ma co sobie odmawiać. Dzisiaj taką z przygotowanego wcześniej kompotu z dodatkiem mięty i dużej ilość lodu. Polecam! Składniki :* 8 jabłek* pół szklanki cukru* 2 litry wodydodatkowo : sok z połowy cytryny, woda mineralna gazowana, kostki lodu, listki mięty Przygotowanie :Jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Zasypać cukrem, wlać wodę i zagotować. Przecedzić, wystudzić. Dodać sok z cytryny
Magiczne Życie Martypęczka kolendry 1 papryczka chili 1 dymka 1 ząbek czosnku 2 cm kawałek imbiru 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu rybnego sok z jednej limonki skórka otarta z jednej cytryny sól morska świeżo mielony pieprz Dorady skrobiemy, aby pozbyć się łusek. Ryby podaje się w całości – podobnie jak pstrągi, ale jeśli(...)wrzątku, owijamy górę folią aluminiową lub przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie do malaksera/rozdrabniacza wlewamy sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy oraz sok wyciśnięty z 1 limonki. Dodajemy posiekane na mniejsze części: chili (jeśli nie chcemy ostrego dania – nie dodawajmy pestek), imbir, czosnek. Dodajemy także kolendrę (kilka listków zostawiamy do dekoracji
Poezja smakuużyty alkohol także jest czerwony, to nie ma tak widocznego przejścia pomiędzy poszczególnymi warstwami. A;e smakuje świetnie. Składniki: 50 ml żurawinówki (u mnie Lubelska) 100 ml soku pomarańczowego 20 ml grenadiny kilka kostek lodu Wykonanie: Żurawinówkę, sok i kostki lodu wymieszać w shakerze lub łyżeczką w szklance. Następnie delikatnie wlać grenadinę. Poczekać aż syrop znajdzie się na dnie
Pasja SmakuUwielbiam czarną porzeczkę i wszystko w czym jest schowana, zatopiona tj. w sokach, ciastach, konfiturach, dżemach, lodach. Tylko to „skubanie” ale czego nie robi się z miłości :) więc jak co roku się poświęciłam i ją oskubałam umyłam i dżem zrobiłam. Przepis na kg owoców 1 kg czarnej porzeczki 0,50 dag cukru ( lub więcej według gustu(...)Przebraną, czystą porzeczkę wsypać do garnka zasypać cukrem wymieszać i odstawić na 30 minut aby puściła sok ( ja nigdy nie zasypywałam cukrem, od razu gotowałam ten pomysł podpatrzyłam u anikagotuje i już u mnie zostaje J) po 30 minutach wstawić na gaz i gotować ok 1,5 h lub do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji, ja lubię gęste dżemy
RAROSSASkładniki: 1 kg gruszek sok z 1 cytryny Zalewa Składniki: 1,5 l wody(...)kilka goździków 1 laska cynamonowa 0,5 l octu Wykonanie Gruszki obrać, przekroić, wydrążyć gniazda nasienne i na chwilę zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny. Zagotować wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Przełożyć gruszki do wrzącego syropu i gotować przez ok. 3 min do momentu
RAROSSAszejkujemy. Dopóki kostki lodu nie przestaną obijać się o ścianki. W nagrodę otrzymamy piękną, puszystą piankę, którą wlewamy do wysokiej szklanki. Jagody po umyciu zgniatamy tak mocno, aż wycisną sok. Możemy zrobić to dość prymitywnie, ale całkiem skutecznie, używając łyżeczki. Sok oddzielamy od rozciapcianych jagódek. Mieszamy go z syropem z agawy, a następnie wlewamy do szklanki z pianą. Całość zalewamy
Weganizm infantylnyZwłaszcza przed brakiem kontroli. Zapisek własny Składniki: puszka mleczka kokosowego (400 ml) 3-4 średniej wielkości ziemniaki szpinak (ilość wedle uznania) 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sok wyciśnięty z 1/3 cytryny przyprawy: sól (nie jest konieczna, zależy od preferencji) pieprz ziołowy imbir curry chilli Przygotowanie: Na oliwie z oliwek podsmażamy na złoty kolor obrane(...)pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Dodajemy imbir i curry. Po podsmażeniu zalewamy składniki wodą tak, aby wszystko pokryła i dolewamy mleczko kokosowe. Dodajemy sok z cytryny i chilli. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, dopóki ziemniaki nie zmiękną. W trakcie gotowania dolewamy wodę, jeśli zupa ma zbyt gęstą konsystencję. Pod koniec gotowania dodajemy szpinak
Weganizm infantylnysię zechce, postaramy się o nowe. Dobrze? Stanisław Lem Składniki:1 duża lub 2 małe cukinie1 cebula3 plastry szynki sojowej1 czerwona papryka1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego3 łyżeczki wodykilka kropel soku z limonki oliwa z oliwekprzyprawy:sólpieprzczosnek staropolskibazyliaPrzygotowanie: Cukinię kroimy na pół i wycinamy jej środek zawierający pestki. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażamy pokrojoną(...)drobną kostkę cebulę. Dorzucamy do niej (też pokrojoną w drobną kostkę) szynkę i paprykę. Przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z limonki. Smażymy, dopóki cebula nie zmieni koloru na złoty.Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i szczyptą czosnku. Smarujemy nim wnętrze wyżłobionej cukinii. Następnie wypełniamy ją przygotowanym wcześniej nadzieniem. Wierzch posypujemy bazylią. Cukinię pieczemy w nagrzanym do 180 stopni
Weganizm infantylnypieczenia :) Składniki: ok 150 g herbatników - to zależy jaką macie blachę :) moja to 23x33 8 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny sok z połowy cytryny 2 krople aromatu cytrynowego 1 cukier wanilinowy Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao 4 łyżeczki cukru 2 łyżki śmietany 18% 70 g masła 2 łyżki(...)Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dobrze mieszając odstawiamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli, jak są sztywne cały czas miksując dodajemy cukier, cukier wanilinowy, , sok z cytryny, aromat i żelatynę. Gotową masę wlewamy do blachy, wierzch równamy i wstawiamy do lodówki. Przygotowanie polewy: W kąpieli wodnej mieszamy wszystkie składniki, dobrze wymieszać i ostudzić. Jak zacznie
Niezły MłynekDzisiaj przyszła pora na rybę po grecku. Podstawowy przepis pożyczony od Ewa-Gotuje, ja dokonałam lekkiej modyfikacji. Składniki: 600 g filetów z miruny (ale może być też inna ryba) sok z połowy cytryny 6 marchewek 2 pietruszki pół selera 5 cebul mały por 50 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier, czosnek granulowany olej rzepakowy Przygotowanie:1. Filety umyłam, skropiłam sokiem
Kulinarny Pamiętnikoleju rzepakowego 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 3 ziela angielskie 1 liść laurowy 500 g mrożonego szpinaku (użyłam brykietu) sól, pieprz, ostra czerwona papryka, czosnek granulowany woda szklanka mleka sok z połowy cytryny Do podania: jogurt grecki ziarna słonecznika Przygotowanie: 1. Świeże warzywa (oprócz ziemniaków) wraz z czosnkiem wrzuciłam na rozgrzany olej, szybko przesmażyłam, po czym doprawiłam solą, pieprzem(...)minut, aż warzywa były miękkie, a zupa zgęstniała. 3. Z przestudzonej zupy wyjęłam liść laurowy i ziele angielskie, wlałam mleko i wszystko zblendowałam. Doprawiłam jeszcze do smaku solą, pieprzem, sokiem z połowy cytryny oraz czosnkiem granulowanym i ponownie zagotowałam. 4. Zupę podawałam udekorowaną jogurtem greckim i ziarnami słonecznika
Kulinarny Pamiętnikburaków (ze skórką) garść uprażonych orzechów ziemnych garść uprażonych ziaren słonecznika duża garść rukoli 6 łyżek sosu sojowego pół szklanki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sok z 1 cytryny sól pieprz Przygotowanie: Buraki kroimy na cienkie plasterki, odcinając końcówki. Przygotowujemy zalewę: mieszamy czosnek, sos sojowy, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Do połowy
Kulinarny Pamiętnikimprezie. Składniki: 1 duży brokuł, ugotowany al dente na parze i podzielony na różyczki 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę garść ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni sok z połowy cytryny 3 łyżki jogurtu greckiego pieprz czosnek granulowany Przygotowanie: Ostudzone różyczki brokuła, ser oraz ziarna słonecznika wrzuciłam do miski, polałam sokiem z cytryny i dokładnie wymieszałam. Doprawiłam pieprzem
Kulinarny Pamiętnik