sok - 13499 przepisów (strona:472/900)

Jabłkowe ciasto z miętą i tymiankiem 94

Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 250g  masła 5 żółtek szczypta soli ok.1kg  jabłek 2 łyżki posiekanej świeżej mięty pół łyżeczki świeżego tymianku łyżka soku z cytryny skórka z połowy wyparzonej cytryny Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wymieszać składniki. Następnie dodać żółtka i szybko wyrobić ciasto(...)Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 1-1,5 godziny. Obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać posiekaną miętę, tymianek,skórkę z otartej cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę cukru i wymieszać razem z obranymi jabłkami. Po godzinie ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić na 2 części.Jedną część wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, posmarować

Gorący kąsek
1467. Czerwony Leszek 165

Przepis z książki Kuchnia Polska.. 4-5 marchewek 2-3 kwaskowate jabłka garść posiekanych orzechów (włoskie lub arachidowe) [nie dałam] 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju  sok z cytryny lub ocet winny Jamar sól, cukier, pieprz  garść posiekanej natki pietruszki [koperku] Marchewkę i jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, od razu obficie skrapiając(...)sokiem z cytryny. Wymieszać z orzechami, posiekaną natką i oliwą, doprawić do smaku solą i cukrem.Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari

Moje domowe kucharzenie
Bigos według Ewy Wachowicz 2985

laurowe kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki 2 łyżki oleju z ryżu sól pieprz przyprawa do bigosu Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, gdyż może się przydać do dokwaszenia bigosu), posiekać.Zalać połową rosołu, dodać golonkę, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Gotować do miękkości.Białą kapustę posiekać, zalać wodą(...)dodać do garnka. Doprawić sporą ilością pieprzu i soli. Wszystko gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Pod koniec dolać czerwone wino. Jeśli bigos jest mało kwaśny, doprawić pozostawionym sokiem z kiszonej kapusty

Moje domowe kucharzenie
Smaki Grecji: pieczony kurczak z cytryną 167

nóżki z kurczaka 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 3 gałązki świeżego majeranku sól pieprz 2 cytryny Wykonanie:Kurczaka włożyć do miski z marynatą, na którą składają się: sok z cytryn, oliwę, czosnek (rozgnieciony), sól, pieprz oraz majeranek. Marynować w lodówce około 4 godzin. Rozgrzać piekarnik do temp. około 180-200 stopni, nóżki ułożyć na blasze, piec(...)kurczak będzie miękki. Podawać gorącego kurczaka przybranego skórką z cytryny i pokropić resztą marynaty z pieczenia. Uwagi:Chcąc sprawdzić, czy kurczak jest upieczony, nakłuć szpikulcem część udka. Jeśli wypływający sok jest przejrzysty, kurczak jest gotowy

Gorący kąsek
Barszcz z letnich buraków 154

marchewka 1 pietruszka nieduży kawałek pora ok. 5cm 100ml śmietany 12% 1 łyżka mąki 4 ziemniaki natka pietruszki, koperek, szczypiorek świeży majeranek (opcjonalnie) świeży lubczyk (po jednej gałązce) sok z 1 cytryny sól, cukier, pieprz ziołowy liść laurowy i 3 ziela angielskie Wykonanie:Ugotować wywar z drobiu, dodając marchewkę, pietruszkę, por, ziele angielskie i listek laurowy. Buraczki pokroić w kostkę(...)majerankiem. Gotować aż warzywa będą miękkie. W drugim garnku ugotować 4 ziemniaki. Bardzo drobno posiekać szczypiorek, koperek, pietruszkę. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do gotującej się zupy razem z sokiem z jednej cytryny(wlewać po trochu,aby nie była za kwaśna), gotować jeszcze przez ok. 1 minuty i na końcu dodać posiekaną zieleninę. Doprawić solą, pieprzem, dodać do smaku cukier

Gorący kąsek
Pasta z awokado, jajek, sera i wędzonego kurczaka 199

kolację, pożywna, ale też bardzo zdrowa...  Składniki: 1 duże miękkie awokado 4-5 jajek 150 g sera żółtego - Gouda, Złoty Mazur, Edamski 1 wędzona ćwiartka z kurczaka sok z limonki i cytryny - ok. 2 łyżek 1 duża łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy posiekany szczypior i natka pietruszki sól i pieprz do smaku Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać(...)skorupek i zetrzeć na drobnej tarce. Awokado obrać, wyjąć pestkę i rozgnieść miąższ widelcem, od razu skropić sokiem z cytryny. Kurczaka obrać ze skóry i końcu, drobno posiekać. Ser zetrzeć na grubej tarce. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić do smaku i schłodzić. Podawać z pieczywem

Czerwień i błękit
Garden party 186

kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Masa: 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 80 ml zimnej wody 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru sok pomarańczowy do nasączania 4 łyżki jagód Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy z cukrem i sodą na sztywną masę. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)połączenia składników. Dodajemy odłożoną wcześniej śmietankę, mieszamy po czym wlewamy to do masy. Dokładnie ale delikatnie mieszamy trzepaczką. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części i nasączamy je sokiem. Na pierwszym układamy jagody i przykrywamy masą. Przykrywamy go drugim biszkoptem i znowu przekładamy masą. Przykrywamy trzecią. Na wierzchu i bokach rozsmarowujemy masę. Odkładamy do schłodzenia na noc. Aby nadać imprezie

Mienta blog
Dorsz w sosie pomidorowym + konkurs 179

krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy z oliwek 6-7 czarnych oliwek 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku chili w płatkach – wg uznania sól, świeżo mielony pieprz tymianek lub pietruszka do dekoracji Cebulę kroimy w kostkę(...)patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista dorzucamy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy jeszcze minutę i wlewamy pomidory z puszki lub kartonika. Mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i sos sojowy. Wrzucamy pokrojone na plasterki oliwki. Przyprawiamy sos cukrem, świeżo mielonym pieprzem, tymiankiem i chili w płatkach (sos można też posolić wg smaku – ale ostrożnie – nabierze

Poezja smaku
Wiśniowy przekładaniec 2130

wiele łatwiej jest wypełnić masą brzegi ciasta, niż gdyby robić to bez jej użycia. Wiśniowy przekładaniecSkładniki:masa grysikowa300ml mleka5 łyżek cukru4 łyżki kaszy manny120g masłamasa wiśniowa750g wydrylowanych wiśni3 łyżki soku z cytryny2 łyżki cukru7,5 łyżeczki żelatyny7,5 łyżki zimnej wody UWAGA! PODANE SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY NALEŻY PODWOIĆ I UPIEC DWA BISZKOPTYbiszkopt kakaowy2 jajka3 łyżki cukru 2 łyżki mąki(...)ocieplonego masła- masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce grysiku, za każdym razem krótko miksując do połączenia się składników- gotową masę schłodzićMASA WIŚNIOWA- wiśnie przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny i cukier, wiśnie gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, następnie lekko ostudzić i zmiksować blenderem na mus- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence

Smakołyki Bereniki
Makaron z sosem cytrynowym 699

niej jest wyjątkowo lekki i orzeźwiający. Zdecydowanie polecam w ciepłe dni! Makaron z sosem cytrynowym: ok. 300 g makaronu (spaghetti lub świeżych wstążek) skórka otarta z jednej cytryny i sok z połowy 1 żółtko 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% 1/4 szklanki tartego parmezanu + do dekoracji szczypta płatków chili garść posiekanych liści mięty lub pietruszki 2 łyżki dobrej jakości oliwy(...)oliwek sól morska świeżo mielony pieprz W miseczce roztrzepujemy śmietanę, żółtko, parmezan oraz sok z połowy i skórkę otartą z całej wyparzonej cytryny. Dodajemy szczyptę płatków chili oraz pieprzu. Solimy do smaku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odlewamy makaron, zostawiając 2-3 łyżki wody z gotowania, które dodajemy do sosu i roztrzepujemy

Poezja smaku
Kurczak tikka masala 1261

czosnku ·        2 cm kawałek świeżego imbiru ·        ½ papryczki chilli ·        sok z połowy limonki ·        2 łyżki przyprawy Secrets of India -Bombay Masala (z Kotanyi) ·        1 łyżka mieszanki(...)koncentratu pomidorowego ·        300 ml mleka kokosowego ·        garść płatków migdałowych Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy sokiem z limonki oraz przyprawami. Odstawimy do lodówki na 30 minut. Można również odstawić go na całą noc. Czosnek i imbir obieramy i kroimy na drobna kosteczkę. Papryczkę chilli siekamy drobno

Mania Gotowania
Najlepsza szarlotka z bezą i kruszonką 201

lodówki, a mniejszą zamrażamy. Przygotowujemy jabłka. Jabłka obieramy i kroimy w dość dużą kosteczkę. Przekładamy do garnka i podsmażamy na niewielkim ogniu mieszając co kilka minut. Gdy jabłka wypuszczą soki dodajemy do nich cukier i cynamon. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut, po czym dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy dokładnie. Dzięki mące sok z jabłek nie przesiąknie nam do ciasta. Jeśli

Mania Gotowania
Curry z dynią i kurczakiem 241

pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki lub cytryny 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala (ja używam przyprawy Bombay Masala z Kotani)* Lub własna mieszanka przypraw: 1/3 łyżeczki kurkumy około 4 rozgniecione ziarna kolendry(...)rozgniecione goździki 1/3 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne Przygotowanie: Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty. Kurczaka doprawiamy przyprawami oraz sokiem z cytryny. Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Cukinię obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, cukinię i papryki kroimy w kosteczkę. Cukinię obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, cukinię i papryki kroimy

Mania Gotowania
Tarta ze kurczakiem, szpinakiem, pomidorami i trzema serami 348

pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz ½ łyżeczki czosnku granulowanego ząbek czosnku 3-4 łyżki tartego parmezanu około 60 g sera gorgonzola szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka soku z cytryny 100ml śmietany 18% 2 jajka 2 opakowania ciasta francuskiego Przygotowanie:Kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem i ziołami. Smażymy na złoty kolor.Czosnek obieramy i kroimy(...)kosteczce. Podsmażamy czosnek chwilę na maśle i dodajemy umyty szpinak. Mieszamy regularnie, kiedy szpinak się skurczy skrapiamy go sokiem z cytryny. Jajka rozbijamy w misce i mieszamy widelcem, tak aby powstała masa jak na jajecznice. Ciasto francuskie nakładamy jedno na drugie i lekko dociskamy. Formę do tarty wypełniamy ciastem, zarówno dno jak i brzegi.  Brzegi smarujemy jajkiem (możemy użyć

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania