gotujemy ok 2-3 min.Dodajemy pokrojona w kostke wolowine I dusimy pod przykryciem ok 1.5 h lub az wolowina bedzie miekka. Dodajemy na koniec mleko kokosowe( druga puszke), sok z cytryne( ok 2 lyzek ) I sol do smaku. Gotujemy ok 5 min Podajemy z ryzem I poppadoms. Serdecznie polecam
Smaki Edytyziemniaków1 cebula3-4 ząbki czosnku2 jajka2 łyzki mąki2 łyżki gęstej śmietanysól, pieprzWykonanie:Polowę ziemniaków ścieramy na drobnej tarce, drugą część na grubych oczkach. Odlewamy sok z ziemniaków od ziemniaków (Sok z ziemniaków powoduje że placki przy smażeniu pryskają- więc starajmy sie dobrze go odcisnąc ). Ścieramy cebulę. Dodajemy do ziemniaków, wyciskamy przez praske czosnek, dodajemy jajka, make, sól, pieprz I śmietanę
Smaki Edytydanie, pochodzące z kuchni azjatyckiej...o walorach zdrowotnych ryb nie muszę pisać :)- ale o mieszance mleka kokosowego I pasty curry - musze. ....rozkosz dla podniebienia...pychotka...zachęcam do spróbowania :) Składniki:sok z jednej limetki4 łyżki rybnego sosu( fish sauce)2 łyżki Thai soja sos1 świeżej papryczki chilli350 gr ryby monkfish350 gr łososia400 ml mleka kokosowego3 kaffir lime liści1 łyżka czerwonej pasty(...)curry1 szklanka ryżu jaśminowegopokrojona pietruszka Wykonanie:przygotować marynatę: sok z limetki, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki thai sosu I pokrojona papryczka chilli-wymieszać w miseczce.Pokroić rybę. Zalać marynatą. Przykryć I odłożyć do lodówki na 1-2 godzinę lub na całą noc :) Do woka wlać mleko kokosowe. Zagotować . Dodać curry paste, lime liście I 2 łyżki sosu rybnego
Smaki Edytymleka kokosowego60 gr masla lub ghee2 cebule pokrojone w kostke3-5 zabki czosnku- wycisniete przez praskeok 700 gr piersi z kurczaka250 ml bulionu kurczakowego2-3 łyżki soku z cytrynysol Wykonanie.Podobne do wolowiny madras.Maslo rozpuszczamy w garnku, dodajemy cebule I czosnek. Smazymy ok 5-8 min.Do miseczki nalewamy mleko kokosowe- dodajemy kolendre, kurkume, imbir, pieprz I badzo drobno(...)kostkę I bullion z kurczaka. Dusimy na małym gazie ok 15-20 min- lub jak kurczak jest gotowy. Możemy teraz dodać drugą puszkę mleka kokosowego (opcjonalnie) sól I sok z cytryny. Pozostawaimy na ogniu ok 2-5 min.I gotowe. Podajemy z ryżem I dużą ilościa pietruszki. Pietruszkę możemy też wymieszać z ryżem.Smacznego
Smaki Edytyjest dopełnieniem niesamowitego smaku :) Zaczynamy Składniki:1 op tortelloni z mozzarella I prosciutto1 słodka papriyka3-4 łyżki startego żółtego seraoliwki nadziewane paprikasałata pekińska4 łyżki majonezu1 łyżeczka bazyli1 łyżeczka soku z cytryny1 ząbek czosnkusól, pieprz Wykonanie:Tortelloni ugotować według instrukcji na opakowaniu.Kroimy paprykę, sałatę, ścieramy ser. Dodajemy parę oliwek.Po ugotowaniu czekamy by tortelloni ostygło.Gdy tortelloni jest już chłodne, mieszamy(...)wszystkie składniki. Dip:Majonez, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek I bazylię mieszamy w miseczce.Doprawiamy solą I pieprzem do smaku.Dip dodajemy do tortelloni I mieszamy.Gotowe :) Smacznego
Smaki Edytygorzką czekoladą , która podkreśla cytrusowy smak. 250 g miękkiego masłapół szklanki cukru pudru2 lyżki mąki ziemniaczanej2 szklanki mąki pszennejpół łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki skórki otartej z pomarańczy60 ml soku z pomarańczysok z połowy cytryny.Gorzka czekolada do udekorowania ciastek. Miękkie masło zmiksować z cukrem , dodać pozostałe składniki i połączyć w jednolita masę.Ciasto mocno schłodzić ( ok 2 godziny w lodówce
Malinowa Kawiarenkaszklanka mąki przennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół kostki masła. 1 cytryna Wykonanie : Masło stopić i wystudzić. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok . Białka ubić na sztywną pianę , pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, Dodac przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie. Wlać masło , sok z cytryny i wsypać otartą skórkę cytrynową
Malinowa Kawiarenkataka ryba jest Tilapia. Czas: 45 minut Składniki: 2 filety z Tilapii olej z pestek winogron 1 łyżeczka sosu słodko-kwaśnego chilli 2 łyżeczki sosu barbecue ( lub pikantny ketchup) sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny sól mąka do oprószenia papryka mielona słodka 2 łyżki masła Osuszyć filety z Tilapii. Przygotować marynatę mieszając 2 łyżek oleju, sos chilii(...)barbecue, sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową i szczyptę soli. Marynatę rozprowadzić pędzelkiem kulinarnym po filetach ( z obu stron).Zostawić na pół godziny. Delikatnie usunąć część marynaty kładąc rybę na papierowych ręcznikach kuchennych . Oprószyć filety mąką zmieszaną z papryką słodka mieloną. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju z 2 łyżkami masła. Smażyć filety kilka minut z każdej strony
Buniabaje w kuchniZmiksować- podgrzać i doprawić. I już . Pasuje do warzyw, jajek , drobiu czy ryb. Czas: 10 minut Składniki: 1 puszka kukurydzy konserwowej 1/2 szklanki słodkiej śmietanki sól szczypta gałki muszkatołowej sok z cytryny do smaku szczypta otartej skórki cytrynowej Przygotować składniki . Zmiksować w malakserze kukurydzę ( z zalewą w której była) ze śmietanką .Przelać do garnuszka. Podgrzać. Doprawić do smaku solą(...)szczyptą utartej gałki muszkatołowej sokiem z cytryny i szczyptą otartej skórki cytrynowej. Sos jest gęsty, kremowy, lekko słodkawy z nutką gałki
Buniabaje w kuchnichleba, dip z jogurtem , napój z maślanką itp. Rzodkiewki po takim ,, odmłodzeniu" są zupełnie takie same jak te z pierwszego sortu. * Do woreczków w których mrożę rzodkiewkę wyciskam sok z pół plasterka cytryny i wkładam ten wyciśnięty plasterek razem z rzodkiewka do mrożenia. Dzięki temu rzodkiewka nie robi się ,, szara". ** Z tych 5 pęczków - zamroziłam 3 różnie pokrojone(...)czasu liście od rzodkiewki wyrzuciłam zamiast na spokojnie je posegregować i pozostawić te nie zżółknięte . Można listki odświeżyć tak samo jak rzodkiewkę ( w lodowatej wodzie lekko osolonej z odrobina soku z cytryny). A potem zrobić z nich ( na świeżo lub z mrożonych) - jarzynkę jak szpinak ( można połączyć ze szpinakiem) , lub zupę jak szczawiową
Buniabaje w kuchniParmezanu więc z niego zrobiłam koszyczki i nadziałam szpinakiem. Czas: 30 minut Składniki: 50 dag mrożonego mielonego szpinaku 1 łyżka masła sól do smaku pieprz mielony do smaku sok z cytryny do smaku gałka muszkatołowa utarta do smaku 2 garści utartego na małych oczkach tarki jarzynowej ( środkowe nie najdrobniejsze) sera Dziugas lub Parmezan Utrzeć ser. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypać(...)odparuje dokładamy masło i chwilę smażymy( szpinak musi być suchy bez wilgoci bo inaczej serowy koszyczek nasiąknie płynem i odkształci się). Doprawiamy solą, pieprzem, utartą gałką muszkatołową i sokiem cytrynowym( nie doprawiam ostatnio czosnkiem ze względu na Mamę - po prostu przy jej cukrzycy wątroba jest osłabiona i nie specjalnie na czosnek reaguje). Gdy mam już gotowe pozostałe składniki obiadu
Buniabaje w kuchnirzodkiewki. Teraz przyszła pora na rzodkieweczkę w tajskim stylu. Czas: 10 minut Składniki: 1 pęczek rzodkiewki kilka gałązek dymki lub szczypioru sól 1/3 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej cukier sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka czarnego sezamu 3 łyżki oleju z pestek winogron natka kolendry (nie lubię więc używam melisy lub mięty ) Umyć rzodkiewki. Obciąć ogonki. Pokroić(...)cienkie plasterki. Lekko posolić. Usiekać szczypiorek. Wymieszać olej z pastą cytrynową, szczyptą cukru, sokiem z cytryny i posiekanymi kilkoma listkami mięty. Polać dresingiem rzodkiewki. Wymieszać. Na suchej patelni uprażyć sezam. Posypać sałatkę uprażonym czarnym sezamem. Udekorować listkami mięty. Podawać na świeżo np. do grillowanego kurczaka. * jeśli nie mamy pasty z trawy cytrynowej można dodać szczyptę otartej skórki cytrynowej- ważne
Buniabaje w kuchnipomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki pikantnego ketchupu 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki mielonej papryki 1 łyżka brązowego cukru nie rafinowanego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej 1 łyżka oleju z pestek winogron lub ryżowego 2 łyżki białego sezamu Pokroić łososia por, rzodkiewkę w bardzo małe kawałki , a pomidorki(...)ćwiartki. Umieścić w osobnych miseczkach. Wymieszać składniki marynaty: ketchup, sos sojowy, sok z cytryny, cukier, skórkę z cytryny, mieloną paprykę, pieprz, olej. Polać marynatą ( dzieląc ją równomiernie na 4 ) składniki szaszłyków. Wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut. Namoczyć patyczki do szaszłyków. Nadziewać na każdą parę patyczków ( tak jest wygodniej takie drobne szaszłyczki przewracać a i składniki są zabezpieczone przed
Buniabaje w kuchnirozmarynu 1/2 cytryny szczypta soli szczypta mielonego pieprzu 3 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżki masła mąka do oprószenia 3 duże cebule 4 ziemniaki Pstrąga lekko posolić. Skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na połowie pokrojonej w piórka cebuli. Na wierzch wysypać resztę cebuli i pokrojoną na kawałki wyciśniętą cytrynę. Zostawić na noc w zamkniętym pojemniku w lodówce. Ugotować ziemniaki(...)tłuszcz nabrał smaku. Pstrąga smażyć na rumiano najpierw od strony bez skórki -potem przewrócić . Wrzucić ziemniaki obok ryby . Podawać zdejmując z pstrąga delikatnie przed podaniem skórę. Skropić sokiem z cytryny. Dodatkowo podać do ryby cytrynę . Proponuję do tego sezonowe warzywa na surówkę - ja miałam młoda fasolkę szparagową z wody. * wyjaśniam sprawę obkładania cebulą - po prostu usuwa
Buniabaje w kuchniPożywna oraz smaczna. Polecam spróbować! Składniki : * pół szklanki kaszy kuskus * 2 pomidory * cebula czerwona * pół zielonego ogórka * pół zielonej papryki * natka pietruszki * mięta * sok z cytryny * oliwa z oliwek * czosnek * sól , pieprz Przygotowanie : Kaszę zalewamy wrzątkiem i czekamy aż wchłonie wodę i wystygnie. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę(...)zioła dokładnie siekamy. Łączymy z kaszą. Przyprawiamy. Dodajemy sok z cytryny oraz oliwę
Magiczne Życie Marty