Bakłażanowy kotlecik 680smażenia Najpierw bakłażan - kroimy go w kostkę (razem ze skórką). Żeby nie był gorzkawy dodajemy soli, odstawiamy na 10-15 minut a następnie przepłukujemy i wyciskamy z niego ostatnie soki. Podsmażamy na patelni. Ręcznikiem papierowym odsączamy i mieszamy w misce z pozostałymi składnikami. Proponuję użyć mieszacza ostatecznego to jest blendera. Obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy na patelni (lub gotujemy
Przepysznik - BLW i nie tylko
OXY2 221Oliwa z oliwek5 ml Śmietana 12% tłuszczu 54 ml Cytryna 20 g Łososia ułożyć na folii, dodać szczyptę soli i pieprzu oraz sok z 1/4 cytryny, upiec w 180 stopniach ok 20 minut. Makaron ugotować al dente ok 7 minut w osolonej wodzie. Na oliwie podsmażyć cukinię
fitolarun.blogspot.com
Nuggetsy sojowe bezglutenowe – wegański fastfood 166dbać o nasze zdrowie i dobry wygląd), serwuje swoim studentom do wyboru tylko takie coś…słów brak. Czy tak trudno byłoby umieścić nawet jakieś owoce, zdrowe batoniki czy soki tłoczone?! Wróćmy może do jedzenia, bo trochę nie na temat się rozgadałem. Jeśli nie jesteś osobą cierpiącą na celiakię lub urojenia o szkodliwości glutenu wszystkim ludziom na Ziemi
Blendman
Sałatka z awokado i mango 299powodzeniem pełnić może rolę pysznego i zdrowego deseru? Składniki: garść rukoli garść roszponki garść rodzynek 1 awokado 1 mango sos: 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu Wymieszaj wszystkie składniki na sos i odstaw na bok. Przepłucz rukolę i roszponkę na sicie, osusz na papierowym ręczniku i włóż
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
RECENZJA - Detoks cukrowy :) 190Fillippa Salomonsson - trenerka holistycznego modelu zdrowia dla kobiet, prowadząca wykłady oraz udzielająca osobistych porad. Pisze popularnego bloga Raw Clarity oraz jest twórczynią własnych marek soków Raw Clarity Cleanse, a także właścicielką sklepu w Sztokholmie. Teraz także autorka niezwykłej książki zawierającej trzytygodniowy program oczyszczający, odchudzający i wzmacniający organizm . Mowa o "Detoksie cukrowym" wydanym przez Wydawnictwo REA-SJ . Biorąc ową książkę
Zdrowie na języku :P
Majonez z serka wiejskiego - lekki 203Składniki : 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g), u mnie 3 %- lekki 1 duże jajko 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki octu winnego (pominęłam) sól morska świeżo zmielony pieprz Przygotowanie : Jajko gotujemy dość długo, na twardo (około 5 min.) Wkładamy na chwile do zimnej wody, obieramy W tym czasie gdy gotuje sie jajko, łączymy cały serek
Proste Potrawy
TORT RAFAELLO 591puder do smaku (dałam 3 łyżki, w przepisie brak cukru) DODATKOWO: 1 szklanka Amaretto (zamiast Amaretto nasączyłam biszkopt ponczem zrobionym z wody wymieszanej z odrobiną soku z cytryny, cukrem pudrem i kilkoma kroplami ekstraktu migdałowego) 100 g płatków migdałowych 30 g wiórków kokosowych pralinki Rafaello WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny
Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka z jajkami, awokado i rzeżuchą 226przygotowanie Jaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół. Cebulę, rzodkiewki - pokroić w kostkę lub posiekać drobno w blenderze. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i skórkę, skropić sokiem z cytryny, pokroić w kostkę. Przygotować sos - majonez wymieszać z jogurtem dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać sos, wymieszać. Posypać rzeżuchą
Stare Gary
Pieczone warzywa z serem 215zamarynowania, zaś w tym czasie robimy trzy sosy: sos zielony — miksujemy 1/2 pęczka bazylii, 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka pietruszki, pół szklanki oliwy, ząbek czosnku, sól, pieprz, łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę musztardy sos żółty — kawałek upieczonej dyni lub batata miksujemy razem z łyżką jogurtu, solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki curry sos biały — 1/2 szklanki bryndzy miksujemy z dwoma łyżkami
ladykitchen
Batatowy tofurnik. 290moje dzisiejsze odkrycie dnia, niech cały dzień będzie taki pozytywny ^^ Jeszcze tylko kilka(nascie) godzin PRZEPIS: 200g naturalnego tofu 100-150g tofu łyżka mąki z tapioki/ budyniu waniliowego Sok z 1/2 cytryny 2 łyżki wody Coś do posłodzenia Cynamon Tofu i batata zmiksować na gładką masę. Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyłożonego papierem naczynka. Ew. Ułożyć
More food, love and dreams
Sos tatarski najlepszy 215majonezu lub majonezu z jogurtem · pieprz Ogórki kiszone obieramy ze skórki i kroimy drobno, przerzucając do miski wraz z sokiem, który się z nich wylewa :) Podobnie, drobniutko kroimy jajka, pieczarki i kapary i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez, pieprz i ewentualnie sól (choć ja nigdy tego nie robię). Podajemy
Bazując na smaku
Mazurek na żytnim, kruchym spodzie z lemon curd 217wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni, piekąc ok. 20 minut. Ciasto lekko się zarumieni (mazurek będzie ciemniejszy przez użycie mąki żytniej). Studzimy. Składniki na lemon curd: - 3 jajka - sok z 3 cytryn - skórka z 3 cytryn - 70g masła - 60g ksylitolu w pudrze (cukru pudru) - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej W kąpieli wodnej, po doprowadzeniu wody do wrzenia, w żaroodpornej misce
Be Fit Be Strong
Bogata sałatka wielkanocna 175100g sera pleśniowego no gorgonzoli * 2 kiełbasy myśliwskie albo inne podsuszane np jałowcowe * 4 jajka ugotowane na twardo * sos : łyżka majonezu, łyżka śmietany 12%, łyżka soku z cytryny, pieprz * łyżeczka parmezanu i rzeżucha do posypania sałatki Przygotowanie : Kiełbasę pokroić w półplasterki i usmażyć. Na talerzu ułożyć sałatę, plasterki ogórka, kosteczki sera, kiełbasę oraz jajko. Składniki
Magiczne Życie Marty
Zimowy obiad wegański VIII, Another Pink Floyd 280orzechowy (zmieniony, na podstawie przepisu od Vegan Nerd) Składniki: 3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4-5 łyżek masła orzechowego 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 3-4 łyżeczki soku z cytryny 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy odrobina chili i kuminu sól W małym garnku zagotuj ok. 250 ml wody z zielem
Qlinarnie i Qlinarnie
Ale awokado 193przekroić awokado na pół, wyciągnąć pestkę, a wgłębienie po niej delikatnie poszerzyć łyżeczką i włożyć w nie dowolne nadzienie, np. surowe jajko, rybę, warzywa. Awokado dokładnie zmiksowane z odrobiną soku z cytryny lub limonki, 2-4 łyżkami oliwy z oliwek i przyprawami (sól, pieprz, ewentualnie czosnek) stanowi bardzo ciekawą, smaczną i zdrową alternatywę dla majonezu. Zielona babka z awokado Kuchnia
Kucharzyca