innych dań rybnych, że nawet mój syn się nie poznał , że to jego znienawidzona rybka ;)Źródło : czasopismo dla kobiet Składniki na 4 porcje: 50 dag filetów z dorsza sok wyciśnięty z cytryny 15 dag makaronu spaghetti 1 duży brokuł 3 średnie pomidory 15 dag żółtego sera 30 dag mielonego twarogu 4 jajka 1/2 szkl. mleka sól mielony czarny pieprz(...)Sposób wykonania: Filety z dorsza czyścimy, moczymy , osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Po czym odstawiamy na ok. 30 minut. Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Brokuły czyścimy, myjemy i wkładamy do gotującej się wody na ok. 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy i osączamy. Pomidory kroimy na cząstki. Ser ścieramy na tarce. Twaróg mieszamy
Słodkości i nie tylkopoczęstować swoich bliskich tą pastą :) Składniki: 2 dojrzałe awokado ( musi być miękkie ) 3 - 4 jajka na twardo 200 g wędzonego łososia sól morska świeżo zmielony czarny pieprz koperek sok z 1/2 cytryny łyżeczka musztardy Sposób przygotowania: Ugotować jajka na twardo. Awokado , jajka i łososia pokroić na małe kawałki. Koperek posiekać. Awokado i jajka zmiksować. Dodać sok z cytryny, musztardę , pieprz
Słodkości i nie tylkoGruszka w roli głównej, czyli propozycja na popołudniowy deser :)Składniki:- 3 gruszki- 1 opakowanie cukru waniliowego- 3 szczypty imbiru- 3 żółtka - 1 łyżka maki- 1 i 1/2 szklanki mleka- sok z 1 cytryny- 6 łyżek cukruPrzygotowanie:Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Sok z cytryny mieszamy ze szklanką zimnej przegotowanej wody i zalewamy wcześniej przygotowane gruszki. Połowę
Zainspirowana w kuchniCiasteczka z jednej strony ciągnące z drugiej zaś chrupiące o lekko cytrynowym aromacie :)Składniki:- 20 dag płatków owsianych- 1/3 szklanki mleka- 10 dag cukru- sok i skórka z połowy cytryny- 2 białkaPrzygotowanie:Płatki owsiane namaczamy w mleku, po czym ucieramy je drewnianą łyżką z cukrem, dodając stopniowo skórkę i sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy
Zainspirowana w kuchnismak jest zdecydowanie bardziej wyrazisty niż tej z torebki a przygotowanie bardzo łatwe :) Składniki:- 4 pomarańcze- 1,5 łyżki żelatyny- 1 łyżka cukru- połowa tabliczki czekolady mlecznejPrzygotowanie:Wyciskamy sok z pomarańczy, wrzucamy cukier (ja dałam niewiele cukru ponieważ moje pomarańcze były słodkie) i podgrzewamy aż się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do soku
Zainspirowana w kuchnimąki pszennej- 1 kostka masła- 1 tabliczka czekolady deserowej- 4 łyżki cukru- 1 pomarańcza- 1 jajko- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Pomarańczę sparzamy, ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z jajkiem i cukrem na puszystą masę, dodajemy do niej skórkę oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Przestudzoną czekoladę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy
Zainspirowana w kuchnifasolą i pieczemy 20 minut w temperaturze 160 C, po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Pomarańcze sparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Jajka ubijamy z cukrem, śmietanką, sokiem oraz trzema łyżeczkami startej skórki. Masę przelewamy na kruchy spód i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Przed podaniem dekorujemy kawałkami pomarańczy
Zainspirowana w kuchnidrzwi :) Spód: 250 g mąki 80 g cukru pudru 1 jajko 150 g masła szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch: 220 g konfitury różanej 3 łyżki soku z cytryny płatki migdałowe czekoladowe łezki Składniki na ciasto szybko zagniatamy ze sobą i formujemy w kulę, chowamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy między(...)dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przenosimy na blaszkę i wyrównujemy. Pieczemy 25 minut w 190 stopniach, studzimy. Konfiturę różaną mieszamy z sokiem z cytryny, rozsmarowujemy na kruchym spodzie. Ozdabiamy czekoladą i płatkami migdałowymi. Bon zawsze na miejscu
sama złodyczsmaku pieprz do smaku sok z cytryny do smaku tymianek do dekoracji Oliwki czarne Z brzuszków wędzonego łososia usuwamy skórkę, skrapiamy sokiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapuszki tuńczyk kawałki w oleju, 2 średnie marchewka, 2 ząbki czosnek, 0,5 litra sok pomidorowy, do smaku sól, do smaku pieprz do smaku parmezan starty Makaron spagetti gotujemy al dente w posolonej wodzie. W międzyczasie obieramy i ścieramy marchewkę na dużych(...)oczkach tarki, rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej z puszek tuńczyka i wrzucamy posiekany drobno czosnek, po chwili dodajemy startą marchewkę, którą dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, podlewając sokiem pomidorowym. Dodajemy tuńczyka,całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, posypujemy parmezanem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaziołowo - otrębowej panierce Składniki: filety z dorsza - 5 szt jajko - 1szt mąka - 1 łyżka posiekana natka pietruszki - 1 łyżka posiekany tymianek - 1 łyżka otręby owsiane - 5-7 dużych łyżek sok z cytryny - do smaku sól - do smaku woda - 1 łyżka oliwa z oliwek - 3-5 łyżek Filety z dorsza doprawić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć mąką.Jajko rozbić, dodać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaobejrzenia filmiku: Składniki: 2 pomarańcze 1 cytryna 1 litr soku jabłkowego 1 łyżeczka cynamonu(...)goździków 50 gram cukru (3,5 łyżki:) Owoce obrać ze skórek, pokroić w cienkie plastry, przełożyć do garnka. Zalać sokiem jabłkowym,dodać cynamon i goździki. Podgrzewać, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Zmiejszyć płomień, przykryć i pozostawić na kilka minut, by "winko" nabrało aromatu.Dziecinnie proste
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki: 2 kg cukinii (startej na tarce o grubych oczkach lub pokrojonej w kostkę - obranej, bez nasion) 2 galaretki pomarańczowe 1 pomarańcza 250 g cukru zapach pomarańczowy sok z 1 cytryny Cukienie obrać, oczyścic z nasion i zetrzec na tarce.Włożyć do garnka i gotować ok godziny, aż zupełnie zmieknie. Pomarańczę wyparzyć, skórkę zetrzeć na tarce dodając(...)cukinii, z reszty usunąć białą część, pestki i również dodać do gotującej się cukinii, podobnie jak cukier, zapach pomarańczowy, sok z cytryny i galaretki. Całość wymieszać i gotowac jeszcze ok 30 minut od czasu do czasu mieszając. Wyłączyć i od razu przekładac do słoików stawiając je do góry dnem. Następnego dnia można przenieść do spiżarni
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasmaku gorzkiej czekolady wzbogaconej alkoholową nutą i zimnych, waniliowych lodów sprawdziło się przepysznie. Gruszka piękna Helena wg Magdy Gessler Składniki (na 4 gruszki) 1 szklanka cukru 2 łyżki soku z cytryny 200 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki wody (potem w przepisie mowa o 1 litrze, więc tyle w zasadzie jest jej potrzebne) 1 łyżka likieru gruszkowego(...)proponuję zwiększyć tą dawkę:) Gruszki obrać, odciąć plasterek od strony przeciwnej niż ogonek, tak aby gruszka stabilnie „stała”. Usunąć gniazdo nasienne. Zagotować litr wody z cukrem i sokiem z cytryny. Włożyć gruszki i gotować aż staną się szkliste (gotowałam je około 10 minut). Rozpuścić czekoladę w miseczce postawionej na garnku z wrzącą wodą. Gdy czekolada się rozpuści
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacały tort:) Pavlowa - tort bezowy z bitą śmietaną i malinami Składniki: na bezę: 6 białek 1,5 szklanki cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki sody kilka kropel soku z cytryny na nadzienie: 500 ml śmietany kremówki 30% 250 malin (najlepiej świeżych ale i mrożone dają radę - patrz: zdjęcie) Piekarnik nagrzać do 175°C. Białka ubić w misce(...)sztywno. Do białek dodawać stopniowo cukier za każdym razem ubijając dokładnie. Kiedy białka z cukrem będą już dobrze ubite, dodać mąkę ziemniaczaną, sodę, sok z cytryny i ponownie ubić. Masa powinna być gładka i błyszcząca. Dodanie kwasu do bezy sprawi, że będzie ona krucha z wierzchu i ciągnąca w środku, z kolei dodanie mąki ziemniaczanej ustabilizuje pianę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała