Obiecany przepis wielkanocny, dziś chrzan z jajkiem. Przepis możecie znaleźć także w naszym blogerskim magazynie: Magazyn Apetyt Chrzan z jajkiem. Składniki: 250g korzenia chrzanu; 5 jajek; 2 łyżki soku z cytryny lub octu; 2 łyżeczki cukru; 3 łyżki śmietany 18%; kilka łyżek gorącej wody; sól. Chrzan umyj. Zalej zimną wodą i pozostaw na 2 godziny. Po tym czasie obierz cienko(...)zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj chrzan z sokiem z cytryny. W gorącej wodzie rozpuść jedną łyżeczkę cukru i dodaj do chrzanu. Wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku solą. Ugotowane na twardo jajka obierz, podziel na pół i wyjmij z nich żółtka. Rozetrzyj widelcem żółtka z jedną płaską łyżeczką cukru i śmietaną. Białka pokrój w bardzo drobną kostkę i połącz
Miksturownikreklam suplementów. Bawi mnie reklama auta z poduszką powietrzną dla pieszego - czego to nie wymyślą? Wkurza mnie reklama Tymbarka (ta, że woda jest zła, a Tymbark, który z sokiem niewiele ma wspólnego jest zaje***ty do obiadu, a już dla dzieci to zwłaszcza). Ale nic nie działa mi na nerwy tak, jak reklamy suplementów. Powinni tego zabronić:) Masz zimne ręce(...)truskawkowej (lub dowolnej innej w czerwonym kolorze) Przygotowanie: 1. Awokado, pomarańcze i jabłka obieramy ze skórki. Pomarańczę należy dokładnie obrać z całej białej części skórki. Z limonki wyciskamy sok. Dokładnie miksujemy te składniki blenderem, aż powstanie jednolity mus. 2. W przezroczystych szklankach układamy warstwy: serek, konfitura, mus, herbatniki itd. Ja niestety miałam troszkę za mało konfitury truskawkowej
Kraina Tysiąca Smakówszklanki mleka 3,2% - 1/3 szklanki oleju - ziarenka z połowy laski wanilii - torebka budyniu waniliowego (takiego na pół litra mleka) - łyżka mąki ziemniaczanej - 2 całe jajka - 4 żółtka - sok świeżo wyciśnięty z połowy małej cytryny Składniki na piankę: - 4 białka - 0,5 szklanki cukru pudru - szczypta soli Przygotowanie:1. W rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy. Ciastka dokładnie kruszymy(...)stopni piekarniku przez około 10 minut.2. Mikserem w dużej misce łączymy ze sobą: twaróg, ziarenka z laski wanilii, cukier, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną. Powoli dodajemy mleko, sok z cytryny, żółtka, jajka i olej cały czas miksując.3. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 - 60 minut. Kiedy
Kraina Tysiąca Smakówjest dosyć kwaśny. Składniki: - 200 g ciastek czekoladowych- 75 g masła- 750 g twarogu sernikowego- 200 g cukru pudru- 4 duże jajka- 2 żółtka- sok wyciśnięty z 3 limonek (w oryginalnym przepisie z czterech)- 2 łyżki mąki pszennej (można pominąć)Przygotowanie: 1. Tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową (sernik pieczemy w kąpieli wodnej). Kładziemy kawałek na okrągły spód(...)piekarnik do 180 stopni, a w czajniku gotujemy wodę.3. Ser ucieramy przez chwilę mikserem, dodajemy cukier puder. Następnie po jednym dodajemy żółtka i całe jajka. Na koniec wlewamy sok z limonek i wsypujemy mąkę. Miksujemy krótką chwilę, aż składniki dobrze się połączą. Nie przejmujcie się tym, że masa serowa jest bardzo rzadka - tak ma być ;)4. Wylewamy masę
Kraina Tysiąca Smakówciasta - formować okrąg średnicy 12-15 cm.Piec 10-12 min. w 170 stopniach.Krem cytrynowy:500 ml kremówki50 g cukrusok z 1 cytrynyotarta skórka z cytrynyKremówkę ubić z cukrem, wlać sok z cytryny i dodać otartą skórkę cytrynową - połączyć.Krem wyciskać szprycą lub smarować na połowie placuszka, położyć owoce - złożyć.Ewentualnie posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowoorzechów laskowych150 g mąki pszennej1 łyżeczka czubata proszku do pieczeniakonfitura z żurawinyWykonanie:Gruszki obierz ez skóry, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Owoce ponacinaj wzdłuż. Tak przygotowane gruszki skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.Tłuszcz utrzyj z cukrem i szczyptą soli. Dodawaj po jednym jajku - ucierając.Mąkę wymieszaj z orzechami i proszkiem do pieczenia.Do masy jajecznej dodawaj mąkę - dokładnie
kolorowotorcikowocytryny2 łyżki siekanej miętysól, pieprzWykonanie:Makaron ugotować al dente. Odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić.Paluszki surimi pokroić w plastry.Makaron połączyć z kukurydzą i surimi.Przygotować sos:Majonez, jogurt i sok z cytryny dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekane listki mięty.Sałatkę makaronową wymieszać z sosem. Smacznego
kolorowotorcikowomasła 1 czubata łyżka kakao DecoMorreno Masa serowa: 1 kg sera twarogowego w wiadereczku 1 i 1/2 szklanki cukru 100 g masła otarta skórka z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 5 jaj 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka liści bazylii Ponadto: 150 g kuwetury czekoladowej 1 łyżka oleju arachidowego lub innego 300 g truskawek cukier puder WYKONANIE: Piekarnik(...)Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek. Ser utrzeć z cukrem i żółtkami bardzo dokładnie. Rozpuścić masło - ostudzić. Przestudzone masło wlać do serowej masy, nie przerywając ucierania. Pod koniec dodać sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny. Liście bazylii posiekać bardzo drobno. Ciągle ucierając, dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną i posiekaną bazylię- dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno. Pianę
kolorowotorcikowoJest to niezły przepis do wykorzystania także w menu sylwestrowym. Składniki: 40 dag wędzonego łososia w plastrach 25 dag serka śmietankowego 2 łyżki chrzanu pęczek koperku 2 łyżki śmietany sok z cytryny długi ogórek Wykonanie: Na kawałku folii aluminiowej ułożyć jeden obok drugiego plastry łososia, tak by zakrywały całą powierzchnię. Z koperku wybrać kilka gałązek do dekoracji, resztę opłukać(...)drobno posiekać. Serek wymieszać z chrzanem, śmietaną i koperkiem. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną masę rozsmarować równomiernie na plastrach łososia, przy jednym dłuższym boku pozostawić trzy centymetrowy nieposmarowany pas. Zaczynając od przeciwległego boku, zwinąć łososia z serkiem w ciasny rulon. Owinąć go ściśle folią i wstawić na 24 godziny do lodówki. Przed
Pasja Smakusałatki i surówki Siostry Anastazji", s. 94. Składniki: 1/2 kg pieczarek 4 jajka ugotowane na twardo 1 por 1 jabłko 1 puszka zielonego groszku majonez sól pieprz kwasek cytrynowy sok z cytryny Wykonanie: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i gotować w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez ok. 10 minut. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Jabłko(...)obraniu zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny. Por pokroić w półplasterki i przelać wrzątkiem. Wszystkie składniki wymieszać, dodać groszek i majonez. Doprawić do smaku
Pasja Smakupokazuję jak zrobić butter chicken krok po kroku. Teraz, gdy mamy pachnące, świeże malinowe pomidory curry jest jeszcze lepsze. Marynata: 2 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego) 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżki świeżego, startego imbiru 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku 1/2 łyżeczki mieszanki garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili opcjonalnie: kilka kropli czerwonego
Poezja smakupowideł dałam 6 łyżeczek ksylitolu, niby niewiele ale zawsze... Po tym smażeniu pozostał pewien niedosyt. Dlatego postanowiłam spróbować raz jeszcze. Drugie podejście to było istne cudo. Śliwki b.szybko puściły sok i równie szybko ta ciecz odparowała. Całe przygotowanie zajęło mi 1,5 dnia :-) Po tym czasie powidła były meeega gęste, ciemne i baaardzo słodkie. Nauczona doświadczeniem więcej już się(...)Wypełnione garnki zagotować (ja smażę w 4 największych garnkach jakie posiadam) i co jakiś czas mieszając gotować na małym ogniu (u mnie na "1") przez ok.2-3h aż dobrze puszczą sok. Po tym czasie powidła na jakiś czas odstawić . Potem czynność należy powtarzać, tzn. podgrzewamy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. I tak kilka a nawet kilkanaście razy w ciągu
Smaczne Zdrowejuż w piekarniku kumpla do towarzystwa - we dwóch raźniej... ;-)Kiedyś przygotowywało się takiego kurczaka na butelce od śmietany, teraz takowych opakowań brak, ja zaadoptowałam w tym celu butelkę po soku, może być również słoik.Składniki:- 1 kurczak w całości (mój miał ok.1600g)- aromatyczny majeranek (ok.2-3 łyżek)- ostra mielona papryka- słodka mielona papryka- sól+butelka ,np.po sokuKurczaka dokładnie umyć, odciąć kuper
Smaczne ZdrowekremówkiKruszonka:-170g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 60g mąki ryżowej- 50g ksylitolu (lub cukru)- 50g wiórków kokosowych- 110g zimnego masłaOwoce:- 500g truskawek- ok.250g konfitury truskawkowej- 3/4 szklanki soku lub kompotu truskawkowego- 50g mąki ziemniaczanej lub ryżowej Przygotowanie:Ciasto:Do miski wsypać obydwie mąki, dodać ksylitol (lub cukier), kawałki zimnego masła i zagnieść mikserem lub rozkruszając między dłońmi kruche(...)połączenia i rozkruszenia składników. Schłodzić w lodówce.Owoce:Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do garnka ze zmiksowaną konfiturą, podgrzewać razem ok.5 minut aż owoce zmiękną. Sok truskawkowy(u mnie kompot) wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do gotujących się owoców. Chwilę podgrzewać i jak tylko zgęstnieje, zestawić z ognia i przelać do miski do przestudzenia. Masa serowa
Smaczne Zdrowekiszonych liści z winogron Farsz: - szklanka kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - 10 suszonych pomidorów z zalewy - łyżka suszonej mięty - 2 ząbki czosnku - 2cm korzeń imbiru - świeżo mielony pieprz -sok z połowy cytryny - sól - łyżeczka pasty harrisy Dodatkowo na sos: - puszka pomidorów krojonych - jogurt naturalny 100g - bazylia, tymianek, oregano - 2 ząbki czosnku Liście wyjmujemy ze słoiczka i umieszczamy(...)gotujemy w wodzie (1:2). Do ugotowanej kaszy dodajemy resztę składników - suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki oraz czosnek i imbir drobno posiekane. Doprawiamy harrisą, solą, pieprzem, mięta i sokiem z cytryny. Na każdym liściu układamy niewielką ilość farszu i zawijamy jak na gołąbki. Jeśli liście są duże idzie to sprawnie - przy mniejszych potrzeba nieco więcej cierpliwości. Naczynie żaroodporne
Sajkofanka smaku