smak pasty. 125g wędzonego łososia 1 awokado 4-5 łyżeczek musztardy miodowej Maille od DeCare.pl 1 duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku pół czerwonej cebuli sok z połowy limonki sól, świeżo mielony pieprz, papryka ostra Łososia siekamy jak najdrobniej, awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, miąższ rozgniatamy widelcem. Cebulę kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Wszystkie te składniki mieszamy w jednym(...)naczyniu. Dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i przyprawy (uwaga z solą, bo łosoś jest już słony!). Wszystko razem mieszamy. Podajemy na grzankach/bagietce/pieczywie chrupkim udekorowane ziarnami granatu lub jako dip do maczania warzyw/paluszków chlebowych
Zawsze głodna!Pyszna, kremowa, lekko kwaskowata tarta na kruchym spodzie z karmelizowanymi pomarańczami, sokiem z pomarańczy, serem ricotta i mascarpone <3 Z wymienionych składników przygotujecie tartę o spodzie 24 cm. Przepis pochodzi ze styczniowego magazynu 'KUCHNIA' i zawiera niewielkie zmiany :) Zapraszam do pieczenia! (zdjęcia niestety są robione telefonem więc proszę o wyrozumiałość ;) ) Składniki na spód (forma 24 cm): 250 g mąki(...)lodowatej wody Składniki na karmelizowane pomarańcze: 1 duża pomarańcza, pokrojona w cienkie plastry 150 g cukru pudru 160 ml wody Składniki na nadzienie: 250 g ricotty 250 g mascarpone sok z 2 pomarańczy skórka z 2 pomarańczy 100 g cukru pudru 3 jajka Dodatkowo: 300 ml śmietanki 30%, schłodzonej szczypta soli 1 łyżka cukru pudru CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM
My Culinary ArtSkładniki: Na spód: - 2 opakowania herbatników pełnoziarnistych ( 2x200 g) - pół kostki masła Na nadzienie: - 125 g cukru - 250 ml śmietany 30 % - 3-4 małe dojrzałe banany - sok wyciśnięty z 1 cytryny - 300 ml śmietany 30 % Wykonanie: Herbatniki dokładnie rozdrobnić i połączyć z roztopionym masłem. Wyłożyć formę do tart przygotowanym "kruchym ciastem na szybko". Cukier rozpuścić w rondlu(...)delikatnie podgrzewać, aż zacznie zmieniać barwę na brązową. Następnie dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zgęstnieje. Zdjąć rondel z ognia, wystudzić. Pokrojone w plastry banany skropić sokiem z cytryny, ułożyć na blaszce z kruchym spodem i polać warstwę bananów karmelem. Ciasto odstawić do lodówki do czasu aż karmel zgęstnieje . Przed podaniem posmarować ciasto warstwą ubitej śmietany
Kuchenne syntezyszklanki cukru trzcinowego 1 żółtko Wszystkie produkty znajdziecie tutaj :) Przygotowanie: Ciasto przygotowujemy z przepisu podstawowego. Gruszkę obieramy i tarkujemy, odstawiamy na ok 10 minut aby puściła sok. Sok zlewamy i odsączoną gruszkę mieszamy z serem zmielonym na grubych oczkach 2x. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i żółtko - Wszystko dobrze mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość
Niezły Młynekkolacje. Babeczki Malinowe - Składniki: Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli Krem: 300 ml śmietanki kremówki 300 g mascarpone fix do ubijania śmietany ok. 3 łyżki cukru pudru ok. 250 g malin (do masy mogą być mrożone(...)miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W kąpieli wodnej umieszczamy miseczkę ze zmiksowanym masłem i ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku. Naczynie zdejmujemy z kąpieli wodnej, dodajemy sok z cytryny. Następnie partiami ciągle miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze
Słodka Stronapieczenia: 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżki czerwonej papryki wędzonej (mielonej) Sposób przygotowania: Filet z indyka umyć, oczyścić z błon, natrzeć sokiem z połowy cytryny oraz solą pieprzem. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotować farsz: cebulę i 2 ząbki czosnku drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać(...)Pieczarki będą puszczać wodę, którą musimy odparować. Gdy to się stanie, zestawiamy z ognia i studzimy. Do wystudzonych pieczarek dodajemy natkę pietruszki, jaja, posiekany ząbek czosnku, musztardę, bułkę tartą, sok z drugiej połowy cytryny i mieszamy. Wyjmujemy filet z lodówki i nacinamy w nim zgrabną kieszeń, uważając, by nie przebić jej na wylot. Napełniamy ją farszem, a brzegi spinamy
W SMAKpełni! Składniki: 1/2 małego pora 250 g kurek 1 łyżka masła 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku tymianek sól pieprz łyżeczka jasnego sosu sojowego śmietana 30 proc. (małe opakowanie) sok z połowy cytryny Przygotowanie: Pora posiekać w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kurki i posiekany ząbek czosnku. Gdy odparuje woda, którą puszczą grzyby, dodać sok z cytryny, miód
W SMAKpotrzebny tłuczek - ubijemy ją ręką. Moje polędwiczki podałem z sosem kurkowym . Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki klarowanego masła tymianek (świeży lub suchy) pieprz sól oliwa z oliwek sok z cytryny Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon i kroimy w poprzek na plastry grubości ok 3-4 cm. Każdy plaster kładziemy na bok i ubijamy ręką w poprzek włókiem(...)miał grubość ok. 1 cm. Mięso skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, nacieramy świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem (ten suszony należy zetrzeć w moździerzu), posypujemy odrobiną soli, po czym wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny (a najlepiej na całą noc). Smażymy na średnim ogniu, po 2-3 minuty z obu stron, na klarowanym maśle. Podajemy z delikatnym sosem
W SMAKpudru Sposób przygotowania: Arbuza obrać, pokroić w plastry, usunąć pestki (chyba, że kupicie arbuza bezpestkowego) i pokroić na mniejsze kawałki. Limonki sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Arbuza, sok z limonki i cukier zmiksować. Powstałą mieszaninę wlać do płytkiego naczynia, dodać skórkę z limonki (całą lub połowę, jeśli chcemy ją wykorzystać także do dekoracji deseru) i wymieszać
W SMAKosób): 150 g jarmużu 2 słodkie jabłka 2 spore kiszone ogórki 1 łyżka kaparów 200 g śmietany kremówki 18 proc. 1 ząbek czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka soku z cytryny 2 ugotowane na twardo jajka sól i pieprz Sposób przygotowania: Z liści jarmużu wyciąć najtwardszą część nerwu głównego, a pozostałą część blaszek liściowych pociąć na mniejsze kawałki(...)czym odcedzić, przelać zimną wodą i odcedzić ponownie. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Ogórki pokroić bez obierania. Dodać kapary i całość wymieszać. W kubku zmieszać śmietanę z sokiem z cytryny, drobno posiekanym czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Doprawić do smaku solą i pieprzem (z solą nie przesadzajcie, bo słone są kapary). Tak przygotowaną mieszaniną zalać pokrojone warzywa. Na wierzch sałatki
W SMAKsól i pieprz. Limonkę sparzyć, by ze skórki usunąć woski, którymi pokrywa się te owoce przed sprzedażą. Naciskając dłonią, limonkę toczyć na blacie - w ten sposób uwolni się więcej soku. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do marynaty. Kalafiora włożyć do miski z marynatą i dokładnie go nią pokryć (ja robię to rękoma, ale możecie użyć np. silikonowego pędzla). Pokrytego
W SMAKotaczającą je warstwą twardych komórek (tzw. komórek kamiennych). Pozostałą część pokroić w plastry lub w kostkę. Cytrynę sparzyć i ugnieść, tocząc dłonią na blacie, by owoc uwolnił więcej soku. Skórkę z cytryny zetrzeć i wraz z wyciśniętym z niej sokiem dodać do pigwy. Dodać 2 łyżki brązowego cukru (użyłem muscovado), 2 łyżki białego cukru i 1 opakowanie cukru wanilinowego
W SMAKwitaminy, w tym znaczną ilość wiaminy C i prowitaminy A. W mojej sałatce, poza mango, znalazł się ogórek, melon (kantalupa), sałata batawska, granat, pomarańcza i prażone migdały. Całości dopełnił sok z limonki z odrobiną chilli. Składniki (dla 2 osób): 1 duże, dojrzałe mango 1/2 kantalupy garść liści sałaty batawskiej 1/2 ogórka wężowego 1/2 granatu 1/2 pomarańczy 1 limonka garsć prażonych(...)niej kłaść listki sałaty batawskiej, plastry ogórka i pokrojone w kostkę mango. Na wierzch wyłożyć filety z pomarańczy, nasiona granatu i całość posypać prażonymi płatkami migdałów. Gotową sałatkę polać sokiem z limonki z dodatkiem szczypty suszonego chilli
W SMAKchilli tendoskonale ten delikatny smak podkreśla. Składniki (dla dwóch osób): 2 kawałki świeżego łososia (po ok. 200g) 1 pęczek zielonych szparagów 3 drobno pokrojone kromki bagietki skórka i sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawa do ryb olej do smażenia kilka plastrów masła na sos chilli: 4 czerwone papryczki chilli 1 ząbek czosnku(...)użyłem muscovado), drobno posiekany czosnek, wodę i ocet winny. Gotować przez ok. 15 minut, a następnie zblendować. grzanki: Kromki bagietki pokroić w drobną kostkę i wymieszać ze skórką i sokiem z 1 cytryny oraz drobno posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. szparagi: Szparagi umyć, odciąć dolną, najtwardszą część pędów (ok. 2 cm długości - można je zamrozić i później wykorzystać do przygotowania
W SMAKpodwójna pierś kurczaka 4 podudzia kurczaka 3 szalotki 2 pędy trawy cytrynowej 2 ząbki czosnku 3 papryczki chilli 2 cm kawałek imbiru 6 liści limonki (kaffiru) skórka i sok z 1 limonki 1 puszka pochwiaków 1 łyżka trzcinowego cukru 2 łyżki pasty tom yum 1 l mleka kokosowego 1,5 l wody 3 łyżki sosu rybnego liście kolendry do przyzdobienia(...)galangal, który trudno u nas dostać), jedną łyżkę brązowego cukru (ja użyłem trzcinowego muscovado, ale zamiast niego można dodać cukier palmowy lub każdy inny cukier trzcinowy), skórkę i sok z jednej limonki i gotujemy dalej na małym ogniu jeszcze 20 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso z przestudzonych podudzi i przepołowione pochwiaki wyjęte z zalewy (jeśli użyjecie tych suszonych, wcześniej
W SMAK