zimną wodą i operację powtórzyć z resztą ciasta. Składniki do gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 ząbki czosnku kukurydza konserwowa estragon, pieprz, oliwa z oliwek sos sojowy Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy(...)dodajemy puszkę pomidorów oraz przeciśnięty czosnek i wszystko dusimy do miękkości, jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche. Możemy lekko podlać całość wodą, jeśli będzie zbyt mało soku w pomidorach. Na koniec dodajemy fasolkę i 2-3 łyżki kukurydzy i doprawiamy pieprzem, roztartym w dłoniach estragonem i skrapiamy sosem sojowym, ale nie zbyt obficie, bo jest on mocno
vegetanieGulasz sojowy z papryką i kuskus (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie kotletów sojowych 3 duże papryki (żółta, czerwona i pomarańczowa) 1 mała młoda cukinia 1 puszka pomidorów w soku 2 ząbki czosnku 1 duża cebula słodka papryka, pieprz, pieprz cayenne, estragon, sos sojowy oliwa z oliwek 1 szklanka kuskus 4 razowe bułki z otrębami Gulasz sojowy namaczamy(...)oliwek (ok. 2 łyżek) rozgrzewamy w dużym rondlu i wrzucamy na nią cebulę. Lekko ją dusimy i dodajemy paprykę i pomidory z puszki. Możemy zastąpić je świeżymi i zalać sokiem pomidorowym. Teraz dodajemy sporo słodkiej papryki w proszku. Najlepsza byłaby węgierska wędzona, ale nie łatwo ją u nas kupić, więc ważne, aby była jak najlepszej jakości. Wszystko razem dusimy
vegetaniedelikatnie mieszamy. Wylewamy do blaszki keksowej o wymiarach 36 x 12 cm. Pieczemy ok. 40 min. w 180 C. Gdy ciasto przestygnie polewamy lukrem. Lukier 1/2 szklanki cukru pudru sok z ok. 1/2 dużej cytryny Do cukru powoli wlewamy sok z cytryny i energicznie mieszamy do uzyskania gęstej masy. Lukier nie może być zbyt rzadki, ponieważ spłynie z ciasta
vegetanieśredni granat 2 duże łyżki kukurydzy konserwowej 1 duży pomidor kilka oliwek 1/2 limonki pieprz, oliwa z oliwek Lisice kapusty szatkujemy w drobne paseczki. Dodajemy pestki granata z sokiem, który z niego wycieknie. Pomidora kroimy w kostkę, oliwki na połówki i razem z kukurydzą dodajemy do kapusty. Polewamy sokiem z wyciśniętej połowy limonki, posypujemy pieprzem i polewamy oliwą. Wszystko mieszamy
vegetaniepuszki mleczka kokosowego i dodajemy resztę składników. Po kolei: paprykę, ananasa, bakłażana, rodzynki, pestki dyni, przeciśnięty czosnek i tymianek roztarty w dłoniach. Dobrze jest też dolać nieco soku z puszki ananasa, nada nam to dodatkowy fajny smak. Wszystko razem dusimy na niewielkim ogniu, aż bakłażan zmięknie. Na koniec dodajemy garść płatków owsianych i 1 dużą łyżkę jogurtu. Jeszcze tylko skrapiamy(...)sosem sojowym do smaku. Chwileczkę jeszcze dusimy, aby curry zgęstniało dzięki płatkom owsianym i podajemy z ryżem basmati oraz surówką. Nasza surówka to: sałata rzymska, pomidory, kukurydza, szczypiorek, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek i tajski sos słodko-kwaśny. Danie jest przepyszne i zwolennikom takiej słodko-ostro-kwaśnej kuchni na pewno przypadnie do gustu. Wypróbujcie to słoneczne danie
vegetaniejakiekolwiek. Ale żeby nie zanudzać Was wywodami na temat chemii w jedzeniu przejdźmy do przepisu na ten wspaniały serniczek. Różowy serniczek z daktylami i ananasem :) Składniki: sok z 1/2 cytryny łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 2 budynie malinowe 1/2 kg twarogu 1/4 szklanki oleju 1 i 1/4 szklanki cukru cukier wanilinowy 1 szklanka mleka 1 margaryna(...)szklanki mąki 1 puszka ananasa 1 opakowanie suszonych daktyli Twaróg, olej, mleko, budyń, sok z cytryny i 1/4 szklanki cukru miksujemy. Z mąki, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru i cukru wanilinowego zagniatamy ciasto. Na blachę wykładamy ciasto, potem zmiksowaną masę serową, a na wierzch pokrojone ananasy i pokrojone daktyle. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego
vegetanieupieczeniu wyciągamy do ostygnięcia. Krem składniki: 1 szklanka mleka 1/2 cukru wanilinowego 1 i 1/2 łyżki kaszy manny 10 dkg masła 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Mleko zagotowujemy i do wrzącego wsypujemy cukier wanilinowy i kaszę. Ciągle mieszając gotujemy ok. 10 min (do zgęstnienia). Studzimy. W tym czasie ucieramy masło z cukrem pudrem, potem dodajemy po łyżce(...)zimnej kaszy i ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wlewamy sok z cytryny i mieszamy. Gotowy krem wykładamy na zimne ciasto i posypujemy startą na drobnej tarce czekoladą. Mleczną lub gorzką. Życzymy smacznego
vegetanieSkładniki: jajka 4 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1 szklanka, skórka z cytryny 1 łyżka, sok z cytryny 1 łyżka, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, jogurt naturalny 250 ml jajka, olej, cukier, skórka starta z wyparzonej cytryny utrzeć mikserem z 4 minuty do spienienia wlać jogurt, sok z cytryny i zmiksować do połączenia
W Mojej Kuchni Lubięnasion w wersji łagodniejszej), 10 cm imbiru, 2-3 pomidory z puszki (w sezonie lepiej użyć świeżych), 4 ząbki czosnku, garść świeżej kolendry lub mięty, 1 limonka (tylko skóra, sok zostawić na koniec gotowania), 2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego. Do podania (opcjonalnie): 4 łyżki gęstego, zimnego jogurtu(...)królika, odłożyć na talerz. Na patelni podsmażyć pastę curry, dodać królika, bulion i mleczko kokosowe, dusić do miękkości pod przykryciem (comber ok. 45 minut). Pod koniec duszenia dodać sok z limonki i posiekaną kolendrę. W sezonie można dodać świeżego pomidora pokrojonego w drobną kostkę. Podać z ryżem jaśminowym lub basmati, z kleksem zimnego jogurtu i/lub tajskim sosem
SzczyptaSmaQSkładniki : połowa małej sałaty lodowej mały świeży seler 1 jabłko garść winogron ciemnych i jasnych 2-3 łyżki pokruszonych orzechów włoskich majonez połączony ze śmietaną sok z cytryny Przygotowanie : Obranego selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach Jabłko obrać (można nie obierać ) i pokroić w kosteczkę, wymieszać z selerem i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały Umyte winogrona przekroić
Proste Potrawyśliwek suszonych 0,5 łyżeczki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego 30 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej sok z połowy cytryny ¾ szklanki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę mleczną oraz gorzką razem. W misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier. Dodajemy jajka, olej(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. W pozostałej czekoladzie maczamy resztę śliwek i odkładamy do zastygnięcia. Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier. Ostudzoną babkę dekorujemy lukrem i śliwkami w czekoladzie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSzybkie ciasteczka które zasmakują każdemu dzięki szczypcie egzotyki jaki nadaje kardamon. Składniki: 4 białka 15 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 20 dag wiórków kokosowych lub mielone orzechy szczypta mielonego kardamonu Wykonanie: Białka ubić na sztywną piane dodać cukier sok z cytryny dosypać wiórki kokosowe oraz kardamon. Wykładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku
kgwjanczewozakwasu na barszcz biały lub kupnego . Ilość zakwasu można dostosować do swoich upodobań smakowych. Do/lub zamiast cebulki, można dodać podsmażony boczek, jako okrasę do ziemniaków. Ocet spirytusowy można zastąpić sokiem z cytryny. Nie należy rezygnować z dodatku octu czy soku z cytryny, gdyż to one zapewniają barszczowi piękny kolor. Ziemniaki należy gotować jednocześnie z przygotowywaniem zupy. Ilość octu/soku z cytryny
Gospodyni Miejskaprostu pyszności:) składniki: 1,4 kg karkówki 6 łyżek musztardy delikatesowej, użyłam Kieleckiej 10 łyżek oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka majeranku sok z połówki cytryny 1/2 szklanki wody Przygotować marynatę do karkówki. W misce wymieszać musztardę, olej, sok z połówki cytryny oraz przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso dokładnie umyć i osuszyć
Monia miesza i gotujedługo pisać prosty i pyszny obiad. Przepis od Kasi z kanału ciasteczko25. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 300 ml jogurtu greckiego (ja użyłam creme fraiche) sok z połowy cytryny przyprawa do kurczaka sól, pieprz, oregano, papryka czerwona ostra 2 ząbki czosnku ewentualnie ser żółty do posypania Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i posypujemy z dwóch stron przyprawą(...)kurczaka. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy posiekany drobno czosnek, sok z cytryny, przyprawy i dokładnie mieszamy. Przyprawioną pierś zanurzamy w jogurcie i wkładamy do lodówki (im dłużej tym lepiej, ale 30 minut też będzie dobrze). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, pierś w jogurcie wykładamy do żaroodpornego naczynia posypujemy startym serem i pieczemy około 40 minut. (Sprawdzamy pierś nacinając nożem). Kurczaka
NA MOIM TALERZU