sok - 13499 przepisów (strona:368/900)

zdrowa,smaczna surówka z pietruszki,selera,jabłka z rodzynkami... 107

Składniki: seler korzeniowy 1 średni, pietruszka 1 większa, jabłka 2 średnie, rodzynki 1/2 szklanki, sok z cytryny 2 łyżeczki, cukier 2 łyżeczki, jogurt naturalny 180 ml pietruszkę, seler, jabłka obrać ze skórki pokroić na mniejsze kawałki i zetrzeć w blenderze na tarczy do warzyw lub ręcznie na tarce rodzynki zalać gorącą wodą i po 10 minutach wylać na sitko wsypać(...)warzyw, dodać cukier, sok z cytryny, jogurt i dobrze wszystko wymieszać, odstawić do lodówki na 15 minut smaczna surówka i na obiad i do podjadania gdy chwyci "głodek"...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ziemniaczki w marynacie 176

zdrowe, ale my je bardzo lubimy :) czy w formie sałatki ziemniaczanej podaję też ziemniaki ze świeżymy ziołami z tego przepisu.   Składniki: ziemniaki ugotowane imbir świeży starty na tartce sok z połowy cytryny 1 łyżeczka sosu sojowego 1 ząbek czosnku świeże zioła u mnie nać pietruszki, bazylia, kolendra i szpinak sól, pieprz, domowa vegeta Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy(...)kroimy w dużą kostkę. W misce mieszamy sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dodajemy posiekaną zieleninę. Do marynaty wrzucamy ziemniaki i dokładnie mieszamy. Ziemniaki najlepiej wstawić do lodówki by przeszły smakiem marynaty. Mmm pycha

NA MOIM TALERZU
Guacamole 135

najczęściej jako dip do nachos i chipsów kukurydzianych. Ja przedstawiam dziś podstawowy przepis, który można dostosować do swojego gustu dodając ulubione dodatki.   Składniki dojrzałe awokado 2 ząbki czosnku sok z ½ limonki/cytryny sól, czarny pieprz, papryka chilli/pieprz cayenne Sposób przygotowania Awokado powinno być dojrzałe, jeśli nie jest owiń go gazeta i zostaw na 2-3 dni. Awokado przekrawamy na pół(...)wydrążamy miąższ. Dodajemy dwa obrane z łupinek ząbki czosnku oraz sok z ½ limonki. Można dodać również jej startą skórkę co doda dodatkowego cytrusowego aromatu. Całość gnieciemy widelcem lub miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz chilli lub pieprzem cayenne

Pyry na Gaz
Sosy do grillowanych ryb – kilka pomysłów 156

kilka pomysłów na rewelacyjne sosy do grillowanych ryb. Lekkie sosy domowej roboty. Do większości grillowanych ryb pasują rzadkie sosy na bazie oliwy, z sokiem z cytryny i ziołami. Przygotowanie takiego sosu jest bardzo proste. Wystarczy połączyć 1/3 filiżanki dobrej jakości oliwy z oliwek z łyżką soku z cytryny oraz dodać zioła takie jak: estragon, pietruszka, koperek i tymianek do smaku

naRuszcie
Fasola czarne oczko na obiad 178

łagodzą objawy menopauzy. Składniki 250 g fasoli czarne oczko u mnie od Skworcu Karahi Chicken Masala/przyprawa bez chemii/ od Skworcu sól himalajska różowa majeranek czosnek marchewka seler- korzeń cebula sok pomidorowy- u mnie do picia -bez konserwantów, bez chemii. Zupa jest łatwa w przygotowaniu. Nie należy zapominać jednak o ważnej rzeczy- fasolę należy najpierw opłukać i zostawić(...)wodą i zalać świeżą. Nastawić na gotowanie, posolić. Gdy fasola trochę zmieknie dodać przyprawy, jarzyny, zamknąć i gotować wolno na małym ogniu. Gdy zmięknie wszystko,a woda wyparuje, wlać sok pomidorowy i doprawić wedle uznania. Fasolowa smaczna i zdrowa- gotowa! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczone buraczki z sosem chrzanowym 156

sosem chrzanowym są dobrym dodatkiem do mięs, ryb i wszelkich dań obiadowych.    Składniki: -czerwone buraczki -200 ml śmietany słodkiej 30% -2 łyżki tartego chrzanu -sól -pieprz -sok z cytryny -cukier -łyżeczka mąki pszennej -100 ml wody    Buraczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok. 90 minut(...)Zdejmujemy skórkę, kroimy w plasterki, słupki lub kostkę. Polewamy przygotowanym sosem chrzanowym: -śmietanę zagotowujemy -dodajemy chrzan -przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ewentualnie cukrem -mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie -stopniowo dolewamy do sosu, ciągle mieszając aż do uzyskania   wymaganej konsystencji Sos można wykorzystać zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego

Maminek kulinarny
Napój z owoców mango i bananów. 90

Składniki : 2 dojrzałe banany 1 duże dojrzałe mango 100 ml naturalnego soku pomarańczowego sok z jednej limonki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego Sposób wykonania :  Mango obierz ze skórki, odetnij od pestki,  pokrój na kawałki. Banany obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Wsyp do blendera, dodaj pozostałe składniki, wszystko dokładnie razem zmiksuj. Rozlej do szklanek lub pucharków.  Ten napój

Przepisy i porady kulinarne
Stek z rekina w marynacie cytrynowo - koperkowej. 120

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: stek z rekina (ok. 300 g)  sok z połowy cytryny łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz łyżka oliwy z oliwek łyżka masła  Przygotowanie:    Stek z rekina osuszymy za pomocą papierowego ręcznika. W głębokim talerzu mieszamy(...)sok z cytryny z oliwą i przyprawami, dodajemy koperek, a następnie wszystko mieszamy. Stek z rekina dokładnie obtaczamy  z obu stron w marynacie i odstawiamy na godzinę do lodówki.  Następnie na patelni grillowej rozgrzewamy masło  i obsmażamy stek po około 5-8 minut z każdej strony.  Podajemy z ryżem lub zapiekanymi ziemniakami oraz plasterkami cytryny. Smacznego

Symfonia smakowa
Dorada w migdałach 170

pomidorów  w oleju,   2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami,   2 łyżki masła,   2 fileciki  anchois ,   1/2 łodygi selera naciowego, skórka i sok z połowy  cytryny,   100 g migdałów w płatkach,   łyżka posiekanego tymianku lub oregano,   sól i pieprz do smaku.   Przygotowanie: Ryby  umyć i osuszyć(...)Pomidory i anchois pokroić w małe kawałki, selera w bardzo cienkie plasterki, podsmażyć na łyżce oleju  z przyprawami. Do pomidorów dodać tymianek, sok i skórkę otartą z cytryn, doprawić i wymieszać.   Ryby przełożyć do brytfanki skropionej olejem, do środka włożyć pomidorowy farsz, z wierzchu oprószyć solą i pieprzem. Brytfankę nakryć szczelnie folią aluminiową, wstawić do piekarnika

SzczyptaSmaQ
Kurczak w sosie pomarańczowo-imbirowym z brązowym ryżem 153

soczysty kurczak podany z aromatycznym sosem pomarańczowo-imbirowym z nutą czosnku o pięknym kolorze, który uzyskujemy przez dodatek kurkumy. Podajemy z ulubionym gatunkiem ryżu - u mnie brązowy :)   Marynata : sok z dwóch pomarańczy 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 2 łyżki octu winnego 2 łyżeczki imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki białego pieprzu mielonego 2 łyżki miodu Mięso(...)mięsa z kurczaka lub indyka sól  Do podania: 2 torebki ugotowanego ryżu, brązowego lub białego opcjonalnie kolendra, słodka papryka  W garnku wymieszać sok, skórkę z pomarańczy, ocet, miód i przyprawy. Zagotować, trzymać na średnik ogniu 5 minut, ciągle mieszając. Wystudzić. Mięso umyć, osuszyć, naciąć z wierzchu i posolić. Przełożyć do plastikowej miski, zalać marynatą i wstawić do lodówki

Chocolate Muffin Blog
Makaron z filetem kurczaka w sosie słodko-kwaśnym 165

kurczaka 1 mała cebula 1/2 czerwonej marynowanej papryki 1/2 małej marchewki 2 plastry ananasa ( u mnie z puszki) 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 3 czubate łyżki pędów bambusa  sok z jednej pomarańczy  łyżka świeżego tymianku kilka listków bazylii sól, pieprz i słodka mielona papryka do smaku  łyżka miodu 1 ząbek czosnku 0,5 szklanki wody 2 łyżki(...)kurczaka umyć, pokroić w cienkie paseczki, obtoczyć mąką i  lekko podsmażyć. Dodać pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, cebulę i wodę.Gdy woda odparuje, dorzucić paprykę, ananasa, pędy bambusa sok z pomarańczy i miód. Warzywa powinny pozostać lekko chrupkie, więc należy dania  doglądać przez około 5 minut.Na koniec dodać koncentrat pomidorowy,wyciśnięty przez praskę czosnek, świeżą bazylię, tymianek oraz

Gosia gotuje
Kurczak z mandarynkami w sosie z sera pleśniowego. 162

rokpol. Było pysznie :) Składniki na 3 porcje: 6 pałek z kurczaka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju do smażenia Sos : 10 dkg sera rokpol sok z jednej mandarynki 1 cała mandarynka kilkanaście rodzynek 100 g śmietany kremówki kilka listków bazylii pieprz do smaku kilka płatków chili Przygotowanie : Pałki z kurczaka umyć, osuszyć ponacinać w poprzek(...)się składników.Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową i usmażyć pałki na chrupko. Na mniejszą nagrzaną patelnię wlać śmietankę i pokruszony drobniutko rokpol.Poczekać aż ser się rozpuści, dodać sok wyciśnięty z jednej mandarynki, mandarynkę podzieloną na segmenty oraz rodzynki.. Doprawić pieprzem i płatkami chili. Pałki wyłożyć na talerz polać sosem, posypać tymiankiem oraz pietruszką. Udekorować mandarynką, kwiatkami

Gosia gotuje
Sałatka makaronowa z prosciuto, awokado i winogronem 123

dojrzałe awokado 1 nieduża kiść czerwonego winogronu 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor duża garść świeżej bazylii  kilka gałązek szczypiorku kilka listków pietruszki 5-6 łyżek oliwy bazyliowej sok z jednej mandarynki szczypta tymianku 1 ząbek przeciśniętego przez praskę  czosnku sól morska do smaku szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu Wykonanie: Makaron wrzucić do gotującej osolonej wody i ugotować(...)plasterki, ser pleśniowy w kostkę. Szynkę pozawijać w stożki, winogron poprzekrawać na pół i również porozkładać na półmisku.  Udekorować gałązkami szczypiorku i listkami pietruszki. Wycisnąć sok z mandarynki i połączyć go z oliwą. Skropić całość  delikatnie, opruszyć solą morską, pieprzem, tymiankiem i odstawić do lodówki na 15 minut.  Bogactwo smaków zasługuje na to aby wykonać

Gosia gotuje
Kurczak tandori 155

przepisem. Składniki: _______________________ 4 udka z kurczaka (1,20 kg)  2 łyżeczki przyprawy tandori masala  1 łyżka drobno startego imbiru szczypta cynamonu 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sok z połowy cytryny  1 łyżka miodu   1 łyżka koncentratu pomidorowego  2 łyżki oliwy lub oleju 150 ml jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka soli Sposób wykonania(...)dużej miski wlać jogurt, olej, miód, sok z cytryny i koncentrat pomidorowy. Dodać wszystkie przypraw suche, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, wymieszać. Udka kurczaka przeciąć na pól i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę na każdy kawałek.Tak zrobione udka przełożyć do miski z resztą marynaty i natrzeć je z wierzchu. Przykryć folią

Gosia gotuje
Sola w miodowo-cytrynowej marynacie 135

często jak np w przypadku płoci , pozbawia ją smaku rzecznego szlamu. Mój pomysł na dzisiaj, to właśnie cytrynowa marynata z odrobiną słodyczy. Polecam. SKŁADNIKI; 80 dkg mrożonej soli MARYNATA: sok z 1 cytryny skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka miodu sól  i pieprz do smaku DODATKOWO :  olej do smażenia  mąka do panierowania(...)jajko PRZYGOTOWANIE: Rybę rozmrozić, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje. Sok z cytryny połączyć z oliwi otartą skórką, solą i pieprzem i dokładnie natrzeć rybę.Odstaić pod przykryciem na godzinę do lodówki. Do miseczki wbić jajko i dokładnie roztrzepać, do drugiej wsypać mąkę. Rybę panierować najpierw w mące, potem jajku i na koniec jeszcze

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania