Jeśli lubicie łączyć pikantne składniki ze słodkimi to ta sałatka zdecydowanie przypadnie Wam do gustu :) 2 bataty łyżka oliwy łyżka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu 50 g sera feta pół granatu 2 łyżki oliwy z chili 0/5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1/4 łyżeczki suszonych pomidorów 1/4 łyżeczki czarnuszki Bataty obieramy, myjemy i kroimy w kostkę o wymiarach mniej więcej(...)Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. Bataty obtaczamy w marynacie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości w 190 stopniach (ok. 30 min). Upieczone mieszamy z fetą pokrojoną w kostkę i z ziarenkami granatu. Całość skrapiamy oliwą z chili i posypujemy przyprawami. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof
Mienta blogKaszka manna z sokiem malinowym to dla niektórych smaczne wspomnienie dzieciństwa, a dla innych trauma. A jak było u Was? Ja kaszkę z sokiem malinowym wcinałam, aż mi się uszy trzęsły, teraz się nią raczę po usunięciu pęcherzyka żółciowego. Płatki owsiane na mleku niestety mi nie służą, ale kaszka manna z domowymi malinami w syropie i owszem, więc polecam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobienie pesto potrzeba tylko tyle czasu ile gotuje się makaron. Takie jedzonko będzie szybko przygotowane, smaczne i zdrowe. listki z 1 krzaczka świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli 1/2 szklanki oliwy z oliwek 30 g startego parmezan 20 g orzeszków piniowych lub nerkowca 300 g makaronu spaghetti (np. Barilla) W 3 litrowym garnku(...)zagotować lekko osoloną wodę, włożyć makaron, gotować według przepisu na opakowaniu (al dente). Do blendera włożyć listki bazylii bez łodyg, obrany i przekrojony na mniejsze kawałki czosnek. sok z cytryny, sól, część oliwy, blendować stopniowo dorzucając orzeszki. W trakcie dolewać pozostałą oliwę, w zależności od gęstości, konsystencja jest dość gęsta lecz dająca się swobodnie blendować. Pesto jest gotowe
Kuchcik gotujektórego nie mogłem przecież wyrzucić i zużyłem je do kanapek. Tak sobie pomyślałem, że warto tej paście, którą śmiało mogę nazwać czatnejem, poświęcić osobnego posta. Do nadzienia: -8 cebul -sok pomidorowy z przetartych pomidorów -100ml śmietany 12% -dwie łyżki masła klarowanego -sól, pieprz -oregano -sos sojowy Masło topimy, pokrojone w wiórki cebule wrzucamy na patelnie. Dodajemy posiekane w plastry(...)pieczarki, solimy, pieprzymy i dorzucamy posiekane oregano i łyżeczkę sosu sojowego. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 45 minut; nie mieszamy. Po tym czasie dodajemy sok pomidorowy i podsmażamy na małym ogniu do momentu, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. W ostatnim etapie dodajemy śmietanę, mieszamy do połączenia i odstawiamy do wystudzenia. Z powodzeniem możemy za pomocą blendera zmiksować
BaRepasgdyż nadaje im ostrzejszego smaku. I właśnie dzisiaj powstała szybka, małopracochłonna i smaczna sałatka porowa z marchewką i ananasem . Składniki: 1 por 2 marchewki 1 puszka ananasów z puszki sok ananasowy oliwa z oliwek sól cukier Por kroimy w talarki, marchewkę ścieramy na tarce, a ananas kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy. Dodajemy według uznania trochę soku ananasowego, oliwy
Salonik smakówporcje): filet z kurczaka (ok. 300g) 2 cebule 2 małe ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów ok. 200 ml soku pomidorowego (ja dałam ok. 3 łyżeczek przecieru i wodę przegotowaną) 3 łyżki oleju pół łyżki mielonej słodkiej papryki pół łyżki soli pół łyżki mielonego pieprzu pół łyżki imbiru w proszku łyżeczka cukru większa szczypta ostrej(...)kurczaka. Smażymy na złoty kolor, następnie wrzucamy cebulę i czosnek, trochę imbiru i dusimy aż cebula lekko się zeszkli. Do podduszonych filetów wlewamy puszkę pomidorów i sok pomidorowy. Dodajemy cukier i gotujemy na małym gazie jeszcze około 20 min. Próbujemy i jesli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem i nasz sos jest gotowy. Najlepiej
W kuchni bez szafekmacki i odwłok, który pokroiłem w krążki. Tak zwany płaszcz, gdzie znajduje się otwór gębowy nie nadaje się do jedzenia, w przeciwieństwie do pozostałych części. Do jednej miseczki dodałem sok z połowy cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy i 1 łyżeczkę miodu i całość dokładnie wymieszałem, przyprawiając niewielką ilością soli i pieprzu. Całość odstawiłem(...)celu polania dania bezpośrednio przed jego podaniem. Do drugiej miseczki dodałem sok z drugiej połowy cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, niewielką ilość soli i pieprzu. Tak przygotowaną marynatą posmarowałem kawałki ośmiornicy. Na maksymalnie rozgrzanym grillu (można użyć patelni grillowej) grillowałem ośmiornicę przez około minutę z każdej strony. Po tym czasie zdjąłem kawałki ośmiornicy z grilla
Wyprawy kulinarneSkładniki : 15 dkg świeżych liści melisy 2 liście mięty pieprzowej sok z jednej cytryny 40 dkg miodu 0,5 l spirytusu szczypta mielonego cynamonu 2 szklanki wody Sposób wykonania : Jedną szklankę wody zagotuj i zalej nią umyte liście melisy i mięty pieprzowej. Odstaw na 15 minut. Z drugiej szklanki wody przygotuj syrop z wody i miodu. Podgrzej lekko(...)wymieszaj, aby miód się rozpuścił ( nie gotuj ! ). Przecedź napar melisowy, wlej do przygotowanego syropu, dodaj cynamon, sok z cytryny, spirytus, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Nie dłużej, bo nalewka straci ładny kolor. Przefiltruj nalewkę przez gazę lub filtr, rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw na miesiąc, aby nalewka dojrzała. Pij po kieliszku 3 razy
Przepisy i porady kulinarnełyżki sosu rybnego 1 łyżka zielonej pasty curry 2 ząbki czosnku ok. 1/2 papryczki chili 1 szalotka 3 cm świeżego imbiru olej do smażenia makaron ryżowy (u mnie wstążki) sok z limonki Wykonanie: Do garnka wlewamy bulion. Pierś kroimy w paski. Chili, czosnek i imbir kroimy w kosteczkę, szalotkę w piórka, wszystko przesmażamy na patelni z odrobiną oleju, następnie dodajemy(...)marchewkę i mleczko kokosowe. Dodajemy wszystkie przyprawy. Garnek przykrywamy i gotujemy zupę przez 15 minut. Gdy zupa jest gotowa dodajemy do niej makaron i gotujemy jeszcze 3 minuty, dosmaczamy sokiem z limonki
Kulinarne przygody Gatityzestawienia podałam jeszcze sałatkę ze słoiczka . składniki: 10-12 skrzydełek z kurczaka 6 łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki miodu wielokwiatowego 5 łyżek musztardy delikatesowej, użyłam Kieleckiej 3 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku Olej dokładnie wymieszać z miodem,musztardą, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do przygotowanej marynaty włożyć umyte i osuszone skrzydełka i dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujeDania Babci Zosi. Tym razem zrobiłam kaszę jęczmienną z soczewicą SYS . Danie genialnie proste i smaczne, które zmodyfikowalam tak, jak chciałam. Składniki -kasza jęczmienna z soczewicą od SYS -sok pomidorowy bez chemii, naturalny -2 łyzki włoszczyzny suszonej SYS -golonka z indyka Przygotuj wywar- zalej wodą golonkę z indyka, wsyp suszoną włoszczyznę, posól. Kiedy wywar bęzie gotowy, usuń mięso(...)obierz je. Wsyp zawartość opakowania – kaszę jęczmienną z soczewicą i postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy wlej sok pomidorowy. Powstanie gęsta zupa, pyszna, pożywna i aromatyczna. Dołóż kawałki mięsa, posyp zielona natką pietruszki. Smacznego ! Polecam Dania Babci Zosi- to moc posiłku bez wysiłku
Z Kuchni Do Kuchnitylko do gorących, również do zimnych warzyw. Jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie nie zrażajcie się sos wart jest nawet kilku prób- jest pyszny! 1/2 kostki masła 4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól, biały pieprz WYKONANIE: Żółtka ubić na pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wciąż ubijając, stopniowo dodać rozpuszczone i gorące masło, sos powinien być gęsty
Kuchnia Beatyjest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: ok. 5 łyżek pasty Tahini 2 łyżki oleju sezamowego 1 ząbek czosnku sok z cytryny 300 g ciecierzycy ugotowanej ok.100 ml wody zimnej pozostałej po gotowanej ciecierzycy (ja dolewałam jeszcze) sól Wykonanie: Moja ciecierzyca moczyła się całą noc. Rano odsączyłam ciecierzycę(...)godziny, do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę odsączyłam i odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Wodę po gotowaniu zachowałam. Potem była już bajka, do dzbanka blendera wrzuciłam zimną ciecierzycę, pastę tahini, wlałam sok z cytryny i olej sezamowy, posoliłam i wlałam 100 ml wody pozostałej po gotowaniu ciecierzycy. Wszystko razem zmiksowałam. Posoliłam do smaku i dolewałam to odrobince dodatkową wodę, aby pasta uzyskała kremową
Blondynka Gotujeminut - szybko :) Składniki: 1 cała pierś kurczaka 1 duży por 2 żabki czosnku 70 ml śmietany 18% 2 łyżki musztardy Dijon sok z połowy cytryny pęczek świeżej pietruszki sól i pieprz do smaku szczypiorek do posypania 1 łyżeczka oliwy Produkty znajdziecie tutaj Przygotowanie: Pierś kurczaka czyścimy i przekrajmy(...)stron na patelni ( ja smażę z niewielką ilością oliwy). Kurczaka odstawiamy. Na patelni smażymy z oliwą pora pokrojonego w paski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i musztardę. Wszystko podsmażamy i zmniejszamy ogień do minimum, następnie dodajemy śmietanę, pokrojoną pietruszkę sól i pieprz, wrzucamy usmażonego wcześniej kurczaka i dusimy jeszcze ok 10 minut
Niezły Młynekmaślanką, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Przelewamy zaczyn do mąki i wyrabiamy ciasto i układamy na elastyczną kulę. Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Do nadzienia: -8 cebul -sok pomidorowy z przetartych pomidorów -100ml śmietany 12% -dwie łyżki masła klarowanego -sól, pieprz -oregano -sos sojowy Masło topimy, pokrojone w wiórki cebule wrzucamy na patelnie. Dodajemy posiekane w plastry(...)pieczarki, solimy, pieprzymy i dorzucamy posiekane oregano i łyżeczkę sosu sojowego. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 45 minut; nie mieszamy. Po tym czasie dodajemy sok pomidorowy i podsmażamy na małym ogniu do momentu, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. W ostatnim etapie dodajemy śmietanę, mieszamy do połączenia i odstawiamy do wystudzenia. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki, które zgniatamy
BaRepas