potrząsamy słojem, by cukier równomiernie się rozprowadził. Odstawiamy słój na kilka godzin, po czym co pewien czas nim potrząsamy, w ten sposób cukier szybciej się rozpuści, a pigwa wypuści sok. Oczywiście im więcej czasu poświecimy na to, by wstrząsnąć słojem tym szybciej uzyskamy sok. 2. Szybszy sposób: cukier rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie zalewamy
Smakowy Rajziemniaki przepuszczamy przez prasę. Surowe ziemniaki trzemy na bardzo drobnych oczkach tarki, po czym przekładamy do sita wyłożonego gazą lub pieluchą tetrową i wyciskamy z nich do osobnego naczynia sok. Odstawiamy go na około 15 minut, by skrobia opadły na dno. Następnie sok delikatnie zlewamy, a pozostałe na dnie skrobia dodajemy do tartych ziemniaków. Surowe i ugotowane ziemniaki, skrobia, jajko
Smakowy RajDodatkowo: Około 2 kg świeżych jabłek lub 1 ½ kg potartych jabłek ze słoja Świeże jabłka obieramy ze skórki, trzemy na grubych oczkach tarki, a następnie odciskamy z nich nadmiar soku, który możemy wypić, w końcu to doskonały sok stuprocentowy. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do misy, dodajemy żółtka i pokrojony w kostkę tłuszcz. Całość zarabiamy ręcznie na jednolitą
Smakowy RajUpieczony piernik pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimny piernik można posypać cukrem pudrem, polukrować lub zrobić na niego polewę. Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru około 3 łyżki mleka, wody lub soku z cytryny Cukier puder wsypujemy do miseczki, wlewamy do niego mleko, wodę lub sok z cytryny i mieszamy na jednolitą masę. Zwykle robię lukier na oko, a najważniejsze
Smakowy Rajmielonych) ½ olejku cytrynowego ½ olejku pomarańczowego 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy Ewentualnie okrągłe opłatki Lukier: 1 szklanka cukru pudru Ok. 4 łyżki wody, mleka lub wody zmieszanej z sokiem wyciśniętym z cytryny Jeśli miód jest twardy, wkładamy go do garnka i rozpuszczamy na wolnym ogniu, mieszając. Miód ma być płynny, ale nie gorący. Jeśli jest ciepły najlepiej wlać do niego(...)następny arkusz. Pierniczki pieczemy około 8 – 15 minut w temperaturze 180 ⁰C . Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczki lukrujemy. Do cukru pudru dodajemy kilka łyżek wody, mleka lub wody z sokiem cytrynowym i mieszamy tak długo, aż masa stanie się jednolita i pozbędziemy się grudek. Gotowym lukrem przy pomocy pędzelka lukrujemy pierniki (najpierw spód potem góra), układamy ponownie na pergaminie
Smakowy Rajnigdy nie może zabraknąć. Dzięki maślance ciasto jest mięciutkie, puszyste i ma ciekawy smak :) Składniki: 2 jajka 1 szklanka cukru 3 – 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 2 szklanki maślanki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 szklanki mąki Dodatkowo: 3 łyżki cukru Około ½ szklanki kokosu (lub więcej) Dowolne owoce np. brzoskwinie, jabłka, borówki, truskawki etc. Jajka, cukier(...)cukier waniliowy, maślankę i sok z cytryny mieszamy razem drewnianą łyżką lub trzepaczką. Następnie dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając, do momentu gdy pozbędziemy się grudek. Ciasto przelewamy do średniej wielkości blaszki (ok. 23 x 34cm) wyłożonej pergaminem. Na wierzch ciasta układamy owoce i posypujemy je cukrem wymieszanym z kokosem. Ciasto z maślanką pieczemy około
Smakowy Rajryżowym i surimi Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1,5 szklanki ugotowanego makaronu ryżowego 1/2 ogórka wężowego 7 paluszków krabowych surimi 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sok z cytryny sól morska pieprz Wykonanie: Makaron kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski. Ogórka dobrze myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy w słupki i dodajemy(...)makaronu. paluszki kroimy na pół, lekko je rozdrabniamy na mniejsze włókna. Wraz z ogórkami dorzucamy do miski z makaronem. Do sałatki dodajemy majonez, jogurt, sok cytrynowy i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy
Kulinarne przygody Gatityproszku; Szczypta chili; Kilka kropel sosu tabasco; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sos beszamel: 2 łyżki masła; 2 łyżki mąki pszennej; 500 ml mleka (najlepiej 3,2 %); 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny; 1 żółtko jaja; Szczypta białego cukru; Szczypta gałki muszkatałowej; Sól; Pieprz. Dodatkowo: 1/2 opakowania makaronu lasagne (około 12 płatów makaronu); 300 g startej mozzarelli; Masło do wysmarowania(...)grudek). Zdjąć z ognia. Powoli dolewać mleko cały czas mieszając. Przyprawić gałką muszkatałkową, solą i pieprzem. Wymieszać. Ponownie wstawić na ogień. Zagotować stale mieszając. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny i cukier. Wymieszać. Wystudzić. Do wystudzonego beszamelu dodać żółtko jaja i dobrze wymieszać. Razem: Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Naczynie żaroodporne wysmarować
Gospodyni Miejskaobiadu surówkę z pora i selera. Smaczna i zdecydowana w smaku. Składniki : 1 por pół słoika selera sałatkowego 1 jabłko 2 łyżeczki cukru 2-3 łyżeczki śmietany 18% sok z połowy cytryny Przygotowanie : Pora oczyszczam, przecinam wzdłuż i kroję w ok 2mm pół talarki. Skrojonego parzę wrzątkiem, odciskam i studzę w misie. Selera w ilości zbliżonej do ilości pora płuczę(...)zalewy i dodaję do pora, jabłko również w podobnej ilości ścieram na tarce na dużych oczkach i skrapiam je sokiem z cytryny. Dodaję cukier mieszam i chwilę czekam, dodaję śmietanę i ponownie mieszam. Po wymieszaniu surówka ląduje w lodówce na minimum
Mechanik w kuchniPierwszy raz chyba zabrakło w domu mym jajek. Niesamowite. Obiecuję zatem, że jajko będzie jutro, a dziś muszę zadowolić się łososiem. Czego użyłem? -łosoś wędzony -kawałek awokado -oliwa -świeży sok z mandarynki -starty ser twardy długodojrzewający u mnie Olęder -cykoria czerwona -pieczywo żytnie -pomidor suszony, bazylia, czosnek, sól, pieprz utarte w moździerzu Łososia i awokado pokrojone w kosteczki łączymy(...)oliwą i łyżeczką soku z mandarynki. Pieprzymy do smaku, wkładamy do małej foremki, uklepujemy i przekładamy podważając boki na talerz. Pieczywo przekrawamy, skrapiamy oliwą i posypujemy przygotowaną w moździerzu przyprawą. Nad całością ścieramy ser i skrapiamy oliwą
BaRepasdobre. Mini babeczki pomarańczowo-kakaowe składniki na 20 babeczek: 1 jajko 30 g mąki migdałowej 100 g mąki pszennej 60 g brązowego cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/4 pomarańczy starta skórka z całej pomarańczy 1 łyżeczka kakao 100 ml mleka + 1 łyżka 30 ml oliwy 1 łyżka esencji waniliowej oliwa do wysmarowania foremek wykonanie: Jajko ubijamy(...)mikserem z cukrem, wanilią, skórką i sokiem z pomarańczy, mlekiem i oliwą. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko dokładnie łączymy. Odlewamy 1/3 ciasta, dodajemy do niego kakao i 1 łyżkę mleka. Wysmarowane oliwą foremki napełniamy ciastem. Najpierw białawym, potem ciemnym. Za pomocą widelca należy przemieszać delikatnie zawartość foremek by uzyskać
Przysmaki KarolkiSkładniki: -1 kg jabłek -7 dkg cukru -7 dkg miodu -garść włoskich orzechów -sok z jednej cytryny -3 dkg masła -cynamon -4 szklanki mąki -5 dkg drożdży -3 żółtka oraz jedno jajko do smarowania -3 łyżki cukru -300 ml ciepłego mleka -10 dkg masła -szczypta soli -aromat Jabłka obieramy ze skórek, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Skrapiamy sokiem
Maminek kulinarnyminut Składniki: 3 garści mrożonej włoszczyzny lub bazy do zupy jarzynowej 1 pęczek koperku 1 łyżka śmietany 18% tł do zup 1 łyżka masła Sól himalajska 2 łyżeczki soku z limonki Odrobina cukru Przygotowanie: 1/ Włoszczyznę gotujemy w 750 ml wody do miękkości następnie solimy, dodajemy soku z limonki, cukru i łyżeczkę masła. 2/ Tuż przed końcem gotowania dodajemy poszatkowany
Kuchnia PROzdrowotnaminut. Potrzebne nam będą : 4 jajka, 80 g cukru, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 150 g mąki gryczanej, 1 cytryna (drobno zetrzeć jej skórkę, a następnie wycisnąć z niej sok), 2 łyżki wiórków kokosowych, 1 cukinia (około 250 g). Przepis. Ubić jajka z cukrem do uzyskania jednolitej, lekko pieniącej się masy. Dorzucić startą skórkę cytrynową i sok z cytryny
MODA NA BIOdobę ;-) Wypicie szklanki wody przed posiłkiem sprawi również, że zjemy mniejszą porcję danego posiłku, co też pomaga w walce ze zrzucaniem zbędnych kilogramów ;-) Czysta woda i świeżo wyciśnięty sok z cytryny działają bardzo orzeźwiająco, więc można powiedzieć, że dodają nam energii i niektórym moga nawet zastąpić poranną kawę ;-) Poza tym witamina C zawarta w cytrynie wpływa na poprawę odporności naszego(...)Przegotowaną, letnią wodę wlać do dzbanka. Cytryny dokładnie umyć w ciepłej wodzie (można też je sparzyć wrzątkiem), następnie jedną z nich przekroić na pół i wycisnąć z niej soki do wody. Drugą cytrynę (opcjonalnie) pokroić w plasterki i wrzucić do wody. Pić 1 szklankę rano na czczo. Można spożywać więcej wody cytrynowej na dobę, lecz pamiętajmy, że cytryna osłabia szkliwo
Kulinarne Przeboje