sok - 13499 przepisów (strona:348/900)

Babka majonezowa 176

nutą cytrynową : składniki: ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej ¾ szklanka cukru 4 jajka 4 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary 1 łyżeczka proszku do pieczenia np. Winiary Cukier puder i sok z cytryny na lukier Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160°C z włączonym termoobiegiem. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i cukier cytrynowy, miksujemy(...)tłuszczem i obsypanej bułką tartą, pieczemy około 45 min. Babkę wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z formy po ostygnięciu. Babkę majonezową smarujemy lukrem przygotowanym z mieszanki cukru pudru i odrobiny soku z cytryny. Babkę dekorujemy skórką z cytryny i kolorowymi perełkami. Polecam ten przepis na babkę majonezową, gdyż robi się ją ekspresowo, w przysłowiowej przerwie na reklamę Smacznego! The post Babka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pascha wielkanocna 353

najlepiej takiego z lodówki, nie UHT 1,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub cukier + ziarenka z połowy laski) 500 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny 5 dużych jaj 250 g miękkiego masła dobrej jakości 1 niepełna szklanka cukru pudru bakalie: domowa skórka pomarańczowa, migdały, rodzynki, suszone owoce lub orzechy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7(...)listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowanie paschy zaczynamy od zrobienia sera. Zagotowujemy mleko razem z cukrem z ziarenkami wanilii. W czasie gdy mleko się podgrzewa, dodajemy sok z cytryny do śmietany i mieszamy. Śmietanę krótko miksujemy z jajkami (do połączenia). Gdy mleko zacznie się gotować (uwaga, aby nie wykipiało), zmniejszamy ogień na mały i wlewamy śmietanę z jajkami. Nie mieszamy. Podgrzewamy

Poezja smaku
SPAGHETTI Z KURCZAKIEM I JARMUŻEM 205

garści * filet z kurczak – 100 g * pomidor – 1 szt * spaghetti – 150 g * oliwa z oliwek * świeży koperek * sól, pieprz, chili , papryka ostra, czosnek niedźwiedzi , cukier puder, sok z cytryny – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kurczaka oczyszczamy, kroimy w paseczki, posypujemy solą , pieprzem, chili, papryką, czosnkiem i zalewamy niewielką ilością oliwy. Po zamarynowaniu smażymy do miękkości. Makaron gotujemy(...)Jarmuż gotujemy kilka minut w lekko osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. 100 ml oliwy z oliwek mieszamy ze szczyptą soli,i pieprzu, płaską łyżeczką cukru pudru i odrobiną soku z cytryny. Makaron mieszamy z jarmużem, usmażonym kurczakiem i pomidorami. Polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! Ps. tak jak Wam ostatnio mówiłam świeże warzywa, owoce , zioła

Ostra na Słodko
Lemon curd - idealny krem cytrynowy 200

masła :) Składniki: 3 cytryny , 2 jajka , 200 g cukru , 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej , 100 g masła . Cytryny wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę. Z cytryn wycisnąć sok. Do garnuszka wbić jajka, dodać cukier, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Przy użyciu trzepaczki rózgowej wszystko razem połączyć. Ustawić na niewielkim ogniu i cały czas

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cukiniowe tagliatelle z groszkowo-miętowym pesto 183

średniej wielkości cukinia szczypta soli 2 łyżeczki skórki z cytryny szczypta świeżo mielonego pieprzu - ja użyłam pieprzu czerwonego Pesto: 3 gałązki świeżej mięty 2 gałązki świeżej bazylii łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki zielonego groszku gotowanego na parze Bonduelle 15 g parmezanu 15-20 ml oliwy z oliwek- ja użyłam oliwy z oliwek z liściem laurowym i czerwonym pieprzem Dodatki(...)czerwonego do oprószenia całości by podkreślić finalny kontrast potrawy z czerwienią truskawki  Przygotowanie:  Pesto: 1. W moździerzu połączyć na gładką emulsję: bazylię, miętę, groszek, oliwę z oliwek, sok z cytryny i parmezan 2. Całość przyprawić solą 1. Cukinie pokroić w paski- długie wstążki za pomocą mandoliny, noża bądź obieraczki do warzyw. Mają wyjść paseczki szerokości tagliatelle. 2. Paseczki

KreatywnePiny
Kaczka na pieczonych buraczkach 131

Składniki 2 piersi z kaczki 4 średnie buraczki 5 łyżek soku pomarańczowego 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki tymianku sól pieprz Wykonanie Buraki umyć, ale nie obierać i każdego owinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 30-40 minut. Wyjąć odwinąć z folii, obrać i pokroić w plasterki. Pierś z kaczki umyć(...)dołu, a następnie obracamy na drugą stronę. Przełożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego i piec  w 180 stopniach C W tym czasie na patelni rozgrzać masło,dodać miód i sok pomarańczowy. Chwilę smażyć mieszając. Kaczkę wyciągnąć z piekarnika i poczekać chwilę, aby "odpoczęła". Na talerzu ułożyć plasterki buraków, pokrojoną w plastry pierś i polać sosem. Smacznego

O kuchni z uczuciem
Ciasto z gruszkami i czekoladą 180

Składniki: 200 g miękkiego masła,175 g cukru,3 jajka,225 g mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli,3 jajka,2 łyżki soku jabłkowego lub białego,wytrawnego wina,4 duże gruszki najlepiej Williams(mogą być z puszki),65 g mlecznej czekolady drobno pokrojonej,masło do formy. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 190°C.Formę natłuścić.Miękkie masło(...)ubić z cukrem na białą,puszystą masę.Dalej ubijając dodawać stopniowo po jednym jajku.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i szczyptą soli.Następnie wlać sok lub wino.Dodać drobno pokrojone gruszki i drobno posiekaną czekoladę.Dokładnie wymieszać.Przełożyć do formy.Piec 50 – 60 min.Podawać z bitą śmietaną lub lodami

kulinarnajamka.blogspot.com
Śledzie z truskawkami i sosem koperkowym 431

osób. 300 g filetów śledziowych 250 ml mleka (do namoczenia śledzi) 150 g świeżych truskawek 150 g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanego koperku świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety śledziowe wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Moczymy przez około 1 - 2 godziny (mleko(...)nich sól). Wymoczone filety odsączamy na ręczniku papierowym, następnie kroimy pod skosem na mniejsze kawałki. Truskawki myjemy, osuszamy, odcinamy “ogonki”, kroimy na ćwiartki. W miseczce mieszamy śmietanę z cukrem, sokiem cytryny, posiekanym koperkiem, odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu. Na półmisku układamy śledzie i truskawki, całość polewamy sosem koperkowym i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego

W kuchni Katie
Idealna babka mojej Mamy. Z historią w tle 194

mąki pszennej 2 opakowania kisielu wiśniowego, proszek (o pojemności 38 g każde) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła lukier: 125 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny dodatkowo: 15 g suszonych wiśni Mąkę przesiać, wymieszać z kisielem i proszkiem. masło rozpuścić, przestudzić. Jajka z cukrem ubić na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach(...)wysypanej mąką. Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Ostudzić w formie. Ostudzoną babkę wyjąć z formy, ozdobić lukrem z wymieszanego cukru pudru z sokiem z cytryny, ozdobić posiekanymi wiśniami. Smacznego! Skąd Mama ma przepis? Szczerze mówiąc, nie wiem... Był zapisany w zeszycie, odkąd pamiętam. W internecie można znaleźć całe mnóstwo przepisów na babki kisielowe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placki bananowe z sosem czekoladowym 164

osób: 2 jaja 4 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu 5 łyżek mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dojrzałych bananów 3 łyżki soku z cytryny olej do smażenia Jajka rozbić, roztrzepać z jogurtem. Dodać mąki wymieszane z proszkiem. Energicznie wymieszać. Banany obrać,rozgnieść widelcem, wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do pozostałych składników. Na patelni

Pełny talerz
Sałatka i trio idealne 189

cholesterolu. Składniki na 1 porcję: 2 figi garść rukoli 1,5 łyżki twarożku z koziego mleka 1/2 łyżeczki czarnego sezamu 1 łyżka miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka soku z cytryny odrobina soli odrobina pieprzu ziołowego Umytą i osuszoną rukolę ułożyć na talerzyku. Figę pokroić lub porwać na kawałki, ułożyć na rukoli. Dołożyć łyżeczką twarożek. Miód, oliwę, ocet(...)sok z cytryny wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem i posypać sezamem. Smacznego

Pełny talerz
Urodzinowy tort czekoladowo - bananowy 158

ostudzenia. Masło mocno zmiksować. Gdy będzie bardzo puszyste dodawać łyżka po łyżce wystudzony budyń, za każdym razem miksując aż masa będzie gładka. Do przełożenia i dekoracji 5-6 bananów sok z 1 cytryny Banany obrać i pokroić wzdłuż na połówki lub na plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Do wykończenia 500g (5 paczek po 100g) lentilek, M&M lub Smarties

Pełny talerz
Pierś gęsi z sosem śliwkowym i karmelizowanymi buraczkami 213

duże piersi gęsi ze skórą 8-10 dużych śliwek bez pestek przekrojonych na połówki (świeżych lub mrożonych) 1 łyżka miodu 125 ml wody 250 ml czerwonego wytrawnego wina sok z cytryny sól pieprz ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatałowej 1 gałązka rozmarynu szczypta mielonych goździków Dzień wcześniej. Piersi gęsi umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Odstawić(...)przygotować sos. Śliwki z sosem z pieczenia (bez rozmarynu), przełożyć na patelnię. Doprowadzić do wrzenia. Owoce rozgnieść na miazgę. Jeżeli sos jest za rzadki, odparować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli trzeba, sos zmiksować blenderem. Faszerowane pieczarki 100 g kaszy gryczanej 6-8 dużych pieczarek 1 cebula sól pieprz Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać

Pełny talerz
Łosoś na zielonych szparagach z sosem szodonowym (Sabayon) 210

wersja również jest warta wypróbowania i świetnie komponuje się z rybami. Polecam. Składniki na 4 porcje: łosoś 600 g filetu łososia (bez skóry i oczyszczonego z ości) 2 łyżki soku z cytryny drobna sól morska świeżo tłuczony kolorowy pieprz Szparagi 2 pęczki zielonych szparagów (świeżych lub ewentualnie mrożonych) 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz 1 łyżka masła(...)żółtka drobna sól morska kolorowy pieprz świeżo mielony 125 ml wytrawnego szampana lub białego wina ½ łyżeczki skórki startej z cytryny Umyty i osuszony filet podzielić na 4 części. Skropić sokiem z cytryny i lekko oprószyć solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 170°C (termoobieg). Naczynie żaroodporne cienko posmarować olejem. Ułożyć łososia. Piec 10-15 minut ( w zależności od grubości płata

Pełny talerz
Bułki z pieczarkami, czyli pieczarzanki 139

smażenia sól pieprz ½ pęczka posiekanej natki pietruszki Przygotować nadzienie. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Zeszklić na maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Dodać do cebuli, lekko posolić (szybciej puszczą sok). Podsmażyć razem, aż odparuje sok z pieczarek i zmniejszy się ich objętość. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Odstawić do ostudzenia. Ciasto 500 g mąki pszennej

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania