samych walorów smakowych polecam. Nie zawsze przecież musi być tak totalnie zdrowo. Składniki (na 3-4 osoby): ok 1/2 kg filetów z dorsza 1/2 cebuli sól, pieprz czarny łyżka soku z cytryny do panierki: mąka jajko bułka tarta pieprz cytrynowy Przygotowanie: Obmyte i osuszone filety z dorsza solimy, pieprzymy. Obkładamy plastrami cebuli i skrapiamy każdy płat sokiem z cytryny. Odstawiamy
Kuchnia po mojemuwitamin warto wykorzystać dostępność tego warzywa z rodziny kapustowatych i próbować przemycić je do diety najbliższych. Składniki (na 3-4 porcje): 1/2 białej rzodkwi 1 niewielka marchewka 1 jabłko sok z cytryny (ok 1/2 łyżeczki) mały ząbek czosnku lub łyżka posiekanego szczypioru 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Obraną ze skóry rzodkiew trzemy na grubej tarce. Marchew również(...)starłam na drobnej ze względu na Syna. Jabłko (bez obierania) kroimy w słupki. Czosnek wcieramy na drobnej tarce lub dodajemy posiekany drobno szczypior. Solimy, pieprzymy i skrapiamy solidnie sokiem z cytryny. Mieszamy z majonezem. Surówka gotowa do podania. Doskonale pasuje do dań z drobiu. Tak jak wspomniałam - moim chłopakom surówka nie "podpasowała". Ja zjadłam ze smakiem. Ze względu na właściwości
Kuchnia po mojemuprzedstawię przepis na bardziej zaawansowaną sztukę - pyszne pizzerki w słodkiej i słonej odsłonie do wyboru. Ich przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu, a w połączeniu ze szklanką pysznego i zdrowego soku owocowego stanowią smakowity i wartościowy posiłek. Mniam! Sprawdźcie sami. Składniki: ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 4 jajka 40g świeżych drożdży kostka masła lub margaryny do pieczenia 4-5 łyżek śmietany(...)szkoły też z nich będzie pyszne. Smakują tak samo dobrze na zimno jak i na ciepło, na słodko jak i na słono. To już zależy od upodobań. Szklanka soku 100% oraz domowy sos czosnkowy dopełnią wartość i smak takiego śniadania. Polecam Przepis na to fantastyczne ciasto, z którego można czynić cuda odkryła moja Teściowa na stronie Wielkie Żarcie , gdzie zapraszam
Kuchnia po mojemukombinacji z udziałem Martini. To jedna z nich. Drink banalnie prosty w przygotowaniu, a przepyszny. Można pić i pić ... także uwaga ;) Składniki: 50 ml Martini Rosato 100-150 ml soku z granatu (może być nawet wersja z kartonu) kilka kropli cytryna (opcjonalnie) Przygotowanie: Do różowego Martini wlewamy sok z granatu. Doprawiamy ewentualnie cytryną. Drink gotowy. Jest lekki, orzeźwiający, niezbyt
Kuchnia po mojemuTymczasem jest wiele sposobów by smacznie i zdrowo doprawić warzywa. Oto jeden z nich. Przygotowany na prędce, bez "wymyślnych" składników Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny płaska łyżeczka musztardy szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta rozmarynu szczypta tymianku Przygotowanie: Suszone zioła rozgniatamy w moździerzu wraz z pieprzem. Musztardę rozprowadzamy w oliwie. Dodajemy zioła oraz(...)sok z cytryny. Sos gotowy. Dodajemy do ulubionej kompozycji warzyw ok 15 minut przed spożyciem. Naturalnie, zdrowo, aromatycznie, szybko, tanio i bez zbędnej chemii. Czego chcieć więcej
Kuchnia po mojemuSprawdźcie sami czy mój samozachwyt nie jest aby przesadzony. Składniki (na 2 - 3 osoby): 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki miodu płynnego ( u mnie syrop z mniszka lekarskiego) 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżka oleju 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz biały szczypta kurkumy szczypta chili w płatkach 1/2 mieszanki warzyw chińskich Przygotowanie: Miód(...)sok z cytryny mieszamy z imbirem, drobno tartym czosnkiem i chili. Dodajemy łyżkę oliwy i szczyptę soli. Nacieramy nią lekko stłuczone plastry polędwiczki. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie - trzy godzinki. Następnie nacieramy lekko mąką (pomieszana żytnia z pszenną). Smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po kilka minut z każdej strony wystarczy. W tym samym czasie gotujemy
Kuchnia po mojemurazem jednak mam przyjemność opisać cóś bardziej konkretnego: oto kolejna na łamach tego bloga odsłona domowego chińczyka: Składniki: 1 pierś z kurczaka 1/2 opakowania warzyw chińskich 2 torebki ryżu sok z 1/2 cytryny łyżka kiełków fasoli Mung 1 łyżka pędów bambusa ok 50 ml mleka kokosowego słoiczek czerwonej pasty curry dobrego producenta Przygotowanie: Pierś kroimy w grubą kostkę. Przyprawiamy(...)solą pieprzem, imbirem. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy na rumiano mięso wraz z kiełkami oraz bambusem. Na drugiej patelni podsmażamy warzywa z imbirem i sokiem z cytryny. Kiedy są miękkie przerzucamy do mięsa. Mieszamy z pastą curry. Wlewamy mleko kokosowe i dusimy mieszając - do zagotowania. Podajemy z ryżem. Taki obiadek otrzymałam po powrocie z pracy w miniony czwartek. Pyszny. Może
Kuchnia po mojemuożywi kompozycję smakową obiadu. Przepis przyswojony z kuchni Mamy Hani oczywiście. Składniki (na ok 4 porcje): 2 buraki 2 marchewki 1 jabłko 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżka majonezu Przygotowanie: Umyte i obrane buraki ścieramy na drobnej tarce. Podobnie marchewkę oraz czosnek. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy(...)solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy jogurt i majonez. Dbający o sylwetkę ograniczą jego zawartość do minimum lub użyją produktu light. W wersji źródłowej przepisu są jeszcze drobno siekane orzechy włoskie. Ich dodanie pozostawiam do Waszej decyzji. Domowa surówka - pełna witamin i smaku. Polecam
Kuchnia po mojemuCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 łyżeczka soku z cytryny sól Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ wyjąć łyżeczką i przełożyć do miski. Dodać sok i sól według uznania. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Idealne
kulinarnyswiatdomiserniczek się udał. Bardzo smaczny. Został dostarczony do mojej kochanej młodzieży w Internacie;) Składniki; 1 kg twarogu, 1 szklanka cukru, 4 jajka, sok z połówki cytryny, wanilia do smaku, konfitura morelowa, herbatniki Wykonanie; Ser, cukier, sok z cytryny i wanilię miksujemy około 15 sekund. Dodajemy jajka i ponownie miksujemy . Herbatniki kruszymy i rozprowadzamy po natłuszczonej formie. Piekarnik nastawiamy
Anioły w kuchnijajka 0,5 szklanki oleju ,część do szpinaku 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g szpinaku świeżego 0,5 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny Szpinak blendujemy z olejem i cytryną na gładką masę ,u mnie prawie na gładką .Jajka ubić z cukrem na puszystą masę .Dodać powoli olej ,zmiksować .Mąkę przesiać z proszkiem(...)wyłożone papilotkami i pieczemy w 170 stopniach około 20 minut. Zielony lukier jest z reszty szpinaku jaka mi została i cukru pudru . Znaczy utarłam listki i wycisnęłam z nich sok ,dodałam cukier puder i zmieszałam .Udekorowałam truskawkami
Ladylaura.łyżki białego octu winnego mus owocowy: 250 g rabarbaru 300 g truskawek 4 listki żelatyny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny krem do przełożenia tortu: 500 m śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru krem maślany na bezie: 100 g truskawek 80 g rabarbaru 1 łyżka(...)przez 45 minut. Wystudzić, a następnie każdy placek przekroić na pół. Mus: Rabarbar i truskawki pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w garnku z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować na średniej mocy palnika, aż owoce zaczną się rozpadać. Mąkę wymieszać z wodą, dodać do owoców. Gotować jeszcze chwilę. Zdjąć z palnika, dodać namoczoną i dobrze odciśniętą żelatynę, wymieszać. Ostudzić. Krem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj zapraszam na pyszną i zdrową sałatkę w miseczkach z awokado. Jako sosu użyłam mojego ulubionego pesto pietruszkowo-cytrynowego. Składniki: 2 dojrzałe awokado 2 jajka 2 łyżki soku z cytryny 4 rzodkiewki 4 pomidorki koktajlowe 2 łyżki kiełków, np. rzodkiewki 1 łyżka oliwy z oliwek 4 łyżki pesto z pietruszki sól, pieprz Awokado przekroić na pół. Ostrożnie wyciągnij(...)miąższ, zostawiając łódki ze skórek. Miąższ pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Pokroić w kostkę, pomidorki i rzodkiewkę umyć, pokroić w plastry. Łódki ze skórek awokado napełnić awokado, jajkiem, pomidorkami i rzodkiewką. Delikatnie doprawić, a na koniec posypać kiełkami i polać pesto z pietruszki
Czerwień i błękitdrobiowo-warzywny ( z powyższych składników ) 450 g selera 200 g pietruszki 1 nieduża cebula 3 garści liści jarmużu 1/3 łyżeczki ziaren kolendry 1/4 łyżeczki kminku szczypta mielonej gałki muszkatołowej sok z cytryny sól Wykonanie: Bazą do zupy jarmużowej jest bulion drobiowo-warzywny. Żeby go przygotować, należy umyć mięso kurczaka. W ganku umieścić mięso, cebulę, kawałek selera, marchewki oraz przyprawy. Zalać(...)przyprawy, resztę warzyw pozostawić. Dodać pieczone warzywa i jarmuż - gotować kilka minut. Ziarna kolendry i kminu utłuc w moździerzu. Gotową zupę zmiksować blenderem na krem, doprawićdo smaku solą, sokiem z cytryny i przyprawami. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą i prażonymi ziarnami słonecznika lub dyni. Smacznego
kolorowotorcikowoosób 3/4 szklanki suchego ryżu 2,5 szklanki mleka sojowego (lub kokosowego) 1 łyżeczka ksylitolu 2/3 łyżeczki kwiatów suszonej lawendy 1/2 laski wanilii 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka soku z cytryny Ryż płuczę dokładnie, wsypuję do rondelka i zalewam mlekiem. Dodaję ksylitol, sól i lawendę. Laskę wanilii przecinam wzdłuż, wyskrobuję nadzienie i dodaję do garnka wraz z całą korą. Stawiam(...)palniku i gotuję na małym ogniu do miękkości ryżu, ok. 20 minut, ciągle mieszając, aby nic nie przywarło do garnka. Kiedy ryż jest miękki, wyciągam korę laski wanilii, dodaję sok z cytryny, mieszam i podaję z karmelizowanymi gruszkami. 1 średniej wielkości gruszka 2 łyżeczki miodu szczypta imbiru mielonego Gruszki myję, wydrążam środek i usuwam ogonek. Następnie kroję w plasterki
W kuchni Karmel-itki