Przygotowanie: Na talerz układamy miks sałat z botwinką (gotowy lub skomponowany własnoręcznie). Obieramy pomarańczę, kroimy na większe kawałki. Układamy na sałacie. Jeden kawałek pomarańczy zostawiamy i wyciskamy z niego sok. W szklance mieszamy jogurt naturalny z miodem, wiórkami kokosowymi i łyżeczką soku z pomarańczy. Polewamy dowolnie naszą sałatkę. Na zdjęciu sałatka jest delikatnie "ozdobiona" sosem, ale już do jedzenia zużywam
Słodkie okruszkisosem winegret i podać przykładowo do obiadu. Składniki : opakowanie Mix sałat 180g łyżka miodu łyżka musztardy Dijon 1 starty ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka soku z limonki / cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek papryka żółta 4-5 rzodkiewek 2 pomidory czerwona cebula Przygotowanie : Miód, musztarda, sól, oliwę z oliwek, sok z limonki mieszam
Mechanik w kuchniCiasto na spód : 2 szklanki mąki kostka masła 3/4 szklanki cukru kryształu 1 duże jajko Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 5 dkg masła 5 dkg cukru 10 dkg rodzynek sok z połowy cytryny 1 budyń o smaku śmietankowym łyżka mąki ziemniaczanej mała płaska łyżeczka cynamonu Polewa migdałowo-miodowa : 8 dkg cukru 1 dkg masła 1 łyżka miodu naturalnego 2 łyżki(...)wymieszać wszystkie składniki razem. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia ciast. Masa jabłkowa : Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki, wsypać do rondla, skropić sokiem z cytryny, dodać masło. Rondel postawić na nie dużym ogniu, dusić około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia dodać cukier, rodzynki, cynamon oraz budyń wymieszany
Przepisy i porady kulinarneniewielkie ilości jagód, jeśli macie jakieś do dyspozycji. Owoce zakazane Wszystko to można jeść na surowo (najbardziej polecane), gotowane, duszone, pieczone, w postaci zup warzywnych, kompotów owocowych bez cukru, soków warzywnych, owocowych, zielonych. Pijemy wodę, soki, herbaty owocowe lub ziołowe, NIE PIJEMY KAWY , mocnej herbaty, alkoholu. Do niczego NIE DODAJEMY TŁUSZCZU, NIE JEMY CHLEBA, kasz, ryżu, makaronu ani żadnych
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEprzepis: Składniki: 250 g makaronu 4-6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 6-8 szparagów (+sól, cukier i masło go gotowania) mozzarella sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy kilka kropel soku z cytryny parmezan do posypania Makaron ze szparagami, szynką i mozzarellą - jak zrobić? Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Szparagi opłukać, oderwać zdrewniałe końce, jeśli są grube, obrać np. obieraczką(...)podsmażać. Dodać ugotowany makaron oraz szparagi . Mozzarellę pokroić na małe kawałki, dodać do podgrzewanych składników, by pod wpływem ciepła zaczęła się roztapiać. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przed podaniem posypać tartym parmezanem. Smacznego
Moje QulinariaPyszna i zdrowa wersja tradycyjnego deseru. Składniki: 200 g brązowego ryżu ulubione mleko 3-4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki imbiru szczypta kardamonu sok z cytryny ksylitol (lub cukier) olej do posmarowania formy Ugotuj ryż na mleku. Obierz i pokrój jabłka na większe kawałki. W szerokim rondlu rozgrzej kilka łyżek wody, dodaj pokrojone jabłka, cynamon, imbir i kardamon. Duś(...)jabłka zmiękną (dolej wody w razie potrzeby). Dopraw do smaku ksylitolem i sokiem z cytryny. Posmaruj naczynie do zapiekania olejem. Przełóż do niego ryż, następnie jabłka i zapiekaj ok. 25-30 minut w temperaturze 170-180°C. Przepis dodaję do akcji: Kłótnia Jasmine i jej męża kończy się rozstaniem… gdzieś na skraju pustyni Mojave. Kobieta bierze walizkę i dociera
Qlinarnie i Qlinarniesię inny. Przygotowałam smarowidło do chleba, które doskonale zastępuje masło. W towarzystwie suszonych pomidorów, podbiło moje serce, a raczej podniebienie ;) SKŁADNIKI: 1 dojrzałe awokado 1 jajko ugotowane na twardo sok z cytryny 1 mały ząbek czosnku 1/2 szalotki sól pieprz zioła prowansalskie A jak to zrobić: Awokado przekroić na pół i wydrążyć miąższ, który od razu skropić sokiem z cytryny
Kuchnia w opałachjajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 700 g sera z wiaderka 3 łyżki żelatyny 50 g miękkiego masła 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki soku z brzoskwiń ( lub mleka) oraz 2 galaretki brzoskwiniowe puszka brzoskwiń Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Obie galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 800 ml wody i odstawić do wystudzenia(...)natłuścić i posypać tartą bułką, następnie przelać ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut. Przygotować masę serową. Żelatynę namoczyć w brzoskwiniowym soku , następnie lekko podgrzać i rozpuścić ciągle mieszając. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem, następnie porcjami dodawać ser z wiaderka. Cały czas ucierać, na końcu dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujeminut w 170 stopniach. Tak samo przygotować i upiec drugi blat, ostudzić. Składniki na krem cytrynowy: 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 375 ml mleka pasteryzowanego! 200 ml soku z cytryny 200 g cukru cukier waniliowy lub otarta laska wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej 4 żółtka 200 g bardzo miękkiego masła Dodatkowo: cukier puder Zimne mleko (musi być(...)pasteryzowane bo inaczej się zwarzy…) wymieszać z sokiem z cytryny. Odlać ok. 120 ml i rozpuścić w tym budynie, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać żółtka i jeszcze dobrze wymieszać. Pozostałą mieszankę zagotować i wlać do niej rozpuszczony budyń z żółtkami. Stale mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć
UgotujmyTo.pljogurt naturalny. Krem wyszedł pyszny i idealnie dopełniał babeczki orzechowo - pomarańczowe! Składniki: Babeczki: 3 jaja 200 g cukru 250 g mąki 100 g masła 200 g jogurtu naturalnego Sok i skórka z jednej pomarańczy 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g orzechów + 25 g do dekoracji Krem: 100 g masła 75 g jogurtu(...)naturalnego 400 g cukru pudru Przygotowanie: W dużej misie łączymy jaja, cukier, cukier waniliowy, roztopione masło, jogurt naturalny, sok z pomarańczy i dokładnie wszystko mieszamy do połączenia się składników. W innej misie przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Mąkę dodajemy do składników mokrych i mieszamy za pomocą trzepaczki przez ok. 2 min, masy nie należy miksować mikserem, jedynie dokładnie
Kuchnia Łukaszaszkl * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * kisiel truskawkowy – 1 op * mak suchy – 2 łyżki * kakao- 2 łyżki * cukier puder – 1 łyżeczka * sok z cytryny – 1 łyżka MASA: * galaretka truskawkowa – 1 szt * galaretka cytrynowa – 1 szt * śmietana 36% ( nie 30% ) – 400 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Biała ubijamy z 3/4 szkl(...)widelca tworzymy „maziaje”. Pieczemy ok. 30 min. / 180 C, studzimy , kroimy na 2 blaty i nasączamy ponczem zrobionym z 0,5 szklanki letniej wody, cukru pudru i soku z cytryny. MASA: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 3/4 szkl wrzątku, cytrynową również, studzimy. Mocno schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dzielimy na 2 części i mieszamy z tężejącymi galaretkami
Ostra na Słodkosmacznie, to uwierzcie mi - jest warta wypróbowania. Doskonała jako przekąska w ciągu dnia, podana na grzankach świetnie zastąpi lunch. Potrzebne nam: - 30 czarnych oliwek - ząbek czosnku - 1-2 łyżeczki soki z limonki - papryczka chili marynowana - sól, pieprz - chili w proszku - 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy Przygotowanie: Oliwki i papryczkę szatkujemy bardzo drobno lub miksujemy w blenderze. dodajemy(...)sok z limonki, doprawiamy solą, pieprzem i chili, dolewamy olej i całość mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z kromkami bagietki
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) Ciasto: 2 jajka 45 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny 70 g cukru pół tubki barwnika niebieskiego w żelu Masa serowa: 600 g twarogu mielonego przynajmniej dwa razy 200 g śmietany 30% 4 łyżeczki żelatyny na 4 łyżki wody(...)amerykańskiej listki świeżej mięty Przygotowanie: Ciasto: 1.Mąki przesiać przez sito i połączyć z proszkiem do pieczenia 2. W osobnej misie ubijać białka na sztywną masę, pod koniec dodać sok z cytryny oraz cukier puder- dodawać go należy po łyżce cały czas miksując. 3. Dodać po jednym żółtku nadal miksując. 4. Na koniec gdy masa będzie jednolita dodać mąki oraz
KreatywnePinypieczarek 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 150 ml bulionu z warzyw 250 ml śmietany sojowej 1 płaska łyżka płatków drożdżowych* 1 łyżka sosu sojowego trochę soku z cytryny garść świeżo siekanej natki pietruszki garść świeżo siekanego koperku czarny pieprz, sól do smaku oliwa do smażenia Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Pieczarki obierz(...)pokrój na kawałki według własnego uznania. Dodaj do cebuli, skrop sokiem z cytryny i smaż, aż nabiorą brązowego koloru. Zalej je gorącym bulionem z warzyw i duś pod przykryciem przez kilka minut . Wlej śmietankę sojową, wymieszaj. Przypraw teraz wszystko sosem sojowym, płatkami drożdżowymi, koperkiem, pietruszką, pieprzem i solą. Sos gotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania żądanej konsystencji. Gotowe pulpety
Food Squarestopni. Pieczemy około 70 minut. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przygotowujemy owoce. Jagody podgrzewamy w rondelku, do momentu aż puszczą sok. Dodajemy cukier, dalej podgrzewamy, aby cukier się rozpuścił. Odrobinę soku przelewamy do szklanki, dodajemy mąkę i mieszamy. Przelewamy zawartość szklanki do rondelka. Podgrzewamy do momentu aż wszystko zgęstnieje. Owoce powinny mieć
Mania Gotowania