Kulinarna biżuteria ”. Postanowiłam przyjąć wyzwanie i stworzyć kilka przystawek, które mam nadzieję, będą zasługiwały na miano tapasów w hiszpańskim stylu. 12 surowych ogonów niegotowanych krewetek, 12 plastrów szynki serrano, sok z 1/2 cytryny, 1-2 ząbki czosnku, 1/2 papryczki chilli, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, olej do głębokiego smażenia, 150 ml mąki pszennej, 150 ml skrobi kukurydzianej, sól, zimna gazowana woda(...)Czosnek i chilli posiekać, wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Do powstałej marynaty włożyć krewetki, wymieszać. Odstawić na 30 minut. Krewetki wyjąć z marynaty, zawinąć w plastry szynki. Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać krewetki w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do gorącego oleju. Chwilę smażyć
królestwo garówskorzonery, 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku, masło, 200 ml śmietany kremówki, sól, cukier, pieprz, ostra mieszanka przypraw (Kamis), sok z cytryny. Skorzonerę obrać z czarnej skórki i wkładać do miski z wodą, do której dodać sok z cytryny, aby nie sczerniały. Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek posiekać. Na maśle, w garnku, poddusić cebulę z dodatkiem szczypty soli i cukru
królestwo garówmąki, 2 jajka, 100 g panko* olej do smażenia sól, pieprz szafranowe Aioli 1 jajko, 20 g musztardy dijon, 150 ml oleju, sól, cukier, pieprz, 5 ml soku z cytryny, 3 g czosnku, 0,5 g szafranu Móżdżek cielęcy włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać ocet, liście laurowe, pieprz. Gotować, od zagotowania 3 minuty. Móżdżek przełożyć do zimnej(...)Obrać z błony, podzielić na kawałki. Szafranowe Aioli: Zaparzyć szafran, przecedzić. Żółtko ubić ze szczyptą cukru i soli, dalej ubijając powoli wlewać olej. Następnie dodać musztardę,czosnek i sok z cytryny do smaku. Połączyć majonez z z naparem z szafranu Móżdżek panierować w mące, jajku i panko. Smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Wyjmować na ręcznik papierowy. Podać
królestwo garówpieprzu czarnego, 5 szt. ziela angielskiego, kapusta czerwona – około 1 kg, 800 g jabłek – ja użyłam antonówki, garść świeżego tymianku, 100 ml miodu pitnego, 1 łyżka miodu gryczanego, sól, sok z 1/2 cytryny, cukier, Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem. Odciąć kuperek – zawsze go odcinam i wyrzucam. Odciąć końcówki skrzydełek, szyję(...)minut. Jabłka obrać, podzielić na ósemki, wyjąć gniazda nasienne, lekko podsmażyć na tłuszczu wytopionym podczas smażenia kaczki. Jabłka przełożyć do kapusty, dodać tymianek. Dusić 15 minut, wlać miód pitny, sok z cytryny. Wymieszać. Dodać miód i doprawić solą i cukrem. zastawa
królestwo garówtarta bez pieczenia ciasto 250 g herbatników maślanych, 100 g czekolady* 200 g masła, otarta skórka z 1/2 limonki wierzch: 500 ml śmietany kremówki, 300 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki, 2 łyżki miodu lipowego, 10 g żelatyny, 2 łyżki cukru pudru Rozdrobnione herbatniki i czekoladę włożyć do miski malaksera. Masło rozpuścić, dodać do herbatników. Zmiksować. Ciastem wyłożyć formę(...)chłodne miejsce na godzinę. Zagotować 150 ml wody. Żelatynę rozmieszać z 50 ml zimnej wody. Połączyć z gorącą wodą. Żelatyny już nie gotujemy. Do wody z żelatyną wlać sok z limonek oraz miód, dokładnie mieszać. Odstawiać do schłodzenia ale nie do zastygnięcia. Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać schłodzoną, ale płynną galaretkę limonkową. Tu należy
królestwo garówośmiorniczek baby, 200 g kalmarów baby, 12 krewetek, 250 g tagliatelle, 250 g pomidorków koktajlowych, 1 cm imbiru świeżego, 1 chili, 5 cm trawy cytrynowej, sok z cytryny, 1 ząbek czosnku, oliwa, 2 dymki ze szczypiorem, 50 ml białego wytrawnego wina, sól kolendra Ośmiorniczki i kalmary oczyścić. Ośmiorniczki zblanszować we wrzącej wodzie, wyjąć, przełożyć do zimnej wody, osuszyć(...)ponacinać (od strony wewnętrznej) w kratkę. Posiekać trawę cytrynową i chili. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć. Czosnek rozetrzeć. Trawę cytrynową, imbir, chili, czosnek włożyć do miski, dodać sok z cytryny, oliwę – wymieszać. Marynatę podzielić. Ośmiorniczki wymieszać z marynatą. Kalmary i ogony krewetek wymieszać z marynatą. Odstawić na 20 minut. Cebulki dymki pokroić w kostkę. Szczypior posiekać. Ugotować makaron. Pomidorki
królestwo garówgotowane z perliczki lub kurczaka, opakowanie ciasta francuskiego* 1 jajko, sos: 30 g masła, 30 g mąki pszennej, 250 ml śmietany 22% płynnej, 2 żółtka, sól, 1 łyżeczka chrzanu, sok z cytryny, cukier Perliczkę lub kurczaka obrać z kości, mięso pokroić w niewielkie kawałki. Z ciasta wyciąć krążki – wielkość zależy od nas, ja przygotowałam porcje jednoosobowe. Na jedną porcję potrzebne(...)jako przekąskę). Posmarować rozmąconym jajkiem i upiec na złoty kolor. Masło roztopić, zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Dodać śmietankę, mieszając zagotować, zdjąć z ognia, wymieszać z żółtkami. Doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem. Ja dodałam troszkę chrzanu. Mięso podgrzać najlepiej w rosole. Złożyć Vol-au-vent: Ciasto powinno być ciepłe (podgrzać w piekarniku o ile jest zimne). Ułożyć
królestwo garówpolędwica, ligawa, rostbef, udziec), 1 łyżka kaparów, 2 korniszony, 1 szalotka, 1 duże żółtko, 1 łyżeczka musztardy dijon, szczypta rozgniecionego czosnku, natka pietruszki, 3-4 krople sosu Worcestershire, Tabasco, sok z cytryny lub limonki, sól, pieprz, ketchup Mięso posiekać – nie mielić. Korniszony, kapary i szalotkę posiekać, dodać do mięsa razem z czosnkiem, żółtkiem, musztardą, sosem Worcestershire . Dokładnie wymieszać, doprawić(...)smaku sokiem z cytryny, solą, ketchupem i ewentualnie Tabasco. Francuzi podają tatara z frytkami, ziemniakami pieczonymi sałatkami. Jest to bardziej danie główne a u nas raczej z pieczywem jako przystawka. Podczas warsztatów w Le Bistro Rozbrat , które prowadzili Maciej Nowicki i Alain Budzyk mieliśmy poznać smak tatara francuskiego. Dla mnie dodanie ketchupu było czymś nowym, nieznanym. Sposób podania nieco
królestwo garówselera (około 200 g), 2 winne jabłka (około 300 g), sok z jednej cytryny, 2 łyżki miodu lipowego, Selera i jabłka obrać, zetrzeć na tarce o niewielkich (średnich) otworach. Sok z cytryny wymieszać z miodem. Wymieszać sos z selerem i jabłkami. Odstawić na 20 minut. Można dodać rodzynki lub suszoną żurawinę. zastawa
królestwo garówMięso przełożyć na talerz i odczekać około 5 minut. Ja podałam z chipsami z topinambura i cebulą ze śliwkami. 300 g cebuli czerwonej, 400 g śliwek*, 2 łyżki oliwy, sok z 1/4 cytryny, sól, miód lipowy, 2 ziarna kardamonu (nie torebki tylko ziarenka), Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie 3-4 minuty. Dodać śliwki, zmielony kardamon, sok z cytryny
królestwo garówgroszku mrożonego, 2 łyżki masła, 1 chili, sok z cytryny, cukier, W garnku rozpuścić masło, wsypać groszek, dodać posiekane chili i zagotować. Gotować 3-4 minuty. Dodać sok z cytryny, cukier i sól do smaku. zastawa
królestwo garówPorcja na 1 osobę 150 – 200 g mięsa wołowego (polędwica, ligawa, rostbef, udziec), 1 duże żółtko , 1 łyżeczka musztardy dijon, oliwa lub olej, sól, pieprz świeżo mielony, sok z cytryny, 1/2 cebuli, sardynka w oleju z puszki, 2 korniszony lub ogórek konserwowy, 1 łyżka grzybków w occie, 1 żółtko jajka przepiórczego, Mięso posiekać – nie mielić. Mięso wymieszać z żółtkiem, musztardą(...)łyżkami oliwy. Cebulę, grzybki, ogórki posiekać. Na talerzu ułożyć mięso, na mięsie ułożyć surowe żółtko jajka przepiórki. Obok ułożyć posiekaną cebulę, grzybki, ogórki i sardynkę. Podać sok z cytryny, sól, pieprz. Każdy sam na talerzu doprawia mięso do smaku. Do tatara polecam Riesling Pettenthal trocken Domtalhof. Wyborny Riesling z pierwszorzędnej parceli Pettenthal w Rheinhessen. W bukiecie i smaku dojrzałe cytrusy
królestwo garówcebuli czerwonej, 900 g śliwek* 4 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, sól, pieprz, miód lipowy, Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie 3-4 minuty. Wlać sok z cytryny i wino, dusić około 3 minut na silnym ogniu. Dodać śliwki, dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i miodem. Podawać do mięs. *mogą być
królestwo garówcukru pudru, 50 g kakao, 100 g mąki, 50 g skrobi kukurydzianej, sól, 500 g wiśni (już bez pestek), 2 łyżki cukru, kawałek laski cynamonu, łyżka skrobi kukurydzianej, sok z wiśni, wiśniówka, 1 l śmietany kremówki – 30 – 36%, 2 opakowania śmietan-fix, 3 łyżki cukru pudru, 50 g gorzkiej czekolady, Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem(...)słoika , do których dodałam 5 łyżek wiśni z nalewki. Ubić śmietanę z śmietan-fixem i cukrem. Przełożyć do rękawa cukierniczego (zamiast rękawa można użyć torebkę foliową). Czekoladę zetrzeć. Wymieszać sok z wiśni z wiśniówką – proporcje zależą od nas...powinniśmy otrzymać około 100 ml płynu. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Ułożyć pierwszy blat, nasączyć 1/3 płynu do nasączania, wycisnąć śmietanę – trzy
królestwo garówsoli, ciepła woda – około 70 ml, farsz: 600 g sera białego półtłustego, 6 pomidorów (12 połówek) pomidorów suszonych w oliwie , 2 pełne łyżki kaparów, 1 ząbek czosnku, 1 chili, sok z 1/2 limonki, szczypta cukru (najlepiej pudru), sól, pieprz, Pomidory obrać ze skórki. Pomidory, oliwki, chili, czosnek posiekać. Wymieszać z serem. Doprawić sokiem z limonki, cukrem, solą i pieprzem. Odstawić
królestwo garów