wydaniu. O intrygującej brunatnej (aż do czarnej) barwie, słodki i pachnący ginem. Idealny na długie jesienne wieczory. Drink dla prawdziwych koneserów. Składniki: Gin 50 ml Blue Curacao 40 ml. Sok ananasowy 150 ml Sok cytrynowy 30 ml Syrop grenadina 30 ml Wykonanie: Składniki wlać do shakera i dodać 2-3 kostki lodu Dobrze wymieszać i przelać do kieliszków na nóżce
Smaki Ewysteki z miecznika po ok. 200 gram 4 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 1 czerwona ostra papryczka lub 2 chili Listki z jednej gałązki oregano 3 łyżki tequili ½ szklanki soku ananasowego 1 plaska łyżeczka soli olej Wykonanie: Czosnek przepuszczamy przez praskę. Cebulę i paprykę drobno kroimy razem z pestkami. Siekamy listki oregano. Wszystko razem łączymy i dodajemy ½ szklanki soku ananasowego
Smaki EwyWarmii i Mazur, znalazłam go w książce z potrawami regionalnymi. Pieczeń ma oryginalny smak. Warto wypróbować. Składniki: 1 kg wołowiny zrazowej 100 gram słoniny 4 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny Starta skórka z ½ cytryny 2 marchewki Kawałek selera Biała część pora 2 łyżki smalcu 2 szklanki bulionu wołowego Ziele angielskie ( kilka ziaren, zmielić lub rozkruszyć w moździerzu ) Majeranek(...)Wykonanie: 2 ząbki czosnku ucieramy z solą, otartą skórką z cytryny i odrobiną majeranku. Nacieramy tym słoninę, owijamy w folię i zostawiamy do zamarynowania ( najlepiej na noc ). Mięso skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy pozostałą solą, zielem angielskim i majerankiem. Warzywa obieramy. Jedną marchewkę kroimy w słupki, pozostałe warzywa ścieramy na tarce. Słupkami marchewki szpikujemy mięso. Obkładamy pozostałymi warzywami i zostawiamy
Smaki EwyWystarczy tylko wyobraźnia. Składniki: 4 średnie ziemniaki Kilka różyczek brokułu 8 brukselek 4 pieczarek 6 pomidorków koktajlowych 2 gruszki Oliwa 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Zielona czubryca Ostra papryka Sok z ½ cytryny Łyżka oleju Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy brokuł, brukselki i pieczarki. Brokuły wyjmujemy najwcześniej ( aby się nie rozpadły ). Odsączamy. W misce umieszczamy wszystkie(...)ugotowane warzywa oraz pomidorki przekrojone na połowę. Przyprawiamy czubrycą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem i ewentualnie solą i łyżką oliwy. Gruszki obieramy i kroimy na cząstki ( 8 ), skrapiamy sokiem z cytryny i ostrą papryką. Wszystko pozostawiamy na około 30 minut. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy warzywa, chwilę przesmażamy ( ok.2- 3 minut ) dodajemy gruszki i smażymy jeszcze około 2 minut
Smaki Ewysamym tytule. Klasyczny drink - ale całkowicie zasługuje na swoją sławę. Jeżeli go jeszcze nie próbowaliście, a gustujecie w nieco egzotycznych klimatach - gorąco polecam. Składniki: Tequila - 50 ml Sok pomarańczowy ok 100 ml (w zasadzie w-g smaku) Grenadina - ok. 20 ml. Lód - sporo Plasterek pomarańczy do udekorowania. Wykonanie: Do wysokiej szklanki do long drinków wkładamy lód, wlewamy tequilę(...)sok pomarańczowy. Na kostki lodu i na ścianki szklanki nalewamy ostrożnie syrop grenadiny w taki sposób, żeby pozostawił wyraźne smugi. Dekorujemy drinka plasterkiem pomarańczy. Kiedy już napatrzymy się na grę kolorów - mieszamy drinka i jest już gotowy do spożycia. Delektujcie się nim - bo warto. Na zdrowie! Autor: Mirosław Górski
Smaki Ewywielokrotność 375 gram mąki 1 żółtko 1 łyżka oleju 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Szczypta soli Farsz 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 łyżka oleju 1 cebula Sól Pieprz Sok z ½ cytryny Kwaśna śmietana 3-4 ząbki czosnku Wykonanie: Szpinak odparowujemy ( łatwo odparowuje się w mikrofalówce ). Na patelnię wlewamy olej, szklimy drobno pokrojoną cebulę i przepuszczony przez praskę czosnek. Dodajemy(...)szpinak, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przesmażamy. Szpinak powinien być bardziej intensywny w smaku niż taki jaki chcemy uzyskać ( po ugotowaniu w pierogu, smak będzie delikatniejszy ). Ważne jest aby porządnie farsz był odparowany. Nakładamy na ciasto, sklejamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie ( można dodać odrobinę oleju ) przez ok.4 minut po wypłynięciu. Podajemy z kwaśną śmietaną. Pycha. SMACZNEGO
Smaki Ewysurówkę z marchewki, to pewnie też klasyka wśród surówek, zachęcam do wykorzystania przepisu. Składniki: 2 spore marchewki Kawałek pora ( ok.10 -15 cm ) 1 jabłko Szczypta soli Płaska łyżeczka cukru Sok z cytryny ( do skropienia jabłka ) 2 spore łyżki gęstego jogurtu typu greckiego Wykonanie: Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)skrapiamy sokiem z cytryny. Pora kroimy wzdłuż, w ten sposób jesteśmy w stanie porządnie go umyć, umytego kroimy w plasterki. Do całości dodajemy szczyptę soli, cukier i jogurt. Całość mieszamy i gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewypałaszowanie ryby, że zapomniałam o zrobieniu zdjęcia. Składniki: Kawałki łososia ( u mnie były dwa, ale zawsze można zwiększyć lub zmniejszyć ) Gotowe ciasto francuskie ½ opakowania mrożonego szpinaku Przyprawa do ryb Sok z cytryny Vegeta Sól Pieprz 3 ząbki czosnku Olej Wykonanie: Łososia przyprawiamy przyprawą do ryb i obsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju z obu stron po ok. 2 minuty(...)Odkładamy. Mrożony szpinak rozmrażamy na patelni, przyprawiamy vegetą, solą, pieprzem, sokiem z ok. ½ cytryny i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Z ciasta francuskiego odcinamy tyle ciasta ( razem z papierem ), aby każdy kawałek był w nim dokładnie zamknięty. W połowie ciasta kładziemy rybę, na nią szpinak i przykrywamy drugą częścią. Brzegi porządnie zlepiamy. Na górze w cieście robimy małe otworki aby ewentualna
Smaki Ewypapryki - po portugalsku. Danie oryginalne, pikantne, podawane jako przystawka zaostrzająca apetyt . Składniki: 4 czerwone papryki Filety anchois 10 zielonych oliwek 2 łyżeczki kaparów 1 ząbek czosnku ½ pęczka pietruszki Sok z ½ cytryny + otarta skórka Pieprz Wykonanie: Paprykę kroimy na połowę, usuwamy gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku w temp 200 o C przez około 30 minut. W międzyczasie zlewamy olej(...)filetów anchois, dodajemy do niego kapary, oliwki, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą skórkę z cytryny i sok oraz posiekaną pietruszkę. Wszystko razem ucieramy ( ja użyłam małego miksera ). Doprawiamy pieprzem. Nie solimy. Papryki po upieczeniu, przykrywamy na 5 minut i później usuwamy skórkę ( po tym czasie skórka bardzo łatwo schodzi ). Paprykę dzielimy jeszcze na połowę ( wzdłuż ). Na każdy kawałek nakładamy
Smaki Ewyprzez lata, ale to w sumie dobrze, bo ryby są zdrowe. Dzisiaj pieczony pstrąg łososiowy z aromatycznym koperkiem. Pycha. Składniki: Filety pstrąga łososiowego ( ok. 2 x 200 gram ) Sok z ½ cytryny Sól ½ pęczka koperku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Wykonanie: Z filetów usuwamy ości ( bardzo dobrze sprawdza się do tego pęseta ), myjemy i osuszamy, układamy na foli aluminiowej, wywijamy(...)brzegi. ( każdą osobno ) Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą. Koperek drobno kroimy i mieszamy z masłem oraz olejem. Przygotowaną masę nakładamy na rybę. Pozostawiamy chwilę do zamarynowania. W tym czasie możemy przygotować np. ziemniaki do obiadu. Pstrąga pieczemy w temp. 180 o C przez ok. 15 minut. Dzięki foli aluminiowej łatwo rybę można umieścić na talerzu. Podajemy
Smaki Ewyzdominował napoju swoim intensywnym smakiem - efekty mogą być bardzo interesujące. A więc do dzieła! Składniki: Gin 50 ml Likier anyżowy lub absynt - 20 m Blue curacao 20 ml Sok z 1/2 cytryny Zimny tonik - w-g uznania. Wykonanie: Do shakera wlewamy alkohole i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Dodajemy kilka kostek lodu i energicznie mieszamy, Przelewamy do szklanki wypełnionej
Smaki Ewyłyżeczkę vegety. Nakładamy pierwszy ruszt ( kratkę ) i na układamy pokrojone warzywa. Posypujemy je przyprawą do ziemniaków. Urządzenie włączamy na 160 o C na ok 15 minut. Rybę oczyszczamy skrapiamy sokiem z ½ cytryny, przyprawiamy ziołową przyprawą do ryb oraz odrobiną oliwy. Pozostawiamy do zamarynowania ( w czasie jak gotują się na parze warzywa ). Do garnka wlewamy bulion ( woda + kostka bulionowa warzywna(...)dodajemy sok z ½ cytryny + otartą skórką z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Gotujemy przez chwilę, odlewamy trochę i do odlanego bulionu dodajemy śmietanę, mąkę. Całość porządnie mieszamy i umieszczamy ponownie w bulionie. Mieszamy. Doprawiamy kurkumą ( dla intensywności koloru ), cukrem ( dla złagodzenie kwaśności ) i białym pieprzem oraz ewentualnie solą. Gotujemy bardzo powoli na małym ogniu. W urządzeniu umieszczamy kolejny ruszt, na którym
Smaki Ewypodobno przysmakiem Ernesta Hemingwaya. Doczekał się ogromnej liczby wariantów, zawsze jednak łączy składniki, które z pozoru do siebie zupełnie nie pasują. A jednak! Składniki: Wódka czysta 50 ml Sok pomidorowy 150 ml (lub do smaku) Sok z cytryny ok. 10 ml Sos Tabasco - kilka kropli Sos Worcester - 1/2 łyżeczki Gałka muszkatołowa starta - odrobina sól, pieprz Wykonanie: Składniki dokładnie mieszamy
Smaki Ewylubią ostre potrawy i nie boją się eksperymentować. Składniki: Dowolna ilość filetów z dorsza, miałam ok. 600 gram ( ok 200 gram na głowę ) 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku Sok z 5 limonek 4 łyżki sosu rybnego 3 papryczki chili Pęczek posiekanej pietruszki 2 ½ cm korzenia imbiru Folia aluminiowa Wykonanie: Do wyciśniętego soku z limonek, połączonego z sosem rybnym dodajemy
Smaki Ewywiem jeszcze jak działa, bo właśnie wznosimy pierwszy toast za następne setki tysięcy odwiedzin, do których zapraszamy wszystkich naszych obecnych i przyszłych przyjaciół. Na zdrowie! Składniki: wódka 50 ml sok ananasowy 100 ml. Czerwone wino musujące do smaku - tu 100 ml Plasterki ananasa do dekoracji Lód - jak zwykle sporo. Wykonanie: Drinka wykonujemy w wysokiej szklance do long drinków. Wkładamy plasterki(...)ananasa i lód. Wlewamy sok ananasowy, wódkę i na końcu wino musujące. Delikatnie mieszamy łyżeczką - i gotowe. Autor: Mirosław Górski
Smaki Ewy