powiem tu nieskromnie, znacznie lepszym niż te z paczki. A świeże maliny, to idealne zwieńczenie tego deseru! Składniki: 3 paczki ciasteczek typu Oreo 300 g serka mascarpone łyżka soku z cytryny 0,5 litra mleka 500 ml śmietany 30-36% 80 g masła 20-30 g żelatyny cukier puder - jeśli za mało słodyczy mała tortownica - 18 cm świeże, ulubione owoce(...)uprzednio rozpuszczamy. Na dnie tortownicy układamy powstałe ciasto i chowamy do lodówy, by zastygło. W między czasie przygotujemy krem: rozpuszczamy środek markizy w mleku. Chłodzimy mieszankę. Śmietanę ubijamy z sokiem cytrynowym i łączymy z ostudzoną mleczną mieszanką, rozpuszczoną żelatyną i serkiem mascarpone. Można na tym etapie dosłodzić sobie cukrem pudrem. Następnie wylewamy masę na spód tortownicy, gdzie już mamy herbatnikowy
Karczma Honoriettytradycyjnej wersji. Równie dobrze sprawdzi się czerwona fasola, czy cieciorka. Składniki: fasola biała boczek wędzony ulubiona kiełbaska cebula ziele angielskie liście laurowe przecier pomidorowy sok pomidorowy sól, pieprz Przygotowanie: Składniki podałam bez proporcji wagowych. Myślę, że każdy sobie poradzi z dobraniem optymalnej "dawki". Fasolę należy zalać wodą wieczorem i pozwolić jej nasiąkać przez(...)wodę w której się gotuje solimy dość szczodrze i gotujemy jeszcze z 20 minut. Do osobnego, docelowego gara dla naszej Bretonki przekładamy podsmażone składniki i dorzucamy odcedzoną fasolę. Zalewamy sokiem pomidorowym i dodajemy 2-3 łyżki przecieru pomidorowego. Dosmaczamy solą, pieprzem i odstawiamy do "przeżarcia się" składników. Mówi się, że smakuje najlepiej podgrzewana kilkakrotnie i odstana ok tygodnia, ale nigdy
Karczma Honoriettycebula biała mleko, ok 50 ml pierś z kurczaka podwójna przyprawa w proszku curry kurkuma mielona pasta zielone curry (lub świeży imbir) łyżka wiórek kokosowych starta skórka z pomarańczy sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy pieprz kolorowy świeżo mielony sól 3 ząbki czosnku polskiego słodka papryka czerwona natka kolendry Przygotowanie: Mięsko należy umyć, pokroić w kostkę i przyprawić: skórką i sokiem
Karczma Honoriettymarchewki i korzeń pietruszki z bulionu 2,5 l bulionu 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 50 g czarnych oliwek 50 g zielonych oliwek 2-3 ogórki kiszone pół szklanki soku z ogórków Dodatkowo: jogurt typu greckiego natka kolendry plasterki cytryny Przygotowanie: Ugotowałam osobno rosolnik z wołowiną i wieprzowiną. Dodatkowo użyłam kilogram kaczych skrzydełek. I tak w wielkim garze wszystko się(...)pokrojony boczek, do którego stopniowo dorzucałam mięso z rosołu, poza kaczymi skrzydełkami. Bulion połączyłam z przecierem pomidorowym, skroiłam marchew i pietruchę z rosolnika. Następnie wrzucałam po kolei pozostałe składniki. Sok z ogórków jest opcjonalny, jak ktoś lubi bardziej kwaśne smaki. Należy doprowadzić do wrzenia i po lekkim ostygnięciu można już siorbać. Należy zupinę podawać w głębokim talerzu wysypanym natką kolendry
Karczma Honoriettymąki kukurydzianej 50 g mąki tortowej 100 g cukru do wypieków 30 g cukru wanilinowego 6 jajek od szczęśliwej nioski łyżka ekstraktu waniliowego sok z połowy limetki Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewamy, by następnie w nim rozpuścić masło i ser. Wymieszać aż do powstania bąbelków, na jednolitą masę. Żółtka oddzielić od białek, dodać(...)nich ekstrakt waniliowy, sok z limetki oraz cukier wanilinowy. Ubijać mikserem do momentu dobrego napowietrzenia i gdy masa jajeczna zmieni kolor na jaśniejszy. Będzie to sygnał, że cukier się rozpuścił. Do jajek wlać naszą masę serową i znów mieszamy do uzyskania bąbelków. Następnie przesiewamy mąkę kukurydzianą i tortową prosto do miski z masą serowo-jajeczną. Mąki wsypujemy stopniowo, ciągle mieszając
Karczma Honoriettyplanu. Drugie podejście było już takie, jakie miało być wg. mojego założenia i ten sposób na bezę publikuję. Tadam! Składniki: 4 białka szczypta soli 2 łyżki skrobi ziemniaczanej sok z połowy limetki 300g drobnego cukru do wypieków Przygotowanie: Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. A na koniec mąkę i sok
Karczma Honoriettyrzeczy złudnych, Urosła bajka czarująca. Nadstawcie uszu, drogie dzieci, A czarom dziś nie będzie końca." Napisy końcowe - Krem: 350 gram serka twarogowego, szklanka śmietanki kremówki, łyżeczka ekstraktu z wanilii, sok z połowy limetki, pół szklanki cukru pudru. cukier trzcinowy do posypania gotowe ozdoby cukrowe do dekoracji piwo typu Weissbier Epilog: Kobieta miksuje serek ze śmietanką, którą dolewa stopniowo. Następnie dodaje(...)cukier, sok z limetki i ekstrakt waniliowy. Bierze rękaw cukierniczy i przekłada do niego krem i dekoruje babeczki. Cały czas nie może pozbyć się wrażenia, że to nie był sen. Z blatu spada końcówka do dekorowania, wytrącając ją z zamyślenia. Schylając się po nią zauważa na podłodze zegarek kieszonkowy. Podnosi go. (Ostatnie ujęcie - uśmiech kobiety zbliżenie na zegarek
Karczma HonoriettyTruskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na kawałki (mniejsze można zostawić w całości). 2. Przygotowane owoce wrzucamy do garnka i trzymamy na małym ogniu, aż truskawki zaczną puszczać sok. 3. Dodajemy żelfix (w ilości odpowiedniej, do ilości owoców, jakiej użyliśmy) i dokładnie mieszamy. 4. Dodajemy cukier (wedle uznania, zależy od ilości owoców i naszych upodobań smakowych) 5. Wszystko mieszamy i gotujemy(...)Pomarańcze i grejpfruta obieramy, a następnie usuwamy białe błonki. Owoc dzielimy na małe cząstki. 2. Przygotowane owoce wrzucamy do garnka i trzymamy na małym ogniu, aż truskawki zaczną puszczać sok. 3. Dodajemy żelfix i dokładnie mieszamy. 4. Dodajemy cukier (do tego dżemy trzeba dać go trochę więcej). 5. Wszystko mieszamy i gotujemy do zaniku piany. 6. Gorący dżem przekładamy
two broke sistersostygło. Krem: 500 g malin 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wodzie 1 łyżka soku z cytryny 500 g serka mascarpone Maliny, cukier i sok z cytryny umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru. Jeśli używamy malin mrożonych należy odlać wodę
Chocolate Muffin Blogstartego sera, pokrojonej w paski szynki. Na zdjęciu akurat w towarzystwie kotleta mielonego i warzyw. Do samego sosu można użyć octu balsamicznego (jego kolor będzie wtedy ciemniejszy) albo soku z cytryny zamiast octu jabłkowego. A jeśli zamiast jogurtu dodacie musztardę, powstanie taka bogatsza wersja sosu winegret. Zamiast ziół albo razem z nimi można dodać również zmiażdżony ząbek czosnku(...)smaku czystej oliwy i wolę złagodzić smak sosu olejem rzepakowym. składniki: 100 ml oleju rzepakowego 100 ml oliwy z oliwek 50 ml octu jabłkowego (octu balsamicznego lub soku z cytryny) 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki brązowego cukru szczypta czarnego mielonego pieprzu 2 łyżeczki suszonych ziół (można dodać również posiekane świeże) bazylia tymianek oregano rozmaryn Sos najlepiej
bistro mamainnego posiłku. I tak wraz z moją pociechą delektowałam się w ramach podwieczorku pysznym i sycącym pucharkiem. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: 1 opakowanie ricotty 100 g 3 łyżeczki soku z cytryny około 1 1/2 łyżeczki płynnego miodu, np. lipowego 5 łyżek mrożonych jagód (opcjonalnie borówek) + 1 łyżeczka 5 łyżek śmietanki 10% około 3/4 szklanki ugotowanego wcześniej białego ryżu Przygotowanie: Do misy(...)blendera przekładamy całe opakowanie ricotty. Dodajemy 2 łyżeczki soku z cytryny i miód, miksujemy. Odkładamy około 2 łyżki masy. Do pozostałej w misie blendera ricotty dodajemy 5 łyżek mrożonych jagód oraz śmietankę 10%. Wszystko miksujemy do uzyskania gęstego, mrożonego "musu" przypominającego lody. Do pucharka wykładamy ugotowany ryż. Na warstwę ryżu nakładamy gęsty, mrożony "mus". Na koniec wykładamy odłożone 2 łyżki
Słodkie okruszkiszklanki cukru 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 1 litr śmietanki kremówki 3 galaretki ( kolor według uznania) Ponadto cukier puder sok z 0,5 cytryny 150 ml wody Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier, ubijamy dalej. Gdy masa będzie ubita ( nie będzie wyczuwalny cukier) dodajemy stopniowo po 1 żółtku(...)termoobiegiem. Po upieczeniu ciasto studzimy przekrawamy na pół. Galaretki rozpuszczamy w połowie ilości gorącej wody zostawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy, następnie dodajemy ubijając cały czas tężącą się galaretkę. Łączymy sok z wodą i skrapiamy biszkopt, przekładamy masą piankową, biszkopt przykrywamy drugą częścią, posypujemy cukrem pudrem. Ciasto przygotowała Elżbieta Smacznego
kgwjanczewoNajszybsza surówka to połączenie marchewki i ananasa. Kilka minut i mamy pyszny dodatek do obiadu. Składniki: 1 puszka ananasa 5 marchewek sok z cytryny Ananas kroimy na małe kawałeczki, a marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystko mieszamy i dodajemy trochę soku z cytryny. Smacznego
Salonik smakównaturalnego 125 ml oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 pomarańczy dodatkowo: 200 g moreli 200 g truskawek lukier: 100 g cukru pudru 4 łyżki soku z pomarańczy Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. Następnie na zmianę dodawać(...)morele pokroić na ćwiartki, usuwając pestki. Owoce ułożyć na cieście. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, aż do suchego patyczka. Ostudzić. Cukier puder przesiać, utrzeć z sokiem z pomarańczy na głaski lukier. Polać ostudzone ciasto, odstawić do zastygnięcia. Smacznego! Wiem, że pod koniec sierpnia zdobycie smacznych truskawek graniczy z cudem. Spokojnie można użyć mrożonych, lub zastąpić
Pożeraczka, czyli raz adobrzealkohol piratów w ekscytującym połączeniu ze świeżą miętą oraz limonką, to wspaniały orzeźwiający drink na rozpoczęcie weekendu z kubańską nutką. Składniki : 40ml Bacardi lub innego białego rumu 30ml świeżego soku z limonki 6 liści świeżej mięty 2 łyżeczki brązowego cukru 40ml wysokonasyconej wody mineralnej 1/2 limonki Sposób przyrządzenia : mieszamy liście mięty z brązowym cukrem i sokiem z limonki w wysokiej
zobacz ich smak