sok - 13499 przepisów (strona:203/900)

Przetwory tradycyjnie zakręcone by Spiżarnia Lidla. Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim. 183

słodkich) 1 pomarańcza 100 g cukru (jeżeli śliwki będą słodkie to nie koniecznie) Cynamon (najlepiej kora) Przygotowanie: Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Pomarańczę myjemy, wyparzamy wrzątkiem, ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Do rondla (lub garnka z szerokim dnem wlewamy sok z pomarańczy i wsypujemy śliwki na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania co jakiś czas mieszając. Gdy śliwki się rozpadną i zaczną

SzczyptaSmaQ
Babka cytrynowa 132

łyżeczki sody WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury  180°C, blaszkę wysmarować margaryną i posypać mąką. Masło rozpuścić i ostudzić. Wycisnąć sok z cytryn i zetrzeć na tarce skórkę (tylko żółtą część, bez białego miąższu). Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, nieco roztrzepać, dodać(...)szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, ostudzone masło, śmietanę, sok z cytryn wraz ze skórką. Wszystko dobrze wymieszać i przelać do składników suchych. Mieszać do połączenia składników, po czym przelać do keksówki i piec 45-50 minut. Gotową babkę wyciągnąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem

Passions hobbies life
Wołowina stir fry w sosie teriyaki 176

600g Marynata: - ½ szklanki sosu sojowego - ¼ szklanki oleju sezamowego - 2 łyżki brązowego cukru - 1 łyżeczka świeżo startego imbiru - czosnek wędzony (ilość według gustu ja daję sporo) - ostra papryczka (1-2) - sok z ½ cytryny - 2 łyżki wina Mirin - 2 łyżki octu ryżowego Dodatkowo: - 250g brązowych pieczarek - 2 papryki (różne kolory) - 2 cebule - 2 marchewki - 2 dymki - olej arachidowy - 1,5 łyżeczki skrobi(...)cienkie paski w poprzek włókien. Przekładamy do woreczka strunowego na mrożonki – dodajemy składniki marynaty: sos sojowy, olej sezamowy, cukier brązowy, starty na drobnej tarce imbir i czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, drobno posiekane ostre papryczki, wino Mirin, ocet ryżowy. Woreczek zamykamy i rozprowadzamy dokładnie marynatę na mięsie. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Paprykę kroimy w paski, cebule w piórka

mojewypiekiinietylko
Barszcz czerwony z suszonych buraczków 133

łyżki suszonych buraczków MAKAR, 2 litry bulionu z mięsa drobiowego 1/2 marchewki 1/3 korzenia pietruszki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Do garnka przekładam suszone buraczki, obrane warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość zalewam bulionem drobiowym. Gotuję około 40 minut na małym ogniu(...)końcu do barszczyku dodaję sok z cytryny. Przygotowany barszczyk przecedzam przez sitko. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Do przygotowania barszczyku wykorzystałam suszone buraczki MAKAR . Buraczki te z powodzeniem zastępują świeże buraki ćwikłowe. Wykorzystując suszone buraczki zaoszczędzamy czas potrzebny na obieranie, mycie i krojenie świeżych buraków. Smak barszczu niczym nie odbiega od tradycyjnego barszczu ze świeżych warzyw. Buraczki te pięknie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szybkie ciacho z jabłkami 164

Ciasto z cyklu ..wymieszane łyżką..nie trzeba używać miksera...jest proste i szybkie do zrobienia.. 5 jabłek sok z cytryny 3/4 szkl. cukru 1/4  szkl. cukru kokosowego 3 jajka 2 szkl. mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki dżemu skórka cytrynowa kandyzowana imbir kandyzowany Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić(...)kostkę. Skropić sokiem z cytryny , dodać oba rodzaje cukrów i wymieszać. Odstawić na pół godziny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajka roztrzepać, dodać olej i dżem, wymieszać.Do jabłek dodać suche składniki, mokre i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki .Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŻÓŁTYM SEREM 169

pieprz  30 dag sera żółtego  1 jajko olej do smażenia Sposób przyrządzenia:  Ziemniaki i cebulę obrać, wypłukać i zetrzeć na tartce o małych oczkach. Odcisnąć delikatnie sok, można na sitku można ręką. Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia, dodać jako, mąkę, sól, pieprz, śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną, która powstała z soku z ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać starty

pieprzny smaczek
Lody ananasowe - zdrowa słodycz z Marwit 106

zdrowy lunchbox z Marwit” to tytuł konkursu, który właśnie pojawił się na Durszlaku . Zadanie polega na stworzeniu przepisu z wykorzystaniem produktu marki Marwit . A wśród tych produktów znajdziemy świeże soki, soki typu smoothie, surówki, sałaty, zupy krem i świeże marchewki. Co wyróżnia te produkty spośród wielu innych dostępnych na rynku. Przede wszystkim świeżość, brak obróbki termicznej i konserwantów. Wszystko przygotowane

Wiem co jem
Sen Nocy Letniej - czyli chłodnik ogórkowy z awokado 179

skórki, pozbawiamy i kroimy w mniejsze kawałki. Obieramy awokado, wyjmujemy pestkę, i miksujemy z ogórkami przy pomocy miksera ręcznego Hendi 250VV . Dodajemy jogurt jeśli lubimy delikatniejsze zupy. Następnie wyciskamy sok z połowy limetki, dodajemy dwie łyżeczki wasabi (ale to kwestia gustu). Cukier trzcinowy rozpuszczamy w oliwie (wystarczy podgrzać) i również miksujemy z ogórkami.  Szczelnie zakrywamy miskę folią i odstawiamy(...)lodówki. Teraz czas na sałatkę.  W kosteczkę kroimy ogórka ze skórką i obranego melona. Z odrobiny oliwy, szczypty soli i soku z drugiej połowy limetki robimy dressing . To z nim łączymy melona i ogórka. Sałatkę wykładamy na wylaną na talerze zupę. ooOoo A on spokojny dziwną radością drżącą, uśmiecha się do niej. Powietrze staje się syte i pełne obietnic

Karczma Honorietty
Sałatka z ciecierzycą po turecku (Nohut Salatası) 364

szklanki ugotowanej ciecierzycy* (lub z puszki) 8 pomidorków koktajlowych (polecam różne rodzaje) ½ pęczka natki pietruszki (zimą cały) 1 nieduża czerwona cebula lub szalotka Sos: 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżeczki sumaku (można zastąpić skórką z cytryny) 1 łyżka melasy z owoców granatu / narszarab (można pominąć lub zastąpić 2 łyżeczkami brązowego cukru połączonego z 1 łyżeczką soku

Pełny talerz
Naleśniki z jagodowo – malinową kaszą manną 152

trzcinowego 50 g malin 50 g jagód Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy ze sobą. Smażymy na rozgrzanej patelni nalewając po jednej nalewce. W garnku podgrzewamy owoce (muszą puścić sok). Odcedzamy przez sitko.  W drugim garnku do wrzenia doprowadzamy mleko z cukrem. Dolewamy powstały z owoców sok. Dosypujemy kaszę manną i energicznie mieszamy do powstania gładkiej jednolitej gęstej masy

VioletoweKucharzenie
szybkowar-pyszny, soczysty, czosnkowy kurczak w garam masala... 127

Składniki: kurczak 1,2 kg/nieduży, ząbki czosnku 8 sztuk, garam masala Royal Brand 3 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, woda 1 szklanka, ziemniaki młode 1/2 kg, koperek siekany 1/2 pęczka, surówka - jaką lubisz niedużego kurczaka dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym ząbki czosnku pokroić(...)cienkie plasterki, zalać olejem, wsypać garam masala Royal Brand, sok z cytryny, przyprawę w płynie i dobrze marynatą natrzeć kurczaka również w środku, schować do lodówki na całą noc do rozgrzanego garnka szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć kurczaka z marynata i podsmażyć krótko z każdej strony, wlać wodę, zamknąć szybkowar od chwili zasyczenia pary gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Mutabal, pasta z bakłażana 114

podajemy ją schłodzoną. Mutabal idealnie komponuje się z   chlebkami manakeesh z zaatarem . Inspiracja  tutaj Mutabal, pasta z bakłażana Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 700 g bakłażanów sok z  jednej cytryny 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku 1/2 łyżka kminu rzymskiego 1 dojrzały pomidor posiekana natki pietruszki sól morska pieprz Wykonanie: Bakłażany kroimy na pół, odkrawamy ogonek, nakłuwamy(...)piekarnika można sprawdzić czubkiem noża, czy są już miękkie. Bakłażany odstawiamy do przestygnięcia, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy na mniejsze części. Wkładamy do blendera, dodajemy oliwę, czosnek, sok z  cytryny, kumin, pieprz  i sól. Wszystko dokładnie blendujemy. Pomidora parzymy i zdejmujemy z niego skórkę, Kroimy w  drobną kostkę. Pastę wykładamy na płaski

Kulinarne przygody Gatity
Przepis na… – Saltimboca w sosie cytrynowym 261

Italii. Istnieje jego wiele odmian i wariacji. Poniżej prezentujemy wyborną saltimboccę w sosie cytrynowym. 4 filety cielęce lub drobiowe liście szałwii 8 plasterków prosciutto 100 ml bulionu 50 ml soku z cytryny 1/4 szklanki białego wina pół łyżeczki mąki kukurydzianej oliwa, sól, plasterki cytryny Filety posypujemy solą, przybieramy liśćmi szałwii i owijamy dwoma plasterkami prosciutto (spinamy wykałaczkami). Następnie, tak przyrządzone(...)filety smażymy na oliwie dodając stopniowo białe wino. W miseczce mieszamy bulion, mąkę kukurydzianą i sok cytrynowy aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie wlewamy ją na patelnię i podgrzewamy aż zgęstnieje, bez przerwy mieszamy. Filety polewamy tak uzyskanym sosem oraz przyozdabiamy kawałkami cytryny. Smacznego! PS Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku: https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy

Bon Ton Italia
Tarta z gruszkami 298

łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek cukier puder do posypania     Spód: 1. Wymieszać razem mąkę, migdały, sól i cukier. Dodać(...)Następnie utrzeć go mikserem. Dodać 1 łyżkę masy śmietanowej, wymieszać. Gotową masę marcepanową przełożyć do woreczka z metalową końcówką ( patrz film ), użyłam końcówki Wilton 6B. 6. Gruszki obrać, skropić sokiem z cytryny. Przepołowić i usunąć gniazda nasienne. 7. Piekarnika nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 8. Na podpieczony spód wylać masę śmietanową. Poukładać gruszki wypukłą stroną do dołu, ozdobić

Mała Cukierenka
PYSZNIE WILGOTNA BABKA POMARAŃCZOWA 252

jogurtu naturalnego (ja wykorzystałam jogurt grecki) 3/4 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki cukru  2 szklanki mąki pszennej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropel soku z cytryny kilka kropel aromatu pomarańczowego 200g kandyzowanej skórki pomarańczowej  skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy Wykonanie:  Wszystkie składniki mieszamy w misce trzepaczką lub przy użyciu miksera(...)wykorzystałam mikser. Na początku ubiłam krótko jajka z jogurtem, olejem, cukrem. Następnie dodałam przesianą mąkę, szczyptę soli, sok z cytryny i aromat. Krótko zmiksowałam tylko do połączenia się składników. Na koniec wrzuciłam skórkę pomarańczową i wszystko wymieszałam łyżką. Ciasto wylewamy do formy natłuszczonej i obsypanej mąką foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na ok. 60-65 minut

Walijskie Pichcenie