średnie cukinie · 2 cytryny (skórka) · sok wyciśnięty z połowy cytryny · 3 ząbki czosnku · 2 szklanki bulionu · sól, pieprz(...)kostkę. Wszystko przekładamy do jednego garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Miksujemy za pomocą blendera na jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Ilość porcji: 4-6 Koszt wykonania: ok. 10 zł Czas wykonania: ok. 1h Źródło: przepis własny
Pobite gary Barbarypapryką i czosnkiem, ale o tym już poniżej ;-) SKŁADNIKI: - oberżyna (inaczej bakłażan lub też gruszka miłosna ;-) ) - 4 szt. czerwonej papryki - 4 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - ocet balsamiczny - sok z limonki - 1 łyżeczka cukru - sól - oregano - bazylia Oberżynę cieniutko obieram, kroję na cieńkie plastry, smażę na patelni z obydwu stron do momentu, aż się ładnie zarumieni. Solę i odkładam(...)nawet czarna w piekarniku, to nic nie szkodzi - znaczy to, że skórka pięknie odejdzie. Kroję paprykę na dowolne kawałki, czosnek drobniutko siekam. Przygotowuję zalewę- do oliwy dodaję ocet balsamiczny, sok z limonki, posypuję solą, bazylią, oregano i łyżeczką cukru. Na plaster bakłażana kładę paprykę, posypuję czosnkiem, polewam zalewą. Zwijam, tworząc roladkę, zczepiam wykałaczką. Robię tak z pozostałymi składnikami, układam
Wielopokoleniowolekkostrawny polecam dla osób dbających o linię. Składniki: 200 ml jogurtu greckiego 100 ml mleka 2 łyżki mielonych migdałów 1 banan 1 pęczek natki pietruszki 3 kiwi 150 ml soku jabłkowego Wykonanie: Jogurt połączyć z mlekiem i mielonymi migdałami oraz połową banana i zmiksować blenderem na mus, rozlać po równo do dwóch szklanek. W drugim naczyniu umieścić kiwi połówkę banana(...)natkę pietruszki oraz sok jabłkowy, również zmiksować blenderem na mus, rozlać na masę jogurtową, udekorować dowolnie Podawać od razu. Smacznego! Zachęcam do smacznych i zdrowych zakupów w sklepie internetowym SKWORCU znajdziecie tam świeże aromatyczne produkty a także akcesoria np do parzenia herbaty yerba mate. https://www.skworcu.com.pl
Wanilia i Kardamonbakłażanów, 500 - 700 g cukru, 2 pomarańcze, 2 cytryny, 5 kawałków kory cynamonu po 5 cm, 1 łyżeczka kardamonu. Przygotowanie: Cytrusy wyszorować, sparzyć, cienko zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Cukier, sok z cytrusów, cynamon i kardamonem doprowadzić do wrzenia mieszając, gotować 3 minuty. Bakłażany umyć, wytrzeć, pokroić w kostkę (ok 1 cm), wymieszać z gorącym syropem, gotować do czasu
SzczyptaSmaQrównież naturalny. Przygotowanie: Wyciągamy ze śliwek pestki i kroimy je na mniejsze kawałki. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier puder mieszamy razem. Ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. Jajka, olej, jogurt, skórka z pomarańczy i pięć łyżek soku pomarańczowego miksujemy razem. Do suchych składników dodajemy stopniowo mokre, cały czas mieszając. Po wymieszaniu składników dodajemy śliwki. Masa powinna wystarczyć
KasiaiKrzysiu.plcukinia 1/3 szklanki oliwy 4 ząbki czosnku po pół łyżeczki: ziół prowansalskich, bazylii, oregano, papryki sło dkiej i ostrej, czubrycy sól, pieprz przyprawa do karkówki łyżeczka soku z cytryny łyżeczka mio du Przygotowanie: W miseczce umieszczamy oliwę i pozostałe zioła. Obieramy czosnek i wyciskamy go praskę d o oliwy i po dlewamy sokiem z cytryny
ChilliJemydojrzałych śliwek węgierek 60 ml rumu 50 g cukru (opcjonalnie) Śliwki umyć, wypestkować wrzucić do garnka z grubym dnem lub teflonowego. Przykryć garnek, zagotować śliwki. Śliwki puszczą sporo soku. Zdjąć pokrywkę. Smażyć powidła na małym ogniu przez około 1,5 godziny co jakiś czas mieszając. Odstawić powidła do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na całą noc. Następnego dnia należy spróbować czy odpowiada(...)smak - słodkość powideł. Jeśli śliwki są za kwaśne należy dodać cukier. Potem ponownie smażyć powidła na małym ogniu, często mieszając, do momentu, aż sok odparuje a powidła zgęstnieją. Pod koniec wlać rum. Chwilę pomieszać. Zdjąć z ognia. Przygotowanie słoiczków na powidła (wyparzanie): Słoiczki i pokrywki umyć, wysuszyć. Wstawić do zimnego piekarnika. Następnie rozgrzać piekarnik do temperatury 120°C. Od momentu
maniapieczeniaSami musicie spróbować. Składniki: 6 dużych dosyć twardych pomidorów 1 wielki dojrzały pomidor 1 nieduża cebula Kilka listków świeżej bazylii lub ½ łyżeczki suszonej Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny Sól Pieprz Dodatkowo 50 ml whisky Wykonanie: Twarde pomidory kroimy w plasterki i układamy w głębokim półmisku. Na pomidory układamy cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Dojrzałego pomidora obieramy(...)skóry ( parzymy ), kawałki umieszczamy w mikserze i dodajemy oliwę, sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy aż uzyskamy jednolity sos. Całość wylewamy na pomidory. Wierzch posypujemy bazylią. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Tuż przed podaniem sałatkę polewamy whisky. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki EwyŚwietny, alternatywny pomysł na marynowanie gruszek! W ten sposób przyrządzone są soczyste, aromatyczne, po prosu wyśmienite! Składniki: 3 kg gruszek Składniki na zalewę: 1 kg cukru 2 litry wody sok z 1 cytryny Wykonanie: Gruszki dokładnie umyć, pokroić i włożyć do wyparzonych słoików. Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, następnie zalać gruszki gorącą zalewą , zakręcić słoiki i pasteryzować
Tradycyjna Kuchniaosolonym mleku. Składniki 100 g grzybów suszonych 500 ml mleka 1 mały seler 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 8 ziaren czarnego pieprzu sok z cytryny 1 l bulionu warzywnego 250 g makaronu łazanki natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby przez 10 min moczymy w osolonym mleku(...)gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Po dwóch godzinach wyławiamy grzyby, kroimy w paski i wrzucamy z powrotem do zupy, ponownie zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do każdego talerza wykładamy porcję łazanek, zalewamy zupą i posypujemy posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
R'n'G Kitchennasz mózg i pobudzi do działania. Składniki (10-12 batoników, forma: 15cm x 10cm): 2 opakowania Marwitek (świeżych marchewek marki Marwit) 1/3 szklanki puree z marchwi* 100 ml świeżego soku z marchwi marki Marwit 50 ml oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego 80 gram mąki orkiszowej typ 2000 100 gram płatków owsianych pełnoziarnistych 80 gram orzechów nerkowca(...)jaja Marwitki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W jednej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, startą marchew, orzechy, rodzynki i suszone śliwki. W drugiej misce mieszamy jaja, miód, olej, sok z marchwi oraz puree z marchwi. Suche składniki dokładnie mieszamy z mokrymi i przekładamy do formy (do pieczenia) wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni
Mango PapajaSkładniki: 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej, czyli 500 ml 1 i 1/2 łyżki nasion Chia 1 łyżka miodu akacjowego ( możecie użyć syrop z agawy,albo inny naturalny słodzik) sok z połowy cytryny Wykonanie: 1/4 szklanki wody zostawiłam w szklance, resztę wlałam do dzbanka. Wsypałam nasiona Chia i wlałam sok z cytryny, ale przez drobne sitko przelałam, aby nie było mętnego
Blondynka GotujeNastępnie kapustę wkładamy do kamiennego garnka (układamy dość ściśle). Na wierzchu kładziemy spodek, który przyciskamy np. ciężkim kamieniem. Ważne, aby cała kapusta była zanurzona a na wierzchu pojawił się sok. Odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Po kilku dniach zdejmujemy spodek i nakłuwamy kilka razy patyczkiem do szaszłyków (aby wydostało się fermentowane powietrze -gaz). Ponownie dociskamy spodkiem.Czynność powtarzamy(...)tygodniach próbujemy czy kapusta jest już dobrze ukiszona. Jeśli tak, gotową kapustę wkładamy do słoików razem z uzyskanym sokiem i dokładnie zakręcamy. Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comszklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 125 g masła 1/2 szklanki mleka 2 duże banany 150 g mlecznej lub gorzkiej czekolady sok i skórka z jednej cytryny Sposób przygotowania: 1. Czekoladę drobno siekamy (dwie łyżki odkładamy). Banany rozgniatamy widelcem. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i wlewamy mleko. Miksujemy do połączenia(...)składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy. Dodajemy banany, czekoladę oraz sok i skórkę z cytryny i delikatnie mieszamy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości papilotek (wyszły mi 22 muffinki). Wierzch posypujemy odłożoną czekoladą. Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachpapryka czerwona · papryka żółta · sok z cytryny 3 łyżki · oliwa 4 lyżki · cukier · ser owczy 15 dag · jogurt naturalny 2 łyżki · czosnek 2 ząbki · oliwki czarne 10 dag Pory oczyścić, pokroić w talarki. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 2 minuty. Odcedzić na sicie, przelać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, osączyć. Papryki pokroić w paski, Sok z cytryny
Camilla w kuchni