sok - 13499 przepisów (strona:195/900)

Biało zielony koktajl z kiwi 116

lekkostrawny polecam dla osób dbających o linię. Składniki: 200 ml jogurtu greckiego 100 ml mleka 2 łyżki mielonych migdałów 1 banan 1 pęczek natki pietruszki 3 kiwi 150 ml soku jabłkowego Wykonanie: Jogurt połączyć z mlekiem i mielonymi migdałami oraz połową banana i zmiksować blenderem na mus, rozlać po równo do dwóch szklanek. W drugim naczyniu umieścić kiwi połówkę banana(...)natkę pietruszki oraz sok jabłkowy, również zmiksować blenderem na mus, rozlać na masę jogurtową, udekorować dowolnie Podawać od razu.  Smacznego! Zachęcam do smacznych i zdrowych zakupów w sklepie internetowym  SKWORCU znajdziecie tam świeże aromatyczne produkty a także akcesoria np do parzenia herbaty yerba mate. https://www.skworcu.com.pl

Wanilia i Kardamon
Karmelizowane bakłażany dla miłośników orientu 176

bakłażanów, 500 - 700 g cukru, 2 pomarańcze, 2 cytryny, 5 kawałków kory cynamonu po 5 cm, 1 łyżeczka kardamonu.   Przygotowanie: Cytrusy wyszorować, sparzyć, cienko zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Cukier, sok z cytrusów, cynamon i kardamonem doprowadzić do wrzenia mieszając, gotować 3 minuty. Bakłażany umyć, wytrzeć, pokroić w kostkę (ok 1 cm), wymieszać z gorącym syropem, gotować do czasu

SzczyptaSmaQ
Jogurtowe muffinki ze śliwkami 191

również naturalny. Przygotowanie: Wyciągamy ze śliwek pestki i kroimy je na mniejsze kawałki. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier puder mieszamy razem. Ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. Jajka, olej, jogurt, skórka z pomarańczy i pięć łyżek soku pomarańczowego miksujemy razem. Do suchych składników dodajemy stopniowo mokre, cały czas mieszając. Po wymieszaniu składników dodajemy śliwki. Masa powinna wystarczyć

KasiaiKrzysiu.pl
Grillowana karkówka i cukinia marynowana w czosnku i ziołach 179

cukinia 1/3 szklanki oliwy 4 ząbki czosnku po pół łyżeczki: ziół prowansalskich, bazylii, oregano, papryki sło dkiej i ostrej, czubrycy sól, pieprz   przyprawa do karkówki     łyżeczka soku z cytryny łyżeczka mio du     Przygotowanie: W miseczce umieszczamy oliwę i pozostałe zioła. Obieramy czosnek i wyciskamy go praskę d o oliwy i po dlewamy sokiem z cytryny

ChilliJemy
Powidła śliwkowe z rumem 163

dojrzałych śliwek węgierek 60 ml rumu 50 g cukru (opcjonalnie) Śliwki umyć, wypestkować wrzucić do garnka z grubym dnem lub teflonowego. Przykryć garnek, zagotować śliwki. Śliwki puszczą sporo soku. Zdjąć pokrywkę. Smażyć powidła na małym ogniu przez około 1,5 godziny co jakiś czas mieszając. Odstawić powidła do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na całą noc. Następnego dnia należy spróbować czy odpowiada(...)smak - słodkość powideł. Jeśli śliwki są za kwaśne należy dodać cukier. Potem ponownie smażyć powidła na małym ogniu, często mieszając, do momentu, aż sok odparuje a powidła zgęstnieją. Pod koniec wlać rum. Chwilę pomieszać. Zdjąć z ognia. Przygotowanie słoiczków na powidła (wyparzanie): Słoiczki i pokrywki umyć, wysuszyć. Wstawić do zimnego piekarnika. Następnie rozgrzać piekarnik do temperatury 120°C. Od momentu

maniapieczenia
Amerykańska sałatka z pomidorów – tylko dla pełnoletnich 118

Sami musicie spróbować. Składniki: 6 dużych dosyć twardych pomidorów 1 wielki dojrzały pomidor 1 nieduża cebula Kilka listków świeżej bazylii lub ½ łyżeczki suszonej Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny Sól Pieprz Dodatkowo 50 ml whisky Wykonanie: Twarde pomidory kroimy w plasterki i układamy w głębokim półmisku. Na pomidory układamy cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Dojrzałego pomidora obieramy(...)skóry ( parzymy ), kawałki umieszczamy w mikserze i dodajemy oliwę, sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy aż uzyskamy jednolity sos. Całość wylewamy na pomidory. Wierzch posypujemy bazylią. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Tuż przed podaniem sałatkę polewamy whisky. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Gruszki w zalewie cytrynowej do słoików na zimę 142

Świetny, alternatywny pomysł na marynowanie gruszek! W ten sposób przyrządzone są soczyste, aromatyczne, po prosu wyśmienite! Składniki: 3 kg gruszek Składniki na zalewę: 1 kg cukru 2 litry wody sok z 1 cytryny Wykonanie: Gruszki dokładnie umyć, pokroić i włożyć do wyparzonych słoików. Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, następnie zalać gruszki gorącą zalewą , zakręcić słoiki i pasteryzować

Tradycyjna Kuchnia
Zupa grzybowa z łazankami 141

osolonym mleku. Składniki 100 g grzybów suszonych 500 ml mleka 1 mały seler 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 8 ziaren czarnego pieprzu sok z cytryny 1 l bulionu warzywnego 250 g makaronu łazanki natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby przez 10 min moczymy w osolonym mleku(...)gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Po dwóch godzinach wyławiamy grzyby, kroimy w paski i wrzucamy z powrotem do zupy, ponownie zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do każdego talerza wykładamy porcję łazanek, zalewamy zupą i posypujemy posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

R'n'G Kitchen
Marchewkowe batony z bakaliami czyli idealny lunch kids do szkoły 116

nasz mózg i pobudzi do działania. Składniki (10-12 batoników, forma: 15cm x 10cm): 2 opakowania Marwitek (świeżych marchewek marki Marwit) 1/3 szklanki puree z marchwi* 100 ml świeżego soku z marchwi marki Marwit 50 ml oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego 80 gram mąki orkiszowej typ 2000 100 gram płatków owsianych pełnoziarnistych 80 gram orzechów nerkowca(...)jaja Marwitki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W jednej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, startą marchew, orzechy, rodzynki i suszone śliwki. W drugiej misce mieszamy jaja, miód, olej, sok z marchwi oraz puree z marchwi. Suche składniki dokładnie mieszamy z mokrymi i przekładamy do formy (do pieczenia) wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni

Mango Papaja
Chia Fresca Blondynkowa, czyli orzeźwiający, dobrze nawadniający napój z nasionami Chia 127

Składniki: 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej, czyli 500 ml 1 i 1/2 łyżki nasion Chia 1 łyżka miodu akacjowego ( możecie użyć syrop z agawy,albo inny naturalny słodzik) sok z połowy cytryny Wykonanie: 1/4 szklanki wody zostawiłam w szklance, resztę wlałam do dzbanka. Wsypałam nasiona Chia i wlałam sok z cytryny, ale przez drobne sitko przelałam, aby nie było mętnego

Blondynka Gotuje
Muffinki z bananami i czekoladą 151

szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 125 g masła 1/2 szklanki mleka 2 duże banany 150 g mlecznej lub gorzkiej czekolady sok i skórka z jednej cytryny Sposób przygotowania: 1. Czekoladę drobno siekamy (dwie łyżki odkładamy). Banany rozgniatamy widelcem. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i wlewamy mleko. Miksujemy do połączenia(...)składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy. Dodajemy banany, czekoladę oraz sok i skórkę z cytryny i delikatnie mieszamy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości papilotek (wyszły mi 22 muffinki). Wierzch posypujemy odłożoną czekoladą. Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Przekąska warzywno- serowa 145

papryka czerwona · papryka żółta · sok z cytryny 3 łyżki · oliwa 4 lyżki · cukier · ser owczy 15 dag · jogurt naturalny 2 łyżki · czosnek 2 ząbki · oliwki czarne 10 dag  Pory oczyścić, pokroić w talarki. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 2 minuty. Odcedzić na sicie, przelać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, osączyć. Papryki pokroić w paski, Sok z cytryny

Camilla w kuchni
Tort z dżemem i czekoladą 149

zrobić! ;) Biszkopt: 3/4 szklanki cukru 7 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 litr śmietanki 30% 2 łyżki żelatyny sok z 1/2 cytryny pół szklanki cukru pudru 2-3 łyżki kakao + ulubiony dżem - ja wybrałam porzeczkowy. Biszkopt Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, w między czasie dodając(...)pieczenia delikatnie mieszając. Gotowe ciasto wylewam do tortownicy. Piekę w 180 stopniach ok. 35-40 min.   Masa Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder. Następnie dodajemy sok z cytryny, rozpuszczoną żelatynę oraz kakao. Miksuję jeszcze przez chwilę. Podzielony na 3 części biszkopt przekładam zamiennie masą i dżemem. Dekoruję startą czekoladą.  Wygląda smakowicie

Kolejny blog o gotowaniu
Saszetki schabowe 138

porządnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem  Cebule,papryki pokroić w paski i podsmażyć ( tak aby lekko zmiękły ) Przełożyć do miski ( głębszego pojemnika ) Pieczarki pokroić i podsmażyć (muszą puścić sok) . Sok odlewamy a pieczarki miksujemy i przekładamy je do papryk. Dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Farsz kładziemy łyżką na kotlet i składamy go na pół , jak pieroga. Moczymy

Eli Gotowanie
Schabowe pałeczki 141

duszenia sól pieprz Wykonanie paprykę ,cebulę , kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju , cały czas mieszam, dodaje pokrojonego w kostkę pomidora , tu należy posolić aby to wszystko soki puściło . Soki są potrzebne aby zaczęło się dusić . Po 5 m dolewam 1/2 szklanki wody , mieszam i dolewam mąkę ziemniaczaną ( oczywiście rozpuszczoną w zimnej wodzie ) W tym samym czasie smażę pokrojony

Eli Gotowanie