wsypać cukier, zalać wodą. Odstawić na 12 godzin pod przykryciem. Następnie całość zagotować, a następnie przecedzić przez gęste sitko ( na sitko możemy dać gazę, aby dokładnie odcedzić miazgę ). Gorący sok rozlać do małych słoiczków, szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu nie dłużej niż 1 rok. Sok możemy dodawać do herbaty lub rozcieńczyć niewielką
Przepisy i porady kulinarneróżne wariacje smakowe hummusu i również wszystkim się z Wami podzielę. Przejdźmy zatem do przepisu! Hummus 1 puszka ciecierzycy 1 ząbek czosnku 2 czubate łyżki pasty tahini 2 łyżki soku z cytryny oliwa z oliwek kumin (kmin rzymski) pieprz Ciecierzycę odsączyć i wrzucić do wysokiej miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tahini oraz sok z cytryny. Dokładnie zblendować na gładką
Przepysznik - BLW i nie tylkoustalamy według własnych upodobać. Możemy dodac także kieliszek alkoholu dla przełamania smaku słodyczy. Mase odstawiamy do lodówki aby nieco stężała. Masa maślana; Składniki; 120 g masła sok z połowy cytryny ok. 400 g cukru pudru odrobina czerwonego barwnika spożywczego ( ja użyłam w proszku) Przygotowanie; Masło w temperaturze pokojowej należy ubijac az do uzyskania jasnej barwy(...)jakiś czas dodając po niewielkiej porcji cukru. Ubijac do czasu az masa będzie gładka a cukier już nie będzie wyczuwalny. Pod koniec dodac sok z cytryny i nadal ubijac. Jeśli konsystencja masy będzie za rzadka wtedy dodajemy jeszcze odrobine cukru. Mase podzielić na trzy części; 1. ok. 3 łyzki 2. ok 2 łyzki 3. Pozostała masa. Do każdej
Radość kipiąca uśmiechem.Gruszki, ser pleśniowy i orzechy to połączenie idealne. Spróbujcie koniecznie :) SKŁADNIKI 4 duże twarde gruszki 3 łyżki masła 100 g niebieskiego sera pleśniowego 100 g orzechów włoskich sok z cytryny PRZYGOTOWANIE Gruszki myjemy, przekrawamy wzdłuż i za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Ser rozgniatamy widelcem i mieszamy z masłem. Dodajemy dość grubo
Moje Kuchenne Rewelacjepuszka mleka kokosowego 1 szklanka bulionu drobiowego 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżki soku z limonki 1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni wiórków kokosowych liście kolendry do podania Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju, włóż kurczaka i smaż(...)małego, przykryj patelnię i gotuj przez 10 minut, po czym zdejmij pokrywkę i gotuj 5-10 minut, aż dynia i ziemniak zmięknie a sos lekko zgęstnieje. Wmieszaj 2 łyżki soku z limonki i dopraw danie solą i pieprzem. Podawaj curry z ryżem lub makaronem ryżowym, posypane wiórkami i kolendrą. Smacznego! English version Pumpkin and chicken fall curry (6 servings) Ingredients
karmelowydalszy ciąg to świetna zabawa. Galaretka jest cudowna, smakowita i bardzo aromatyczna, przyda się na zimowe wieczory. Składniki: 2 kg pigwowca 80 dkg -1 kg cukru lub ksylitolu woda sok z 1/2 cytryny Wykonanie: owoce umyć, przekroić na pół, następnie na ćwiartki. wykroić środek z pestkami. Pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do rondla, zalać wodą tak, by przykryła owoce(...)wcisnąć sok z cytryny. Zapobiegnie ona zbrązowieniu owoców. Gotować na wolnym ogniu 20-30 minut, aż będą miękkie owoce odcedzić. Umieścić do odcieknięcia na durszlaku, najlepiej na całą noc. Do odcedzonego wywaru dodać cukier lub ksylitol w ilości 400-500 g na 1 litr wywaru. Gotować cały czas mieszając, aż galaretka zgęstnieje. Gęstnieje dosyć szybko, bo około 30 minut. Pewną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!składniki odżywcze, tego efektu dopełniają użyte ziarna lnu, niepozorne, a tak polecane ostatnio przez dietetyków! Składniki: 3 sałaty rzymskie 1 papryka czerwona 1 cebula 4 łyżki jogurtu typu Greckiego sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru 1 cm startego imbiru sól i pieprz świeżo mielony siemię lniane do dekoracji Wykonanie: Do dużej miski wkładamy, rwaną na małe kawałki sałatę rzymską(...)Oczyszczoną z nasion paprykę,obraną cebulę kroimy w kosteczkę mieszamy razem z sałatą. Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, cukier, starty imbir doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy, polewamy sałatę posypujemy siemieniem lnianym. Siemię możemy zastąpić ziarenkami słonecznika lub dyni. Smacznego
kgwjanczewougotowanymi, całymi ziemniakami okraszonymi skwarkami z boczku. wykorzystujemy na bieżąco do zup, czy napojów . My z Piotrem pijemy też zimny zakwas prosto z lodówki, czasami też z dodatkiem soku z jabłek. Dlatego zakwas przygotowujemy na bieżąco, no może w lecie nie, gdyż wtedy na naszym stole gości świeża botwinka i młode buraczki. Teraz właśnie przyszła pora aby uzupełnić jego zapasy(...)chronią przed anemią. Natomiast kwas mleko i błonnik pobudzają pracę jelit, wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Przeczytajcie wpis na temat naturalnych metod na kaca Buraki w połączeniu z jabłkiem ( sok z buraków i jabłek .) oczyszczają teżwątrobę. Zakwas z buraków przygotowuję w 5-cio litrowym słoju. Więc wyszorowane, (bez ogonków, ale ze skórką), pokrojone w plastry buraki sięgają do połowy słoja
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki na domowe crunchy: 60 g drobno posiekanych lub zmielonych migdałów 50 g płatków owsianych 60 g mąki 100 g masła 100 g cukru dodatkowo: 7 dużych jabłek sok z 1/2 cytryny 250 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w rondelku z sokiem z cytryny i dusimy na małym ogniu
Domowy Smak Jedzeniajabłek (nawet nie wiem, jakiego gatunku były moje, kupiłam w Lidlu – jabłka polskie) - cukier (ilość zależy od stopnia kwaśności jabłek, musimy też uwzględnić dodanie galaretek. Ja dałam 3 łyżki) - sok z cytryny - 2 galaretki (cytrynowe lub z limonki) - 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia - lody waniliowe (kupiłam) - bita śmietana (ubiłam z odrobiną czerwonego barwnika) Ciasto zagniatamy dzień przed(...)minut. W międzyczasie szykujemy masę jabłkową. Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę. Partiami wkładamy do garnka („na gazie”) skrapiając każdą warstwę sokiem z cytryny i posypując cukrem. Po dodaniu ostatniej porcji jabłek garnek przykrywamy pokrywką. Jabłka częściowo rozparowujemy. Pod koniec dodajemy dwie galaretki (suche, wsypujemy bezpośrednio na jabłka) oraz cynamon, zdejmujemy z kuchenki, mieszamy
mojewypiekiinietylkołyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki kuminu 1 puszka czarnej fasoli lub 1/2 szklanki suchej czarnej fasoli, namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości sok limonki lub cytryny sól Pokrój drobno cebulę i czosnek. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę, następnie dodaj czosnek i przyprawy, wymieszaj i smaż przez 1 minutę. Do miski(...)fasolą dodaj pozostałe składniki i zblenduj. Dopraw solą i sokiem z cytryny/limonki do smaku. Niby proste, a jednak czasami sprawia problemy. Poniżej przejrzysty przewodnik krok po kroku pt.: "Jak prawidłowo nakryć do stołu?" Black bean breadspread, How to set a table? I try to make breadspreads from the sctratch (I rarely buy the processed one from shops). I usually
Qlinarnie i Qlinarniesałaty lodowej 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2-3 średnie pomidory 2 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki oleju lub oliwy łyżka posiekanego drobno zielonego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny pieprz sól Sposób wykonania : L iście sałaty dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Porozrywaj je palcami na mniejsze kawałki lub dość grubo posiekaj. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę(...)sitku, lekko rozdrobnij palcami lub widelcem. Jajka pokrój na ósemki ( ósemki jajka możesz poukładać na wierzchu sałatki przed podaniem ). Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie razem, dopraw do smaku solą , sokiem z cytryny i mielonym pieprzem. Podawaj do obiadu razem ze ziemniakami ( frytkami ), mięsem lub jako osobne danie. Sałatka ta jest bardzo zdrowa i nie tuczy, ponieważ w jej skład
Przepisy i porady kulinarneciasto na 20 szt 400 g masła 400g mąki szczypta soli 1 duże żółtko około 200 ml zimnej wody Składniki na nadzienie 1kg jabłek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu cukrier puder do posypania Ponadto: mąka do podsypania blatu żółtko + mleko do smarowania wierzchu płatki migdałowe Przygotowanie: Lodówkę nastawiamy na bardzo niską temperaturę(...)prostokąta ( 20x15 cm) i grubości 1 cm. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki. Nadzienie: Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki i zagotowujemy z sokiem z cytryny, cukrem i wodą (ok 100ml ). Lekko odparowujemy i dodajemy starty cynamon do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia. Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy ciasto kluskowe na prostokąt ( 42x20
Mia Cucina Sofietanogi perliczki, 150 ml białego półwytrawnego wina, sok z 2 pomarańczy, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, kilka listków rozmarynu, 1 ząbek czosnku, 100 g borówek z pomarańczą *, sól, tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi), 2 łyżki zimnego masła, Nogi perliczki oczyścić, umyć, osuszyć. Oprószyć solą. W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, włożyć nogi obsmażyć na rumiano(...)stron. Wyjąc nogi z garnka, zlać tłuszcz. Wlać wino, zagotować, dodać nogi, rozmaryn, czosnek, skórkę pomarańczową i dusić pod przykryciem 5 minut. Następnie wlać sok z pomarańczy i dusić pod przykryciem do miękkości, około 20 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć nogi (trzymać w cieple), do sosu dodać borówki. Zagotować, mieszając gotować aż sos będzie gęsty. Dodać masło, wymieszać. Zdjąć
królestwo garówmożna zastąpić 2 łyżkami cukru pudru) Masa jabłkowo-pomarańczowa: 8-9 średniej wielkości jabłek skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki cukru (lub do smaku) galaretka pomarańczowa Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1 pomarańczy Do dekoracji: 100 g orzechów włoskich pokrojonych na mniejsze kawałki 50 g startej gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) Przygotowanie ciasta Ciasto makowe: Miękką margarynę utrzeć z cukrem(...)proszku). Ciasto przekładać ciepłą masą jabłkowo-pomarańczową. Składanie ciasta: Na spód ułożyć placek makowy Na placku rozsmarować 2/3 masy budyniowej Na masie ułożyć placek orzechowy i skropić go sokiem z pomarańczy Na placek orzechowy wyłożyć jabłka z galaretką Na jabłkach ułożyć placek makowy Wierzch placka makowego posmarować pozostałością kremu budyniowego Masę budyniową posypać pokrojonymi orzechami i startą gorzką czekoladą Ciasto
Trzeci talerz