zakazane... Na taką niedzielę zimową -polecam Wam własnie kawałek tego ciacha. Pozdrawiam Was gorąco. Składniki: 200g rodzynek 8 łyżek likieru Amaretto 17 jabłek dużych ( małych ok. 20) 3 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki płatków migdałowych 1 szklanka cukru 3 łyżki cynamonu 2,5 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej(...)Rodzynki zalewamy amaretto i czekamy 10 min. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę. Do jabłek dodajemy - cukier, rodzynki wraz z likierem, sok z cytryny, płatki migdałowe i cynamon. Mieszamy.Odstawiamy najlepiej do lodówki na ok.15 minut. Siemię lniane mieszamy z wodą dość energicznie, do uzyskania zwartej konsystencji, ale nie może być za sztywna
Apetyt na Zielonełyżki cukru Nadzienie: 1,8-1,9 kg jabłek + dwa jabłka 80g jasnego brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 szczypty zmielonych goździków 4 płaskie łyżki mąki kukurydzianej sok z cytryny Dodatkowo: 1-2 łyżki mleka cukier puder do posypania, wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. W mące zrobić wgłębienie(...)ciasta przy brzegu formy odciąć. Formę wstawić do lodówki na 30 minut. Nadzienie: 4. Jabłka 1,8-1,9 kg obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać. 5. Jabłka przełożyć do garnka, dodać cukier i przyprawy, wymieszać. Gotować owoce przez około 4-5 minut, aż trochę zmiękną. Zdjąć z ognia i do gorących jabłek
Mała Cukierenkanajprostszy przepis na lukier do ozdabiania ciast, pączków, pierniczków, drożdżówek i wszystkiego, co nam się spodoba. Na bazie (tylko) cukru i wody, świetny dla alergików. Można dodać do niego soku z cytryny do smaku, ale i bez niego też jest bardzo dobry. Lukier na pierniku staropolskim 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki wody sok z cytryny (opcjonalnie) (adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniełyżeczki domowego cukru waniliowego 4 duże jajka szczypta soli 5 dag suszonej żurawiny 5 dag rodzynek 10 dag łuskanych orzechów laskowych 40 dag jabłek startych na dużych oczkach sok z cytryny mąka kukurydziana i masło do tortownicy WYKONANIE: Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąka kukurydzianą. Jeśli tortownica nie jest idealnie szczelna, warto dno wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia i przyciąć(...)patelni i otrzeć ze skórki w ściereczce, grubo posiekać. Suszoną żurawinę i rodzynki przelać wrzątkiem, osączyć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na dużych oczkach i od razu skropić sokiem z cytryny. Kaszkę kukurydzianą, siemię i proszek do pieczenia wymieszać i połączyć z bakaliami i orzechami. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i miodem
Kuchenne zapiski Edytyłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego 400 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 1 galaretka – najlepiej o smaku owoców leśnych, lub „czerwonych owoców” 1 łyżka soku z cytryny ziarenka z 1 owocu granatu Szpinak rozmrażamy, dokładnie odparowujemy na suchej patelni i blendujemy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przestając miksować cienkim strumieniem wlewamy(...)dokładnie mieszamy i studzimy. Na czas przygotowywania kremu galaretkę wstawiamy do lodówki. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno dodając najpierw 2 łyżki cukru pudru, a potem serek mascarpone i sok z cytryny. Na koniec wlewamy tężejącą galaretkę (powinna mieć konsystencję rzadkiego kisielu) i mieszamy mikserem aż połączy się z kremem. Połowę kremu wykładamy na pierwszy blat i przykrywamy go drugim
Trzeci talerzcukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz; 250 ml chłodnej przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru Warstwa jabłkowa: 1,5 kg winnych jabłek- po obraniu 4 łyżki cukru lub więcej wg uznania 2 galaretki agrestowe 1 łyżka cytryny do skropienia(...)ostudzenia. Zimny kroimy wzdłuż na połowę. Biszkopt najlepiej jest upiec dzień przed złożeniem ciasta, wtedy ładnie się kroi. Warstwa z jabłkami; Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, skrapiamy sokiem z cytryny zasypujemy cukrem i dusimy w rondelku, można podlać kilkoma łyżkami wody, mieszając od czasu do czasu aż będą miękkie i zaczną się rozpadać, zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki
Wanilia i Kardamonwodzie a'la Okrasa . Tym razem przyszła kolej na przepiękny filecik z pstrąga. Składniki na 2 porcje: 1 filet z pstrąga łososiowego [ok.350-400g] - wraz ze skórą kilka plastrów i sok z 1/3 cytryny koperek - świeży lub mrożony sól, pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb - do smaku Filet dokładnie umyć, osuszyć, przekroić na pół, ułożyć na talerzu skórą do dołu - skórę zostawić(...)sprawdzić ewentualnie czy jest dokładnie oczyszczona z łusek. Wklepać od góry w rybę sól, pieprz i przyprawę do ryby. Posypać koperkiem. Skropić sokiem z 1/3 cytryny i przykryć kilkoma plastrami cytryny. Tak zamarynowany filet z pstrąga łososiowego odstawić na 1 godzinę do lodówki, dla "przegryzienia się" smaków. Na patelnię wlać wodę na głębokość ok 0,5cm i ją zagotować
Grunt to przepis!Smażyć po obu stronach na ładny kolor. Po usmażeniu placki odkładać na ręcznik papierowy dla odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące np. z łyżką jogurtu i gorącą herbatą np. z sokiem malinowym lub sokiem z pigwowców (nie z cytryną, która obniża ciepłotę ciała) lub z miodem. ----- Podobne: Placki z botwinki i fasoli Placki cukiniowo-ziemniaczane z tzatziki Placki wielowarzywne
Weekendy w domu i ogrodziekurczaka 400 gram ziemniaków 200 gram marchwi 150 gram zielnego groszku – mrożonego 150 gram szynki gotowanej ½ szklanki majonezu 20 gram żelatyny / 1 szklanka wody 6 jajek ugotowanych na twardo Sok z cytryny Sól Pieprz 3 – 4 ząbki czosnku Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie, podobnie marchew oraz groszek. Lecz każde z nich w oddzielnych naczyniach. Rada(...)kroimy w kostkę. Razem łączymy i dodajemy majonez. Jajka obieramy, odcinamy czubki. Czubki ścieramy na tarce warzywnej i dodajemy do sałatki. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Żelatynę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Gdy żelatyna będzie stygła, przygotowujemy formę. Keksówkę ( góra około 30 cm ) wykładamy wewnątrz folią aluminiową. Przestudzoną żelatynę
Smaki Ewypomarańczy końcówki, następnie obierz je skórki odcinając również białą warstwę (ma pozostać sam miąższ). Miąższ pomarańczy pokrój na cienkie plasterki. Weź 4 najmniejsze plasterki i wyciśnij z nich sok do słoiczka. Resztę plasterków odłóż na bok. Do słoiczka z sokiem pomarańczowym wlej pozostałe składniki sosu - biały ocet winny, sól i pieprz i na końcu oliwę. Wstrząśnij zawartością słoiczka i odstaw
Chilli Czosnek i Oliwaprzekąska na zimno. Idealnie zastąpi tradycyjny tatar wołowy. Składniki na 1 małą miseczkę: 100 g peklowanego łososia (przepis tutaj ) 1/2 czerwonej cebuli 2 ogórki konserwowe 1 łyżka brandy sok z cytryny pieprz cytrynowy ewent. sól Łososia, ogórki i cebulkę bardzo drobno posiekać. Składniki przesypać do miski. Zalać brandy i posypać odrobiną pieprzu cytrynowego. Całość wymieszać i ewentualnie doprawić oraz(...)skropić sokiem z cytryny. Przed podaniem schłodzić
Ugotowaćcałość powinna być bardziej wyrośnięta, ale zakalca nie ma, a piernik "obronił się smakiem" ;) Żytnie ciasto piernikowe z daktylami 175 g suszonych daktyli, bez pestek świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny 200 g masła (u mnie pół na pół z olejem kokosowym) 150 g ksylitolu lub nieco mniej pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)przyprawy do piernika 200 g mąki żytniej razowej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Daktyle posiekać na małe kawałki, wrzucić do niedużego garnuszka, zalać 200 ml wody, dodać sok z cytryny, zagotować. Pogotować przez około 10 minut, pod przykrywką, aż daktyle zmiękną a całość będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawić, przestudzić. W misie miksera utrzeć masło z cukrem do białości
FitKotkolacji wigilijnej. Jest bardzo smaczna i aromatyczna, polecam. Składniki: 200 gram wędzonych śliwek 200 gram wędzonych gruszek 200 gram suszonych jabłek Garść suszonych jagód 6 goździków Miód do smaku Sok z połowy cytryny Makaron żytni nitki Sposób przygotowania: Do garnka przekładamy wszystkie owoce, zalewamy 4 litrami wody, pozostawiamy na kilka godzin. Wstawiamy na gaz, dodajemy goździki, gotujemy na wolnym ogniu(...)przez 30 minut od momentu zagotowania. Zdejmujemy z ognia, dosładzamy do smaku miodem, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Kompot podajemy z makaronem
Bajeczna KuchniaSkładniki: 800 g filetów ryby mrożonej (morszczuk, mintaj lub sola) sok z cytryny 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszki mały seler 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki słoiczek koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe łyżeczka słodkiej papryki lub łyżka Ajvaru sól, świeżo mielony pieprz kilka ziela angielskiego olej do smażenia 1/2 szklanki wody cukier Rybę rozmrozić, skropić sokiem
Czerwień i błękitCałkowicie ostudzoną struclę wyjmujemy z formy i papieru, lukrujemy. Lukier to utarty do białości cukier puder. Do miseczki wsypujemy cukier puder, kroplami (dosłownie, po kropelce) cały czas mieszając, dodajemy sok z cytryny i rum – musicie sami zobaczyć ile cukier ich wchłonie aż osiągnie konsystencję bardzo gęstej śmietany. Całość ucieramy łyżką lub drewnianą pałką. Lukrem polewamy ciasto, szczyt zdobimy kandyzowanymi owocami(...)kandyzowanej skórki z pomarańczy 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2-3 łyżki posiekanych migdałów 1 łyżka rumu 1 białko ubite na sztywno DO DEKORACJI 1/2 szklanki cukru pudru sok z cytryny rum orzechy i bakalie
Karo in the Kitchen