blanszowanych migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 4 podłużne biszkopty (pokruszone) Lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny + woda Dodatkowo: garstka posiekanych orzechów/ migdałów Przygotowanie: Ciasto: Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać pół szklanki ciepłego mleka, łyżkę cukru i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe(...)Rogaliki posmarować roztrzepanym białkiem, wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min. - do zarumienienia (większe rogale ok. 30 min.) . Studzić na kratce, jeszcze ciepłe polukrować: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku/wody, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Na koniec rogaliki posypać posiekanymi orzechami. Źródło/ Inspiracja: margarytka.blogspot.com
Domowa Cookierenka Agiłyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki chilli cayenne 400 g puszka krojonych pomidorów 5 liści curry 250 ml bulionu rybnego lub drobiowego 200 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z 1 limonki 900 g fileta z łososia bez ości i skóry pokrojonego w 3 cm kostkę sól i pieprz liście kolendry do podania opcjonalnie makaron ryżowy do podania Przygotowanie(...)kolejne 2 minuty. Następnie wmieszaj cayenne, pomidory, liście curry i 1 łyżeczkę soli, po czym wlej bulion wraz z mlekiem kokosowym. Gotuj, często mieszając, przez 10 minut, następnie dodaj sok z limonki i cukier i gotuj przez kolejne 1-2 minuty. Po tym czasie dodaj do sosu łososia i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, zdejmij patelnię
karmelowyPrzygotowanie eliksiru jest banalnie proste! Sami zobaczcie ;) Składniki: 500 ml oleju lnianego Oleofarm 500 ml miodu (ja użyłam wielokwiatowego) 5 cytryn 4 główki (!) czosnku Na początek wyciskamy sok z cytryn i przelewamy przez sitko. Czosnek obieramy i wyciskamy w prasce lub blendujemy. Miód oraz olej lniany łączymy za pomocą miksera lub blendera, dodajemy sok z cytryn oraz wyciśnięty
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!mascarpone 200 śmietanki 30-36% 150g białej czekolady użyłam z wanilią) 1/2 opakowania cukru waniliowego Lemon curd: 2 duże jajka 2 żółtka 160g cukru 80 g masła skórka i sok wyciśnięty z 2 cytryn Dodatkowo: 4-5 dużych kiwi (dużych) Przygotować lemon curd . Cytryny wyszorować szczoteczką, wyparzyć i zetrzeć skórkę. W garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier(...)najlepiej trzepaczką). Całość podgrzać (na małym ogniu) i mieszając dodać masło i sok z cytryn. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia masy. Krem przetrzeć przez sitko i wymieszać ze skórką cytrynową. Przygotować spód. Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) i wymieszać z roztopionym masłem. Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym. Przygotować masę. Czekoladę roztopić i odstawić
Di gotujemleczka kokosowego · kilka ostrych papryczek (u mnie 5 taotao) · sok z 1 małej cytryny · 2 łyżeczki startej trawy cytrynowej lub 2-3 źdźbła · 250 g pieczarki brunatnej(...)moździerzu i uzyskany proszek też dorzucamy do zupy. Świeży imbir ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki wprost do zupy (nie trzeba obierać choć można). Cytrynę rolujemy i wyciskamy z niej sok przez palce lub sitko, żeby nam pestki nie powpadały. Trawę cytrynową (jeśli mamę trawę w całości, trzonkiem noża rozbijamy jej rdzeń, żeby wydobyć aromat) dodajemy razem z sosem rybnym
Bazując na smakuthis recipe to become Recipe itself, isn’t difficult to make either. Everything is doing on its own. Ryba: 300 g łososia świeżo mielona sól, czarny pieprz łyżka soku z cytryny oliwa Chutney: 2 średnie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru kieliszek białego półwytrawnego wina pepperoncini(...)like Lentils: 1 cup green lentils 1-2 teasponns honey fresh rosemary Zaczynamy od ryby. Trzeba ją opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem, następnie skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem, odstawić na bok. Czas na chutney. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, mango przekrawamy na pół, wykrawamy pestkę
Martyna Cooksłyżeczka kminku 1 łyżeczka kurkumy łyżka oliwy/oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta soli i pieprzu Do podania: 100 g komosy ryżowej (białej) 200 g pomidorów (użyłam żółtych koktajlowych) sok z 1/2 cytryny łyżka oleju natka pietruszki 1. Soczewicę zalej bulionem i ugotuj do miękkości. 2. Na oleju podsmaż kolendrę, kminek, czosnek i pokrojoną cebulę. Dodaj do zupy, dopraw(...)solą i pieprzem, dodaj kurkumę. Zblenduj. 3. Pomidory pokrój w małą kostkę, wrzuć do miseczki i dodaj sok z cytryny. 4. Komosę zalej wrzątkiem, trzymaj pod przykryciem ok. 20 minut aż napęcznieje. Odcedzoną i przepłukaną wrzuć na patelnię z kroplą oleju, chwilę podsmaż. 5. Zupę wlej do miseczki, dodaj część pomidorów, komosy, polej odrobiną oleju/oliwy i posyp natką pietruszki
Powiedz dietom nieszklanka oleju 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gram) 10 dag suszonej żurawiny 4 goździki ziele angielskie kilka ziaren pieprz ziarnisty – kilka ziaren sól do smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni w ½ szklance oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy, żurawinę i sok z cytryny do smaku. Następnie bardzo powoli podgrzewać
Tradycyjna Kuchniabatat ok. 400 g, 150 g serka mascarpone, 100 g startego sera żółtego Cheddar, 100 g jarmużu bez grubych nerwów, 100 ml wina białego wytrawnego, 3 jajka, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyża suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego, sól i pieprz do smaku, szczypta cukru do jarmużu. Do przybrania: świeże zioła(...)gotować 3 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do lodowatej wody, wystudzić, odsączyć na sicie. Bataty obrać, posiekać w drobną kostkę (ok. 8 mm), obsmażyć na tłuszczu po polędwiczce, dodać wino, sok z cytryny, sól i pieprz, dusić do miękkości ok. 10 minut. Lekko przestudzić, zmiksować razem z serkiem mascarpone, jajkami i przyprawami. Do masy dodać odciśnięty jarmuż i połowę sera
SzczyptaSmaQłyżki kaszy manny 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 25g masła rozpuszczonego sól morska NADZIENIE: 500g filetów z dorady lub innej ryby 2 łyżki soku z cytryny pieprz cytrynowy 2 łyżki natki pietruszki sól morska SOS: 1 por oliwa z oliwek 200ml wina białego wytrawnego 1 łyżka musztardy delikatesowej 1 szklanka śmietanki 30% sól morska pieprz(...)oliwie z oliwek. Wlać wino i zredukować. Dołożyć musztardę i chwilę jeszcze smażyć. Wlać śmietankę i przyprawić. Rybę ugotować na parze. Pokroić nożem na niezbyt drobne kawałki. Skropić sokiem z cytryny, dodać posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dobrze potłuc. Dodać mąkę, kaszę, masło i żółtka. Przyprawić solą. Zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować
https:KKuchniaMniamgryczanej* - ok 9 łyżek oleju kokosowego lub rzepakowego - 3 łyżki cukru trzcinowego lub 2 łyżki stewi - 3 łyżki zimnej wody - 3 duże, soczyste jabłka - cynamon - duża garść płatków migdałów - sok z połowy cytryny * mąka z kaszy gryczanej - należy dokładnie zmielić w młynku kaszę i przesiać ją, w sklepach jest także dostępna gotowa mąka gryczana. Polewa: - tabliczka gorzkiej czekolady Wawel minimum(...)plastry. 6. Podpraż bardzo delikatnie płatki migdałów na suchej patelni. 7. Rozłóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuj widelcem. 8. Porozkładaj plasterki jabłek, pokrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem, a następnie migdałami. 9. Włóż do piekarnika na około 20-25 minut, zerkając co jakiś czas, czy ciasto się nie przypala. 10. Roztop w kąpieli wodnej tabliczkę
Pland based fillesłoność świetnie równoważy smaki. Pycha! Pesto z jarmużu z makaronem: ok. 60 g liści jarmużu pociętych na kawałki (ok. 2 szklanki) 1/2 szklanki płatków migdałowych 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 cm kawałek parmezanu (starty na tarce) ok. 5-6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego/z pestek winogron ok. 1/3 szklanki wody (z gotowania(...)liście przesypujemy na sitko. Przelewamy wrzątkiem z czajnika, żeby liście nieco zmiękły. Przekładamy do naczynia i miksujemy (np. za pomocą ręcznego blendera lub malaksera) wraz z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, startym pamezanem, wyciśniętymi ząbkami czosnku, uprażonymi migdałami oraz dużą szczyptą soli. Aby pesto miało luźniejszą konsystencję, dodajemy trochę wody z gotowania makaronu i ponownie blendujemy. Makaron odlewamy
Poezja smakuproszku 1½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120 g masła 120 g cukru 2 duże jajka garść wyłuskanych orzechów włoskich 40 g imbiru kandyzowanego 60 ml soku jabłkowego dodatkowe masło i mąka do wysmarowania formy Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Mąki przesiewamy do miski razem(...)gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Masło ucieramy z cukrem do białości. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku. Naprzemiennie dodjemy partiami po trochę mąki z przyprawami, oraz sok jabłkowy. Na koniec łączymy z jabłkami i kandyzowanym imbirem. Przekładamy masę do tortownicy, wyrównujemy szpatułką i posypujemy z wierzchu orzechami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Dzieje kuchennej Wiewiórypieczenia - 1/4 łyżeczki sody - 3/4 łyżeczki cynamonu - szczypta soli Składniki mokre: - 300g puree z dyni* - 50g oleju, np. rzepakowy, słonecznikowy - 3 łyżki mleka roślinnego (u mnie ryżowe) - 3 łyżki soku pomarańczowego - 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego * puree z dyni: Najłatwiej przygotować w piekarniku. Wymytą, przekrojoną na pół dynię (lub na 4-8 części), wykładamy na blaszce wyłożonej papierem(...)wyrzuciłam. Gotowe puree można przechowywać w lodówce do kilku dni w zamkniętym słoiku. W jednej misce wymieszać wszystkie składniki mokre, tj.: puree z dyni, mleko, olej, ekstrakt waniliowy i sok pomarańczowy. W drugiej wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą, cukrem trzcinowym i cynamonem. Następnie do miski ze składnikami płynnymi dosypujemy partiami składniki suche i mieszamy, tylko do połączenia
Smaczne Zdroweblanszowania, parowania, smażenia lub zapiekania najlepiej wybrać większe/starsze ostrygi nr. I ewent. II. Puryści oczywiście preferują ostrygi na surowo świeżutkie, podane na lodzie. Można dodatkowo skropić je nieco sokiem z cytryny i dodać szczyptę czarnego pieprzu (kombinacja smaku: słone kwaśne, ostre). Szczerze mówiąc najwięksi smakosze sok z cytryny zastępują octem winnym z posiekanymi marynowanymi w nim szalotkami. Jednak
Sztuka gotowania w/g Samiry