sok - 13499 przepisów (strona:191/900)

Smoothie z mango, ananasem i bananem 119

dojrzałe mango, oraz soczysty ananas.  Czego chcieć więcej?       Składniki: 1 dojrzałe mango 1 banan 4 plasterki ananasa  1/2 szklanki mleka 2 łyżki soku z limonki   Przygotowanie: Owoce obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy do pojemnika i zostawiamy w zamrażarce na 1-2 godziny do zmrożenia.   Wyjmujemy owoce, przesypujemy do wysokiego naczynia(...)blendujemy, dolewając zimne mleko oraz sok z limonki. Przelewamy do szklaneczek (2 porcje) i delektujemy się smakiem. Smacznego

ChilliJemy
DŻEM DYNIOWO - JABŁKOWY 95

Dżem z dyni z dodatkiem jabłek, będzie idealny do naleśników, ciast i sosów do mięs. Lubicie? Ja bardzo :) SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości dynia (około 1,5 kg) 3 jabłka sok i skórka z 1 cytryny 350 g cukru żelującego 2:1 1 łyżeczka mielonego imbiru A jak to zrobić: Dynię wydrążyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę, przełożyć(...)rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić. Gdy dynia zmięknie dodać do niej pokrojone w kostkę jabłka i całość zblendować.  Masę owocową przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać sok i skórkę z cytryny, oraz imbir.  Smażyć około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił. Gotowy i jeszcze gorący przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków

Kuchnia w opałach
Sałatka z figami, wędzonym kurczakiem i winogoronami 185

SKŁADNIKI: 2 figi 1 pojedynczy wędzony filet z piersi kurczaka 1 kiść winogrona zielonego, 1 kiść winogrona ciemnego, 3 łyżki  Ślężańskiego Oleju Rzepakowego extra Ol'Vita, 2 łyżeczki soku z limonki, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Figi obieram i kroję w ósemki. Winogrona obieram z kiści i przekrawam na pół. Filet wędzony z kurczaka kroję w plasterki(...)Wszystkie przygotowane składniki delikatnie ze sobą mieszam.  3. Olej mieszam z sokiem z limonki, cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotowanym dressingiem polewam sałatkę. Delikatnie mieszam i wykładam na talerz.  Do przygotowania sałatki wykorzystałam Ślężański Olej Rzepakowy extra, który otrzymałam do testowania od firmy  Ol'Vita.  Olej ten jest tłoczony na zimno,  powstaje ze specjalnie wyselekcjonowanych nasion

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tom Yum Kung 116

ogonów krewetek*, 500 ml bulionu**, 10 grzybów straw (słomianych)***, 1 łodyga trawy cytrynowej, 2-3 plasterki galangalu, 3 listki limonki, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki sosu rybnego, 3 łyżki soku z limonki, 6 ostrych papryczek, 1/2 filiżanki grubo pociętych liści kolendry Jakiś czas temu, na zaproszenie Ambasady Królestwa Tajlandii, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach „KUCHNIA TAJSKA DLA ZDROWIA”. Warsztaty prowadzili(...)Zagotować bulion, wrzucić trawę cytrynową, rozerwane liście limonki, galangal.  Zagotować. Dodać krewetki.  Gdy krewetki zrobią się różowe, dodać grzyby i sól. Zagotować. Doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki i papryczkami. Na talerzach, zupę posypać kolendrą. Oprócz Tom Yum Kung, przygotowaliśmy również Krathong Thong – siekany kurczak ze słodką kukurydzą, w chrupkiej złotej miseczce z ciasta. Na zakończenie

królestwo garów
Najprostszy barszczyk czerwony z nutą pomarańczy (wegański) 190

średnich buraczków   - 2 marchewki - pietruszka - mały seler - cebula - 3 ziarna czarnego pieprzu lub świeżo zmielonego - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka oregano - sok z połowy pomarańczy *opcjonalnie: posiekana natka pietruszki, uszka, pierożki Wszystkie buraki prócz jednego (będzie nam potrzebny później), marchewki, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do gorącego bulionu(...)ziela i gotujemy ok. 30 minut. Cebulę obieramy, kroimy na pół i dorzucamy do garnka wraz z majerankiem i oregano, gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy. Buraka, którego zostawiliśmy wcześniej, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy startego buraczka, mieszamy i pozostawiamy na chwilę (w ten sposób nasz

Be Fit Be Strong
Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym 171

mąki 1,5 szklanki wody 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 3-4 łyżki sera Grana Padano posiekana natka pietruszki tymianek, rozmaryn, starta skórka z połowy cytryny i 2 łyżki soku sól i pieprz Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem cytrynowym, czosnkiem i słodką papryką z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut(...)zagotuje się, włożyć mięso i gotować ok. 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Dodać ser i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, natkę, skórkę i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.  Podawać z ryżem lub kaszą i surówką

Czerwień i błękit
Cytrynowa Babka Piaskowa Patki 148

Smacznego :) Cytrynowa Babka Piaskowa Patki    Składniki: 200 g Masła /Margaryny 150 g Cukru Kryształ lub Trzcinowy  4 żółtka ,4 białka 10 Kropli Olejku Cytrynowego 15 ml soku z cytryny 100 g Mąki  Tortowej 200 g Mąki Ziemniaczanej  Szczypta Soli Cukier Puder do posypania Foremka na Bankę lub Keksówka ok. 24 cm Olej do posmarowania Sposób(...)najwyższych obrotach aż uzyskamy jednolitą masę.  • Do ubitej masy dodajemy stopniowo cały cukier dalej miksując na najwyższych obrotach  • Po zakończeniu czynności miksowania dodajemy olejek cytrynowy i sok z cytryny Całość Miksujemy.  • Następnie stopniowo (nadal miksując)dodajemy żółtka .  • W oddzielnej miseczce lekko miksujemy ( nie na sztywną pianę ) białka dodając szczyptę soli. • W między czasie do Miski

Gotowanie Patki
Placki pełnoziarniste z bananem (Małpie placki) 168

mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli 2 jaja 4 łyżki oleju rzepakowego 2 szklanki kefiru lub maślanki 1 nieduży dojrzały banan 1 łyżka soku z cytryny 1 ½ łyżki kakao Dodatkowo jogurt waniliowy borówki lub jagody sos malinowy banany lub inne owoce do podania Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, sól) wymieszać(...)razem. Jajka roztrzepać z kefirem, połączyć z olejem. Banana rozgnieść z sokiem cytrynowym na miazgę. Mokre składniki i banana dodać do suchych chwilę zmiksować (najłatwiej w malakserze) do połączenia. Ciasto na placki podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, wymieszać. Na rozgrzaną patelnię (jeżeli trzeba posmarować cienką warstwą oleju) nakładać porcje ciasta. Na jedną „małpkę” potrzebujemy 1 większy

Pełny talerz
Wątróbka duszona z cebulą, czosnkiem, chilli i z sokiem cytrynowym 150

Chciałam więc się z Wami podzielić moją przebojową duszoną wątróbką, która rozpływa się w ustach. Co trzeba: - 0,9kg wątróbki drobiowej - dwie czerwone cebule - dwa ząbki polskiego czosnku - łyżka soku wyciągniętego z cytryny - chili pieprz cayenne - sól, pieprz, maga do smaku - olej (ja używam olej rzepakowy z olejami z simienia lnianego i pszenicy, dostępny w Biedronce) Cebulę kroimy w grube(...)zeszklonej cebulki dorzucamy umytą wątróbkę. Wyciskamy dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Podsmażamy razem około 5 minut. Dodajemy szklankę wody. Dusimy około 15minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili, magą oraz łyżką soku z cytryny. Można podawać z ziemniakami, z purée lub świeżym pieczywem - polewając sosem. No mniam

upichcona
Mleczny ryż z karmelizowanymi śliwkami 130

szklanki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka zwykłego cukru 1 łyżeczka masła Karmelizowane śliwki: 500 g śliwek 1 łyżka masła 2 łyżki miodu cynamon 2-3 łyżki soku z pomarańczy Ryż opłukać, przełożyć do garnka i zlać mlekiem. Zagotować. Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy i dodać masło. Wymieszać i gotować na małym ogniu często mieszając. Ryż powinien wchłonąć sporą(...)dorzucić śliwki. Smażyć je na małym ogniu aż zmiękną (ale się nie rozpadną) i nabiorą lśniącej powłoki a powstały na dnie sos zgęstnieje. Oprószyć śliwki szczyptą cynamonu i dolać soku z pomarańczy. Jeszcze chwilę smażyć i podawać ciepłe z ryżem. Mleczny ryż możecie podać podobnie jak ja - przekładając go na przemian ze śliwkami tworząc efektowne warstwy lub po prostu podać

My simple kitchen
Sałatka z tuńczykiem i jarmużem z sosem sezamowym 236

garść oliwek   sól  świeżo mielony pieprz Sos sezamowy   1 duże opakowanie jogurtu greckiego light   2 łyżki sezamu   1/2 łyżeczki suszonego czosnku kilka kropli soku z cytryny   sól   świeżo mielony pieprz Jarmuż myjemy, osuszamy, usuwamy twarde łodygi i siekamy. Czosnek siekamy lub ścieramy na tarce na małych oczkach. Jarmuż wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy(...)miski z tuńczykiem, kukurydzą i ciecierzycą. Na koniec dodajemy oliwki, które można przekroić na pół. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Jogurt grecki mieszamy z sezamem, suszonym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Gotowy sos wstawiamy do lodówki. Sałatkę z tuńczykiem i jarmużem podajemy na zimno z ulubionym pieczywem. Sos podajemy oddzielnie. Osobom, które lubią tuńczyka polecam także

My Chcemy Jeść
Hummus 186

łyżek uprażonego na suchej patelni sezamu 250 g (puszka) odsączonej ciecierzycy sól, pieprz, papryka słodka i ostra 2 ząbki czosnku 80 ml zimnej wody 4 łyżki oliwy/oleju/roztopionego masła sok z połówki cytryny 1. Uprażony, wystudzony sezam dokładnie miksujemy z oliwą.  2. Dodajemy czosnek, sok z cytryny i miksujemy dalej.  3. Partiami  dodajemy ciecierzycę, wodę i przyprawy

NA MOIM TALERZU
pyszna flądra z garam masala... 116

Składniki: flądra 7 nieduże bez skóry, garam masala 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, sól morska 1 łyżeczka przygotować marynatę: garam masala, pieprz, sól, sok z cytryny, olej dobrze wymieszać kupiłam nieduże fląderki oczyszczone bez skóry, ryby opłukać i na ręczniku papierowym osuszyć flądry włożyć do marynaty, dobrze je natrzeć

W Mojej Kuchni Lubię
Wegański serek typu „ricotta” 138

bezpośredniego zajadania się czy to na słodko czy też w wytrawnej wersji. Potrzebne będzie: 1 litr wody 500- 600 g mleka sojowego w proszku 200 ml soku z cytryny miska sitko gaza Przygotowanie: Mleko rozpuścić w wodzie i zagotować. Od razu jak mleko zacznie kipieć zdjąć z ognia i wlać cały sok z cytryny. Delikatnie przemieszać i odstawić. Po około

greenscarf
Kaszotto z kurkami 171

sztuk czarnych oliwek bez pestek, 50 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżeczki marynowanego pieprzu zielonego, 4 łyżki śmietanki 30%, 1 łyżeczka masła, 150 g świeżych kurek, 1 łyżeczka soku z cytryny, garść świeżej bazylii, 2 garście natki pietruszki, 2 łyżki kremu balsamicznego (z Modeny), pieprz czarny świeżo mielony. Przygotowanie: Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę(...)Stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorącej wody. Kasza powinna wchłonąć całkowicie wodę sojową, ale cały czas kontrolujemy miękkość kaszy. Kurki myjemy suszymy i podsmażamy na maśle z dodatkiem soku z cytryny do momentu, aż woda odparuje. Bazylię i pietruszkę drobno siekamy, dodajemy do kaszy (na sam koniec) razem z kurkami (część kurek zostawiamy, będą dodane na wierzch kaszotto

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania