Italii. Istnieje jego wiele odmian i wariacji. Poniżej prezentujemy wyborną saltimboccę w sosie cytrynowym. 4 filety cielęce lub drobiowe liście szałwii 8 plasterków prosciutto 100 ml bulionu 50 ml soku z cytryny 1/4 szklanki białego wina pół łyżeczki mąki kukurydzianej oliwa, sól, plasterki cytryny Filety posypujemy solą, przybieramy liśćmi szałwii i owijamy dwoma plasterkami prosciutto (spinamy wykałaczkami). Następnie, tak przyrządzone(...)filety smażymy na oliwie dodając stopniowo białe wino. W miseczce mieszamy bulion, mąkę kukurydzianą i sok cytrynowy aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie wlewamy ją na patelnię i podgrzewamy aż zgęstnieje, bez przerwy mieszamy. Filety polewamy tak uzyskanym sosem oraz przyozdabiamy kawałkami cytryny. Smacznego! PS Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku: https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy
Bon Ton Italiałyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek cukier puder do posypania Spód: 1. Wymieszać razem mąkę, migdały, sól i cukier. Dodać(...)Następnie utrzeć go mikserem. Dodać 1 łyżkę masy śmietanowej, wymieszać. Gotową masę marcepanową przełożyć do woreczka z metalową końcówką ( patrz film ), użyłam końcówki Wilton 6B. 6. Gruszki obrać, skropić sokiem z cytryny. Przepołowić i usunąć gniazda nasienne. 7. Piekarnika nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 8. Na podpieczony spód wylać masę śmietanową. Poukładać gruszki wypukłą stroną do dołu, ozdobić
Mała Cukierenkajogurtu naturalnego (ja wykorzystałam jogurt grecki) 3/4 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropel soku z cytryny kilka kropel aromatu pomarańczowego 200g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy w misce trzepaczką lub przy użyciu miksera(...)wykorzystałam mikser. Na początku ubiłam krótko jajka z jogurtem, olejem, cukrem. Następnie dodałam przesianą mąkę, szczyptę soli, sok z cytryny i aromat. Krótko zmiksowałam tylko do połączenia się składników. Na koniec wrzuciłam skórkę pomarańczową i wszystko wymieszałam łyżką. Ciasto wylewamy do formy natłuszczonej i obsypanej mąką foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na ok. 60-65 minut
Walijskie Pichcenieprostą przystawkę z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Też jest ser i owoc, smakują jednak zupełnie inaczej niż te poprzednie. paczka ciasta francuskiego ser gorgonzola lub inny pleśniowy gruszka orzechy włoskie sok z cytryny olej Gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Ja zamoczyłam ją w soku z cytryny, żeby nie ściemniała. Ser pokroić
Polska ZupaUpały nadal trwają, a my chodzimy spragnieni. Osobiście prawie całkowicie unikam słodkich gazowanych napoi, a z sokami też nie chcę przesadzać, warzywne w taką pogodę jakoś mi nie pasują, pozostaje woda. Już trochę znudziło mi się picie czystej wody czy wody z cytryną, ogólnie nie przepadam też za wodą gazowaną, chociaż czasem przyjdzie mi na nią ochota. Wiem, że woda(...)limonka) stevia (jedna miarka lub nawet trochę więcej) Przygotowanie: Wiele tłumaczyć nie trzeba, wkrajamy cytrynę do szklanki z wodą gazowaną, łyżeczka ugniatamy ją, żeby wycisnąć jak najwięcej soku, słodzimy stevią, mieszamy i gotowe. Z reguły miarką stevii słodzę herbatę i jest ona wystarczająco słodka, tutaj nasypałam więcej co dało smak przypominający wysoko słodzone napoje
Malowane smakiemopakowanie ulubionego mixu sałat (150g) 180 g sera feta 125 g łososia wędzonego na gorąco (!) - u mnie wersja z koperkiem kilkanaście czarnych oliwek pieprz cytrynowy świeżo mielony pieprz czarny sok z cytryny oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Sałaty przekładamy do miski. Łososia oddzielamy od skóry, dzielimy na małe kawałki,skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy pieprzem cytrynowym. Dorzucamy do sałat wraz
Moje Kuchenne Rewelacjelink tu) 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki masła klarowanego (na przykład tego ze sklepu Owocowy Raj, link tu) dodatkowy sos z mango: 1 mango, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 limonki* Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni przez kilka minut. Przesypujemy do miski a na tej samej patelni rozpuszczamy cukier trzcinowy. Następnie do cukru wrzucamy prażone orzechy, dodajemy(...)umieszczamy na kilka godzin w lodówce. Podajemy mocno schłodzony z porcją sosu z mango. Smacznego, Klaudia. *Sos z mango: Mango obieram, kroję drobno i gotuję z dodatkiem wody i soku z limonki przez kilka minut aż zmięknie. Następnie miksuję blenderem na gładki sos, przecieram przez sitko i schładzam w lodówce
Mango PapajaJest delikatna, lekko pikantna a zarazem rozpływająca się w ustach. Koniecznie musicie spróbować! Składniki : * 2 pomidory * brzoskwinia * pół kostki fety * koperek * łyżka oliwy z oliwek * łyżka soku brzoskwiniowego * świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Pomidory i brzoskwinie pokroić w ósemki. Z pomidorów usunąć miąższ. Fetę pokroić w paski. Składniki sałatki ułożyć na talerzu. Sok
Magiczne Życie Martyłyżki pesto z jarmużu 1 czerwona chili 180 g szparagowej fasoli garść rukoli garść liści bazylii 2 piersi z kurczaka 1 gałązka świeżego rozmarynu 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki utartego parmezanu czarny pieprz i sól do smaku Przyrządź pesto według przepisu w linku. Zagotuj wodę na makaron z łyżką soli. Dodaj pappardelle i gotuj przez(...)czerwone chili. Smaż aż fasola będzie gotowa ale wciąż al dente. Na talerzu ułóż makaron wymieszany z warzywami, świeżą rukolą i bazylią. Na wierzchu ułóż porcje kurczaka. Całość skrop sokiem z cytryny i posyp parmezanem
codojedzeniajeśli macie więcej czasu, albo z gotowanych, jeśli chcecie to zrobić naprawdę szybko. Składniki: 800 g krewetek surowych 1 puszka ananasa w całości (6 plasterków do szaszłyków) 2 łyżki soku z ananasa 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 1/2-1 łyżeczka chili sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki papryki słodkiej mielonej 1 papryka czerwona
Pociąg Do Kuchnisię na niego też najmłodsi...pycha! Deser podałam na Porcelanie Rajski Ogród BOGUCICE Składniki: Tortownica śr 24 cm 100 g okrągłych biszkoptów 400 ml śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny 3 czubate łyżki cukru pudru 1 galaretka agrestowa 1 galaretka truskawkowa 20 dag jeżyn 15 dag borówki winogrona zielone Sposób przygotowania: Tortownicę wykładamy biszkopcikami.Można je lekko nasączyć(...)niekoniecznie. Między biszkopty kładziemy połówki winogrona. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, truskawkową tak jak w przepisie na opakowaniu.Zostawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na puszysto z sokiem cytrynowym oraz cukrem pudrem, do masy wlewamy tężejącą galaretkę agrestową. Gotową masę wylewamy na biszkopty, wyrównujemy łyżką .Następnie posypujemy suchymi owocami, zalewamy całość tężejącą truskawkową galaretką. Wstawiamy na 4 godziny
Wanilia i Kardamon