sok - 13499 przepisów (strona:164/900)

Boże Narodzenie w staropolskim stylu 142

soli. Umytą brukselkę listkujemy, zalewamy emulsją miodowo-octową i delikatnie mieszamy. Mięso studzimy, kroimy w możliwie jak najcieńsze plastry, podobnie słoninę i serwujemy na brukselce. Rozmaryn dodajemy do zredukowanego soku buraczanego i skrapiamy brukselkę. Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi Składniki: 0,5 kg fasoli 0,5 kg kapusty kiszonej 1 cały kurczak 0,5 kg szpondra wołowego(...)stopni, dodajemy szafran oraz bardzo powoli kaszę manną intensywnie mieszając. Wędzone śliwki i kasztany gotujemy w maraschino razem z laskami cynamonu ok. 10 minut. Do kaszy manny dodajemy miód, sok z limonki oraz migdały i blendujemy starannie. Jabłka przecieramy przez przecierak, studzimy nieco i łączymy z cukrem a następnie z ubitą na sztywno pianą z białek. Wymieszaną masę nakładamy łyżką

Wiem co jem
Torcik czekoladowo - pomarańczowy 181

gorzkiego kakao 100 ml wódki o smaku pomarańczowym do nasączenia blatów Masa pomarańczowa: 250 g serka mascarpone 250 g dżemu pomarańczowego skórka starta z jednej pomarańczy + wyciśnięty z niej sok cukier puder do smaku 4 g żelatyny pomarańczowy barwnik spożywczy (opcjonalnie) Masa czekoladowa: Serek mascarpone i śmietanka powinny być schłodzone. 200 g gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone 2 łyżki(...)minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra i pozostawiamy do wystygnięcia. Masa pomarańczowa: Serek mascarpone miksujemy z dżemem pomarańczowym. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i sok pomarańczowy. Dokładnie mieszamy. Można dodać odrobinę pomarańczowego barwnika spożywczego - jeśli chcecie uzyskać mocniejszy kolor masy (opcjonalnie). Dodajemy cukier puder w zależności od Waszych upodobań smakowych - ja wolę mało słodkie ciasta

W kuchni Katie
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #13 Rustykalna tarta z gruszkami i miodem 153

było kulą, tylko żeby przyjęło formę dysku, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki. W tym czasie szykuje nadzienie. Nadzienie: – 3 raczej twarde gruszki – 2 łyżki soku z cytryny – cynamon w dowolnej ilości – 2 – 3 łyżeczki płynnego miodu (miałam w domu tylko skrystalizowany, więc powoli i delikatnie go podgrzałam, żeby się rozpuścił, ale jednocześnie żeby(...)był za ciepły) Gruszki obieramy i kroimy w ósemki (moje wyszły trochę krzywe). Ja usuwam też gniazda nasienne, chociaż wiem, że nie wszyscy to robią. Gruszki polewamy sokiem z cytryny i oprószamy cynamonem. Delikatnie mieszamy, by dobrze się w tym cynamonie oblepiły. Z lodówki wyciągamy ciasto. Wałkujemy je na kształt zbliżony do okręgu i o grubości około

Relaxtime
Tort tiramisu z malinami 113

niej likier. Możecie zwiększyć lub z mniejszych ilość kawy w zależności od tego jak bardzo nasączone torty lubicie. :) Nadzienie z malin: ok. 300 g mrożonych lub świeżych malin sok z 1/3 cytryny 2 łyżeczki cukru 1 łyżka masła W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy maliny. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier. Wszystko mieszamy do momentu aż masa się nie zagotuje

Cooking Monster
Dżem dyniowy z nutą pomarańczy i piernika 143

dodaniu do dżemu przyprawy do piernika. Tak powstał genialny dżem o pięknym kolorze i niezwykłym aromacie - polecam! Dżem dyniowy: 2 kg dyni (już po obraniu) 2 pomarańcze 2 szklanki soku pomarańczowego 400 g cukru 1 cukier żelujący (np. konfitur-fix) 3 łyżeczki przyprawy do piernika Dynię kroimy na mniejsze kawałki, pozbywamy się pestek i obieramy ją ze skóry. Kroimy(...)kostkę. Pomarańcze obieramy lub obkrawamy ze skóry i białej błonki (jest gorzka) i kroimy na mniejsze kawałki. Do dużego rondla wlewamy 2 szklanki soku pomarańczowego, dodajemy pokrojone pomarańcze i wsypujemy cukier. Podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Następnie dorzucamy dynię i gotujemy wszystko często mieszając aż doprowadzimy całość do wrzenia. Gotujemy wszystko przez 20 minut cały czas mieszając. Przy

Cooking Monster
Jak oniżyć cholesterol? Jak oniżyć ciśnienie krwi? Sekret dobrych zestawień pokarmowych. 153

cykoria, bakłażany, imbir, cebulę, cytrynę, por, rzodkiew, orzechy, ziarna sezamu, gruszki, jabłko, owoce cytrusowe, awokado, figi, winogrona, owoce tropikalne, rabarbar, herbatę, olej słonecznikowy, oliwę z oliwek, olej sezamowy, świeży sok z karczoch, świeżo wycisnięty sok z czarnej rzodkwi. Przyjrzyjmy się bliżej kilku z nich. Na czym polega ich dobroczynne działanie? SOJA NA CHOLESTEROL : Uważa się, że soja zabezpiecza przed chorobami

MODA NA BIO
Przekładaniec leśny mech ze szpinakiem i kremem 474

płaskie łyżki mąki pszennej tortowej -cukier waniliowy -3/4 szkl cukru -3 żółtka -250g masła lub margaryny PONCZ  -0,5 szklanki przegotowanej wody -1 łyżka soku z cytryny CIASTO Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na białą, puszystą masę. (ważne by jajka były świeże) Następnie(...)mieszamy do zgęstnienia (jak budyń) Studzimy Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu. I krem gotowy :-) Pierwszy spód ciasta lekko ponczujemy (poncz woda+sok z cytryny) Dajemy połowę kremu, przykrywamy drugim spodem, ponczujemy dajemy resztę kremu. Całość posypujemy okruszkami z kopułki. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. I gotowe. Pięknie wygląda, super smakuje

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kurczak Gong Bao (po syczuansku) 173

świeże lub suszone papryczki chilli 1/2 łyżeczki potłuczonego pieprzu syczuańskiego (my od dawna nie możemy go nigdzie kupić, daliśmy czarny i papryczkę cayenne) olej 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej sok z połowy cytryny - opcjonalnie, jeśli smak nie jest wyrazisty (my daliśmy sok z kwaśnej pomarańczy, ze względu na wino w sosie) orzeszki ziemne niesolone - opcjonalnie do posypania MARYNATA

Kuchnia od dwojga
Ekologiczne desery kokosowe - wegańskie :) 157

białko:  1,2 g DESER KOKOSOWY Z MANGO  woda  *  wiórki kokosowe (27%)  *  mus z mango (8%) - mango, koncentrat soku z agawy, pektyna jabłkowa, sok cytrynowy, regulator kwasowości: cytrynian wapnia) *  glukoza  *  skrobia  *  substancja zagęszczająca: agar  *  żywe kultury bakterii Po ściągnięciu wieczka ciężko byłoby się domyślić, że jest

Zdrowie na języku :P
TARTA Z JABŁKAMI 239

średnich jabłek najlepiej antonówka lub szara reneta, obrane, z wyciętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w małą kostkę pół łyżeczki cynamonu szczypta mielonych goździków 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny DODATKOWO: 1 łyżka bułki tartej 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać krótko i dynamicznie nożem lub malakserem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać(...)wodę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez ok. 1 h. Do większego garnka wrzucić kawałki jabłek, cynamon, cukier, goździki i sok z cytryny. Pogotować chwilę, mieszając, na średniej mocy palnika, aż jabłka będą lekko miękkie, ale się nie rozpadną. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Płytką formę o średnicy 20 cm wysmarować

Calzonella.com
Pomidorowy dżem z chili 169

dżemie z niezwykłym wyważeniem! Polecam go Wam wszystkim, czym tylko mogę! :) Pomidorowy dżem chili Potrzebujesz: 1,5kg pomidorów 5cm świeżego imbiru 6 ząbków czosnku 7 łyżek sosu sojowego sok z 1/2 cytryny 2 papryczki chili 500g cukru Sposób przyrządzenia: 1. Połowę pomidorów przekrój na ćwiartki i umieść w blenderze wraz z czosnkiem, obranym imbirem*, sosem sojowym, papryczkami chili (z pestkami(...)sokiem z cytryny - zmiksuj na gładko. 2. Zmiksowane pomidory przelej na głęboką patelnię i doprowadź do wrzenia. 3. Do wrzących pomidorów dodaj cukier. 4. Kiedy cukier się rozpuści dodaj do całości resztę pomidorów pokrojonych w kostkę. 5. Dżem gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu uzyskania gęstej, szklistej konsystencji - ok. 1h. 6. Gotowy i gorący dżem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE 357

pęczek świeżej bazylii ( ok. 25 g) 2 łyżki podprażonych migdałów/ orzeszków pini/ orzechów nerkowca 10 g startego parmezanu 2-3 łyżki oliwy 1-2 łyżki śmietanki kremówki dodatkowo: odrobina soku z cytryny oraz sól i pieprz DODATKI: Smażona ryba, np. dorsz Cebulkę drobno poszatkować – ręcznie bądź w malakserze. Zeszklić na maśle i odstawić. Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę(...)dodać bazylię, parmezan, oliwę i  śmietankę kremówkę - zmiksować na gładki krem. Całość przełożyć na patelnię i lekko zagotować aż sos nabierze gęstej konsystencji. Można dodać do smaku odrobinę soku z cytryny oraz soli. Tutaj trzeba się pobawić trochę własnym smakiem ;) Kotleciki smakują dobrze podane na ciepło, jak i jako przekąska w podróży lub w pracy. Podaję je często

Calzonella.com
Sałatka z awokado, chia i pieczonej papryki 212

nienasyconych kwasów tłuszczowych, które powinny się znaleźć w naszej diecie. Sałatka z awokado, chia i pieczonej papryki. Składniki na 1 osobę: - 1 dojrzały owoc awokado - 1 pieczona papryka (przepis) - sok z ½ limonki - nasiona chia - uprażone pestki dyni - suszone wiórki z pestki awokado - olej sezamowy Awokado przekrawamy wzdłuż, przekręcamy każdą połówkę w przeciwną stronę i „otwieramy” owoc. Wyjmujemy pestkę. Jeżeli mamy(...)tarce o dużych oczkach, rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy ok. 30 - 40 minut w temp. 100º C). Awokado kroimy w kostkę, przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z limonki i delikatnie mieszamy. Upieczoną paprykę kroimy na większe kawałki, dodajemy do awokado, oprószamy solą himalajską, skrapiamy olejem sezamowym. Kolejno dodajemy uprażone na suchej patelni pestki dyni – mieszamy

mojewypiekiinietylko
Koktajl owocowy z grejpfrutem i kiwi 101

smaku dostarcza nam jeszcze bardzo wiele cennych witamin. 0,5 dużego grejpfruta 1 kiwi 1 banan 1 jabłko 0,5 szklanki mleka 1,5% 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Grejpfruta wyciskamy dokładnie wraz z miąższem. Kiwi oraz banana obieramy ze skórki. Jabłko dokładnie myjemy. Wszystkie owoce umieszczamy w blenderze, wcześniej kroimy je na mniejsze kawałki. Całość blend(...)ujemy. Dolewamy sok z cytryny, miód i mleko. Ponownie miksujemy. Przelewamy do wysokich szklanek lub kieliszków. Chłodzimy w lodówce

VioletoweKucharzenie
Bazyliowy ketchup z papryki 156

papryki - waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych   1 główka czosnku 2 cebule - średnie 2 pomidory suszone z oleju - duże 200 gramów koncentratu pomidorowego 30%   1/2 szkl. soku pomidorowego   1 szkl. cukru 1/3 szkl.  octu spirytusowego 10% od WSP Społem Kielce 3 liście laurowe   1/4 szkl. zalewy olejowej od pomidorów suszonych   1 łyżka sosu(...)pozwoli na szybsze odparowanie nadmiaru płynu, a grube dno zapobiegnie przypaleniu podczas gotowania . Doprowadzić do zagotowania i gotować na wolnym ogniu 20 minut bez przykrycia. Dodać koncentrat i sok pomidorowy, cukier, sól, ocet - ja użyłam tu octu spirytusowego 10% od WSP Społem Kielce -, zalewę olejową z suszonych pomidorów, liście laurowe, przyprawy suszone oraz świeżą bazylię. Dokładnie wymieszać. Gotować kolejne

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania