sok - 13499 przepisów (strona:165/900)

Ciastka Mumie 132

cukru pudru 125 g miękkiego masła 1 jajko 1/4 łyżeczki soli   Lukier: 1 szkl cukru pudru (lub więcej, gdyby lukier był zbyt rzadki) 4 łyżki wody lub soku z cytryny   Dodatkowo: 1-2 kostki roztopionej gorzkiej czekolady, do namalowania oczu     Przygotowanie: Ciasto: Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i solą. Masło powinno zrobić się puszyste(...)papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 10-15 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i ostudzić. Lukier: Z cukru pudru, gorącej wody lub soku z cytryny utrzeć lukier. Pokryć nim ciasteczka, po czym odstawić na bok, by lukier zastygł. Resztę lukru przełóż do woreczka foliowego lub tutki z papieru do pieczenia, uciąć róg

Nastoletnie Wypiekanie
PAELLA Z KURCZAKIEM I CHORIZO 593

łyżeczki chili w proszku, sól morska, pieprz PESTO Z PIETRUSZKI : 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, 2 ząbki czosnku starte na tarce, 2-3 łyżki oliwy, 2 -3 łyżki soku z limonki lub cytryny, sól DO PODANIA : cząstki limonki do wyciśnięcia, posiekany szczypiorek WYKONANIE PESTO: W miseczce mieszamy natkę z czosnkiem i odrobiną soli. Dodajemy sok z limonki

cool and minty
Tort na rocznicę ślubu 219

ziemniaczanej 80 g cukru 2 łyżeczki żelatyny ** Krem maślany 230 g masła 120 g cukru pudru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Nasączenie 200 ml mocnej herbaty 2 łyżki cukru 1/2 soku z cytryny Dekoracja 800 g masy cukrowej kremowej 200 g masy cukrowe różowe 200 g masy cukrowej fioletowej klej spożywczy Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól(...)Mieszamy do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu. Krem maślany Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i pastą waniliową do uzyskania gładkiej masy. Nasączenie Do gorącej herbaty dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru i odstawiamy do wystudzenia. Przełożenie tortu Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu, nasączamy i wykładamy porcję kremu. Równo rozprowadzamy krem i przykrywamy drugim

Wędrówki po kuchni
Tarta ze śliwkami i kremem patissiere 166

hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: Ciasto kruche:   150 g zimnego masła  240 g mąki pszennej   80 g cukru pudru  2 żółtka   1/2 łyżeczki soku z cytryny Krem patissiere:  3 żółtka w temperaturze pokojowej  0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki 30% 4 łyżki mąki pszennej około 10-12 śliwek(...)cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, obie mąki wymieszać razem z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i zagniatać szybko ciasto, dodając w razie potrzeby sok z cytryny. Ciasto najlepiej zarabiać siekając składniki nożem, następnie szybko zagniatać. Ewentualnie posłużyć się malakserem i zagnieść ciasto na pulsacyjnych obrotach urządzenia. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą

kolorowotorcikowo
Kruche ciasteczka rodzynkowe paleo (z foremek) 251

mąka migdałowa lub mąka kasztanowa – ¼ szklanki rodzynki – ⅔ szklanki jajka – 2 olej kokosowy – ¼ szklanki ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka soda oczyszczona – ¼ łyżeczki ocet jabłkowy albo sok z cytryny – ½ łyżki sól ( kłodawska lub himalajska ) – ¼ łyżeczki Do miseczki wbij jajka i wlej roztopiony (i ostudzony – nie gorący) olej kokosowy. Ubij je dobrze blenderem ręcznym(...)następnie dosyp rodzynki i chwilę blenduj, aż rodzynki rozpadną się na kawałki, ale nie za drobne. Dodaj wszystkie pozostałe składniki poza octem jabłkowym albo sokiem z cytryny i dobrze wymieszaj – łyżką albo blenderem. Na samym końcu wlej ocet albo cytrynę i zmieszaj wszystko razem. Teraz przychodzi etap, w którym na pewno będą chciały pomóc dzieci . Rozwałkuj połowę ciasta

PaleoSMAK
Mus gruszkowy. 231

wyprodukowałem swoje, to pochwaliłem się tym mms-owo wiadomo komu, bo bardzo chciałem przeczytać coś w rodzaju wow ! ;);) Składniki: 1 kg dojrzałych małych gruszek 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady kilka orzechów włoskich 2 łyżki cukru 2 łyżki wody Wykonanie: Przygotować kandyzowane plasterki gruszki: Cukier i wodę umieścić w rondelku, wymieszać, zagotować i zdjąć(...)delikatnie odkleić i przenieść na nowy papier, a po ostygnięciu zamknąć w pudełku. Pozostałe gruszki obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w grubą kostkę i wymieszać z miodem i sokiem z cytryny w naczyniu żaroodpornym. Umieścić w piekarniku pod grillem na 45 minut w temperaturze 200 stopni. Lekko ostudzić i zmiksować w blenderze. Przelać do kieliszków lub pucharków i schłodzić

zadanie-gotowanie
Sernik z jabłkami i żurawiną pod migdałową pierzynką 165

margaryny o dużej zawartości tłuszczu (>80%) 2 jajka  5 ml ekstraktu waniliowego  szczypta soli  Na masę jabłkowo-serową: 1 kg jabłek ( u mnie kwaskowa antonówka) sok z połowy cytryny 200 g frużeliny żurawinowej ( z tego przepisu ) lub kupnej 300 g twarogu co najmniej 2-krotnie zmielonego  100 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka(...)lodówki  (ciasto powinno być dobrze schłodzone) 4. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie paski lub plastry. Jabłka natychmiast należy skropić sokiem z cytryny by szybko nie ściemniały.  5.Twaróg ucieramy z cukrem, mąką ziemniaczaną i jajkami. Można zmiksować na niskich obrotach pamiętając by nie potrzebnie nie napowietrzać masy, która urośnie podczas pieczenia

vaniliowoczekoladowa
Żur kujawski 194

żur: 2,5 litra zimnej wody 600 gramów surowej białej kiełbasy 200 gramów boczku wędzonego włoszczyzna jak do rosołu (oprócz kapusty) 5 średnich ząbków czosnku 3 średnie cebule sok z połowy cytryny 5-6 liści laurowych 6-8 sztuk ziela angielskiego majeranek sól, pieprz do smaku niewielka ilość oleju śmietana do zup zakwas na żur (ilość według uznania) jajka kilka(...)całość. Wywar przecedź na sicie, podgrzej i dodaj do niego zakwas wraz ze śmietaną, cały czas mieszając. Zagotuj całość. Na koniec dodaj do żuru podsmażoną cebulę i kiełbasę, dopraw sokiem z cytryny oraz ponownie majerankiem, pieprzem i solą, jeśli to konieczne. Ugotuj jajka na twardo, posiekaj drobno pietruszkę. Smacznego

Garniec Magalie
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 140

kapusty 1 duża marchewka 2 pietruszki 1 duża cebula 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziemniaki 1 łyżka suszonego majeranku sól i pieprz do smaku sok z połowy cytryny 200 g wędzonego boczku Kapustę poszatkuj. Marchewkę i pietruszkę utrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrój czosnek w drobną kostkę. Obierz ziemniaki i pokrój niezbyt grubo. Dodaj(...)bulionu. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Zrumień lekko na maśle i dodaj do zupy. Dopraw zupę solą i pieprzem. Gotuj przez 25 minut. Na koniec dopraw zupę sokiem z cytryny i ewentualnie większą ilością przypraw. Pokrój boczek u usmaż skwarki. Dodaj do kapuśniaku wraz z wytopionym tłuszczem. Zamieszaj i raz zagotuj.     The post Kapuśniak ze słodkiej

codojedzenia
tort kakaowo - jagodowy 198

przepisem na bardzo łatwy i przepyszny tort z kremem jagodowym. Tort zrobiłam z okazji urodzin mojego brata :-) Jest przepyszny, zrobiony jest na mięciutkim biszkopcie kakaowym nasączonym ponczem z soku z cytryny, alkoholu. Oczywiście podstawą tortu jest rewelacyjny krem jagodowy :-) Ale dość wstępu -zaczynamy :) SKŁADNIKI przepis na małą tortownicę 20-22cm BISZKOPT -5 jajek -5 łyżek cukru -5 łyżek mąki(...)użyłam mrożonych) -3/4 szklanki cukru -2,5 szklanki mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru 40g -2 płaskie łyżki mąki -3 żółtka -250g masła lub margaryny PONCZ -sok z połowy cytryny -0,5 szklanki wody -1 łyżka cukru -3 łyżki wódki Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto "Kopiec Kreta" 104

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 7 łyżek oleju  Krem: 1 łyżka żelatyny 500 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru  Dodatkowo: 5 bananów sok z cytryny   Najpierw należy przygotować ciasto: całe jajka ubić z cukrem na gładką, jasną masę. Nie przestając miksować dodawać po łyżce wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao mąkę(...)powstała okrągła miseczka. Wybrane ciasto dokładnie rozkruszyć do jakiegoś naczynia.   Na spodzie ciasta rozsmarować odrobinę kremu, ułożyć na nim obrane ze skórek banany i skropić je sokiem z cytryny. Wyłożyć resztę kremu formując kopułę, a wierzch dokładnie oprószyć pokruszonym wcześniej ciastem. Podawać po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce

Simply Food
Karkówka marynowana w ciemnym sosie balsamicznym z rozmarynem i smażonymi ziemniakami 139

można je na patelni oprószyć ziołami i solą do smaku. Przemieszać i po ok. 30 sekundach zdjąć z patelnię z ognia. Podawać z mięsem zalanym sosem i surówką doprawioną sokiem z cytryny lub limonki i szczyptą soli oraz cukru. Można sok z cytryny czy limonki wymieszać z kilkami kroplami oliwy lub oleju tłoczonego na zimno, nierafinowanego

Sztuka gotowania w/g Samiry
Wegańskie leniwe pierogi 156

chyba wie co mówi składniki na 6 porcji jako danie główne: 5 kostek naturalnego tofu po 180-200 g 100 ml mleka roślinnego 200 g mąki sok z połowy cytryny 2 średniej wielkości banany 50 g cukru (najlepiej waniliowego) szczypta soli Przygotowanie: W dużej misce rozkrusz tofu, dodaj mleko, banany, sok z cytryny i cukier. Zblenduj wszystko jak najdokładniej

greenscarf
Szarlotka z antonówkami 143

łyżki drobnego cukru tłuszcz do formy kasza manna mleko do posmarowania ciasta Nadzienie 1500 g antonówek 5 łyżek brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki goździków skórka z cytryny sok z cytryny cukier puder Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, zwijamy w  folię spożywczą i chowamy na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Owoce obieramy(...)nich później domowy ocet) i kroimy mniejsze części. Wkładamy do garnka o grubym dnie, zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu. Z umytej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy do jabłek. Po 10 minutach dodajemy przyprawy i dusimy kolejne 10 minut. Jabłka odstawiamy do przestudzenia. Formę smarujemy tłuszczem, posypujemy kaszą. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną troszkę większą

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z kaszy quinoa z pieczoną dynią i marchewką 148

wstawić do lodówki. 1 łyżka octu jabłkowego 1 jabłko 4 rzodkiewki 1 papryczka chilli sól morska Przygotować dressing paprykowy: Pomarańczę sparzyć, wyszorować, z połowy zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok. Pieczoną paprykę odsączyć z zalewy. Następnie zmiksować w blenderze na gładką masę razem z uprażonymi orzechami, jogurtem, sokiem z pomarańczy i oliwą. Wmieszać skórkę startą z pomarańczy. Przyprawić szczyptą soli

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania