sok - 13499 przepisów (strona:165/900)

Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #5 Brownie cytrynowe 7545

góra – dół bez termoobiegu: Ciasto: – 120 g masła – 3 jajka – 0,5 szklanki cukru – 140 g mąki – skórka otarta z 1 cytryny – sok z połowy cytryny Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, więc najlepiej wyjąć je z lodówki już dzień wcześniej. Masło i cukier ucieramy na gładką, puszystą masę. Dodajemy po jajku, ciągle(...)miksując (masa, może wyglądać jakby się zważyła – jest to normalne). Dokładamy skórkę i sok z cytryny, a na końcu przesianą mąkę (można przesiać ją wcześniej ale ja przesiewałam ją bezpośrednio nad miską z masą). Masę mieszamy szpatułką, do momentu połączenia składników. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni, a foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do formy, równamy dość dokładnie

Relaxtime
Tort Świnka Peppa - tort z czerwoną porzeczką i serkiem mascarpone 155

ścięta. Masa szybko jest gotowa. Przekładam tort -  na biały biszkopt wykładam masę, na to dżem z czerwonej porzeczki, przykrywam ciemnym biszkoptem, na niego wykładam masę i cieniutko smaruję sokiem z dżemu, na to biały biszkopt. Ma być: biały biszkopt - masa- dżem- ciemny biszkopt- masa- sok z dżemu- jasny biszkopt- masa. Jeśli zostanie nam trochę masy z przekładania biszkoptów, wykorzystujemy

Wielopokoleniowo
Tarator – orzeźwiający chłodnik ogórkowy 212

dekoracji więc odkładamy go do osobnej miseczki. Resztę ogórków przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy pestki – odrzucamy je. Pokrojone ogórki wkładamy do blendera. Jogurt grecki mieszamy z wodą i sokiem z cytryny, wlewamy do blendera. Przeciskamy w prasce obrane ząbki czosnku. Wrzucamy do blendera zioła – kilak łodyżek i listków zostawiamy do dekoracji. Zawartość blendera zamykamy i dokładnie miksujemy. Przelewamy gotowy(...)grubych łodyg 1/3 pęczka pietruszki, bez grubych łodyg 1 gałązka mięty, same listki 1 gałązka bazylii, same listki 3-4 łyżki dobrej, mocnej oliwy z oliwek 3-4 łyżki soku z cytryny sól pieprz zielony pieprz ziołowy orzechy włoskie do podania

Karo in the Kitchen
Zielony koktajl oczyszczający 416

witamin. Mój sposób? By zielony koktajl smakował naprawdę dobrze dobieraj składniki tak: owoc mięsisty, który nada gęstości (banan, mango) + owoc słodki (jabłko, ananas, brzoskiwnia, gruszka) + kwaśny sok (z cytryny, grejpfruta, pomarańczy) + zielona baza (jarmuż, szpinak, rukola) + składnik płynny (woda, mleczko kokosowe, jogurt naturalny). Czasem dodaję też siemię lniane, płatki pełnoziarniste, żurawinę suszoną (!) i inne rzeczy tego(...)insuliny. Zmniejszają ryzyko wystąpienia nadciśnienia i wysokiego cholesterolu. Pamiętajmy jednak, że mają dużo kalorii i wysoki indeks glikemiczny! Składniki: szklanka jarmużu (już bez twardych łodyg) 1 jabłko 1 banan sok z 1 pomarańczy 3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Jarmuż porządnie umyj i poobrywaj z twardych łodyżek. Zblenduj na gładko wszystkie składniki. Smacznego! Wskazówki: Jeśli koktajl jest dla Ciebie

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Pełnowartościowy, bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej - bez mąki, drożdży, zakwasu 161

profilaktykę antynowotworową. Polecana jest dla osób z nadciśnieniem, ponieważ go obniża. Gryka uznawana jest za jedną z najcenniejszych roślin uprawnych! Składniki: 400g kaszy gryczanej niepalonej pół szklanki siemienia lnianego sok z połowy cytryny 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka soli (u mnie himalajska) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia/sody 2 łyżeczki suszonych ziół (u mnie mieszanka dalmatyńska) 1 łyżka(...)zalej ją wodą do poziomu kaszy. Siemię lniane tak samo zalej wodą. Odstaw na 2-3h.  Kaszę porządnie odcedź i zblenduj ją na gładko razem z siemieniem, sokiem z cytryny, połową szklanki wody, oliwą, solą, proszkiem do pieczenia i ziołami. Masa będzie wyglądała jak zwykłe ciasto o konsystencji budyniu. Dodaj jeszcze nasiona słonecznika i ewentualnie inne, jeśli chcesz

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Lekkostrawna zupa krem z cukinii 237

wiele, wiele więcej... Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 por 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 średniej wielkości ziemniaki 3 średniej wielkości cukinie 2 łyżki oliwy/oleju sok z cytryny do smaku pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka majeranku szczypta pieprzu cayenne/chili 2 łyżki domowej bulionetki warzywnej /1 kostka rosołowa woda(...)przykryć warzywa (jeśli chcesz, aby zupa była mniej gęsta dolej więcej wody). Dopraw przyprawami, ziołami, bulionetką i wymieszaj. Gotuj, aż zmiękną warzywa. Zblenduj na gładki krem. Do smaku dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Zupę możesz podawać z nasionami słonecznika, świetne połączenie!   A jakie są Wasze ulubione zupy? Wolicie kremy czy tradycyjne? Jesteśmy bardzo ciekawe, a nuż odkryjemy nowy

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Samosy warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" 143

tutaj znajdziecie zamiennik 1 mała cebula drobno posiekana 2 świeże zielone chili, drobno posiekane 30 ml (2 łyżki) posiekanych liści kolendry 30 ml (2 łyżki) posiekanych świeżych liści mięty sok z 1 cytryny sól Przygotowanie 1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Każdy kawałek ciasta filo przekrawamy wzdłuż na pół. Powstałe pasy również składamy wzdłuż na pół 2. Powinniśmy otrzymać(...)cienkich pasków. Smarujemy je lekko olejem. Wszystkie składniki nadzienia dokładnie mieszamy, wstrząsając je w dużej misce. Próbujemy i doprawiamy solą oraz sokiem z cytryn. 3. Na brzegu paska ciasta kładziemy 15 ml (1 łyżeczkę) farszu, a resztę zawijamy po skosie. Kontynuujemy tę czynność, aż uzyskamy pakiecik o trójkątnym kształcie. Samosa delikatnie smarujemy olejem. Pieczemy 10-15 minut, aż ciasto zrobi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kakaowe gofry z brzoskwiniami i czekoladą 178

łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżki cukru trzcinowego, szczypta soli, 1 szklanka mleka, 1 szklanka maślanki, 75 g roztopionego masła, 2 jajka - białka i żółtka osobno dodatkowo: 1 kg brzoskwiń, sok z cytryny, 1 łyżeczka masła, ew. cukier trzcinowy 330 g śmietany kremówki, 250 g mascarpone, cukier puder gorzka czekolada Brzoskwinie umyj i pokrój na ćwiartki, przełóż do niewielkiego garnuszka. Jeśli(...)brzoskwinie nie są zbyt słodkie możesz je delikatnie osłodzić. Następnie dodaj sok z wyciśnięty z połowy cytryny, masło i niewielką ilość wody - całość podgotuj. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Natomiast w drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki: mleko, maślankę, rozpuszczone i przestudzone masło oraz roztrzepane żółtka jajek

Plate of Joy
Wegetariańska potrawka z cieciorką i kalafiorem 153

Składniki : 1 kalafior podzielony na małe różyczki 1  puszka cieciorki/ciecierzycy świeży szpinak, kilka garści  2-3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego (może być rzepakowy) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kremowego serka śmietankowego odrobina śmietanki 12 % lub mleka (opcjonalnie) łyżka skrobi ziemniaczanej 2-3 szczypty imbiru sól i pieprz Przygotowanie: Cieciorkę odcedzić na sitku i przelać(...)gotowania rozpuścić kremowy serek. Stopniowo dodawać szpinak.  W niewielkim kubeczku rozmieszać skrobię z niewielką ilością zimnej wody.  Następnie wymieszać z gotującą się potrawką, dodając odcedzoną cieciorkę i sok z cytryny. Gotować przez kilka-kilkanaście minut pod przykryciem do czasu, aż kalafior będzie miękki.  Gotową potrawkę najlepiej podawać z ryżem lub kaszą. Smacznego

Kuchnia Ellie
Pomidorów czas. 158

sezonie! Rano obowiązkowo w domu i na drugie śniadanie do pracy. Dodatkowo po raz pierwszy w życiu zrobiłam przecier, taki najprostszy, bez dodatków. Można pić jak sok, bo nie jest zbyt gęsty. Niestety, nie napiszę z których pomidorów przecier do zupy jest najlepszy, które się do tego najlepiej nadają... pewnie z malinówek :) Nie znam się na tym, ale może(...)tacę wyłożoną starszym ręcznikiem. W ten sposób unikniemy kuchennej kraksy, jeśli któryś słoik byłby nieszczelny.  Taki przecier jest w miarę rzadki, można go więc spokojnie pić jak sok albo na jego bazie robić tradycyjną zupę pomidorową. Jako sos do pizzy jest zdecydowanie zbyt płynny

bistro mama
Sandacz z kurkami 190

osób) 400g fileta z sandacza 150g kurek 1/2 łyżeczki owoców kolendry (startych) 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy (startych) 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu sól (ok. 1 łyżeczki) 1 łyżka soku z cytryny 6-7 łyżek słodkiej śmietany 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1 łyżka posiekanego koperku Do podania pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem Instrukcje Mięso z sandacza kroimy(...)dość silnym ogniu rozgrzewamy łyżkę masła. Kurki podsmażamy przez 2-3 minuty często mieszając. Patelnię lub rondel przestawiamy na mały ogień. Dodajemy 5-6 łyżek śmietany, 1 łyżkę soku z cytryny oraz drugą połowę przypraw. Gotujemy powoli pod przykryciem przez ok. 10 minut, czasami mieszając. Na osobnej patelni, na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy po 2 łyżki masła

Kulinarna Pokusa
SZYBKIE BABECZKI ORKISZOWO-MIGDAŁOWE Z MALINAMI I JEŻYNAMI 151

gęstego jogurtu greckiego - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie domowy ) - szczypta soli - skórka otarta z 1 sparzonej cytryny - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny - 2 garści jeżyn lub innych dowolnych owoców (dałam jeżyny i maliny) Miękkie masło rozkręciłam z ksylitolem i ksylitolem z wanilią. Dodałam jogurt, dokładnie wymieszałam, następnie wmieszałam(...)masę 1 jajko. Wlałam sok z cytryny, wsypałam startą skórkę i zamieszałam. Następnie partiami dosypywałam mąkę i migdały wymieszane z solą i proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszałam tylko do połączenia składników. Do miski wrzuciłam maliny i delikatnie przemieszałam. Porozdzielałam masę do przygotowanych wcześniej 12 papilotek do muffinek. W każdą muffinkę wcisnęłam po 1 jeżynie i delikatnie wyrównałam masę. Blaszkę wstawiłam

Smaczne Zdrowe
Owocowy serniczek wg Aleex 213

łyżka kakao • 100 g miękkiego masła Masa serowa: • 500 g mielonego twarogu • 250 g serka mascarpone • 300 g jogurtu naturalnego • 130 g cukru pudru • 7 łyżeczek żelatyny • 4 łyżki soku z cytryny • 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: • 2 brzoskwinie ( mogą być 4 połówki z puszki ) • 200 g jagód • 150 g malin Do dekoracji: • lody waniliowe i świeże owoce Sposób przygotowania(...)pokroić w kostkę. Połowę malin zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się malinowych pesteczek. Zmiksować także połowę jagód. 4. Twaróg,serek mascarpone, jogurt, cukier, cukier wanilinowy i sok z cytryny zmiksować na średnich obrotach na gładką masę. 5. Rozpuszczoną żelatynę połączyć z 4 łyżkami masy serowej i dokładnie wymieszać. Dodać do reszty sera. Wymieszać. 6. Masę serową podzielić

W mojej kuchni
Koktajl z cytrusów i marchewki wg Aleex 105

soczysta pomarańcza • 1 cytryna • 2 mandarynki • cukier – opcjonalnie, do smaku • kilka listków mięty – opcjonalnie Sposób przygotowania: 1. Owoce i warzywa obrać, umyć. 2. Z marchewek, cytryny i mandarynek wycisnąć sok. 3. Pomarańczę w całości zmiksować do otrzymania „pulpy” owocowej. 4. Sok i „pulpę” pomarańczową zmieszać. Doprawić cukrem (opcjonalnie). 5. Można podawać z listkami mięty i kostkami lodu. Smacznego

W mojej kuchni
Sałatka z kurczakiem, winogronami i pestkami dyni 164

ciemnych winogron, 1 kiść jasnych winogron, 1 pomidor malinowy, 1 ogórek, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 3 łyżki pestek z dyni, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Studzę i kroję na mniejsze kawałki. Winogrona obieram z kiści. Pomidor malinowy(...)dyni prażę na suchej patelni. 2. Sałaty płuczę i rozdrabniam. Dodaję filet z kurczaka, winogrona, pomidora, ogórka oraz pestki dyni. Delikatnie mieszam. 3. Oliwię z oliwek mieszam z cukrem, sokiem z cytryny, solą i pierzem. Przygotowanym dresingiem polewam sałatkę

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania