sok - 13499 przepisów (strona:141/900)

Torcik Schoko Bons 4179

proszku do pieczeniacukier waniliowy (16g)1,5 łyżeczki octu winnegoszczypta soliKrem biały:250g serka mascarpone125ml śmietany 30%2 łyżki cukru pudru  Krem karmelowy:250g serka mascarpone125g masy krówkowejłyżka soku z cytrynyDodatkowo:ananasy w puszcze- pół puszkigalaretka wiśniowaopakowanie cukierków Schoko Bons100g dżemu z czarnej porzeczki150g posiekanych orzechów włoskichstarta czekolada Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, z tym, że dajemy(...)wierzch tortu.Krem biały:Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników.Wstawiamy do lodówki.Krem karmelowy:Mascarpone miksujemy z masą krówkową i sokiem z cytryny.Również wstawiamy do lodówki.Przełożenie ciasta:Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Dolny blat nasączamy sokiem z ananasów i smarujemy dżemem. Następnie wykładamy połowę kremu karmelowego i przykrywamy drugim

Czerwona Porzeczka
PSTRĄG GRILLOWANY 137

cytrynypo łyżeczce ziół:pietruszki suszonej,czosnku granulowanego,papryki słodkiej,kolendry,bazylii,tymianku,lubczyksól,pieprz do smaku marynaty4 łyżki oleju rydzowegoWykonanie:Pstraga myjemy,obsuszamy.Wszystkie zioła mieszamy z olejem,dodajemy sok z pół cytryny.Marynata dokładnie obsmarowujemy ryby,kładziemy w naczyniu polewając reszta marynaty.Odstawiamy na kilka godzin,żeby ryba przeszła marynatą.Kilkakrotnie przewracamy w marynacie.Grilujemy na rumiano z obu stron.Podajemy polaną sokiem

Z Majeczką w kuchni
CUKINIA NA SŁODKO 159

młodej, może być ta jesienna przerośnięta1/2 kg cukru1 op cukru waniliowegosok z połowy cytrynyWykonanie:Cukinię obieramy, wydrążamy nasiona, kroimy w kostkę. DO miski przekładamy pokrojoną cukinię, zasypujemy cukrami,dodajemy sok z cytryny odstawiamy na ok. 4 godziny. Po tym czasie kiedy cukinia puści dużo soku, przekładamy do garnka, gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Gorące przekładamy do słoików, zamykamy

Z Majeczką w kuchni
Hummus - zdrowie z Bliskiego Wschodu 175

zeszłym tygodniu podałam Wam przepis na tahini - pastę z sezamu. Dziś obiecany przepis na hummus - pastę z ciecierzycy, sezamu, czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek.Zanim przejdziemy do przepisu chciałabym Wam pokrótce opowiedzieć o hummusie, bowiem jest o czym. Zapewne słyszeliście, że jest zdrowy - zajadają się nim wegetarianie, weganie oraz osoby cierpiące na celiakię (nietolerancja glutenu - białka zawartego(...)Odrobinę wody, w której gotowała się ciecierzyca można zostawić - idealnie posłuży do rozcieńczenia hummusu jeśli okaże się zbyt gęsty. 4.   Wystudzone nasiona ciecierzycy przekładamy do blendera, dodajemy pastę tahini, sok z cytryny, posiekany czosnek, oliwę z oliwek i dokładnie miksujemy.Pasta powinna być gładka, bez wyczuwalnych grudek. 5.   Na koniec doprawiamy hummus solą, pieprzem i kuminem, a jeśli zajdzie taka potrzeba

W kuchni Katie
Naleśniki misie 291

szklanka mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 pomarańcza 0,5 szklanki mleka 1 jajko 1 banan czekolada   Suche składniki mieszamy razem w misce. Wyciskamy sok z pomarańczy. Do suchych składników dodajemy jajko, mleko i połowę soku z pomarańczy. Dokładnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Patelnie rozgrzewamy (można dać na nią trochę masła) i nakładamy(...)ciasto - 3 duże łyżki ciasta na głowę misia i po 1 małej łyżeczce na uszka. Pieczemy na rumiany kolor. Banana kroimy na kawałki i wrzucamy do reszty soku z pomarańczy - dzięki temu dłużej będzie miał ładny biały kolor. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i odstawiamy do przestudzenia - nie powinna być gorąca, ale musi ciągle jeszcze być płynna. Przekładamy

Ciastkozercy
Cynamonowo jabłkowe ciasteczka 2863

przez ok godzinę w lodówce.W między czasie przygotowuję nadzienie. Jabłka obieram, ścieram na tarce na grubych oczkach i przekładam do garnka z roztopionymi 2 łyżkami masła, dodaję sok z cytryny i czubatą łyżeczkę cynamonu. Cukier dodaję kiedy pojawi się sok sprawdzając słodkość.Schłodzone ciasto dzielę na 4 części, lekko ugniatam i wałkuję go na grubość

Mechanik w kuchni
Kruchości miodowo-pomarańczowe 157

Orange honey cookies Składniki.340g maki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej280 ml oliwy z oliwek6 dag cukru140 ml brandy4 łyżki soku z pomarańczy1 łyżka skórki otartej z pomarańczy3 łyżki orzechów laskowych posiekanych1 łyżeczka cynamonuSyrop.4 łyżki miodu2 łyżki cukru4 łyżki wody1 łyżka soku z cytrynyWykonanie.Wymieszać oliwę, cukier, brandy, sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową. Mąkę przesiać

Kulinarny karnet Christophera
Sycylia i...LIMMI 166

można się zapatrzeć na dojrzałe żółte cuda natury. Przedstawię Wam dzisiaj Sycylię zamkniętą w jednym małym opakowaniu. Możecie się wybrać na Sycylię kosztując LIMMI-tutaj klikLimmi jest sokiem wyciśniętym z najlepszych cytryn sycylijskich wybranych i zebranych w odpowiednim momencie dojrzałości.Mając soki Limmi masz zawsze pod ręką gotowy sok ze świeżych  cytryn, który idealnie nadaje się

Z Kuchni Do Kuchni
Tort Jagodowy 206

wodyok. 500 ml śmietany kremówki 30% DOBRZE SCHŁODZONA2 łyżki cukru pudru (można więcej/mniej, według upodobań)250 g serka MascarponePrzygotowanie masy do przełożenia i obłożenia tortu:Jagody wraz ze sokiem przelewamy do garnuszka. Dodajemy sok z połowy cytryny oraz pół szklanki cukru. Podgrzewamy i lekko mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i mieszamy całość. Powoli

Eat Shrimps
Bezy 179

jestem fanką tylko domowych bezików i tylko tych brązowawych.BezySkładniki:6 białek300 g cukru pudruszczypta solisok z cytrynyPrzygotowanie:Oddzielamy żółtka od białek. Miskę w której będziemy ubijać białka przemywamy sokiem z cytryny, aby na pewno odtłuścić nasze naczynie. Ubijamy mikserem białka z dodatkiem szczypty soli na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając obroty miksera. Do ubitych białek dodajemy połowę naszego cukru(...)świeżych jajek, wyjęte z lodówki godzinę przed ubijaniem. Piana będzie łatwiej się ubijała oraz będzie bardziej puszysta.Białka należy bardzo starannie oddzielić od żółtek.Dodatek szczypty soli lub soku z cytryny zapobiega opadaniu piany z białek w czasie pieczenia.Pianę ubijamy w szklanej lub porcelanowej misce.Pamiętaj, że piana zwiększa swoją objętość dwukrotnie.Nie ubijamy białek zbyt długo, gdyż piana może

Eat Shrimps
Polędwiczka wieprzowa z kurkami i musem jabłkowo-chrzanowym 153

wiele zastosowań. Dzisiaj przygotowałam je w towarzystwie polędwiczki i musu jabłkowo-chrzanowego.Składniki:1 polędwiczka wieprzowa200 g kurek1 łyżka masłasólbiały pieprzMarynata:1 ząbek czosnku2 łyżki oleju1 łyżeczka miodu1 łyżka soku z cytrynysólpieprzMus jabłkowo-chrzanowy:2 jabłka łąckie1 łyżka chrzanu1 łyżka soku z cytrynymiód do smakuPrzygotowanie:Polędwiczkę umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z resztą składników na marynatę(...)chrzanowy:Jabłka umyć, osuszyć, przekroić na pół i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 30 minut. Mają być miękkie. Upieczone obrać i zmiksować z chrzanem i sokiem z cytryny. W razie potrzeby dodać odrobinę miodu.Smacznego

Oryginalny smak
Shrek - zielone ciasto 382

żółtka i chwilkę zmiksować do połączenia, przesiać do masy obie mąki  proszek i olej - delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach przez ok 30 - 35 minutWarstwa zielona:1 duży sok zielony ,,PYSIO”3  budynie śmietankoweWarstwa śmietanowa:1/2 l śmietany 30 %2 zielone galaretki ( agrestowe)1 szkl gorącej wodyewentualnie 1 łyżka cukru pudruDodatkowo:2 opakowania delicji 2 galaretki zielone1/2(...)wodyOpis przygotowania: Na soku ugotować budyń .Jeszce gorący wyłożyć  na biszkopt .Na zieloną warstwę układamy delicje, czekoladą do góry . Następnie ubitą śmietanę z 2 galaretkami rozpuszczonymi w 1 szklance wody ( dolewamy je do śmietany gdy wystygną i lekko zaczną tężeć )  . Na koniec 2 galaretki rozpuszczone w 1/2 litra wody. Wstawiamy do lodówki aby stężał

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babka herbaciana 219

łyżki olejuZaparzyć mocną herbatę, przelać ją do garnka, wsypać rodzynki i gotować ok. 5 minut.Osączyć rodzynki a wywar zostawić do ostygnięcia.Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać sok z cytryny i otartą skórkę, następnie sodę i proszek do pieczenia oraz na przemian mąkę i herbatę ciągle ucierając. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Odżywczy napój 152

Pyszny sok pomarańczowo - marchwiowy i to bez chemii, która jest teraz wszędzie. To jest to ! :)Składniki :3 duże pomarańcze50 dag marchwi8 l wody60 dag cukruopakowanie kwasku cytrynowego lub sok z 5 cytrynPrzygotowanie :Pomarańcze podzielić na cząstki (jedną ze skórką, a dwie obrane). Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych  oczkach, zalać 2 litrami wody. Dodać 10 dag cukru(...)gotować około 2 godzin. W osobnym garnku zagotować 6 litrów wody z resztą cukru i wystudzić.Ugotowane pomarańcze i marchew zmiksować, włożyć do wystudzonej wody, doprawić kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryn. Ostudzić i przelać np. do butelek Smacznego

charlotte gotuje

Proponowane wyszukiwania