sami sprawdźcie :) Deser bardzo smakował mojemu tacie, może dlatego, że to największy fan chałwy? :) Ja natomiast jestem fanem wszystkiego co zimne, oraz deserów mało słodkich dlatego dodałam dużą ilość soku z limonki. Wy kwasowość limonki dozujcie partiami :) Składniki:500 ml śmietanki 30 %250 - 300 g chałwy (u mnie waniliowa)1/2 tabliczki gorzkiej czekolady1 limonka (sok i skórka)1 owoc(...)kaki albo marakujamięta do dekoracjiSchłodzoną śmietankę ubijamy. Chałwę i czekoladę ścieramy na tarce. Dodajemy do śmietany i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy skórkę z limonki oraz sok (ilość wg uznania, ja dodałam z całej limonki ponieważ nie lubię zbyt słodkich deserów). Wszystko mieszamy i schładzamy w zamrażalniku na około 2 h. Podajemy z plasterkami owocu kaki, marakui
Bon Appetit Małgorzatyczyli jak zrobić dżem z pozostałej pulpy owocowej po robieniu soku truskawkowego :)Składniki:pulpa z owoców truskawekcukierodrobina kwasku cytrynowego lub sok z cytrynySposób przygotowania:1. Do truskawek dodajemy cukier wedle uznania. Smażymy na ogniu, mieszając.2. Dodajemy kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku. Dzięki temu dodatkowi dżem zachowuje ładny kolor i ma bardziej wyrazisty smak.3. Gorący dżem przekładamy
Kuchnia domowa AniDzisiaj kolejne przetwory z czarnej porzeczki, czyli jak zrobić galaretkę z powstałej po robieniu soku pulpy owocowej. Wprawdzie nie jest przejrzysta jak typowa galaretka, ponieważ jest wykonana z pozostałości po zrobieniu soku, ale ma taką galaretkową konsystencję. Można ją troszkę porównać do gładkiego dżemu owocowego.Składniki:pulpa owocowa po robieniu sokucukier (u mnie ok.1,5 kg)1 żel-fix (czarna(...)porzeczka posiada dużo naturalnej pektyny, ale przy robieniu soku owoce oddały trochę pektyny)Sposób przygotowania:1. Pulpę owocową przecieramy przez gęste sito (wymaga to trochę wysiłku i czasu, ale zapewniam, że warto).2. Do przetartych owoców dodajemy żel-fix i mieszamy. Następnie dodajemy cukru (ilość w zależności od tego czy owoce są raczej słodkie lub kwaśne). Gorącą galaretkę przekładamy
Kuchnia domowa Anikostkę. Odsączamy z nadmiaru soku.3. Obrane jajka kroimy w kostkę.4. Pora pokroić w kostkę lub pół-talarki.5. W misce mieszamy wszystkie pokrojone składniki, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, sok z cytryny do smaku, musztardę, bazylię i doprawiamy solą i pierzem.6. Przed podaniem sałatkę posypujemy siekanym szczypiorkiem.Smacznego
Kuchnia domowa Anioleju rzepakowego2 szklanki tartej na drobnych oczkach marchewki2 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonuKrem biały:250 g serka mascarpone300 ml śmietanki 30%cukier puder do smakuaromat cytrynowy Warstwa pomarańczowa:1/2 litra soku typu Kubuś1 budyń śmietankowy1 galaretka pomarańczowaSposób wykonania:1. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem na przemian z olejem. Na koniec dodajemy tartą marchewkę(...)dodajemy mascarpone, a na koniec słodzimy do smaku i dodajemy aromat. Krem wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim blatem ciasta i wkładamy do lodówki.3. Zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki soku, w pozostałej części rozpuszczamy budyń. Na gotujący się sok wlewamy budyń, gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zdejmujemy z ognia i dosypujemy galaretkę, mieszamy, aż się dokładnie rozpuści. Studzimy. Wykładamy
Kuchnia domowa Anipadł właśnie na bezy, jako że znajduje się na nie wielu amatorów i to nie tylko człekokształtnych (polecam zdjęcia :) ) Tym razem zrobiłam je jednak troszeczkę inaczej, dodając zdecydowanie więcej soku z cytryny. Główna zasada, by bezy wyszły jak należy, pozostaje jednak taka sama: 1 białko = 2 łyżki cukru pudru.Składniki (na ok. 25 bez):4 białka8 płaskich łyżek cukru pudru2(...)łyżeczki soku z cytrynyPrzygotowanie:Białka przekładamy do miski, dodajemy przesiany cukier puder i sok z cytryny. Wszystko miksujemy ok. 5 minut, aż otrzymamy sztywną, ale aksamitną pianę.Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na kształt bez na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika na 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę
Zakręcony WidelecPolecam i zapraszam po przepis. : Składniki:Pół główki kapusty pekińskiej1 mała puszka kukurydzy6 ogórków kiszonychSkładniki na sos:4 łyżki majonezu lub jogurtu1 łyżeczka koperku świeżego lub suszonego1 -2 łyżeczki soku z cytryny1-2 łyżeczki cukrupieprz Wykonanie:Kapustę kroimy w piórka. Ogórki kroimy w pół talarki. Dodajemy kukurydzę odsączoną z wody.Sos- do majonezu dodajemy koper, sok z cytryny, cukier i pieprz(...)Mieszamy i w razie wyrazistszego smaku doprawiamy sokiem z cytryny lub pieprzem.Sos dodajemy do sałatki , mieszamy i gotowe
Smaki Edytyświeżych drożdży3 łyżki cukru1 łyżka rumu lub wódkiduża szczypta soli1/2 kg masy makowej (polecam z tego przepisu)Dodatkowo na lukier:1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki soku z cytryny1-2 łyżki wodyNa początek przygotowujemy rozczyn. Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru oraz 50 ml letniego mleka. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy 2 łyżki mąki, ponownie mieszamy(...)blasze wyłożonej pergaminem (lub na macie silikonowej) przez ok. 30-35 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, aż ładnie się zrumieni. Wyjmujemy i studzimy.Z cukru pudru, soku z cytryny i wody przygotowujemy płynny, ale dość gęsty lukier. (Jeśli będzie zbyt rzadki – dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty – więcej soku lub wody.) Polewamy nim jeszcze lekko letni, ale nie gorący
Ratunku obiadwersja ze śliwkami to też moje smaki. Zdecydowanie. Składniki: 5 matjasów 100 g rodzynek irańskich 20 szt. śliwek suszonych kalifornijskich 1 cebula sok z cytryny olej (ok 1/2 szklanki) sól, pieprz cytrynowy ½ łyżeczki cukru Wykonanie: Śledzie moczyć w wodzie lub mleku przez kilka godzin. Wyjąc i osuszyć. Pokroić na kawałki(...)skropić sokiem z cytryny. Cebulę drobno pokroić i zalać wrzątkiem (na sitku). Wystudzić. Rodzynki i śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Wylać wodę, owoce osuszyć i ostudzić. Zimne śliwki posiekać. Ułożyć w słoiku warstwami. Na dole cebula, śledź, rodzynki i śliwki. Olej wymieszać z solą i pieprzem cytrynowym
Sto kolorów kuchniSkładniki:skórka z dwóch pomarańczy, bez białych błonek, drobno posiekanasok z połowy pomarańczysok z połowy cytryny 2 łyżki miodu wrzosowegoPosiekaną skórkę pomarańczy umieszczamy w garnuszku, dodajemy sok z cytryny i pomarańczy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy miód. Całość gotujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż płyn całkowicie wyparujemy a my uzyskamy pełną smaku kandyzowaną skórkę pomarańczy. Szczerze mówiąc
Mango Papajakawałkami pomarańczowej papryki. Kolorystycznie ta trójca prezentuje się pięknie, nie uważacie? :)Składniki:4-5 płatów solonych śledzi,2 średnie cebule,1 większa pomarańczowa papryka,1 szklanka soku pomidorowego,1 łyżka cukru,3-4 łyżki oleju,ostra mielona papryka - do smaku.Solone śledzie lekko wymoczyć, ale nie do końca, nie powinny być całkiem "odsolone". Pokroić w paseczki.Cebul(...)obrać i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, żeby puściła sok, a następnie wymieszać ze śledziami.Paprykę opłukać i wykroić gniazdo nasienne. Pokroić w średniej wielkości kawałeczki - powinny być o połowę mniejsze niż kawałki śledzi.Olej rozgrzać w garnku lub na głębszej patelni, podsmażyć paprykę. Jak zacznie
Codzienna kuchnia niecodziennasody i gotujemy do miękkości , ok 40 min. Wody nie solić, wywar z gotowania zachowaćOdcedzoną cieciorkę i wywar ostudzić. Czosnek posiekać, włożyć do wysokiego naczynia , dodać część soku z limonki lub cytryny, posolić i zmiksować blenderem. Po trochu dodawać ugotowaną ciecierzycę. a Pozostały sok dodawać stopniowo aby humus nie był zbyt kwaśny. Jeżeli całość wydaje nam się
Stare Garyubijając przez około 3 do 5 minut, aż całość zgęstnieje. Po dodaniu połowy oleju, dolać 1 łyżka octu. Nadal stopniowo dodawać pozostały olej, ciągle ubijając. Doprawić szczyptą soli, sokiem z cytryny i resztą octu. Sok z cytryny i ocet wlewać stopniowo, próbując co chwilę , aby majonez nie stał się zbyt kwaśny. Według J.O można przechowywać w sterylnym słoiku
Stare Garydrucianej półce ( ruszcie), w środkowej części piekarnika . Wsunąć pod mięso rozmaryn, na górze mięsa też położyć gałązkę . Pod rusztem umieścić blachę bądź odpowiedniej wielkości naczynie do zbierania ewentualnych soków z mięsa. Piec 4 - 4,5 godziny, lub do momentu kiedy mięso osiągnie wewnątrz temperaturę 60 st. C. Moje sprawdziłam po 4 godzinach i miało równo(...)należy sprawdzać temperatury zbyt często, żeby mięsa bez potrzeby nie nakłuwać i nie pozbawiać soków. Upieczone mięso wyjąć i zawinąć na parę minut w folię aluminiową i - niech się soki rozejdą wewnątrz mięsa.sos: Naczynie które stało pod rusztem, postawić na gazie, i wlać do niego 1/2 kieliszka wina, zeskrobać wszystkie smaki które osiadły na dnie
Stare Gary