sok - 13499 przepisów (strona:137/900)

Łosoś Wędzony z Kuleczkami Awokado i Kremem Ogórkowym (w Kieliszkach) 186

mniejsze kawałki i również przekładamy do kieliszków. Awokado obieramy i kroimy w kostkę lub za pomocą małej łyżeczki wyżłabiamy malutkie kuleczki.Przekładamy do pucharków.Całość  skrapiamy sokiem z limonki (lub cytryny) i posypujemy czarnym sezamem. Dekorujemy koperkiem.Wskazówki:Przystawkę najlepiej przygotować tuż przed podaniem, ponieważ mimo skropienia sokiem z cytrusów awokado dość szybko ciemnieje.  Moje posty

Słodka Strona
Drożdżowa szarlotka z budyniem 153

jabłeczniki. Więc raczej za nim ciasto było gotowe wiedziałam, że będzie pyszne, i jeszcze ten wspaniały budyń. Ciasto wyszło pulchniutkie i mięciutkie, jabłuszka nie za słodkie, po dodaniu soku z cytryny były przepyszne. Wszystko razem ...., nie mam słów aby to opisać, po prosty trzeba tego spróbować. Ciekawa propozycja na szarlotkę troszeczkę inaczej :). Moja rodzinka była zachwycona, a matulka zażyczyła sobie(...)szarotkę na święta :).Składniki:Ciasto:2 3/4 szklanki mąki1/3 szklanki cukrujajkoszczypta soli40 g drożdży120 g  stopionego masła1/2 szklanki ciepłego mlekaNadzienie:6 większych jabłek4 łyżki cukruodrobina wodycukier waniliowy1 łyżka soku z cytrynyBudyń:2 budynie waniliowe bez cukru4 łyżki cukru500 ml mleka2 jajka100 g masłaWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiewamy do dużej miski.Drożdże rozdrabniamy do miseczki, dodajemy mleko i 3 łyżki mąki

Moje pyszne gotowanie
Pstrąg łososiowy duszony na maśle z surówką z cykorii i frytkami 195

łososia.Rybka była świeża i wypatroszona, pozostało mi już tylko ją oskrobać z łusek, umyć i odfiletować.Pstrąg łososiowy duszony na maśleKażdy filet dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem. Skropiłam dokładnie sokiem wyciśniętym z cytryny, posypałam białym pieprzem i suszoną natką pietruszki. Każdy sam sobie posoli na talerzu.Na patelni stopiłam masło i włożyłam przyprawione filety. Najpierw kilka minut smażyłam(...)wysmażył.Mówią, że rybka lubi pływać, ale ja myślę, że bardziej lubi oryginalną surówkę ;)Surówka z cykoriiKilka cykorii pokroić w cienkie piórka odrzucając jednak "głąby".Od razy skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, żeby nie ściemniała.Oliwę wymieszać z solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Połączyć z cykorią i, jeśli trzeba, dodać soku z cytryny, gdyż musi być

Codzienna kuchnia niecodzienna
Przecier pomidorowy na zupę, czyli kawałek lata w słoiku 188

Całe, ze skórką, która jest niemal nie wyczuwalna po zmieleniu. Nie każdemu taki sposób odpowiada, gdyż powstały przecier ma pesteczki i drobinki skórek. Do picia, jako sok, nadaje się średnio. Jednak na zupę jest to idealne rozwiązanie, gdyż żaden przetarty sok nie nada naszej zupie prawdziwie letniego smaku i wyglądu :) Poza tym pozostawiając pestki(...)suchej ściereczce odwrócone do góry dnem.Nasz przecier jest gotowy, a my nie zmęczone :) Zimą dostarczy nam iście letnich smaków i aromatów :)A jeśli ktoś będzie chciał mieć gładki, aksamitny sok, wtedy wystarczy przecedzić taki przecier. Pestki i drobinki skórki zostaną na sicie :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dżem dyniowy z limonką 114

wiele sposobów; na słodko, na ostro, w plackach i zupie. Pod postacią dżemu tez jest rewelacyjna. I można ten dżem przygotowywać z wieloma dodatkami. Dziś najprostszy, z dodatkiem soku z limonki.Składniki: dynia o wadze około 1 i 1/2 kg,2 limonki,1 szklanka cukru żelującego,1/2 szklanki cukru zwykłego.Dynię umyć, osuszyć i owinąć folią aluminiową. Wstawić(...)dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i zasypać zwykłym cukrem. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut.Limonki umyć, przekroić i wycisnąć z nich sok - wlać do dyni i wymieszać. Dodać cukier żelujący i dokładnie wszystko połączyć.(Przed zapakowaniem dżemu do słoików dobrze jest go spróbować i ewentualnie dodać więcej soku z limonki. )Dżem przełożyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem dla Julki i Marka 226

moją nieformalną listę idealnych wypieków ;) Dlaczego nazwałam je potrójnie cytrynowymi? Bo do ciasta i nadzienia dodałam skórkę z cytryny, a do lukru sam sok, bez grama wody. I te właśnie drożdżówki dedykuję Markowi i Julce - rodzeństwu, dla których bardzo niespodziewanie stałam się ciocią :) Mam nadzieję, że kiedy upiekę je dla nich(...)startej skórki z cytryny,mąka do podsypywania stolnicy.Nadzienie serowe:ok. pól kg zmielonego twarogu, cukier do smaku,1 jajko,1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny.Lukier:cukier puder,sok z cytryny.Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru aż rozpuszczą się. Dolać lekko podgrzane mleko i 3-4 łyżki mąki. Wszystko razem wymieszać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Udany majonez podstawowy 245

zrobiłam to w niedużym wąskim garnuszkuOlej dolewałam po łyżce i miksowałam robotem wpierw na małych obrotach (pod koniec na szybszych), a gdy sos był coraz gęściejszy dodałam cukier, potem sok. Podczas dolewania soku do majonezu próbowałam by nie był za kwaśny. Dodałam go nie więcej jak 2 łyżki, może dlatego, że musztarda była dość ostra.Przekonałam się, że majonez

Proste Potrawy
Tort Babci 524

Składniki:Biszkopt:7 jajek1 szklanka cukru1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1 i 1/4 szklanki mąki tortowej2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem:6 jajek2 szklanki cukru3 kostki masła (po 200 g)3 łyżki soku z cytryny3 łyżki kawy mielonej1 łyżka ciemnego kakao5 łyżek wódkiDo nasączenia:3/4 szklanki przegotowanej wody1 łyżka cukru1,5 łyżki soku z cytrynyPrzygotowanie:Biszkopt:Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować(...)jajek z cukrem oraz wódkę. Masę ucierać, aż składniki się połączą i krem będzie miał aksamitną konsystencję.Gotowy krem podzielić na trzy części (jedną troszkę mniejszą). Do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kawę, a do najmniejszej kakao. Dokładnie wymieszać. Składniki do nasączenia biszkoptu dokładnie wymieszać.Wierzch biszkoptu wyrównać (jeżeli jest taka potrzeba), odwrócić „do góry nogami

Oryginalny smak
Przeziębienie w kuchni 177

ciężkiej nocy następnego dnia czuję się o wiele lepiej.Gdy czuję już drapanie w gardle, czy kicham lub mam mały katar robię gorącą malinową herbatę z dużą ilością soku z cytryny i miodu. Zjadam też dużo owoców przede wszystkim pomarańcze/kiwi (ponieważ mają dużo witaminy C).Robię też syrop z cebuli. Najprostsza rzecz na świecie, a wzmacnia i działa! Kroimy cebule(...)gardła stosuję płukankę - suszone zioła lub herbatkę szałwiową zaparzam, ostudzam, później płuczę gardło.Grzeję mleko i dodaję łyżeczkę miodu ( można dodać czosnek lub masło ja nie przepadam) piję ciepłe.Sok malinowy zalewam przegotowaną wodą popijam. Gdy mam kaszel kupuję buraka, wycinam środek zasypuję cukrem i czekam aż będzie sok, który popijam co pewien czas.Często też kupuję witaminę

NA MOIM TALERZU
Makaron cynamonowy ze słodkim nadzieniem maku w towarzystwie sosu pomarańczowego - przepis świąteczny 193

zależności ile roladek chcemy zrobić) nadzieniemak 200 mlulubione orzechy (użyłam włoskich) wedle naszego uznaniarodzynki wedle uznaniamiód płynny 3-4 łyżkigałka muszkatołowa 2 szczyptysos pomarańczowy400 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczyskórkę z jeden pomarańczy40 g cukru brązowego (dodamy więcej lub mniej w zależności od słodkości pomarańczy)50 ml likieru cytrynowego (równie dobrze może być pomarańczowy)pół laski wanilii1 płaską łyżeczkę mąki(...)muszkatołową oraz dodajemy miód. Nie robię mocno słodkiego nadzienia gdyż sos pomarańczowy też jest słodki, ale to już wedle naszego podniebienia. SOS POMARAŃCZOWY ok 250 ml- świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy wlewamy do rondelka. Jedną pomarańczę myjemy, parzymy obieramy cienko (bez białej skóry), drobno pociętą skórkę dodajemy do naszego rondelka wraz z przeciętą na pół laską wanilii. Gotujemy na małym

Basia w kuchni
Krewetki po tajsku ze słodkim sosem chili 150

octu ryżowego125 g cukru2 duże papryczki chilisok z 1/2 limonki1 łyżeczka świeżo startego imbiru2 ząbki czosnku, drobno starte2 łyżeczki skrobi ziemniaczanejszczypta soliW rondlu zagotować wodę z octem, cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucić drobno posiekane papryczki. Gotować przez 5-7 minut. Następnie dodać imbir, sól i czosnek. Gotować przez krótką chwilę i zdjąć z palnika. Sos utrzeć lekko blenderem

Food Square
Spring rolls 140

dałem warzywa i tofu, a na końcu makaron). Zwinąć płat papieru ryżowego, tworząc rulon, zaś brzegi zagiąć do środka. Podawać natychmiast wraz z sosami.Sos limonkowo-sojowy na bazie sake:sok z 1 limonki3 łyżki sosu sojowego75 ml sake1 ząbek czosnku, otartyłyżeczka startego imbiru2 łyżki cukru muscovadoWszystkie składniki wrzucić do rondla i gotować przez 10 minut. Następnie odsączyć przez sitko(...)octu ryżowego125 g cukru2 duże papryczki chilisok z 1/2 limonki1 łyżeczka świeżo startego imbiru2 ząbki czosnku, drobno starte2 łyżeczki skrobi ziemniaczanejszczypta soliW rondlu zagotować wodę z octem, cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucić drobno posiekane papryczki. Gotować przez 5-7 minut. Następnie dodać imbir, sól i czosnek. Gotować przez krótką chwilę i zdjąć z palnika. Sos utrzeć lekko blenderem

Food Square
Grillowany łosoś z cytryną i granatem, podawany z purée z groszku i pieczonymi batatami 129

się, że zbyt mocno ingeruje w jego delikatny smak, gdy po prostu zostanie on nią skropiony przed smażeniem. Dlatego też zrobiłem pewien eksperyment - zamiast marynować łososia w jej soku, dodałem ją jako uzupełnienie do usmażonej już ryby. Wyszło świetnie. Podczas jedzenia najpierw wyczuwamy smaki osobno, a dopiero później łączą się one w naszych ustach. Kwaskowatość cytryny przełamałem cierpko-słodkim granatem(...)cytryny (niewoskowane)4 łyżki pestek granatuświeżo mielony pieprzsól morskaoliwa z oliwekCytryny sparzyć, obrać ze skóry i wyfiletować. Pokroić w kostkę, a następnie osączyć na ściereczce z części soku. Zalać oliwą z oliwek i odstawić w ciepłe miejsce (np. obok grilla). Skórkę można również wykorzystać. Należy pokroić ją na cienkie paseczki, a następnie obgotować 2-3 razy zmieniając wodę. Dzięki temu

Food Square
Kostka arbuzowo-jogurtowa 154

minut w piecu nagrzanym do 180°C. Biszkopt pozostawić do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie usunąć papier, a ciasto z powrotem włożyć do formy.Syrop do nasączenia:sok z 1 cytryny3 łyżki cukrukilka łyżek wodyWszystkie składniki zagotować,  a następnie nasączyć nimi biszkopt.Masa jogurtowa:800 g jogurtu greckiego250 ml kremówki2 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatynyJogurt wymieszać z cukrem(...)lodówki i przygotować galaretkę.Galaretka arbuzowa:800 g arbuza bez pestek2 czerwone galaretki (użyłem arbuzowych)Arbuza zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez sito. Oddzielić około 150 ml otrzymanego soku i zagotować go. We wrzątku rozpuścić galaretki, a następnie połączyć z resztą soku. Galaretkę wylać na masę jogurtową. Wstawić do lodówki do stężenia

Food Square

Proponowane wyszukiwania