sok - 13499 przepisów (strona:137/900)

Jabłka pieczone z marcepanem,migdałami i rodzynkami 169

kortland))1  lyzka rodzynek1  lyzka posiekanych migdalow lub orzechow wloskich1 lyzeczka startej skorki z cytryny1/2 lyzeczki cynamonu50 g masy marcepanowejsok z cytryny2 lyzeczki masla150 ml cydru ( lub soku jablkowego)Wykonanie:Przygotowanie masy.Rodzynki ,posiekane migdaly,starta skorke z cytryny, cynamon razem z marcepanem wygniesc w palcach na jednolita mase.Uformowac waleczek.Przygotowanie jablek. Jesli jablka nie stoja rowno sciac je delikatnie(...)spodu i wyrownac podstawe.Z gory sciac 2 cm "czapeczke" wraz z ogonkiem.Specjalnym nozykiem usunac gniazda nasienne z jablek nie przebijajac jablek na wylot. .Skropic sokiem z cytryny przeciete czesci,by nie sciemnialy.W wyciete zaglebienie wlozyc po kawalku przygotowanego,zrolowanego marcepanu.Ulozyc jablka w naczyniu,w ktorym bedziemy je zapiekac.Na marcepanie ulozyc maslo,przykryc odcieta czapeczka.Na dno naczynia wlac cydr.Wstawic do piekarnika

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chałka z rodzynkami 135

kawy.Skladniki na 2 chalki :500 g maki pszennej 55060 g cukru80 g masla250 ml mleka+ 2 lyzki1/2 lyzeczki soli1 opakowanie suchych drozdzy instant1 jajko1 zoltko150 g rodzynek150 ml soku jablkowegoWykonanie: rodzynki dokladnie umyc,zalac krotko wrzatkiem i odcedzic na sitku.Zalac sokiem jablkowym i odstawic do napecznienia.do rondelka wlac mleko,dolozyc wiorki masla i podgrzac.Nie roztapiam masla do konca.Wlewam mleko(...)odwazyc make,cukier,sol i drozdze.Wlac mleko z maslem i powoli wyrabiac do polaczenia skladnikow.Wbic jajko ,dodac zoltko i wyrabiac do otrzymania gladkiego ciasta odchodzacego od bokow misy.Odsaczyc z soku rodzynki i osuszyc w papierowym reczniku.Dodac do ciasta i wmieszac je wyrabiajac ciasto recznie.Przykryc sciereczka i odstawic ciasto w cieple miejsce do podwojenia objetosci.wyrzucic ciasto na blat,ogazowac i delikatnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki orkiszowo-gryczane z serowo-chałwowym nadzieniem i pomarańczą 144

smazenia Chalwowe nadzienie do nalesnikowe: 250 g twarozku lub jogurtu greckiego2 lyzki tahini2 lyzki miodu lub cukrukilka kropli esencji waniliowej Sos pomaranczowy z filetami z pomaranczy:2 pomarancze+sok z pomaranczy1-2 lyzki cukru 1 lyzka Cointreau 1 lyzka masla Wykonanie:Przygotowac ciasto na nalesniki.Przesiac obie maki do miski ,wbic jajka .Caly czas mieszajac dolewac po troche(...)cieple.Przygotowanie sosu pomaranczowego.Pomarancze obkroic nozem zbierajac cala biala skorke.Nad miseczka wycinac kolejno segmenty pomaraczy z pomiedzy bialych blonek.Po wyfiletowaniu pomaranczy wycisnac reszte soku.Tak samo postapic z druga pomarancza.Caly sok zachowac.Na patelni skarmelizowac 2 lyzki cukru,dodac filety z pomaranczy,nastepnie sok  i likier.Przesmazyc kilka minut,lekko odparowujac sos z nadmiaru wody.Na koncu dodac lyzke masla,a sos stanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grillowany łosoś z sałatką truskawkowo-melonową 176

gsolsok z limonki lub cytryny2 plaskie lyzeczki pasty curryolejSalatka truskawkowo-melonowaprzepis tutaj:klikWykonanie:swiezego lososia,koniecznie ze skora umyc,osuszyc i pokroic na porcje (mrozonego wczesniej rozmrozic)rybe skropic sokiem z cytryny i posolic,nastepnie posmarowac pasta curry.Pasta jest bardzo ostra,wiec ilosc jej musisz dobrac indywidualnietacke lub patelnie grillowa wysmarowac olejem przy pomocy pedzla lososia ulozyc skora do dolu(...)ZYCZE SMACZNEGO ! UWAGI:Dlaczego zawsze nalezy rybe skrapiac sokiem z cytryny?Jej silny kwasowy charakter  idealnie sie tu nadaje ,a jony H+ lacza sie wowczas z trimetyloamina,ktora odpowiada za nieprzyjemny zapach morskich pysznosci.W wyniku tej reakcji powstaje zwiazek o charakterze soli,a nieprzyjemny zapach sie ulatnia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dżem aroniowo - jabłkowy 150

którym będziemy smażyć dżem.Część owoców zmiażdżyc pałką lub tłuczkiem i zasypać cukrem na całą noc.Delikatne zmiażdżenie owoców jest konieczne,gdyż mają niesłychanie twardą skórkę i bez tego zabiegu soku raczej nie puszczągdy puści sok rozpocząć smażenie.Moją smażyłam około 1,5 godzinyjabłka obrac,pokroić w kostkę i dodać do smażącej się aronii.Smżyć nastepne 30-50 minut,od czasu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem ze skorzonery.Czy znasz skorzonerę? 151

skorzonery1 cebula1 ząbek czosnku1 cebula2 marchewki2 ziemniaki700 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła gheesól,pieprzszczypta gałki muszkatałowej50 g creme fraiche 2 łyżki oleju z dyni2 łyżki nasion dynii2 łyżki soku z cytryny-opcjonalnieWykonanie:obrać i rozdrobnić cebulę z czosnkiem.W rondlu rozgrzać masło ghee i zeszklić cebulę z czosnkiem obrać skorzonerę,najlepiej uczynić to w rękawiczkach jednorazowych i koniecznie pod bieżącą(...)wodą.W trakcie obierania spod skórki wypływa klejący sok mleczny i nie tylko klei ,ale i farbuje na czerwony kolor.Przepisy doradzają,by obrane korzonki natychmiast zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny,by nie ściemniały.Zdążyłam jednak je obrać i pokroić bez moczenia w wodzie z cytryną.Szybko dołożyć do obsmażenia z cebuląobrać 1 marchewkę i ziemniaki.Pokrojone w kostkę dołożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie pod pierzynką 344

każdy ma jej własną wersję…:)! Zapraszam na moją…..:)!Śledzie pod pierzynkąSkładniki:8 płatów śledziowych1-2 cebul2-3 ugotowane ziemniaki4-5 ugotowanych/upieczonych buraków3-4 ugotowane jajkanatka pietruszkimajonezsól, pieprz, sok z cytrynyPłaty śledziowe kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli korzystamy z matjasów, to najpierw należy je namoczyć kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie odcedzić. Spód szklanej miski smarujemy majonezem. Przekładamy(...)niej pokrojonego śledzia i skrapiamy go sokiem z cytryny.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i nakładamy na śledzia. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem.Ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej na warstwę cebuli i również lekko doprawiamy solą i pieprzem.Smarujemy warstwę ziemniaków majonezem. Na majonez układamy -starte na tarce i odciśnięte- buraczki. Skrapiamy buraczki sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem.Znowu wierzch

UgotujmyTo.pl
PSTRĄG PIECZONY Z WARZYWAMI 213

Pyszny, zdrowy i niedrogi obiad dla całej rodziny:) Pstrąg pieczony z masłem, czosnkiem, tymiankiem i sokiem z cytryny, ułożony na kolorowych warzywach. Danie nie jest pracochłonne, wystarczy pokroić warzywa, skropić je oliwą z oliwek i posypać przyprawami, zapiec 25 minut w piekarniku, a następnie położyć na nie "nadzianą" rybkę i znowu zapiec 20 minut. Bez stosów brudnych naczyń, szybko(...)popieprz do smaku, posyp tymiankiem (świeżym lub suszonym).Wstaw warzywa na 25 -30 minut do nagrzanego piekarnika.RYBY:Pstrągi umyj dokładnie i osusz papierowym ręcznikiem.Skrop je w środku sokiem z cytryny, posól i popierz w środku i na zewnątrz.Do środka włóż łyżeczkę masła i po 1 ząbku czosnku przeciśniętego przez praskę. Wsadź po gałązce tymianku.Na podpieczone warzywa połóż ryby

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto malinowo-piankowe 192

cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 125 g masła o temp. pokojowej Składniki na masę:300 g malin 3 łyżki cukru 400 ml mieszanki wody z sokiem z malin 2 galaretki o smaku malinowym 500 ml śmietanki 30% 1 opak. Śmietan-Fix Do dekoracji:kilka malinObie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Utrzeć(...)obsypanej kaszą manną (fot.1). Piec około 25 minut w temperaturze 170°C. Upieczone ciasto wystudzić nie wyciągając z formy. Maliny posypać cukrem (fot.2) (mrożone rozmrozić). Wylać na sito, zebrany sok z malin uzupełnić wodą do 400 ml. Sok zagotować. Zestawić z ognia, wsypać galaretki, miesdzać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić. Wstawić do lodówki, do schłodzenia do momentu, aż zacznie lekko tężeć

Świat Ciasta
Tort urodzinowy 238

według instrukcji , i odstawić do lodówki.3.Biszkopt dzielimy na 4 warstwy krojąc ostrym nożem . Czasem gdy biszkopt dobrze urośnie da się nawet na 5 części.4.Otwieramy puszki owoców , zlewamy sok do dużej szklanki/miski  dodajemy sok z całej cytryny (ale nie koniecznie).Kładziemy na jakiejś dużej podkładce pierwszą (najlepiej najgrubszą) część biszkoptu, nasączamy ją sokiem z puszki (oszczędnie

Gotuj Z Muzyką
Knedle serowe z sosem żurawinowym i orzechami 116

mąka – 40 g- sól – 1 szczyptaDODATKOWO:- orzechy – 50 g- masło – 2 łyżkiSOS:- świeża żurawina – 150g- wanilia – 1 laska- cukier – 40 g- sok żurawinowy ” Paola ” – 75 ml- mąka kukurydziana – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:KNEDLE:Ser rozcieramy drewnianą łyżką.Dodajemy masło , roztrzepane 2 jajka , kaszę manną , sól i trochę mąki.Dokładnie razem(...)Syropie ( Provitus )Pierwszą porcję knedelków zrobiłam z własnoręcznie robionym sosem , drugą zajadaliśmy z żurawiną w syropie – aż nam się uszy trzęsły! :DGorąco polecam!Duże kawałki owoców w przepysznym soku

Ostra na Słodko
Rolady rybne ze szpinakiem i sosem na bazie cytrynowego pieprzu 139

koper – 1 pęczek* masło – 1 łyżkaSOS:* ziemniaki – 100 g* bulion warzywny – 300 ml* chili – 1 szczypta* śmietana 30 % – 150 ml* sok cytrynowy-1łyżeczka* klarowane masło – 2 łyżki* pieprz cytrynowy – 0,5 łyżeczki* sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: RYBY : Filety rybne nacieramy solą,pieprzem i sokiem cytrynowym.Szpinak myjemy,siekamy i smażymy kilka(...)ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy masło i ugniatamy razem z drobno posiekanym koperkiem. SOS :Ziemniaki rozgotowujemy na papkę w bulionie z dodatkiem chili.Dodajemy masło i sok cytrynowy,mieszamy.Wlewamy śmietanę i rozcieramy blenderem na gładki sos.Doprawiamy pieprzem cytrynowym i szczyptą soli. CAŁOŚĆ : Rybę podajemy gorącą z sosem i wyciśniętymi ze szprycy ziemniaczkami.  PORADA: Parowar możemy zastąpić dużym

Ostra na Słodko
Czekoladowe z serem i wiśniami 132

Wiśnie to taki owoc, za którym jedni przepadają, a drudzy wręcz przeciwnie.Kwaśny … raczej nadający się do przetworów czy też soków i kompotów niż do większości ciast.Ja jednak postawiłam na tę słodką wersję.Mam dla Was przepis na fajne czekoladowe ciasto wypełnione właśnie tymi kwaskowatymi owocami i waniliowym serkiem.Fajne połączenie, które równoważy smaki i sprawia, że z przyjemnością sięgamy(...)kakao – 2 łyżkiMASA:* serek homogenizowany naturalny –  400 g* cukier wanilinowy – 1 op* cukier puder – 3 łyżki* wiśnie – 250 g* żelatyna – 3 łyżki* sok wiśniowy – 150 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Całe jajka ubijmy z cukrem na puch , a następnie wsypujemy mąkę przesianą z kakao – mieszamy.Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy, pieczemy

Ostra na Słodko
Krem grzybowy , cielęcina , żurawina czyli Tydzień Restauracji z Groupon w C.K. Browar / Kraków 133

wędzonym serem i żurawiną z pieczonymi ziemniaczkamiMama : Galicyjskie zraziki cielęce z sosem kaparowym i kładzionymi kluseczkami3. DESERJa : Szarlotka na ciepło z lodami , bitą śmietaną i owocamiMama :  To samoDODATKOWO: Soki pomarańczowe świeżo wyciskaneNasza oferta wyglądała tak :http://www.groupon.pl/oferty/krakow/ck-browar/42363569 czyli :zamiast 202 zł zapłaciłam 99,99 zł  ( w cenie 3-daniowa uczta : zupa , danie główne i deser + wino lub inne wybrane(...)napoje – dla 2 osób )Po chwili otrzymaliśmy nasze soki i już po pierwszym łyku pojawił się u nas szeroki uśmiech!Pierwszy raz! ( na prawdę pierwszy raz! ) zdarzyło mi się w Krakowie pic tak pyszny świeży sok!Z wyraźnymi cząstkami pomarańczy!Mało brakowało, a wypiłabym jednym duszkiem do dna :D** *Na stół wkroczyły zupy.Niesamowicie gorące i pachnące!Krem cebulowy bardzo

Ostra na Słodko
CIASTO CYTRYNOWE Z PIANĄ BEZOWĄ 490

samo błyskawicznie znika!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka pszenna – 1,5 szkl* cukier puder – 2 łyżki* masło – 150 g* cytryna – 1 szt ( wyciskamy sok , ścieramy skórkę )MASA CYTRYNOWA:* mąka kukurydziana – 3 łyżki* cukier – 0,5 szkl* woda – 0,5 szkl* cytryna – 2 szt ( wyciskamy sok i ścieramy skórkę )* żółtko – 3 szt* masło(...)obciąży papier i pieczemy 20 min. w 200C.Po tym czasie usuwamy papier i dopiekamy jeszcze ok. 6-7 minut.MASA CYTRYNOWA:W garnku mieszamy wodę z cukrem.Dodajemy mąkę , skórkę i sok z cytryny.Zagotowujmy cały czas mieszając, a następnie zdejmujemy z ognia.Dodajemy żółtka i masło , mieszamy, studzimy.PIANA BEZOWA:Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier.Wsypujemy mąkę , mieszamy.CAŁOŚĆ:Kruche ciasto smarujemy

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania