zaskoczyć odkryciem smaku i wizualnego połączenia. Dziś zaproponowałam moim domownikom surówkę z bobu, świeżego groszku, młodej botwinki a dla przełamania smaku i struktury dodałam granat oraz zrobiłam dressing z soku granatu. Nie obyło się oczywiście bez aromatycznej fety z bazylią i oregano i nie była bym sobą gdyby nie wskoczyły tam kwiatki lawendy, która aż się prosi z ogrodu(...)SPOSÓB WYKONANIA :- groszek, liście botwinki, myjemy osuszamy- bób gotujemy do miękkości po czym obieramy ze skórki- z połowy granatu obieramy ziarenka DRESSING łączymy ze sobą sok z wyciśniętej połowy granatu, mód, ocet oraz oliwę dokładnie ze sobą mieszamy - na talerz układamy groszek, listki botwinki, ugotowany i obrany bób, owoce granatu, fetę oraz kwiaty lawendy (ja dodaję same
Basia w kuchnipołowy cytryny kilka kostek lodu woda gazowana (opcjonalnie zależy ile mamy kostek lodu)listki mięty SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - przygotowany arbuz mielę w blenderze z kostkami lodu, dodaję sok z cytryny. Jeżeli chce, aby był bardziej wodnisty dolewam wody gazowanej.- dodaję mięte i gotowe do piciaPyszny sok co ugasi pragnienie najlepiej smakuję mocno schłodzony, jeżeli arbuz jest mało słodki
Basia w kuchniopakowanie ciasta filo1 kostka 200g roztopionego masła1/3 szklanki cukru1 łyżeczka mielonego cynamonuopcjonalnie 1/3 łyżeczki zmielonych goździków syrop 3/4 szklanki wody 2/3 szklanki cukru1/4 szklanki miodu2 łyżki soku z cytryny1 kora cynamonu Wykonanie: Gotowe płaty ciasta przycinamy tak aby pasowały nam do blaszki. Ja piekłam baklavę w tortownicy 24x24. Płatów wyszło mi 24 (układałam również polówki porcji) . Orzechy siekamy(...)Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok 30-35 min do lekkiego zezłocenia. Podczas gdy zaczyna się piec nasze ciasto przygotowujemy syrop. Łączymy wodę, cukier, sok sok z cytryny, miód i laskę cynamonu w rondelku. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy tak ok 7-10 min, aż lekko zgęstnieje. Wyjmujemy korę cynamonu i odstawiamy
Malinowe Pocałunkipomocy mandoliny. Wkładamy do miski, solimy i odstawiamy na 15 minut, żeby ogórki puściły sok.Po tym czasie ogórki odciskamy i ponownie wkładamy do miski, dodajemy śmietanę, cukier, sok z cytryny i sól. Dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody GatityCiągłe odwracanie mięsa podczas grillowania sprawia, że naturalne soki lepiej się wchłaniają co skutkuje jego wyjątkową soczystością i miękkością. Najlepsze mięsa do grillowania na rożnie (z kośćmi lub bez) powinny być mocno związane. Niektóre modele grilli firmy Broil King są wyposażone w tylni palnik rożna. Jest to najwydajniejsza metoda grillowania pieczeni i drobiu na rożnie. Jako, że ogień umieszczony jest(...)łoski kurczak z rożna Składniki: 2 całe kurczaki około 1,5 kg każdydo przyprawy: ½ szklanki masła niesolonego (w temp. pokojowej)¼ szklanki oliwy z oliwek¼ szklanki; oregano drobno posiekanegoskórka i sok z jednej małej cytryny5-6 liści bazylii; drobno posiekanych2 łyżeczki świeżego rozmarynu2 wyciśnięte ząbki czosnku1 łyżka stołowa białego wina2 łyżki soli morskiej / koszernej1 łyżeczka czarnego pieprzudo glazury: 1 szklanka octu
naRuszcieproszku do pieczeniacukier waniliowy (16g)1,5 łyżeczki octu winnegoszczypta soliKrem biały:250g serka mascarpone125ml śmietany 30%2 łyżki cukru pudru Krem karmelowy:250g serka mascarpone125g masy krówkowejłyżka soku z cytrynyDodatkowo:ananasy w puszcze- pół puszkigalaretka wiśniowaopakowanie cukierków Schoko Bons100g dżemu z czarnej porzeczki150g posiekanych orzechów włoskichstarta czekolada Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, z tym, że dajemy(...)wierzch tortu.Krem biały:Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników.Wstawiamy do lodówki.Krem karmelowy:Mascarpone miksujemy z masą krówkową i sokiem z cytryny.Również wstawiamy do lodówki.Przełożenie ciasta:Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Dolny blat nasączamy sokiem z ananasów i smarujemy dżemem. Następnie wykładamy połowę kremu karmelowego i przykrywamy drugim
Czerwona Porzeczkacytrynypo łyżeczce ziół:pietruszki suszonej,czosnku granulowanego,papryki słodkiej,kolendry,bazylii,tymianku,lubczyksól,pieprz do smaku marynaty4 łyżki oleju rydzowegoWykonanie:Pstraga myjemy,obsuszamy.Wszystkie zioła mieszamy z olejem,dodajemy sok z pół cytryny.Marynata dokładnie obsmarowujemy ryby,kładziemy w naczyniu polewając reszta marynaty.Odstawiamy na kilka godzin,żeby ryba przeszła marynatą.Kilkakrotnie przewracamy w marynacie.Grilujemy na rumiano z obu stron.Podajemy polaną sokiem
Z Majeczką w kuchnimłodej, może być ta jesienna przerośnięta1/2 kg cukru1 op cukru waniliowegosok z połowy cytrynyWykonanie:Cukinię obieramy, wydrążamy nasiona, kroimy w kostkę. DO miski przekładamy pokrojoną cukinię, zasypujemy cukrami,dodajemy sok z cytryny odstawiamy na ok. 4 godziny. Po tym czasie kiedy cukinia puści dużo soku, przekładamy do garnka, gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Gorące przekładamy do słoików, zamykamy
Z Majeczką w kuchnizeszłym tygodniu podałam Wam przepis na tahini - pastę z sezamu. Dziś obiecany przepis na hummus - pastę z ciecierzycy, sezamu, czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek.Zanim przejdziemy do przepisu chciałabym Wam pokrótce opowiedzieć o hummusie, bowiem jest o czym. Zapewne słyszeliście, że jest zdrowy - zajadają się nim wegetarianie, weganie oraz osoby cierpiące na celiakię (nietolerancja glutenu - białka zawartego(...)Odrobinę wody, w której gotowała się ciecierzyca można zostawić - idealnie posłuży do rozcieńczenia hummusu jeśli okaże się zbyt gęsty. 4. Wystudzone nasiona ciecierzycy przekładamy do blendera, dodajemy pastę tahini, sok z cytryny, posiekany czosnek, oliwę z oliwek i dokładnie miksujemy.Pasta powinna być gładka, bez wyczuwalnych grudek. 5. Na koniec doprawiamy hummus solą, pieprzem i kuminem, a jeśli zajdzie taka potrzeba
W kuchni Katieszklanka mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 pomarańcza 0,5 szklanki mleka 1 jajko 1 banan czekolada Suche składniki mieszamy razem w misce. Wyciskamy sok z pomarańczy. Do suchych składników dodajemy jajko, mleko i połowę soku z pomarańczy. Dokładnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Patelnie rozgrzewamy (można dać na nią trochę masła) i nakładamy(...)ciasto - 3 duże łyżki ciasta na głowę misia i po 1 małej łyżeczce na uszka. Pieczemy na rumiany kolor. Banana kroimy na kawałki i wrzucamy do reszty soku z pomarańczy - dzięki temu dłużej będzie miał ładny biały kolor. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i odstawiamy do przestudzenia - nie powinna być gorąca, ale musi ciągle jeszcze być płynna. Przekładamy
Ciastkozercyprzez ok godzinę w lodówce.W między czasie przygotowuję nadzienie. Jabłka obieram, ścieram na tarce na grubych oczkach i przekładam do garnka z roztopionymi 2 łyżkami masła, dodaję sok z cytryny i czubatą łyżeczkę cynamonu. Cukier dodaję kiedy pojawi się sok sprawdzając słodkość.Schłodzone ciasto dzielę na 4 części, lekko ugniatam i wałkuję go na grubość
Mechanik w kuchniOrange honey cookies Składniki.340g maki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej280 ml oliwy z oliwek6 dag cukru140 ml brandy4 łyżki soku z pomarańczy1 łyżka skórki otartej z pomarańczy3 łyżki orzechów laskowych posiekanych1 łyżeczka cynamonuSyrop.4 łyżki miodu2 łyżki cukru4 łyżki wody1 łyżka soku z cytrynyWykonanie.Wymieszać oliwę, cukier, brandy, sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową. Mąkę przesiać
Kulinarny karnet Christopheramożna się zapatrzeć na dojrzałe żółte cuda natury. Przedstawię Wam dzisiaj Sycylię zamkniętą w jednym małym opakowaniu. Możecie się wybrać na Sycylię kosztując LIMMI-tutaj klikLimmi jest sokiem wyciśniętym z najlepszych cytryn sycylijskich wybranych i zebranych w odpowiednim momencie dojrzałości.Mając soki Limmi masz zawsze pod ręką gotowy sok ze świeżych cytryn, który idealnie nadaje się
Z Kuchni Do Kuchniwodyok. 500 ml śmietany kremówki 30% DOBRZE SCHŁODZONA2 łyżki cukru pudru (można więcej/mniej, według upodobań)250 g serka MascarponePrzygotowanie masy do przełożenia i obłożenia tortu:Jagody wraz ze sokiem przelewamy do garnuszka. Dodajemy sok z połowy cytryny oraz pół szklanki cukru. Podgrzewamy i lekko mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i mieszamy całość. Powoli
Eat Shrimps