pieprz woda mąka ziemniaczana Przygotowanie sosu :Do rondla wlewam wino i dodaję drobno posiekaną cebulkę - redukuję do ok połowy. W między czasie przygotowuję sok z granatu z ok 1,5 sztuki wyłuskuję soczyste ziarenka, miażdżę je wyciskając sok (najlepszy do tego jest moździerz ale można ręcznie) z pozostałej połówki granatu wyłuskuję tylko ziarenka(...)zostawiam.Do zredukowanego wina dodaję bulion z kurczaka i sok z granatu i znów redukuję do ok połowy dodając w między czasie 2 łyżki miodu a pod koniec redukowania pozostałe ziarenka granatu i jeszcze chwilę gotuję.Z połowy łyżeczki mąki ziemniaczanej i kilku łyżek wody tworzę zawiesinę którą również dodaję aby lekko zagęścić sos.Kupując owoce granatu wybierajcie owoce ciężkie
Mechanik w kuchnipoprawi swoje niebotycznie wysokie kozaki. Chyba zdecydowanie powinnyśmy iść i zjeść sałatkę, bo coś z nami nie tak.SKŁADNIKI:- śledzie wiejskie, słoik, (cebulkę również możemy wykorzystać),- ananas, puszka, (sok również wykorzystujemy),- papryka, czerwona i żółta,- kukurydza, puszka,- cebula czerwona, 3-4 większe lub 5-6 mniejszych,- ziemniaki, 3-4,- majonez - najlepiej domowy! Można go połączyć lub zastąpić jogurtem (np. greckim(...)czarny, domowa vegeta- jajka 3-4.WYKONANIE:1. Gotujemy ziemniaki w koszulkach i jajka na twardo.2. Kroimy wszystkie składniki (śledzie, ananasa, papryczki, cebulę w pióra),3. Gotujemy cebulę w soku z ananasa.4. Mieszamy wszystkie składniki (cebulka, jajka i ziemniaki - pokrojone w kostkę, muszą być zimne),5. Dodajemy sporo majonezu a z przyprawami ostrożnie - szczerze powiedziawszy i bez nich się obejdzie
Wypisz Wymalujgotowania! :)Składniki dla dwóch osób:2 piersi z kurczakasól świeżo mielonapieprz świeżo mielony mąka ziemniaczana2 łyżki olejuSos słodko-kwaśny:1 mała cebula4 plastry ananasa z puszki1/2 szklanki soku ananasowego z puszki2 połówki brzoskwiń z puszki1/2 szklanki soku brzoskwiniowego z puszki4 łyżki ketchupu1 łyżeczka cukru*2 łyżeczki octu ryżowego lub winnego*1 papryczka chilli (opcjonalnie)1 łyżka oleju1 łyżka sosu(...)brzoskwinie w kostkę, papryczkę w krążki (pestki wyrzucamy!). W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia (2-3 minuty). Dodajemy papryczkę, ketchup, dokładnie mieszamy. Wlewamy sok brzoskwiniowy i ananasowy, dodajemy sos sojowy, imbir i słodką paprykę. Gotujemy 5 minut, po czym wrzucamy brzoskwinię i ananas. Doprawiamy octem i cukrem i gotujemy jeszcze 5 minut.2. Piersi z kurczaka
Tajskie smakipoza obręcz- na dno formy pokruszyć około 2/3 schłodzonego ciasta- kruchy spód podpiec w 180 stopniach przez 20 minut- podpieczone ciasto ostudzićMASA JABŁKOWA- starte jabłka przełożyć do rondelka, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i masło, smażyć przez kilka minut, aż składniki połączą się, a sok lekko odparuje- do gorącej masy jabłkowej dodać cynamon i proszek budyniowy, wymieszać, pozostawić
Smakołyki Berenikigreckiej.Składniki:1 zielony ogórekop. greckiego jogurtu (jest bardziej gęsty od zwykłego i długo zachowuje swoją konsystencję nawet, kiedy nie trzymamy go w lodówce)sólpieprz1 ząbek posiekanego czosnkuodrobina soku z cytrynyWykonanie:Ogórek zielony kroimy bardzo drobno lub ścieramy na tarce na oczkach. Posypujemy lekko solą i odstawiamy na pół godziny, aby ogórki puściły sok. Jogurt solimy, pieprzymy i mieszamy(...)czosnkiem.Dodajemy kilka kropli soku z cytryny (do smaku) oraz odciśnięte ogórki. Mieszamy i chłodzimy w lodówce przed podaniem
Walijskie Pichceniekrem, ja jednak jak już kiedyś wspominałam lubię jak w zupie chrupią warzywka, więc zazwyczaj kroję je w mniejszą lub większą kostkę. Zupa jest pożywna, a ugotowana na soku pomidorowym ma aksamitny ,słodko-ostry smak... Polecam gorąco :-)Składniki:mięso drobiowe (kilka udek,skrzydełek lub mały kurczak)2 puszki pomidorów w sosie własnymkartonik soku pomidorowego 1l1 czerwona papryka1(...)smażymy aż zredukuje się płyn z pomidorów. Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą, dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy,pokrojoną marchewkę, pietruszkę i gotujemy ok 20minut. Po tym czasie wlewamy sok pomidorowy oraz zawartość naszej patelni. Solimy, pieprzymy, dodajemy słodką i ostrą paprykę. Zasypujemy ryżem i gotujemy ok 30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, żeby ryż
Walijskie Pichcenieostygnięcia (najlepiej na całą noc). następnego dnia biszkopt kroimy na 3 części (lub 2 jeśli lubimy więcej spodu) i 1 część wykorzystujemy do śmietankowca. Zielona masa budyniowa: 1 duży sok zielony ,,Kubuś" 2 budynie śmietankowe 40g bez cukru 1 budyń śmietankowy 40g z cukrem Sok wlewamy do garnka, zostawiając 1/2 szklanki do rozmieszania budyniu. Doprowadzamy do wrzenia(...)wrzącego soku wlewamy rozpuszczony budyń, cały czas mieszając. Odstawiamy na bok do lekkiego przestudzenia, po czym wylewamy nasz zielony budyń na biszkoptowy spód. Masa śmietanowa: ½ l śmietany kremówki 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru 2 galaretki cytrynowe lub ananasowe 1 szklanka wody Galaretki rozpuszczamy w jednej szklance wrzącej wody. Czekamy aż ostygną i zaczną się ,,delikatnie” ścinać. Następnie ubijamy
Walijskie Pichceniechipsami z buraka. Bardzo aromatyczne danie! składniki: - pierś z kurczaka - 1/4 dyni piżmowej - czosnek - 2 figi świeże - burak - oliwa z oliwek - sól, pieprz - miód - kardamon mielony - liście bazylii, oregano - sok z cytryny Pierś z kurczaka umyj, osusz, pokrój wzdłuż tak aby powstał jak największy prostokąt. Plaster dyni obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę, posól, posyp kardamonem(...)plaster- prostokąt z piersi kurczaka posyp świeże zioła, kosteczki z dyni, skrop obficie sokiem z cytryny można dodać ewentualnie świeży imbir. Dopraw solą. Zroluj w roladę. Ułóż w naczyniu do zapiekania. Warzywa: plaster lub plastry dyni polane miodem ( w zależności ile chcesz podać ;-) ), figę (natnij nożem na krzyż) i pokrojonego w cieniutkie plasterki buraczka, piecz na blaszce w gorącym piecu
SMYKWKUCHNIsól 2 łyżki oleju 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 250ml czerwonego wina wytrawnego 4 gruszki sok jabłkowy cynamon żurawiana w słoiczku PRZYGOTOWANIE Pierś myjemy i osuszamy. Oddzielamy od kości. Nacinami skórę (w ukośną kratkę). Rozcinami pierś wzdłuż na 2 części. Solimy z każdej strony. Olej mieszamy z ziołami i posiekanym czosnkiem. Nacieramy piersi(...)rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu obsmażamy piersi po kilka minut - zaczynając od strony ze skórą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy po 1 szklance wina i soku jabłkowego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu. Pieczemy przez godzinę, od czasu do czasu polewamy powstałym sosem. Gruszki obieramy,kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Przekładamy
Moje Kuchenne Rewelacjeporcje filetu z łososia bez skóry 1 duży pęczek natki pietruszki (może być także bazylia) 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki ziaren dyni 1 łyżka soku z cytryny ok. 7 łyżek oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz Pieczona dynia: 1 mała dynia hokkaido 4 cebule szalotki (lub nieduże, czerwone cebule) ok. 5 łyżek oliwy(...)pieprzymy z obu stron. Robimy także pesto z pietruszki. Do malaksera (ewentualnie moździerza) wrzucamy natkę pietruszki (bez najgrubszych łodyg), pokrojony na cztery części ząbek czosnku, pestki dyni, parmezan, sok z cytryny oraz oliwę. Miksujemy na gładko (można też utłuc i rozetrzeć w moździerzu). Przyprawiamy solą i pieprzem. Pesto smarujemy na każdym filecie ryby zostawiając trochę do podania. Po 15 minutach
Poezja smakumałego bakłażana 5 plastrów ananasa 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sok oraz skórka z ½ limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki zielnej lub czerwonej pasty curry (w zależności(...)tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala Lub własna mieszanka przypraw: 1/3 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki kolendry w proszku 3 rozgniecione goździki 1/3 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy curry
Mania Gotowaniatester (czyt. mąż) powiedział, że najlepsza jaką jadł. Składniki: 200 g mąki pszennej 4 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 żółtko 1 łyżka soku z limonki Składniki na masę: 5 jajek 130 g cukru 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej otarta skórka z półtorej cytryny i połowy(...)limonki 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny i połowy limonki Dodatkowo: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego borówki Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier. Łączymy z masłem lub margaryną rozcierając ją w palcach. Wlewamy sok z limonki i wbijamy żółtko. Szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki, aby odpoczęło
Malinowe Pocałunkiłyżeczek)do smaku, i kardamon. Delikatnie należy to przemieszać. Zamkniętą torebkę umieszczamy w garnku z gorącą wodą i obciążamy. W ten sposób czereśnie połączą się z przyprawami i puszczą sok. Małe miseczki, kokilki wykładamy folią spożywczą Jan niezbędny. Wkładamy do nich lody i na środku robimy wgłębienie. Tak przygotowane miseczki wstawiamy do zamrażarki. Z biszkoptu wycinamy kawałki odpowiadające szerokości miseczek(...)lodami. Kiedy czereśnie puszczą sok wyjmujemy torebkę z wody i studzimy. Wodę i cukier umieszczamy w rondelku. Gotujemy do momentu uzyskania temp ok 120 stopni. W międzyczasie ubijamy na sztywno białka. Kiedy syrop cukrowy osiągnie wymaganą temperaturę zdejmujemy go szybko z ognia i cienkim strumieniem wlewamy do ubitych białek stale miksując, aż białka wystygną. Gotową bezę przekładamy do woreczka strunowego
Malinowe Pocałunkiwierzchu.Poniżej prezentuję kilka ważnych rad jak uzyskać najlepszy stek. Po położeniu steków na patelnię nie ruszaj ich! Dzięki temu powierzchnia zbrązowieje, a to ochroni wnętrze steku i zatrzyma sok, a to jest właśnie coś co odpowiada za jego idealność. Do przewracania mięsa nie można używać widelców, najlepsze są szczypce, szpatułki, łopatki. Jak nakłujemy mięso widelcem sok wypłynie, i stracimy(...)stopnia wysmażenia mięsa jest po prostu dotyk, im bardziej twarde, tym bardziej jest wysmażone. Po usmażeniu steków odstawiamy je na chwilę, aby odpoczęły. Dzięki temu rozluźniają się włókna mięsa, soki równomiernie rozejdą się wewnątrz, Mięso zachowa kolor, stanie się delikatniejsze i miększe. Pamiętaj, że nie wolno przykrywać mięsa, aby się dalej nie smażyło. Więcej o projekcie, przepisów
Malinowe Pocałunkihumor, no niemniej jednak jego zawartość na pewno :). Przepis oryginalny znajdziecie (TU). A ja sączę kolejnego... Polecam! Składniki: 50ml białego rumu 1 łyżka likieru Blue Curacao 60ml soku ananasowego 60ml soku grejpfrutowego kruszony lód limonka, truskawki, cytryna (do dekoracji) Wykonanie:Rum, likier, sok ananasowy i grejpfrutowy mieszamy w szejkerze. Kruszymy lód w blenderze i wkładamy do kieliszków
Malinowe Pocałunki