sok - 13499 przepisów (strona:125/900)

Kotlet paryski 317

Kotlet paryski to chyba po schabowym i mielonym mój faworyt na kulinarne "pudło zwycięzców". Szybki, łatwy do zrobienia i wybornie smakuje.....Polecam, zwłaszcza zamarynowanego w soku ananasowym.                  Składniki: 2 filety z kurczaka 1/2 szklanki soku ananasowego 1 jajko mąka do panierowania sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła 2 łyżki(...)oleju Sposób przygotowania: Filety umyć, odciąć polędwiczki i lekko rozbić pod folią spożywczą, doprawić solą, pieprzem, polać sokiem i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Mąkę wysypać na płaski talerz, jajko roztrzepać w miseczce. Panierować kotlety w mące, jajku i ponownie w mące.  Smażyć na gorącym oleju z dodatkiem masła po 5 minut z każdej strony. Podawać zaraz

Gosia gotuje
Sałatka z makaronu, rukoli, radachio i wątróbki drobiowej 192

Polecam. Składniki: 8  dużych wątróbek drobiowych 200 g makaronu kokardki 100 g rukoli i  radachio * 1 łyżka masła sól, pieprz i majeranek do smaku Dodatkowo: 200 g soku z buraków ( u mnie własny ) Sos : Sok z połowy cytryny 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki miodu 2 łyżki oliwy kilka kropel tabasco sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wątróbkę(...)umyć, oczyścić, przekroić na pół i usmażyć na maśle obtoczoną w przyprawach. Makaron ugotować al dente z łyżką oliwy, odcedzić i podzielić na pół. Jedną część zalać sokiem z buraków. Po około 3-4 minutach odcedzić. Na półmisku ułożyć umyte, osuszone liście sałat, makaron, wątróbkę i kawałeczki pomarańczy. Składniki na sos połączyć ze sobą i polać nim sałatkę. Można podawać

Gosia gotuje
Sałatka wiosenna z wędzonym łososiem 151

papryczki chili 10 cm świeżego ogórka miąższ z połowy grapefruita kilka listków pietruszki i tymianku Sos winegret: 1 dymka  drobno posiekana 1 łyżeczka musztardy dijon 3 łyżki soku z grapefruita 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę szczypta soli szczypta cukru Sposób przygotowania: Grapefruita przekroić na dwie równe części i wydrążyć z nich miąższ(...)połowy wycisnąć sok do słoiczka...3 łyżki. Do "miseczek" z grapefruita przełożyć liście umytej, osuszonej sałaty, plastry ogórka i chili oraz porozrywanego dłońmi łososia.  Do słoiczka z sokiem przełożyć pozostałe składniki sosu, Zakręcić słoik i potrząsając dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę, ozdobić listkami pietruszki i tymianku i podawać. Smacznego

Gosia gotuje
Tort makowy z masą budyniową 140

łyżka masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 30 g likieru pomarańczowego 120 g cukru pudru sok z połowy cytryny Poncz: 20 g likieru pomarańczowego sok z połowy pomarańczy 100 g przegotowanej letniej wody Dekoracja: wiórki kokosowe rodzynki kakao skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie(...)ostrym nożem na 2 równe części.  Miękkie masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno żółtka, likier i sok z cytryny ciągle ucierając. Na końcu dodać  przestudzony, budyń ugotowany według ulotki na opakowaniu. Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu, skropić go ponczem i posmarować  masą

Gosia gotuje
Ziołowe podudzia z pieczonymi warzywami i puree z marchewki 221

Podudzia w ziołach, musztardzie francuskiej się marynowały i dzięki temu wspaniały smak po upieczeniu uzyskały. Warzywa odpowiedni czas swojego pieczenia miały, więc swoje właściwości zachowały. Marchewka w soku pomarańczy ugotowana, następnie zmiksowana, delikatności daniu nadała i bardzo dobrze z ostrymi podudziami smakowo współgrała.   Składniki: 4 podudzia z kurczaka, ½ łyżeczki suszonych ziół dalmatyńskich, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, ½ łyżeczki suszonej bazylii, szczypta(...)Piekarnik ustawiamy na podwójną grzałkę od spodu i termo obieg. W połowie pieczenia do warzyw dodajemy cukinię, a 5 min. przed końcem pomidorki. Puree z marchewki: W rondelku podgrzewamy sok z jednej pomarańczy, dodajemy marchewkę i gotujemy ją na wolnym ogniu, aż będzie al dente. Dodajemy skórkę pomarańczową, ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy, masło, cukier, szczyptę soli i gotujemy

Moniki Smakołyki
Lemoniada 178

tradycyjna, domowa. Niezapomniany smak dzieciństwa. Polecam! Składniki: 5 cytryn; 440 g białego cukru; 750 ml zimnej wody. Sposób przygotowania: Cytryny dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Osuszyć. Wycisnąć z nich sok. Skórki z cytryn przełożyć do garnka. Zalać 750 ml zimnej wody. Gotować przez około 15 - 20 minut, aż staną się miękkie. Po tym czasie wodę ze skórkami przecedzić przez sito(...)gazę. Wodę z gotowania skórek pozostawić.  Skórki wyrzucić. Wodę z gotowania skórek ponownie wlać do garnka. Dodać cukier i zagotować, często mieszając. Dodać sok wyciśnięty z cytryn. Wymieszać. Zestawić z ognia. Tak przygotowaną lemoniadę przelać do butelki/butelek i pozostawić do wystygnięcia. Lemoniadę podawać rozcieńczoną z wodą (u mnie w dzbanku z wodą mineralną gazowaną). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu

Gospodyni Miejska
Risotto z brokułami 247

Składniki: 300 g ryżu do risotto - Arborio; 1 litr bulionu - u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka vegety; 1 średnia cebula; 2 ząbki czosnku; 1 średni brokuł; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; Skórka starta z 1/2 cytryny; 1 łyżka masła; 2 łyżki oliwy; 1 łyżka startego parmezanu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Brokuł podzielić na różyczki i ugotować(...)lekko osolonej wodzie lub na parze. Odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cytrynę dobrze wyszorować, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Parmezan zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Pod koniec podsmażania cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krótką chwilkę razem

Gospodyni Miejska
Pierożki w meksykańskim stylu :) 131

Przepis tutaj : CIASTO Składniki farsz: 1 puszka czerwonej fasoli 1 duży pomidor 3 duże ugotowane ziemniaki 1 duża szalotka 1 duży ząbek czosnku papryczka jalapeno (konserwowa) 10 dkg twarogu sok z 1/2 limonki oliwa z oliwek tymianek, pieprz, sos sojowy Zaczynamy od ugotowania ziemniaków, mogą być w mundurkach. Przeciskamy je przez praskę, dodajemy do wcześniej rozgniecionej widelcem fasoli. Ważne(...)papryczkę jalapeno. My dodajemy jej sporo, bo uwielbiamy jej smak. Jeśli nie chcecie zbyt ostrego farszu to dodajcie 4-5 krążków papryczki. Farsz mieszamy, dodajemy przyprawy i całość skrapiamy sokiem z połowy limonki, i odrobiną sosu sojowego. Mieszamy i farsz jest gotowy. Teraz nakładamy farsz na każdy krążek i sklejamy pierożki. Reszta jak przy zwykłych pierogach czyli nastawiamy osoloną wodę

vegetanie
Naleśniki z białym serem i pomarańczami czyli tanie danie! 397

niezbyt gęstej śmietetany. Kiedy ciasto sobie odpoczywa przygotowuję nadzienie. Pomarańcze sparzam i szoruję. Z jednej pomarańczy ocieram skórkę a następnie ją filetuję na drobne kawałki. Z drugiej pomarańczy wyciskam sok.  Wyciśnięty sok wraz z wytłoczynami i połową wyfiletowanej pomarańczy daję do rondla o grubym dnie. Dodaję syrop klonowy, cynamon i całość podgrzewam na wolnym ogniu aby część soku odparowała

Magiczna kuchnia Darii
Cytrusowy napój "odchudzający" 318

także yerba mate - wspomaga wytwarzanie żółci oraz powoduje uczucie sytości. Wszystkie te składniki, a także kilka innych, odnajdziecie w pewnym napoju ... Składniki: 2 torebki herbaty Teekanne Fit&Slim sok z 1/2 pomarańczy sok z 1/2 cytryny 5-7 goździków kawałek imbiru ( wielkości połowy kciuka ) 1/2 łyżeczki miodu 1/2 szklanki wrzątku 300 ml przegotowanej zimnej wody Wykonanie: We wrzątku zaparzyć(...)herbatka zawiera w składzie yerba mate, pokrzywę, miętę zieloną, herbatę zieloną i mirt cytrynowy, dodając pokrojony imbir i goździki. Napar parzyć 5 minut. Posłodzić miodem. Przestygnięty napar połączyć z sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Uzupełnić zimną, przegotowaną wodą. Pić na zdrowie. Napój poza właściwościami stymulującymi trawienie i metabolizm, posiada właściwości lecznicze i zapobiegające przeziębieniu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Łosoś teriyaki z kaszą jaglaną i podsmażaną sałatą rzymską 206

sosu teriyaki znajdziemy sos sojowy i mirin, czyli słodkie sake. Sos teriyaki bez problemu można znaleźć w każdym większym sklepie. Przed użyciem dobrze jest dodać do niego nieco miodu, soku z cytryny i świeżego imbiru. Używa się go jako marynaty do ryb, pieczonego mięsa i różnego rodzaju potraw przyrządzanych na grillu. Można dodawać go także do smażonych, grillowanych i pieczonych(...)osób): ok. 400-500 g świeżego łososia 1 szklanka kaszy jaglanej 800 ml bulionu warzywnego 1/4 szklanki sosu teriyaki 1 cm kawałem świeżego imbiru 1 łyżka miodu sok z 1/2 cytryny 1 mała sałata rzymska Sposób przygotowania: Łososia umyć i podzielić na kawałki odpowiedniej wielkości. Do sosu teriyaki dodać miód, sok z cytryny i drobno starty imbir. Dokładnie wymieszać

W SMAK
Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami 193

gwarantowany Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami Drukuj przepis Składniki 4 płaty śledzi marynowanych 4 średnie pieczone buraki 1 średnia czerwona cebula 1 duże jabłko 3 łyżki śmietany 4 łyżki soku z cytryny przyprawy pieprz, sól listonic_name = "Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "4 płaty śledzi marynowanych 4 średnie pieczone buraki 1 średnia czerwona(...)cebula 1 duże jabłko 3 łyżki śmietany 4 łyżki soku z cytryny przyprawy pieprz, sól " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Zdejmujemy skórę z płatów śledziowym i kroimy je w na mniejsze kawałki. Pieczone buraki, jabłko oraz cebulką kroimy w większą kostkę. Na dnie miski układamy kawałki śledzia. Wcześniej pokrojone warzywa i jabłko mieszamy w innej misce ze śmietaną, sokiem

CoolinarniePL
Czas na witaminy czyli zdrowy sok marchwiowo-jabłkowy 176

Pamiętacie piosenkę Fasolek "Witaminki, witaminki, dla chłopczyka i dziewczynki..."? Dziś i u mnie zagościły witaminy. Sok marchwiowo-jabłkowy jest nie tylko zdrowy i smaczny, ale też cieszy oczy kolorem. A któż z nas nie marzy już o tym by pożegnać szare dni za oknem, a powitać piękną, zieloną wiosnę. Sok marchwiowo-jabłkowy, to podobno również najlepszy z naturalnych kosmetyków. Przecież(...)maszyny. W przypadku jej braku jabłka i marchew obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Następnie na szklance kładziemy sitko, a na nim przetartą masę i łyżką wyciskamy sok. Smacznego

Słodkie okruszki
Pasta z sera feta i czerwonej papryki - na kanapki 180

rodnikom, spowalniają procesy starzenia się i degeneracji komórek. Wapń i potas regulują gospodarkę wodną organizmu, korzystnie wpływają na układ krwionośny, nerwowy i mięśniowy. Papryka pobudza nasz apetyt, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i enzymów trawiennych. 100 g pasty z sera feta i czerwonej papryki dostarcza około 115 kcal, 7,5 g białka, 6,4 g tłuszczu(...)węglowodanów oraz 1 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: 270 g sera typu feta (półtłustego) 1 czerwona papryka 2 - 3 ząbki czosnku kawałek papryczki chili 1 łyżka soku z cytryny ½ łyżeczki suszonego oregano (lub kilka listków świeżego oregano) pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Paprykę wydrążamy z gniazda nasiennego, kroimy na mniejsze kawałki. 2. Przekładamy paprykę do kielicha blendera, dodajemy

W kuchni Katie
Pomarańczowe pancakes 226

śniadanie" tylko obserwowałam. Jednak tym razem postanowiłam dołączyć i przygotować pancakes'y z przepisu Doroty z Moich Wypieków. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła. Placuszki wzbogaciłam o sok i skórkę z pomarańczy. Są obłędne i znikają bardzo szybko.  Smacznego!  Składniki: 1 szkl. mąki 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 pomarańcza(...)rozpuszczonego masła 1 i 1/2 szkl. cukru szczypta soli Wykonanie: Pomarańczę wyparzyć wrzątkiem. Osuszyć ręcznikiem i zetrzeć z niej skórkę. Następnie wycisnąć sok.  W misce połączyć przesianą mąkę wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt gęste to dodać więcej mleka lub soku.  Pancakes'y smażyć na suchej patelni. Podawać z sosem pomarańczowym, miodem lub syropem

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania