konsystencję też zależy od nas.Moja moczka ma bardzo dużo piernika i bakalii oraz jest bardzo gęsta. Składniki: 1 kg piernika do moczki 1 kompot z wiśni (wiśnie należy wydrylować) sok z 1 pomarańczy sok z ½ cytryny 400 g suszonych śliwek 220 g migdałów 200 g rodzynek 200 g suszonej żurawiny 100 g moreli 100 g orzechów laskowych 150 g daktyli(...)zostawić by namókł. Migdały zalać wrzącą wodą, gdy woda ostygnie ściągnąć z nich skórkę. Śliwki, migdały, orzechy, morele i daktyle posiekać. Do garnka o grubym dnie wlać kompot, dodać sok z cytryny i pomarańczy oraz wszystkie bakalie. Jeśli kompotu jest zbyt mało bakalie zalać wodą, całość doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut. Do bakalii dodać namoczony piernik, wymieszać
Mama Gotujeszklanki cukru 3 łyżeczki kopiaste cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru 1 płaska łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki miodu 100 g masła 2 jajka lukier: cukier puder sok z cytryny barwniki spożywcze, kakao Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem, imbirem, kardamonem i sodą. Dodać resztę składników tj. jajka, miód i masło a następnie zagnieść ciasto. W razie potrzeby(...)Lukier robi się łatwo a dzięki temu, że robię niewielkie jego ilości nie muszę od razu dekorować wszystkich ciastek): Cukier puder przesypać do szklanki lub miseczki, dodawać po trochu sok z cytryny i dokładnie mieszać. Lukier do wykonania precyzyjnych ozdób powinien być dość gęsty. Jeśli lukier zastygnie i zbyt zgęstnieje dodać do niego odrobinę soku z cytryny. Do lukru można
Mama Gotujedużo zdrowsza komosa ryżowa (quinoa) oraz brakuje pomidora i natki pietruszki (mąż ostatnio na natkę krzywo patrzy... hmmm, czyżby gust Mu się zmienił?! ;) ) Całość bardzo orzeźwiająca, dzięki dużej ilości soku oraz skórki z cytryny i mięty. Tabbouleh lubię w wersji solo, ale zaserwowana z serowymi tostami smakuje równie wybornie, wtedy będzie świetną propozycją jako danie 'kolacyjne' czy imprezowe, sałatkę również(...)dodatek do mięsa. * komosa ryżowa- 3/4 szklanki * papryka czerwona- 1 szt. * ogórek zielony- 1 średniej wielkości * mała cebula czerwona- 1/2 * świeża mięta- liście z 6 łodyżek * cytryna- 4 łyżki soku + łyżka startej skórki * syrop z agawy- 1 łyżeczka * oliwa- 5 łyżek * sól, pieprz 3/4 szklanki komosy ugotować i ostudzić. W międzyczasie paprykę oraz obranego ogórka pokroić w drobną kostkę
Kraina Miodem Płynącasera twarogowego- mielonego, sprzedawanego w sklepach w wiaderku :) 100 g malin 100 g jagód/borówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny na 8 łyżek wody łyżka soku z cytryny Biała czekolada z gorącymi malinami: 200 g białej czekolady 5-10 ml śmietany kremówki Ponad to potrzebne będą: garnuszki do kąpieli wodnej szpatułka bądź ubijaczka do mieszania(...)twarogiem, maliny zaś do drugiej. Dokładnie wymieszać obie masy mikserem. 3. Do każdej miski włożyć po 1 łyżce cukru pudru 4. Do miseczki z jagodowym twarogiem wlać sok z cytryny 5. Żelatynę rozpuścić w wodzie i odstawić na 10-15 min. by napęczniała. 6. Gdy żelatyna napęcznieje rozpuścić ją w kąpieli wodnej. 7. Rozpuszczoną żelatynę podzielić na pół
KreatywnePinybliskim w ładne słoneczne popołudnie. 4 jajka * 200 ml kwaśnej śmietany 18% ** 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka soku z cytryny lub duża szczypta kwasku cytrynowego 1 puszka brzoskwini lub inne owoce 1 galaretka owocowa 3 czubate łyżki żelatyny * jajka powinny pochodzić z pewnego źródła i być dobrze wyczyszczone(...)dodaniu żelatyny szybko tężeje). Całość szybko przelać na tortownicę średnicy 21 cm . Wstawić do lodówki. II warstwa – waniliowa Składniki: 2 jajka, 2 łyżki cukru pudru, ekstrakt z wanilii i sok z cytryny, żelatyna Dwa białka ubić mikserem, a kiedy piana zacznie gęstnieć dodać cukier puder i miksować aż piana będzie gładka i sztywna. Miksując dalej wbijać po jednym żółtku
Trzeci talerzjest jeszcze ciepły, ale sprawdzą się także jako danie na wynos. Składniki: 4 wrapy orkiszowo owsiane (lub z ziarnami) pierś kurczaka sałata rzymska papryka czerwona awokado (plus sok z cytryny do skropienia) szczypiorek ogórek oliwa do smażenia Na marynatę do kurczaka: 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z połowy(...)marynaty wymieszać w misce, włożyć do niej pokrojonego w długie paski kurczaka. Marynować minimum 15 minut. W tym czasie możemy umyć i pokroić w paski warzywa. Awokado trzeba skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Szczypiorku nie kroimy, ładnie wygląda gdy włożymy go do tortilli w całości. Kurczaka smażymy na złoty kolor na niewielkiej ilości oliwy, pod koniec
Kulinarne Inspiracjesię do tej zupy dość długo, aż w końcu ją ugotowałam :) Zupa ma ciekawy smak i może być bazą do różnych wariacji na jej temat. Konrad dodał do niej sok z pomarańczy, ja wykorzystałam grejpfruta. Myślę, że dodatek świeżego imbiru (bez owocowego soku) tez byłby smaczny. Samo przygotowanie nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Wydaje mi się też(...)czosnkiem. Marchew obrać, opłukać i pokroić w talarki, dodać do garnka. Wlać bulion i ugotować całość do miękkości. Po ugotowaniu zupę zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Zupę doprawić sokiem wyciśniętym z grejpfruta, solą, cukrem i odrobiną ostrej papryki. Można dodać również starty imbir, jeśli ktoś lubi. Podawać na ciepło lub zimno. Wspaniale smakuje z dodatkiem słodkiej śmietanki. Czyż
Codzienna kuchnia niecodziennachorizo, pomidorami, czosnkiem i parmezanem puszka ciecierzycy, odcedzona kawałek ok 5 cm grubego chorizo, pokrojone w kostkę ząbek czosnku 250 g pomidorków koktajlowych łyżka skórki startej z cytryny łyżka soku z cytryny garść listków bazylii parmezan do posypania Na nieprzywierającej, rozgrzanej patelni smażymy chorizo. Powinno stać się rumiane i chrupiące. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki oraz skórkę z cytryny, podsmażamy(...)minutę. Pomidorki wrzucamy na sito i naciskamy by pękły. Pozbywamy się soku i nasionek. Pomidorku wrzucamy do ciecierzycy. Mieszając smażymy 3 minuty. Dosmaczamy sokiem z cytryny. Dorzucamy listki bazylii. Posypujemy serem przed podaniem
Dzieje kuchennej Wiewiórylekarstwo. Jeść nawet nie ma kiedy! Przygotowałam więc kolejny słój pełen granoli, tym razem takiej zdrowszej - bez cukru, za to z miodem, dużą ilością suszonych owoców i orzechów, z sokiem jabłkowym. Pomysł znalazłam u Leny , ale jak już wylądowałam w kuchni, to zaczęłam go radośnie rewolucjonizować. Wyszło coś niebiańsko pysznego - słodka, sycąca, chrupiąca - granola idealna (a bez czekolady!). Jeśli(...)obiad i kolację! Granola lekko egzotyczna Składniki: (na 2 l granoli) 400 g płatków owsianych 100 g orzechów nerkowca 40 g chipsów kokosowych 50 g miodu 200 ml soku jabłkowego bez cukru 75 g suszonej żurawiny 75 g suszonych moreli Orzechy grubo posiekać, chipsy kokosowe lekko połamać. Wymieszać w dużej misce z płatkami owsianymi. Sok jabłkowy lekko podgrzać z miodem
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Przestudzić do temperatury pokojowej. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać do przestudzonego jajecznego kremu i delikatnie wymieszać. Składniki na glazurę: 60 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny; 2 łyżki wody; 2 łyżki cukru; 1 łyżeczka żelatyny (rozrobiona w 2 łyżeczkach wody); Wykonanie: Sok cytrynowy, wodę i cukier zagotować. Do gorącego soku dodać żelatynę, dobrze wymieszać
In my kitchendwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki. Masa marcepanowa: 320 g pasty migdałowej (przepis poniżej); 2 żółtka; 1/3 szklanki mąki pszennej; 1 łyżka mleka; 1 łyżka soku pomarańczowego; 1 łyżka soku cytrynowego; 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego; Wszystkie składniki razem utrzeć. Dodatkowo: powidła śliwkowe; Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć jedną część ciasta piernikowego, na nim rozprowadzić(...)około 30 minut w temperaturze 180 st.C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Jeszcze ciepłe polukrować. Lukier dobrze jest przygotować z cukru pudru utartego z koniakiem lub z sokiem z cytryny. Polukrowane ciasto zostawić odkryte na całą noc. Następnego dnia (rano) pokroić na kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych papierem do pieczenia. Ciasto to w takich warunkach
In my kitchenotowane, a właściwie blanszowane rzodkiewki, są łagodniejsze od świeżych. Z dodatkiem soli morskiej, szczypiorku i kilku kropli soku z cytryny mogą być smacznym dodatkiem do innych potraw, zwłaszcza wszelkiego rodzaju zapiekanek ziemniaczanych. Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 2 pęczki rzodkiewek, pęczek szczypiorku, sok z cytryny, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz. Przygotowanie: W rondlu zagotować 3 szklanki(...)wrzącej wody wł ożyć umyte rzodkiewki na 2 minuty. Łyżką cedzakową przełożyć je do miski z lodowatą wodą, schłodzić, odsączyć na sicie. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem, skropić sokiem z cytryny (ewentualnie i oliwą), doprawić do smaku. Tkaniny Kardelen by Mira design
SzczyptaSmaQjednym - by wieczorem zalać płatki wodą. Składniki (na 2 porcje) : 100 g płatków owsianych (pszenne lub żytnie również się nadają) 150 ml wody w temperaturze pokojowej (lub świeżo tłoczonego soku z jabłek) 1 starte ze skórą jabłko 1 łyżka syropu klonowego (ew. miodu/syropu z agawy) 1/2 banana sok z 1/2 cytryny garść siekanych lub mielonych migdałów garść żurawiny suszonej garść(...)zalewamy wodą oraz syropem klonowym i odstawiamy w chłodne miejsce pod przykryciem. (Może to być parapet okna, jak i lodówka). Następnego dnia rano do płatków dodajemy starte jabłko i sok z cytryny . Wszystko mieszamy i wykładamy do 2 miseczek. Na wierzch dodajemy pokrojonego na kawałki banana , suszoną żurawinę i pestki granatu . Następnie wcinamy i możemy z pełnym brzuchem lecieć
Food SquareDzisiaj coś prostego ale smacznego. Naleśniki z twarogiem, ale żeby trochę urozmaicić podanie naleśników postanowiłam je podsmażyć na maśle klarowanym z odrobiną soku pomarańczowego. Dzięki temu zrobiły się z wierzchu chrupiące i były pyszne. Naleśniki podane na talerzu z Porcelana Bogucice . Składniki: Ciasto na naleśniki 500 ml mleka 250 ml wody gazowanej 80 ml oleju 1 jajko 1 białko(...)dwie szczypty Nadzienie 0,5 kg twarogu 1 żółtko 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka skórki z pomarańczy (świeża) Do smażenia masło klarowane 3 łyżki soku z pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować mikserem i odłożyć na około pół godziny by ciasto odpoczęło. Z ciasta usmażyć naleśniki i ostudzić. Twaróg rozgnieść widelcem dodać żółtko, cukry
Ala piecze i gotujeduża szczypta sody oczyszczonej szczypta soli Pomarańczę sparzyć gorącą wodą, wytrzeć do sucha i zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z miąższu wycisnąć 4 łyżki soku pomarańczowego. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sitko. Dodać skórkę z pomarańczy oraz cukier i sól. Wszystkie składniki wymieszać. Ostudzone masło przelać do miski, połączyć z sokiem pomarańczowym(...)Krem przełożyć do worka cukierniczego z wybraną końcówką i udekorować babeczki. Babeczki z nadzieniem z kajmaku i kremem z dodatkiem kajmaku Babeczki z dodatkiem konfitury wiśniowej i kremem z sokiem wiśniowym i barwnikiem Babeczki z dodatkiem dżemu pomarańczowego i kremem z barwnikiem
Trzeci talerz