pewno nie będzie surowe. W praktyce kiedykolwiek nie przygotowywalibyście steku z tuńczyka, najpewniej właśnie to będzie odpowiednia technika. Winegret przygotowujemy wg upodobań. Ja po prostu zmieszałem oliwę z sokiem z cytryny i drobno siekanym koperkiem. Zdaję sobie oczywiście sprawę z tego, że jak sama jego nazwa mówi winegret powinien zawierać ocet, aczkolwiek sok z cytryny wydał mi się po prostu(...)pomidorków koktajlowych 100g zielonej fasoli szparagowej (świeżej lub mrożonej) garść (ok. 20 sztuk) czarnych oliwek 100-150g lub kilka porwanych liści ulubionej sałaty gałązka koperku 3 łyżki soku z cytryny 7 łyżek oliwy sól świeżo mielony czarny pieprz Do podania lekko przypieczona, chrupiąca pszenna bułka/bagietka Instrukcje Jeśli używamy świeżej fasolki, obieramy ją z łykowatych części i kroimy
Kulinarna PokusaSmaki idealnie się przenikają. Do tego dip paprykowy i grzanki. Obiad idealny na świeżym powietrzu. 3 ćwiartki z kurczaka Marynata: Przyprawa do mięsa 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z cytryny 0,5 szklanki oliwy z oliwek Sok z 1 pomarańczy 2 ząbki czosnku Dip paprykowy: 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek Ćwiatki(...)kurczaka dzielimy na udziec i udko. Mięso nacieramy przyprawą do mięsa. W miseczce przygotowujemy marynatę. Mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny i pomarańczy, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy mięso, zamykamy w szczelnym pojemniku i odstawiamy najlepiej na noc. Następnego dnia wyjmujemy mięso, układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy często obracając. Od czasu do czasu
VioletoweKucharzeniestartego żółtego sera pół średniej wielkości brokuła 10 cebulek dymek odrobina oliwy z oliwek 1 pomidor Masa: 6 białek duża szczypta soli duża szczypta świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki soku z cytryny 100 g śmietany 18% 1 żółtko w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka soku z cytryny 15 g masła Przygotowanie: Masa: 1. Masło rozpuścić- podgrzać by było gorące- uważać(...)przypalić 2. Żółtko ubić na puszystą pianę razem z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 3. Dodawać bardzo gorące masło bardzo powoli ciągle ubijając. Masa zgęstnieje podczas ubijania. 4. W drugiej misie ubić na sztywno białka 5. Dodać masę żółtkową oraz śmietanę dokładnie wymieszać do połączenia się mas. Farsz: 1. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na plastry o grubości
KreatywnePinymleko i olej. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Dodatkowo do naleśników: Szpinak 2 łyżki soku z buraka Ciasto podzieliłam na 3 części. Do jednej dodałam sok z buraka, do drugiej domiksowałam rozdrobniony, przesmażony i wystudzony szpinak, a trzecią zostawiłam klasyczną. Usmażyłam na suchej(...)zmieniały ich smak :) 1. Naleśnik szupinkowy, posmarowany serkiem, na to liście sałaty strzępiastej dwu kolorowej, plasterek szynki, 3 pomidorki koktajlowe, 3 paski papryki. 2 . Naleśnik z sokiem z buraczka, posmarowany serkiem z czosnkiem, na to szynka,sałata, pomidorki i papryka. 3 . Naleśnik szpinakowy posmarowany serkiem z dodatkiem ziół do sałatek, szynka sałata i papryka 4 . Naleśnik
W kuchennej krainieWykonanie: Ugotować quinoę Szpinak,dymkę,chili i kolendrę drobno pokroić i zblendować na papkę. Na końcu dorzucić miętę i zmiksować. Wymieszać zimny zielony sos z ugotowaną quinoą. Sałatkę skropić sokiem z 1 limonki i wymieszać. Skropić też 2 łyżkami oliwy i ponownie wymieszać. Awokado przekroić na pół,usynąć pestkę,wydrążyć miąższ z łupin łyżką i pokroić w kostkę od razu(...)skrapiając sokiem z drugiej limonki by nie ściemniało. Mango przekroić na pół wokół pestki i naciąć miąższ nożykiem w drobną kratkę.Wypchnąć skórkę z naciętym miąższem i nożykiem odciąć je od skórki.Posiekać. Kostki mango i awokado wymieszać delikatnie z sałatką wraz z bałym sokiem z drugiej limonki Łososia oprószyć solą z obu stron. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy
Sztuka gotowania w/g Samirystawiała lekki opór przy gryzieniu. Poniższy przepis jest niezwykle prosty, a zrobienie go zajmie Ci najwyżej 10 minut. Syrop klonowy nada marchewkom karmelowy akcent, który warto jednak zbilansować dodatkiem soku z cytryny. Do tego chrupiące orzeszki piniowe – możesz zastąpić je ziarnami słonecznika. Danie urzekające swą prostotą, słodkie i delikatne, o przepięknym słonecznym kolorze będące zapowiedzią cudownego lata, czekającego tuż(...)progiem. Składniki: 25 g orzeszków piniowych 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka syropu klonowego kilka sztuk (6-8) młodych marchewek 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Na rozgrzanej patelnii upraż orzechy piniowe. Kiedy uwolnią swój aromat i ładnie się zarumienią, przełóż do miseczki i odstaw na bok. Marchewki opłucz i przekrój wzdłuż na pół (koniecznie zostaw
Roślinna - blog wegańskiWylać masę i wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 250 g serka mascarpone 600 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru sok z połowy cytryny Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając go po łyżce pod koniec ubijania. Dodać serek i sok, zmiksować. Odłożyć 1/3 do dekoracji. Nasączenie(...)sok z 2 cytryn 1/2 szklanki wody Składniki wymieszać (uwaga na pestki). Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat ułożyć na parterze. Nasączyć 1/3 ponczu. Posmarować połowa konfitury. Wyłożyć połowę masy (z 2/3), wyrównać. Przyłożyć drugi biszkopt i postąpić podobnie. Na wierzchu ułożyć ostatni biszkopt. Nasączyć. Wierzch i boki posmarować masą odłożoną do dekoracji. Na wierzchu
Chocolate Muffin Blogjuż nie miałam pomysłu na kolejną sałatkę. Sałaty w ogóle nie czuć, a dostarczamy sobie sporej dawki witamin i mikroelementów... Składniki: 1 banan 2 owoce kiwi 1 awokado sok z 1 limonki garść roszponki 1,5-2 szklanki soku z jabłek (najlepiej świeżo wyciskanego) 3 łyżki nasion chia Banana i kiwi obrać, pokroić na kawałki. Awokado przekroić na pół, wyjąć(...)pestkę, wydrążyć miąższ. Roszponkę umyć. Wszystkie owoce wraz z roszponką zmiksować, dodając pod koniec sok jabłkowy i limonkowy oraz nasiona chia. Odczekać kilka minut, by nasionka napęczniały. Przelać do szklanek i od razu podawać
Czerwień i błękitpysznie. Mocno wilgotne, puszyste, rozpływające się w ustach. Nie make go zabraknąć również na waszym stole. Polecam bardzo. Składniki: 400 g rabarbaru 280 g cukru 225 g masła sok i strata skórka z 1 pomarańczy 225 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 2 garści płatków migdałów(...)kroimy na kawałki. Wrzucamy do miski i zasypujemy 50 g cukru. Odstawiamy na bok na około 30 minut. W międzyczasie ucieramy masło z pozostałym cukrem. Dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Dodajemy stopniowo mąkę, zmielone migdały, proszek i sodę. Ucieramy. Na koniec dodajemy jajka i ucieramy do gładkości. Wrzucamy rabarbar wraz z sokiem, jaki owoce puściły. Mieszamy. Formę okrągłą
Made By Mom And Sonsurowo jak kalarepkę. Jest nieco od niej słodszy i bardziej soczysty. Składniki: 1-2 bulwy topinambura 1-2 marchewki 1 małe jabłko 1 łyżka oleju np. z orzechów włoskich sok z 1/2 cytryny szczypta soli cukier do smaku lub miód orzechy włoskie lub pistacjowe zielenina do przybrania Wykonanie: obrać topinambur, marchewkę i jabłko. Topinambur zanurzyć w wodzie z sokiem(...)cytryny lub octem, by nie ściemniał. Zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej. Posiekać orzeszki pistacjowe doprawić olejem, szczyptą soli i cukrem, bądź miodem i sokiem z cytryny. Posypać orzeszkami i zieleniną. Podawać schłodzoną SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Rolada kokosowa Składniki: 250 g herbatników maślanych, 20 g gorzkiego kakao, szklanka zimnej wody, 300 g margaryny, 100 g cukru pudru, 200 g wiórek kokosowych, 50 ml soku pomarańczowego. Wykonanie: Herbatniki drobno kruszymy. Wodę gotujemy w rondelku, dodajemy kakao i 50 g margaryny. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się margaryny a następnie dodajemy pokruszone herbatniki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy(...)łyżką. 250 g margaryny ucieramy, dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe, sok pomarańczowy i miksujemy do momentu połączenia się składników. Papier do pieczenia smarujemy delikatnie margaryną, nakładamy ciasto i rozwałkowujemy je. Na ciasto nakładamy masę kokosową i delikatnie ją rozsmarowujemy. Delikatnie zwijamy ciasto w roladę. Roladę kokosową posypujemy wiórkami i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Porada: Zamiast
paapilotkaaprzetrwało tylko zdjęcie upieczonego ciasta. A kolejności dodawania składników oczywiście nie pamiętałam…;) Dlatego drugi raz, jak piekłam ten cytrynowy sernik, poszłam na łatwiznę i wszystkie składniki zmiksowałam a sok i skórkę z cytryny dodałam na końcu. Sernik znowu wyszedł pyszny i upiekł się bez żadnych pęknięć, dlatego polecam ten prostszy sposób. Zapraszam na przepyszny kremowy sernik cytrynowy. Sernik cytrynowy(...)kremówki 30-36% 300 g cukru 5 dużych cytryn 1 budyń waniliowy szczypta soli Cytryny – wyszorować, sparzyć- a następnie delikatnie zetrzeć z każdej zewnętrzną warstwę skórki. Oddzielnie wycisnąć sok. Pozostałe składniki przełożyć do dużej miski i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu dodać sok z cytryny i otartą skórkę i wszystko wymieszać. Przelać na ostudzony spód. Piec w temperaturze
UgotujmyTo.plczosnkowy, jako dodatek do ryby SOS: 2-3 średnie ogórki 200 g greckiego jogurtu naturalnego 200 ml. kwaśnej śmietany 18% szczypiorek koperek 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny do smaku mielony biały pieprz, sól, odrobina cukru dla złamania smaku WYKONANIE: Ogórki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn na grubych oczkach,lekko posolić i odstawić(...)minut, następnie ogórki odcisnąć i zlać z nich sok, obrać czosnek,koperek i szczypiorek drobno posiekać,dodać do ogórków razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać jogurt i śmietanę,doprawić do smaku solą i pieprzem,sok z cytryny wszystko dokładnie wymieszać, podawać najlepiej następnego dnia do gyrosa,ryb, mięs pieczonych i grillowanych
Kuchnia Beatyilość) Sposób przygotowania: Śliwki dokładnie myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestkę. Przekładamy do garnka ze stali nierdzewnej i zasypujemy kilkoma łyżkami cukru i odstawiamy na 20-30 minut, aby puściły sok. (Ja w jednej porcji odlałam mały słoiczek soku, w drugiej smażyłam łącznie). Ustawiamy garnek na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień tak, aby powidła tylko lekko bulgotały(...)smażymy (bez przykrycia!) aż śliwki się rozpadną, sok odparuje i dżem zacznie gęstnieć (około 2-2,5 godz.). Im dżem gęściejszy tym częściej trzeba mieszać, aby się nie przypalił (cukier lubi się przypalać). Gdy dżem będzie prawie gotowy dosładzamy - w zależności od słodkości śliwek i własnego gustu. Do wyparzonych słoików nakładamy gorący, wycieramy gwint i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy około
Kolorowy Przepisownikkostka margaryny Pianka: 8 białek 1/2 szkl. cukru 3 budynie o smaku śmietankowym Dodatkowo: 3 łodygi rabarbaru 2 duże jabłka 2 łyżeczki cukru 4 łyżeczki galaretki truskawkowej 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Z podanych składników szybko wyrabiamy elastyczne ciasto, formujemy w zgrabną kulę, którą dzielimy na 2 części: 40% i 60%. Każdą część zawijamy w folię i większą(...)potrzebna. Rabarbar obieramy i kroimy w mniejsze kawałki (0,5-1cm), zasypujemy 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżeczkami galaretki truskawkowej. Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki, skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy 2 łyżeczkami galaretki truskawkowej. Schłodzone ciasto z lodówki rozwałkowujemy na wielkość blaszki (25x36). Blaszkę wykładamy papierem i wykładamy dno ciastem, nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 20 minut
Kolorowy Przepisownik