sok - 13499 przepisów (strona:110/900)

Perfekcyjna beza - To się musi udać! 300

serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 5. Sok z cytryny lub ocet Chrupkości i stabilności strukturze bezy nadaje dodatek soku z cytryny lub odrobina octu. Zarówno sok jak i ocet dodaje się dopiero po ubiciu białek z cukrem

maniapieczenia
Pomarańczowa pierś z kurczaka pod kruszonką. 220

przepis jest właśnie dla Was . Pierś z kurczaka jest bardzo soczysta a zastosowana w przepisie kruszonka nadaje mięsu aromatycznej chrupkości. Składniki( 4 porcje ): pierś z kurczaka - 1szt czosnek - 1ząbek sok z połowy pomarańczy sok z połowy limonki oliwa - 4łyżki sól , pieprz Składniki na " kruszonkę ": bułka tarta - 4łyżki oliwa - 3łyżki czosnek - 1ząbek świeża bazylia ( ewentualnie suszona bazylia ) - 2łyżki natka pietruszki - 2łyżki(...)osuszamy ręcznikiem papierowym . Czyścimy z ewentualnych błonek. Kroimy na 4 filety. Tak przygotowane filety wkładamy do miski , solimy , pieprzymy , dodajemy drobno pokrojony czosnek . Z połówek pomarańczy i limonki wyciskamy sok i dodajemy do miski z kurczakiem. Dodajemy oliwy i całość dokładnie ręcznie mieszamy.  Przykrywamy folią spożywczą i władamy do lodówki na minimum 2 godziny. Teraz czas na przygotowanie " kruszonki

Bazylia kontra Rozmaryn
Pasta z awokado 179

kwas pantotenowy, oraz : wapń, potas i fosfor.  To tak pokrótce o właściwościach :) Dojrzałe awokado jest mięciutkie, aby nie ściemniało skrapiam go sokiem z cytryny. Można zrobić pastę z całych jajek i smarować nią kanapki. Ja nadziałam nią połówki jajek:) Pasta jest bardzo smaczna, robi się ją szybko i przyjemnie.   2 awokado 10 jajek sok z połowy(...)gotuję na twardo, studzę i obieram. Przecinam na połówki, wyciągam delikatnie żółtka.  Awokado obieram, wyciągam pestkę i rozgniatam w misce, za pomocą ugniatacza do ziemniaków ( można widelcem). Skrapiam sokiem z cytryny i mieszam.  Dodaję żółtka, które rozdrabniam łyżką, wsypuję posiekany szczypiorek, doprawiam solą, pieprzem czosnkowym i czosnkiem w granulkach. Wszystko mieszam z majonezem.  Użyłam łagodnego ( firmowy

Takie tam pichcenie
Babka cytrynowa czyli Slodki Czwartek, Maly Lakomcuch w kuchni i poWeekendowe Lakocie w jednym 146

weekend, dla całej rodziny! Receptura pochodzi z książki Donny Hay "szybko, świeżo, prosto". Babka cytrynowa 2 jajka 180 ml oleju 1 łyżka skórki otartej z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 280 g jogurtu greckiego 300 g drobnego cukru (u mnie pól na pół trzcinowy i zwykły) 300 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia lukier(...)cukru pudru 60 ml soku z cytryny Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. W misce mieszamy jajka z olejem, skórką, sokiem, jogurtem i cukrem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na gładką masę. Przekładamy do natłuszczonej formy z kominkiem i pieczemy ok 40 minut. Wbity patyczek powinien być suchy. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Ucieramy lukier z podanych składników

Dzieje kuchennej Wiewióry
124. Botwinka, rzodkiewka, ogórek, szczypior czyli: chłodnik muśnięty rukolą. 203

pęczki botwiny  (+ ok. szklanka wywaru warzywnego lub wody, aby ugotować botwinę) 1 pęczek rzodkiewki 1 ogórek krajowy  1 świeża dymka pęczek szczypioru pół opakowania liści rukoli sok z połowy cytryny świeżo zmielona sól i pieprz  dodatkowo: 4-5 jaj,  ok. 0,5 kg młodych ziemniaczków Przygotowanie: Botwinę pozbawiamy zielonych liści i dokładnie płuczemy pod zimną wodą(...)garnka - zalewamy wywarem warzywnym(jeśli nie mamy wystarczy woda) tak, aby cała kostka została pokryta płynem. Pokrojoną botwinę gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu aż do miękkości. Dodajemy sok z cytryny i odstawiamy do ostudzenia.  Ogórka obieramy ze skóry, umytą rzodkiewkę pozbawiamy części niejadalnych i dokładnie myjemy, a kolejno ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dymkę, rukolę

Symfonia Smaków
DORSZ W SOSIE CZEKOLADOWYM Z GORGONZOLĄ I WARZYWNYM TAGLIATELLE 147

połączyłam z fantastycznym sosem zrobionym z dwóch czekolad – białej i gorzkiej Goplana oraz sera gorgonzoli, który idealnie przełamał słodko-gorzki smak czekolad. Do tego estragon, biały pieprz , odrobina soku z cytryny i voila – pyszne danie gotowe! Taka ryba jest świetnym pomysłem np, na romantyczną kolację. Gwarantuję, że druga połówka z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Polecam! Ps. Taki(...)Goplana – 30 g * ser gorgonzola – 50 g * oliwa z oliwek – 1 łyżka * masło – 1 łyżka * mąka pszenna – 1 łyżka * bulion warzywny – 150 ml * sok z cytryny – 1 łyżki * estragon – 1 łyżeczka * sól, pieprz , biały pieprz, skórka cytrynowa – do smaku DODATKOWO: * marchew * cukinia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło roztapiamy, dodajemy mąkę, robimy zasmażkę

Ostra na Słodko
Soki z dżungli 130

Dziś otrzymałam miłą przesyłkę od firmy produkującej  Soki z dżungli  z mrożonymi miąższami owoców. Paczka została dostarczona kurierem, profesjonalnie zapakowana, zabezpieczona, a dzięki wykorzystaniu suchego lodu, żadna z mrożonek się nie rozmroziła i dotarła w stanie nienaruszonym wszystko tak jak być powinno!;) kilka słów ze strony firmy: Oferowany przez nas asortyment to jedyne takie na polskim rynku "SuperOwoce(...)niepasteryzowane w formie mrożonego miąższu (pulpy, puree, sok z miąższem) bez dodatku cukru. Wyjątkowość naszej oferty – to przede wszystkim pełnowartościowy miąższ, z którego wyczarujesz nie tylko sok, ale również skomponujesz doskonały owocowy deser. Dostarczamy najwyższej jakości produkty wellness . Kierujemy się zasadą: j edz naturalne jak najmniej przetworzone produkty , a takimi właśnie są nasze mrożone i niepasteryzowane dary Amazonii tak trudno

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Piernikowe naleśniki z pomarańczą 125

zupy ciasta na jednego naleśnika), dość długo smażymy jedną stronę na małym ogniu, aż brzegi zaczną odchodzić wtedy przewracamy pomarańcze obieramy i wykrawamy miąższ następnie miąższ i sok, który wyciekł z pomarańczy mieszamy z miodem i smażymy na teflonowej patelni, aż sok z miodem zgęstniej przekładamy naleśniki pomarańczami SMACZNEGO ! ! ! :) Po raz kolejny zostałam nominowana na Liebster Blog, tym razem(...)zrobiła inaczej? wybrałabym inny kierunek studiów, dietetykę, a nie ekonomię;/ 11. Jaki jest Twój ulubiony napój? dużo ich, zależy od pory roku i na co akurat mam ochotę, latem soki, woda z cytryną, koktajle, teraz herbata, kakao, kawa zbożowa, gorąca czekolada

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ekspresowa zupa pomidorowa z kluskami 129

wielce kombinować w kuchni i tracić dodatkowo czas ;) robiłam ją już drugi raz, jak dla mnie idealny sposób na szybki i sycący posiłek ;) Składniki (porcja): 1-1,5 szklanki soku pomidorowego (w zależności od tego jaki mamy apetyt) 1 jajko 1 łyżka mąki razowej pszennej 1-2 łyżki mleka sól, pieprz (inne nasze ulubione przyprawy) do smaku Sposób przygotowania(...)Sok wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia jajko, mąkę, mleko, szczyptę soli mieszamy wylewamy za pomocą łyżki małe porcję ciasta do wrzącego soku pomidorowego mieszamy i gotujemy jeszcze około 2 minut doprawiamy ja na wierzch dodałam pieczonego kurczaka SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sałatka z selerem naciowym i nie tylko ;) 294

warunków do grillowani, to postawiłam na piekarnik ;)   Składniki (1-2 porcje): pierś z kurczaka  0,5 szklanki pokrojonego ananasa z puszki (we własnym soku) 4 gałązki selera naciowego 0,5 szklanki kukurydzy (bez dodatku cukru) 3 łyżki startego  domowego sera żółtego light 4 łyżeczki  domowego majonezu light 3 łyżeczki jogurtu naturalnego sól, pieprz wg. smaku Sposób(...)wakacje, a do tego w pierwszy dzień lata mam urodziny ;) 9. Jaki owoc lubisz najbardziej ? truskawki <3 10. Pieczywo ciemne czy jasne ? ciemne 11. Napoje gazowane/ niegazowane czy soki ? zdecydowanie soki, najlepiej świeżo wyciskane

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Akcja papier ryżowy 181

przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż warzywa się rozmrożą dodajemy przyprawy (które było dołączone do naszej mieszanki) oraz koncentrat smażymy aż nadmiar wody-soku odparuje na płaski talerz nalewamy ciepłej wody w wodzie zamaczamy po jednym płacie papieru ryżowego, a następnie przekładamy na deskę (po chwili zmięknie) układamy na nim farsz (około łyżki) zawijamy(...)Składniki: 400-450g mieszanka chińska puszka tuńczyka w sosie własnym papier ryżowy (ilość zależy od nas) 4 krążki ananasa z puszki (bez dodatku cukru, dostępny w NETTO) pół soku z ananasa z puszki 1 mała cebulka (lub 0,5 większej) ząbek czosnku (ja zrezygnowałam z czosnku bo po prostu nie lubię) pół słoiczka przecieru pomidorowego 2 łyżki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ananasowy sernik na zimno 121

wrzątku kilka  kropel stewii firmy  SteviGold   wg. smaku góra: 0,5 szklanki pokrojonego ananasa z puszki (we własnym soku/bez dodatku cukru) 1-0,5 szklanki soku z ananasa (bez dodatku cukru) 1 łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania: W 0,25 szklanki wrzątku rozpuszczamy dokładnie żelatynę miksujemy ze sobą wszystkie składniki (na dół) i dodajemy stewię wg. smaku(...)przygotowaną masę przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki, aż stężeje sok ananasowy podgrzewamy, a następnie dodajemy żelatynę, mieszamy, aż się rozpuści, następnie studzimy na wierzchu zastygniętej masy serowej wykładamy kawałki ananasa i zalewamy górę sokiem wstawiamy do lodówki, aż stężeje SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wiosenna sałatka z arbuza i truskawek w stylu azjatyckim 191

połączyć z miętą, do sałatki dodać zielone liście szpinaku, jarmużu lub rukoli wg. uznania. To co czyni sałatkę naprawdę wyjątkową to sos - połączenie syropu z czarnego bzu z sokiem limonki.  Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 szklanka truskawek w plastrach, 2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę lub w kulki, 100 g sera koziego lub mozzarelli,  1-2 czerwone(...)chilli, 1/2 pęczka kolendry, Sos: 2 łyżki sezamu, 1 łyżka oliwy, 3 łyżki soku z arbuza, 1 ząbek czosnku, sok z limonki, syrop z czarnego bzu lub syrop z agawy, 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie), 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego, pieprz. Do podania: kwiaty czarnego bzu, grzanki pełnoziarniste. Przygotowanie: Sezam uprażyć na suchej patelni, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe

SzczyptaSmaQ
Colesław z młodej kapusty. Surówka z młodej kapusty 173

majonez, przepis na niego możecie znaleźć na blogu ;) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli pieprz do smaku Kapustę szatkujemy i zasypujemy solą, aby puściła sok. Można ją pougniatać wtedy sok zostanie uwolniony znacznie szybciej i już po 15 minutach, będzie można odsączyć sok i działać dalej. Do odsączonej kapusty dodajemy startą na grubych oczkach marchew

MamaOskarka
Ciasto jabłkowo-koksowe 352

cynamonu 1 cukier waniliowy 1 cytryna Polewa 50 g masła 0,4 szklanki cukru 2 łyżki mleka 100 g chałwy waniliowej 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Cytrynę myjemy ścieramy skórkę, sok wyciskamy. Jabłka obieramy kroimy w plasterki posypujemy cynamonem, cukrem waniliowym, polewamy sokiem z cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka oraz 1 szklankę cukru, miękkie masło dokładnie(...)mieszamy bardzo delikatnie z wiórkami kokosowymi oraz mąką ziemniaczaną. Blachę wykładamy papierem pergaminowym, na spód blachy wylewamy ciasto ciemne, następnie pianę z kokosem, na to wykładamy odsączone z nadmiaru soku pokrojone jabłka,na sam koniec wylewamy  jasne ciasto które rozprowadzamy za pomocą zmoczonej w gorącej wodzie szpatułki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 45-55 minut. Polewa

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania