taka fajna sałatka buraczkowa do głównego dania! Znalazłam recepturę u niezawodnej Danusi , którą gorąco pozdrawiam :) Sałatkę robiłam już wielokrotnie, jest pyszna! Polecam serdecznie! Składniki: 1/2 kg buraczków 1 cebula sok z cytryny 1 kopiasta łyżeczka majonezu 1 kopiasta łyżeczka musztardy francuskiej 1-2 łyżki oleju sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przygotowania: 1. Buraki dokładnie umyć, zalać wodą i gotować(...)miękkości. 2. Ugotowane i ostudzone buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę drobno posiekać. 3. Do buraczków dać cebulę, wydusić trochę soku z cytryny, dodać pozostałe składniki, doprawić. Wszystko wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku sokiem z cytryny i przyprawami. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez 30 minut. Smacznego! Źródło: Co mi w duszy
Kuchnia domowa Anichlebek to będziecie do niego często wracać. Czasami warto nie patrzeć na kalorie :) Składniki: ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru starta skórka z 2 cytryn sok z 1 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 0,5 szklanki mleka szczypta soli lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku(...)cytryny. Gotową masę przelej do formy i piecz ok 50-60 minut, sprawdzając wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku. Jak ciasto będzie gotowe, odstaw do ostygnięcia. Połącz sok z cytryny z ekstraktem migdałowym mieszając powoli dodawaj cukier puder. Mieszaj, aż konsystencja będzie idealna, jak lukier będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę wody. Lukrem polej ciasto i posyp prażonymi migdałami
Niezły Młynekczerwonej cebuli, przykrywamy kolejną taką samą warstwą składników. Całość skrapiamy sosem winegret. Klasyczny sos winegret (vinaigrette) to tzw. emulsja, która powstaje przez ubijanie oliwy lub oleju z octem lub sokiem z cytryny, który może być uzupełniony dodatkiem musztardy, miodu lub cukru pudru, suszonych lub świeżych ziół, oraz czosnku. Sos do sałatki z kotletem schabowym został przygotowany z dodatkiem musztardy, miodu(...)ziół dalmatyńskich. Składniki sosu winegret: 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli szczypta czarnego pieprzu łyżeczka musztardy dijon, łyżeczka miodu oraz szczypta ziół dalmatyńskich Do zakręcanego słoiczka wlewamy oliwę i sok z cytryny, miód, musztardę i przyprawy, zakręcamy i potrząsamy aż wszystkie składniki sosu się połączą. Tak przygotowanym sosem winegret polewamy sałatkę z panierowanym schabem tuż przed
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodałam żelatyny. Dodatkowo użyłam 30% a nie 36% śmietanę kremówkę. Potrzebujemy Ciasto: 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 150g cukru pudru 45g kakao (przesiane) Krem cytrynowy: 1/2 szklanki soku cytrynowego ( mi wyszły 2,5 cytryny) 1 szklanka cukru 4 żółtka 115g masła ( musi być miękkie) 1 szklanka śmietany kremówki 30% 2 łyżki żelatyny ( jeżeli budyń nie zgęstnieje). Ucieramy (mikser(...)minut to tzw. suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika. Ciasto opadnie. Studzimy w tortownicy. Zdejmujemy papier i zostawiamy w tortownicy. Teraz czas na krem cytrynowy. Do rondelka wlewamy sok z cytryn i dodajemy pół szklanki cukru. Grzejemy, aż cukier się rozpuści. W misce ucieramy mikserem żółtka z drugą połówką cukru, do gęstej jasnej masy. Dodajemy pomału gorący
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/ciasto. Ciasto nie dość, że ładnie wygląda to jeszcze świetnie smakuje. Mam nadzieję, że zasmakuje małym i dużym łasuchom! Shrek Składniki: Jasny biszkopt , 900 ml zielonego soku, 3 budynie waniliowe, 660 ml śmietany kremówki, 3 galaretki agrestowe, 2 łyżki cukru pudru, 2 opakowania delicji. Wykonanie: Budynie mieszamy z 250 ml soku (nie dodajemy cukru). Pozostały sok gotujemy
paapilotkaarównież zachęcić do zaglądnięcia na stronę firmy OlVita , znajdziecie tam masę wyszukanych i bardzo dobrych jakościowo produktów. OlVita w swojej ofercie posiada nie tylko mąki typu premium ale także soki, oleje jadalne, nasiona, pestki, susze- czy też kosmetyki naturalne. Serdecznie polecam ;) Składniki: 2 jajka 120 g cukru 120 g masła 300 ml mleka kokosowego 120 g mąki kokosowej(...)delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać. Piec 35 minut w 160 stopniach. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i zalać sokiem z puszki, zagotować. Następnie w garnuszku zagotować szklankę mleka i gdy zacznie wrzeć dodać rozpuszczoną w soku z owoców mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać i ugotować budyń. Gdy budyń
Krakowskie smaki Animasła 125 g drobnego cukru (dałam 100) 2 jajka 185 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml mleka 1 puszka gruszek w syropie (425 g) polewa: sok z puszki z gruszek 30 g cukru pudru 20 g masła 5-10 ml wody (ja nie dałam) Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Formę wysmarować masłem/ olejem(...)piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Pozwolić ciasto ostygnąć przez kilka minut i wyjąć na kratkę. Kiedy ciasto się piecze przelać sok z puszki do garnuszka i podgrzewać na niewielkim ogniu. Sok zredukować do jednej łyżki (ma być gęsty prawie jak karmel). Zdjąć z ognia i wymieszać z masłem
Sto kolorów kuchnisałatka porwana na kawałki pita lub skórki chleba 1 duży bakłażan 2 duże pomidory 1 zielony ogórek 1/2 szklanki pokrojonego szczypioru garść pokrojonej natki 3 jajka ugotowane na twardo sok z połowy cytryny sól i pieprz olej roślinny do smażenia Sposób przygotowania Bakłażana przekroić wzdłuż na pół i pokroić w centymetrowe plastry. Posolić je i odstawić na 20-30 minut(...)żeby "oddały" goryczkę. W tym czasie pokroić w kostkę pomidory i obranego ogórka. Wymieszać je ze szczypiorkiem, natką, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Ugotować jajka na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Przygotować tahinę. Uprażyć sezam na grubej patelni, ale nie spalić. Niech się lekko zarumieni na średnim ogniu. Poczekać chwilę aż ostygnie i zmielić w małym malakserze
W kuchni wieczoremszklanka cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwy: 1 butelka soku Pysio lub Kubuś (zielonego) 3 budynie śmietankowe 6 galaretek zielonych (np. agrestowa lub kiwi) 1/2 litra śmietany 30 % 2 opakowanie Delicji Przygotowanie(...)Pieczemy biszkopt 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto mamy już w piekarniku, bierzemy się za przygotowanie naszych warstw. Trzy budynie śmietankowe rozrabiamy w szklance soku. Resztę soku zagotowujemy, po czym dodajemy do niego rozrobiony budyń. Zagotowujemy cały czas go mieszając. Taką gorącą masę wykładamy na upieczony biszkopt. Kolor godny Ogra :) Gdy masa ostygnie, układamy
Taste Therapydoskonały dodatek do dań z grilla. Polecam! Składniki: 40 g drobnego bulguru 2 duże pomidory, dojrzałe ale twarde (około 300 g) 1 szalotka, drobno posiekana 3 łyżki soku z cytryny duży pęczek pietruszki duży pęczek mięty 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mieszanki przypraw baharat (przepis poniżej) 80 ml oliwy dobrej jakości pestki z owocu granatu sól, pieprz(...)płuczemy pod zimną wodą tak długo, aż woda będzie czysta, a większość skrobi zostanie wypłukana. Przekładamy bulgur do miski. Pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę i wraz z sokiem, który z nich wypłynął, dodajemy do miski z bulgurem. Dodajemy też drobno posiekaną szalotkę, pietruszkę i miętę oraz sok z cytryny i mieszamy. Dodajemy jeszcze ziele angielskie, baharat, oliwę, pestki granatu
Smakowity Blog Kulinarnyjajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej masa śmietankowa 450ml śmietanki 30% 400ml śmietany 18% 50g cukru pudru 1-2 łyżki domowego cukru z wanilią 3 łyżki soku z cytryny lub więcej, jeśli chcemy, by kwaskowaty smak był bardziej wyczuwalny gorzka czekolada do dekoracji Wykonanie: CIASTO - margarynę i jajka nieco ocieplić - margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym(...)MASA ŚMIETANKOWA - śmietankę 30% i śmietanę 18% mocno schłodzić - obie śmietany przełożyć do wysokiego naczynia, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier i cukier waniliowy - do masy dodać sok z cytryny, wymieszać delikatnie łyżką - najlepiej jest spróbować masę i w razie, gdyby smak nie był wyrazisty, dodać więcej soku z cytryny CIASTO MARCINEK - na dużym talerzu lub paterze ułożyć
Smakołyki Berenikidodać więcej lub mniej cukru. Naprawdę polecam wypróbować ponieważ jest to prosty, szybki i bardzo smaczny dodatek do wielu rzeczy :) Składniki: 2 żółtka około 8-10 łyżek cukru pudru sok z 2 cytryn pół kostki masła Sok z cytryn, cukier puder i żółtka dodajemy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu dokładnie mieszając. Po chwili gdy już się podgrzeje dodajemy(...)dalej cały czas, bardzo dokładnie mieszamy. W trakcie próbujemy czy smakowo nam odpowiada, czy nie jest za kwaśny, czy za słodki. Regulujemy wedle własnych potrzeb cukrem lub (jeśli mamy) sokiem z cytryny. Lemon curd powinien trochę zjaśnieć i (teoretycznie) zgęstnieć. Czemu piszę teoretycznie? W przepisach podają że tak się powinno zadziać. |U mnie natomiast, był cały czas dość rzadki. Dopiero
Jedzeniomanianiej niezastąpioną kaszę jaglaną (o niezwykłych właściwościach leczniczych), wędzonego łososia, jajko na twardo, no i oczywiście mnóstwo warzyw - sałatę lodową, rzodkiewki, ogórek, marchew i szczypiorek. Na koniec skropiłam sokiem z cytryny, posypałam szczypiorkiem, nasionami słonecznika i polałam dressingiem jogurtowo-miodowym, a tak właściwie to... jogurtem wymieszanym z musztardą, po prostu. ;) Sałatka jest delikatna w smaku i bardzo pożywna(...)łyżka posiekanego szczypiorku - niepełna szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 40 g przed ugotowaniem, wg tego przepisu ) - kilka kawałków łososia wędzonego na zimno - jajko ugotowane na twardo - odrobina soku z cytryny - łyżka jogurtu i musztardy na sos - nasiona słonecznika (opcjonalnie) Przygotowanie: Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Ogórek (u mnie ze skórką, ale można obrać jeśli ktoś lubi) pokroić
Kuchnia Ellieczęści. składniki na masę budyniową: 1000 g mleka 240 g cukru 4 łyżki budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 400 g masła 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki soku z cytryny wykonanie: 600 g mleka zagotowujemy z cukrem, do pozostałego mleka wsypujemy budyń oraz mąkę, dokładnie roztrzepujemy trzepaczką, aby nie było grudek. Do wrzącego mleka wlewamy budyń z mąką(...)zagotowujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem, dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę dzielimy na połowę: do jednej części dodajemy pokruszoną czekoladę do drugiej 2 łyżki soku z cytryny. poncz: sok z 1/2 cytryny 1/2 szkl wody ponadto: rurki waflowe na obłożenie tortu kolorowy opłatek masa maślana do przyklejenia kolorowego opłatka wstążka składniki na masę maślaną
Domowy Smak Jedzeniapół łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody (moja sprawdzona metoda polega na zalaniu żelatyny zimną wodą i włożeniu jej do mikrofalówki na kilka sekund) 1 łyżka soku z cytryny Truskawki wsypujemy do garnka razem z cukrem i podgrzewamy aż rozpuści się cukier, do około 60°C. Dodajemy mąkę z wodą i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy(...)palnik i wlewamy powoli żelatynę, ciągle mieszając, aby dobrze rozprowadziła się w truskawkach. Studzimy. PONCZ: 3/4 szklanki wody, pół na pół z sokiem z cytryny. Można również dodać likieru cytrynowego. ZDOBIENIE: 330 ml śmietany kremówki 30% łyżka cukru pudru wiśnie kandyzowane Piątnica Śmietanę ubijamy na gesty krem pod koniec dodając cukier puder. Wykonanie: Pierwszy blat nasączamy 1/3 ponczu
MamaOskarka