sok - 13499 przepisów (strona:122/900)

Wytrawna tarta z porami 99

gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki soli morskiej ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Farsz: 3 średnie pokrojone pory 4 suszone podgrzybki 3 ząbki czosnku 2 łyżki białego wina 1 kostka miękkiego tofu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka soli morskiej 1 szkl. pełnoziarnistej bułki tartej (lub czerstwa albo podpieczona w piekarniku pełnoziarnista bułka zmiksowana w blenderze) 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka tymianku 1 szkl(...)pokrojonych pieczarek ½ szkl. pokrojonych suszonych pomidorów (bez dodatku oliwy) ½ szkl. mleka sojowego 1 szkl. pokrojonych oliwek Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj i odciśnij sok. Przełóż do miski, dodaj pokruszone tofu, mleko sojowe, płatki drożdżowe, zmielone migdały i przyprawy. Ciasto dokładnie wymieszaj i rozprowadź w formie do tarty. Piecz spód przez 25 min., aż nabierze złocistobrązowego koloru

Roślinna - blog wegański
Pieczona karkówka wieprzowa QAFP w sosie śliwkowym z puree z marchwii 198

warsztaty.  składniki (3 - 4 porcje) 500 g karkówki wieprzowej sól, pieprz świeży rozmaryn sos 200 g suszonych śliwek bulion puree z marchwi 300 g marchwi 100 g masła sok z jednej pomarańczy przygotowanie Karkówkę umyć osuszyć, posolić posypać pieprzem i rozmarynem.  Zawinąć w folię aluminiową. tak owiniętą  obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej takiej(...)zmiksować na lekki sos. Jeżeli sos wydaje nam się za gęsty - rozrzedzić go mozna bulionem. Doprawić.   Puree z marchwi – marchew pokroić w kostkę i zalać wodą lub sokiem z marchwi, dodać połowę masła i sól,  gotować do miękkości. Zmiksować na gładkie puree przy pomocy blendera, dodając resztę masła  masła i soku z pomarańczy. Doprawić.  Mięso

Stare Gary
Rozmarynowo - Cytrynowe Ziemniaki Pieczone 150

linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na ok.  2 osoby: 1/2 kg ziemniaków 4 łyżki oliwy z oliwek sok z jednej cytryny, ale można dodać mniej 1 łyżka listków świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego 6 małych ząbków czosnku sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.Ziemniaki(...)gotujemy do ok. 10 minut, po tym czasie odcedzić. W sumie chodzi o to aby nie rozgotować ziemniaków, mają być pół twarde. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodać rozmaryn i czosnek. Włożyć ziemniaki, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 10 minut, od czasu do czasu trzeba przemieszać. Po tym czasie ziemniaki wstawiamy

Blondynka Gotuje
Smoothie ze szpinaka i pomarańczy 122

duża lub 2 małe pomarańcze 1 – 2 łyżki otrębów   Wykonanie: Pomarańcze potoczyć po stole tak, aby zrobiły się miękkie. Przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Do kielicha blendera wlać jogurt, dodać umyty szpinak, otręby o wlać sok z pomarańczy. Można dodać też miąższ (bez pestek), który został z wyciskania soku. Całość zmiksować. Gotowy koktajl przelać

Sto kolorów kuchni
Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych 134

Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych, polana dressingiem z musztardy Dijon i soku cytryny. Świetny dodatek do dań obiadowych. Ja polecam tę sałatkę razem z „ Burgerami z łososia, brokuła i ziemniaków z koperkiem „. Taka kompozycja to pełnia smaków i co najważniejsze – witamin! Składniki: 100g roszponki 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostki (kostki z awokado mają być(...)lekko twardawe i delikatnie chrupiące) 10 pomidorków koktajlowych (około 100g) sok z 1/2 cytryny 1 łyżka musztardy Dijon sól, pieprz   Przygotowanie: Roszponkę umyć, osuszyć, przełożyć do miski. Pomidorki pokroić w ćwiartki, dodać do sałaty. Wrzucić kostki z awokado. Wymieszać. Przygotować dressing: W miseczce lub kubku wymieszać sok z cytryny z łyżką musztardy Dijon. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić. Sałatkę

Moja Delicja
Tiramisu z Lemon Curd 159

curd domowej roboty z tego przepisu możecie wykorzystać na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję Cytrynowe Tiramisu z Lemon Curd. Świetny deser na lato. Składniki: (4-6 porcji) 2 cytryny – sok i skórka (cytryny sparzone i wyszorowane, najlepiej ekologiczne) 4 łyżki brandy 4 łyżki cukru 150 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 500 g serka mascarpone 2 jaja (osobno żółtka(...)białka) 1/4 szklanki domowego Kremu Cytrynowego Lemon Curd + 1/4 szklanki do dekoracji 250 g podłużnych biszkoptów   Przygotowanie: W szklance wymieszaj brandy i sok z cytryny. Dodaj 2 łyżki cukru i mieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw. Jaja sparz wrzątkiem (celem eliminacji ewentualnych bakterii salmonelli, znajdujących się na skorupkach jaj). Oddziel żółtka i białka. Białka ubij (nie można przebić białek, więc

Moja Delicja
Salsa z mango i chilli 146

Świeża, bardzo soczysta sałatka z mango w ostrym towarzystwie czerwonej cebulki i papryczki chilli, polana sokiem z limonki. Uwielbiamy ją jako dodatek do dań obiadowych lub gotowanych kiełbasek-frankfurterek :) Jest tak pyszna, że szybko znika z miseczki i zawsze żałujemy, że było jej tak mało :) Składniki: (2 porcje) 1 mango dojrzale, ale nie przejrzałe (najlepsze będzie takie na wpół dojrzałe(...)mała cebula czerwona 1 mała, czerwona papryczka chilli sok wyciśnięty z 1 limonki   Przygotowanie: Cebulę, papryczkę drobno posiekać (z chilli pozbyć się ziarenek). Mango obrać, pokroić w kawałki, połączyć z cebulą i papryczką chilli. Polać sokiem z limonki. Wymieszać. Podawać do dań obiadowych. My bardzo lubimy jako dodatek do gotowanej frankfurterki :) The post Salsa z mango i chilli appeared

Moja Delicja
Najlepsze ciasto ucierane – cytrynowe z makiem i porzeczkami – Puszyste i wilgotne 140

cytryny (wyszorowanej i sparzonej) 1,5 łyżki maku masło i mąka do przygotowania formy 140 g czerwonych porzeczek   Polewa: 120 g cukru pudru 1-3 łyżek soku z cytryny Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Okrągłą formę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką (wysypując nadmiar, który nie przykleił się do mąki). Suche składniki za wyjątkiem(...)wierzchu układamy umyte, osuszone i oderwane ze szypułek porzeczki. Pieczemy ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Przygotowujemy polewę: Do głębokiego talerza wsypujemy cukier oraz 1 -2 łyżki soku z cytryny. Mieszamy łyżką i obserwujemy konsystencję – ma być gęsta, ale lekko lejąca – taka aby nałożona na łyżkę wolno z niej spływała. Jeśli polewa jest zbyt gęsta dodajemy znów

Moja Delicja
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 167

mleka 50 g cukru 3 żółtka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego   Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny   Pozostałe: 1 szklanka masy makowej 1 jajko do posmarowania   Przygotowanie: Dzień wcześniej przygotować ciasto Brioche oraz krem budyniowy. Drożdże zalać ciepłą wodą (ok. 37C). Wymieszać(...)bułeczki się nie przypalają, jeśli tak to zmniejszyć temperaturę i skrócić czas pieczenia). Upieczone drożdżówki przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Przygotować lukier: Cukier puder przesiać do głębokiego talerza, dodać sok z połowy cytryny, wymieszać łyżką. Lukier ma mieć konsystencję gęstej śmietany (za rzadki lukier wchłonie się w ciasto i nie będzie widoczny). W razie potrzeby (gdyby lukier był zbyt gęsty

Moja Delicja
Wigilijny kompot z suszu 139

jabłek 100 g suszonych śliwek 2 suszone, wędzone gruszki 4 figi 3 daktyle 60 g suszonych moreli (najlepiej niesiarkowanych) 80 g rodzynek (najlepiej niesiarkowanych) 80 g żurawiny (najlepiej niesiarkowanych) sok z połowy cytryny 2,5 l wody   Przygotowanie: Do garnka włożyć wszystkie opłukane wcześniej suszone owoce. Zalać wodą. Zagotować. Zdjąć z ognia i zostawić na całą noc. Na drugi(...)dzień zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut. Dodać sok z 1/2 cytryny. Spróbować. W razie konieczności można dodać więcej soku z cytryny. Przecedzić i podawać. The post Wigilijny kompot z suszu appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Tort Wielkanocny Zajączek 318

jajka +3 białka z masy 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia  skórka otarta z dwóch cytryn sok wyciśnięty z jednej cytryny   Ciasto na pozostałe elementy (CIASTO II) : 3 jajka pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 300g miękkiego masła 9 łyżek(...)100g batoników o smaku kokosowym (Princessa, Góralki) Masa cukrowa: 50g cukru pudru łyżka czerwonej galaretki łyżka mąki ziemniaczanej łyżka wody Dodatkowo: zielona galaretka wiórki kokosowe opakowanie delicji szklanka herbaty+ sok z jednej cytryny 4 łyżki marmolady wieloowocowej Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Ciasto I: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Do białek dodajemy szczyptę

Czerwona Porzeczka
Kurczak sezamowo-cytrusowy 263

skórki pomarańczowej 1 łyżeczka imbiru 3 ząbki czosnku 2 łyżki sos sojowy 1 łyżka prażonych ziaren sezamu  2 łyżki oleju 1 łyżka oleju sezamowego OlVita Sos: 5 łyżek soku z cytryny 5 łyżek sok z pomarańczy 200 ml wody 2 łyżki białego octu winnego 2 płaskie łyżeczki sosu Sambal Oelek (lub inny ulubiony sos o ostrym i kwaśno(...)piersi kurczaka o bardzo intensywnym smaku pomarańczy z cytryną. Baza dania jest praktycznie identyczna jak w klasycznych daniach chińskich z tym, że tutaj jest mocno wzbogacana o smak soku i skórki cytrusowej. Idealne danie do serwowania z ryżem. Mięso pokroić w paseczki. Przyprawić sosem sojowym i dobrze wymieszać. Odstawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Po tym czasie odsączyć nadmiar

Świat Domowej Kuchni
BABKA MARMURKOWA 196

się obowiązkowo.Dziś podaję przepis na prosta do wykonania babkę marmurkową. Smakuje nie tylko od święta Składniki: kostka masła 20 dag cukru 25 dag maki 6 jajek 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kakao 1 yżka rodzynek masło do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy zóltka, nadal(...)ucieramy. Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, dodajemy do masy. Wlewamy sok zcytryny, na koniec pianę z białek.  Delikatnie mieszamy, dodajemy rodzynki. Do drugiej miseczki odkładamy 7 łyżek jasnego ciasta, dodajemy kakao, miksujemy. Forme z kominem smarujemy masłem, oprószamy bułka tartą. Wlewamy białe ciasto. p[o czym wokół komina wlewamy ciemne. Piekarnik nagrzewamy  do 175 st, pieczemy babkę

Z Majeczką w kuchni
Ulubiony zielony koktajl 205

Postanowiłam zapisać przepis na ten wiosenny koktajl. Od stycznia eksperymentuje z sokami, koktajlami i chyba znalazłam ten idealny, jest pyszny, syty i zdrowy, często zastępuje moje drugie śniadanie. Wygodą jest to gdy nie mam jednego składnika mogę zastąpić innym np. jarmuż szpinakiem, banana gruszką itp. i smakuje również bardzo dobrze. Składniki: 1 szklanka jarmużu (ok. 30 g) 1/3 banana(...)szklanka soku z dwóch pomarańczy i połowy grejpfruta 1 cm imbiru Wyciskamy świeży sok z pomarańczy i grejpfruta. Wrzucamy wszystko do malaksera/blendera i miksujemy, mój koktajl nie jest idealnie gładki, bo taki lubię, ale oczywiście jak będziemy dłużej miksować będzie bez kawałków. Na zdrowie! Polecam! Mmm Pycha Znajdziesz mnie i tutaj

NA MOIM TALERZU

Proponowane wyszukiwania