sok - 13499 przepisów (strona:120/900)

Babeczki jabłko cynamon i migdały 133

oleju roślinnego 125 g cukru trzcinowego + 2 łyżki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu + odrobina do oprószenia garść migdałów w płatkach 1/2 łyżki soku z cytryny Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę i wymieszać z łyżeczką soku z cytryny i łyżeczką cynamonu. Mąkę przesiać z proszkiem i 1 łyżeczką cynamonu. Jajka roztrzepać trzepaczką, dodać(...)cukru trzcinowego i pozostałe migdały. 2 foremki każda na 12 muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami. Papilotki napełnić do połowy ciastem i posypać cukrem z migdałami. Lekko oprószyć cynamonem i skropić sokiem z cytryny. Piec w 180 stopniach ok. 17-20 minut do tzw. suchego patyczka (grzałka góra - dół). Ostudzić na kratce

Trzeci talerz
Napój cytrusowy z miodem 121

cytrusowy, który podaję w szklaneczkach przygotowanych z grejpfrutów. SKŁADNIKI: 1 grejpfrut, 2 pomarańcze, 1/2 szklanki wody gazowanej, 1 łyżka miodu, kostki lodu. PRZYGOTOWANIE: 1. Owoce przekrawam na pół, wyciskam sok. Sok przecedzam przez sitko, aby nie było pestek. 2. Do soku wlewam wodę i dodaję miód. Dokładnie mieszam. Wrzucam kostki lodu.  3. Gotowy napój przelewam do szklaneczek. Ozdabiam plasterkami

Tradycyjna kuchnia Kasi
KOKTAJL JOGURTOWY Z MARAKUJĄ, GRUSZKĄ I MANGOSTANEM – EGZOTYCZNY! 149

miejmy nadzieję niedługo nadejdą! CIEKAWOSTKA! Marakuja jest bogata w składniki odżywcze m.in. w witaminy A, C, K oraz wapń, fosfor i żelazo. Z miąższu przygotowywane są także przetwory, lody, soki, dżemy i koktajle oraz nadzienie do mięs. Mangostan) to „magiczny owoc bogów” pochodzenia azjatyckiego, którego główne składniki znajdujące to ksantony, polifenole, katechiny, polisacharydy, sole mineralne: potasu, wapnia, fosforu(...)się m.in wina i nalewki. SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * jogurt naturalny – 150 ml * mała gruszka – 1 szt * marakuja – 1 szt * mangostan – 1 szt * miód- 2 łyżki * sok z limonki – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do Zupowaru Soup&Blend albo blendera wrzucamy pokrojoną drobno gruszkę, marakuję i mangostan. Zalewamy zimnym jogurtem naturalnym, słodzimy i dodajemy odrobinę soku

Ostra na Słodko
babka drożdżowa z rodzynkami 147

szkl. mąki 3 dag drożdży 4 żółtka 1 jajko 2/3 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 100 g masła 100 g rodzynek Lukier cytrynowy 1 szkl. cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki wody PRZYGOTOWANIE Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dwiema łyżkami mąki pszennej i 1/6 szkl. ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć(...)podwojenia objętości. Piec ok. 30 min w temperaturze 180º. Babkę wyjąć z piekarnika, po 10 min. odwrócić i przełożyć na kratkę do wystudzenia. Grzbietem łyżki rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i wodą. Ma mieć konsystencje gęstej śmietany, więc jeśli będzie za rzadki, dosypać cukru, a za gęsty, dolać wody lub soku z cytryny. Polać nim wierzch babki, opcjonalnie

zabawa smakiem
Ciasto na oliwie z prażonymi ziarnami pszenicy 135

marki Bertolli * - 1,5 szklanki mleka - 2 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2 łyżeczki cynamonu - 0,5 łyżeczki soli - skórka z 1 cyrtyny - sok z 1 cytryny - 150g kremowego serka (typu philadelphia) - 1-2 łyżki miodu (do smaku) - 2 garści prażonych ziaren pszenicy w miodzie W misce wymieszać jajka, oliwę i mleko. Dodać skórkę(...)cytryny. W drugiej misce wymieszać ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i cukier. Powoli dodać masę jajeczną. Dokładnie wymieszać. Pod koniec mieszania, dodać sok z połowy cytryny (drugą połowę zachować do kremu). Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy/tortownicy (piekłam w formie do brownie). Piec ok. 1h w 160C (z termoobiegiem) lun 180C (bez termoobiegu), do tzw. "suchego

CookYourself
Ciasto marchewkowe najlepsze 208

mascarpone. Niebo w gębie. 'ciasto marchewkowe' Składniki (na tortownice o sr.20cm (chociaż ja piekłam w 22cm)): - 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki, dobrze ubitej i lekko odciśniętej z soku - 140g mąki pszennej - 150g cukru - 1/2 szklanki oleju - 2 jajka - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 100g rodzynek - 0,5 szklanki posiekanych (średnio) orzechów włoskich - 1 łyżeczka cynamonu(...)łyżeczki mielonego imbiru - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej * krem: - 250g mascarpone - 150g śmietany kremówki - 1-2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - szczypta soli Jajka zmiksować, do białości, z olejem i 1/2 łyżeczki soli. Dodać mąkę, cukier, przyprawy i zmiksować. Dodać marchewkę, rodzynki i orzechy. Dokładnie wymieszać łyżką. Masę przelać do tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku

CookYourself
Cytrynowa babka w cytrynowej polewie 269

podstawowych składników. Przepis dostałam go od cioci mojego męża, która zawsze ma fajne pomysły kulinarne :) Babka tradycyjna, a zarazem oryginalna przez smaczek, który robi polewa z kogla mogla i soku z cytryny. Pyszności :) Ps. Babkę można zrobić na 2 sposoby: 1. Ważąc 4 rozbite jajka i dodając po tyle samo ile ważą: cukru, tłuszczu i mąki, plus 1 łyżeczkę proszku(...)Składniki: 4 jajka 200g cukru 200g margaryny lub masła 82% 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skórka otarta z 1 cytryny Polewa: 1 żółtko 1 łyżka cukru Sok wyciśnięty z 1 cytryny Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem do białości, po czym wbijamy do niego po jednym jajku, stale miksując. Następnie zwalniamy obroty na najniższe, dodajemy po trochu mąkę wymieszaną

Smakowy Raj
Babka wielkanocna z lukrem cytrynowym 375

pszennej (np. tortowej) ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 margaryna do pieczenia (np. Palma) 1 łyżka kakao Lukier cytrynowy: 200 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Babka piaskowa: W dużej misce miksujemy jajka z cukrem i aromatem waniliowym, do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy porcjami przesiane mąki i proszek do pieczenia(...)pieczemy przez około 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągamy babkę z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lukier cytrynowy: W miseczce dokładnie mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Jeśli lukier jest za gęsty dodajemy soku z cytryny (lub przegotowanej wody), a jeśli za rzadki dosypujemy trochę cukru pudru. Wystudzoną babkę wyjmujemy z foremki. Jeśli za bardzo wyrosła można

W kuchni Katie
Surówka wielowarzywna do obiadu 196

soczyste jabłka 10 centymetrów jasnego pora kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki cukru 3-4 łyżki oleju sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Warzywa korzeniowe i jabłka obrać i zterzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać starte odciśnięte z soku ogórki i pokrojoną w paseczki paprykę oraz poara. Wszystko połączyć(...)doprawić solą, pieprzem, olejem,  cukrem i sokiem z cytryny.  Na końcu dodać bazylię, wszystko jeszcze raz wymieszać i odstawić na minimum 10 -15 minut, aby smaki się połaczyły. SMACZNEGO

Gosia gotuje
Domowa ćwikła z chrzanem 192

chrzanem wspaniale smakuje, to naprawdę jest bardzo zdrowa Domowa ćwikła z chrzanem Składniki: około 2 kg buraczków około pół kilograma korzenia chrzanu 1-2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli sok z 2-4 cytryn   Buraki dokładnie umyć, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce. Chrzan obrać, opłukać i osuszyć a następnie zetrzeć(...)starty chrzan do słoika i dodać 1 łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Zalać wrzącą wodą do połowy wysokości chrzanu, zamieszać, przykryć i odstawić do ostudzenia. Do buraków dodać sok z 1 cytryny, łyżkę cukru i pół łyżeczki soli. Wymieszać i dodawać po trochu ostudzonego chrzanu aż do uzyskania ulubionej ostrości. W razie potrzeby dodać jeszcze szczyptę cukru i więcej

UgotujmyTo.pl
Babka cytrynowa 144

szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru 1/4 kostki masła (50 g) 1/4 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch niewoskowanych cytryn sok wyciśnięty z jednej, całej cytryny szczypta soli opcjonalnie: cukier puder do lukru lub posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cytryny i jajka przelewamy przez jedną minutę wrzątkiem(...)Masło rozpuszczamy. Dodajemy do ciepłego masła olej, ścieramy do nich skórkę z cytryn i wyciskamy sok z jednej. Białka oddzielamy od żółtek. Dwa żółtka i dwa całe jajka ubijamy z cukrem pudrem, a gdy będą puszyste dolewamy powoli tłuszcz. Dodajemy stopniowo do masy przesiane przez sito mąki – ciągle miksując. Na końcu ubijamy dwa pozostałe białka ze szczyptą soli. Dodajemy

Poezja smaku
Krewetki w sosie szpinakowo-śmietanowym z makaronem Soba 116

Składniki: 150-200 g szpinaku mrożonego/brykiet 10-15 krewetek królewskich świeżo mielony pieprz sól łyżeczka soku z cytryny plus łyżeczka do skroplenia całości po przyrządzeniu 150 ml śmietany 30 % 2 łyżki whisky 2 łyżki masła oliwa z oliwek około 2 łyżki 200 g makaronu Soba 20 g pora pęczek szczypiorku pół łyżeczki  suszonej kolendry/ bądź kilka listków świeżej(...)patelnię grillową połączyć oliwę z oliwek oraz masło, podsmażyć z obu stron pomidorki koktajlowe 4. Położyć szpinak oraz por. Delikatnie podsmażyć. 5. Do całości dodać whisky, sól, pieprz, oraz sok z cytryny i dusić jeszcze przez moment, aż por delikatnie zmięknie 6. Na patelnię do sosu dodać krewetki i połączyć je z sosem, obrócić kilka razy. Następnie dusić aż będą

KreatywnePiny
Wielkanocne jaja faszerowane łososiem 149

Wielkanoc to jajka obowiązkowo. Szczególnie te faszerowane czymś pysznym. U mnie będą suto nadziane wędzonym łososiem, do tego kilka kropel soku z cytryny i obowiązkowo świeży koperek. To moja pierwsza propozycja na Wielkanocne śniadanie. Przepis ukazał się również w Chochli . Składniki : * 3 jajka * 50g wędzonego łososia * 2 łyżki majonezu  * łyżka soku z cytryny  * sól, świeżo mielony czarny pieprz(...)koperek, szczypiorek Przygotowanie : Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Obrać ze skorupek. Przeciąć na pół i wydrążyć żółtka. Łososia drobno pokroić, wymieszać z żółtkami oraz majonezem. Przyprawić, dodać sok z cytryny oraz drobno posiekany szczypiorek i koperek. Tak przygotowanym farszem nadziewać połówki jajka. Schłodzić, podawać z gałązkami koperku

Magiczne Życie Marty
Babka cytrynowa 163

duży kisiel cytrynowy bez cukru (58 g) 5 jajek 200 g masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny Lukier: 5 czubatych łyżeczek cukru pudru sok z cytryny Cukier mieszamy z odrobiną soku z cytryny. Jeśli lukier jest za rzadki dodać odrobinę cukru pudru, jeśli za gęsty - nieco soku z cytryny. Dodatkowo dodałam jeszcze kilka kropel

Delicious Titbits
Salsa pomidorowa (Pico de gallo) 252

posiekanej sałatki pomidorowej. Podstawą tej salsy zawsze są pomidory, biała cebula i jalapeño lub serrano. Jednak w zależności od regionu mogą pojawiać się też inne dodatki np: natka kolendry, sok z limonki, awokado, mango, brzoskwinie, ocet jabłkowy. Kolory podstawowych składników, to kolory flagi Meksyku, przez co salsa jest znana także jako Mexicana lub bandera. Jeszcze inna nazwa pod jaką się(...)pojawia to salsa fresca. Składniki: 3 średnie pomidory 1 biała cebula 1-2 papryczki jalapeño (lub 1 jalapeno i 1 serrano) 2-3 łyżki soku z limonki 3 łyżki posiekanej natki kolendry sól i pieprz do smaku Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki. Pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać w kosteczkę. Papryczki przekroić, usunąć nasionka (nie wyrzucać), drobno

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania