sok - 13499 przepisów (strona:118/900)

Sernik bananowy z limonką 208

kokosowych w spodzie sernika i białej czekolady z polewy idealnie harmonizuje z banananową masą serową. Tak jak sernik, pracy przy nim niewiele, a efekt zachwycający. Banany jednak, nawet potraktowane sokiem z cytryny lub limonki nadają sernikowi lekko kremowy kolor, choć użyłam bardzo dojrzałych  w słonecznym kolorze. Nie zachęcam zatem do wykorzystania przejrzałych, całkiem nieatrakcyjnych bananów, ponieważ sernik nabierze ciemnej(...)wiórków kokosowych Składniki na masę serową : 500 g twarogu 3 x mielonego 200 g serka kremowego 20% tłuszczu 3 jajka 180-200 g ksylitolu lub cukru 3 dojrzałe bananay sok z 1-2 limonki 1 budyń waniliowy Dodatkowo : 80 g białej czekolady 40 ml śmietany kremówki   Wykonanie: sucharki z masłem i wiórkami kokosowymi umieścić w kielichowym blenderze i zmielić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta do kanapek z awokado i jajek. 125

pastę do kanapek i akurat znalazłam przepis na taką z awokado. Muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę, bo jest pyszna :) Ważne, aby awokado dość szybko skropić sokiem z cytryny, bo ciemnieje. Składniki: 1 dojrzałe awokado 2 jajka ½ cebuli sok z połowy cytryny 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Jajka gotujmy na twardo, zostawiamy do wystudzenia. Awokado obieramy(...)skórki, delikatnie usuwamy pestkę, miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny, aby awokado nie ściemniało. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy do miski wraz z majonezem i obranym ze skorupki jajkiem.  Wszystkie składniki blendujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.          Smacznego :)   Zainspirowało mnie: wielkie

Symfonia smakowa
Limonkowe lody z jarmużem i czekoladą 120

minerałów, które chronią nasz organizm przed rozwojem chorób nowotworowych! A co do samego przepisu, to jest to połączenie- ostatnio modnego- jarmużu z bananami, groszkami czekoladowymi z deserowej czekolady i sokiem oraz skórką limonki, które nadają rewelacyjną nutkę orzeźwienia. Pyszności, mówię Wam! :) Lody: * banany- 3 szt. * jarmuż- 30 g * limonka- 1 szt. * syrop z agawy- 2 łyżki * pastylki czekoladowe(...)limonki zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Banany wrzucić do malaksera, wlać sok z limonki, dodać jarmuż, syrop z agawy i dokładnie zmiksować całość na gładki krem. Do masy dodać startą skórkę z limonki oraz pastylki czekoladowe, wymieszać i przełożyć do pojemniczka na lody. Wstawić do zamrażalnika na minimum 6 godzin, a w międzyczasie przemieszać 2-3 razy. Smacznego! :) Wpis zawiera

Kraina Miodem Płynąca
Strudel z jabłkami i orzechami 210

pieczenia 1/2 łyżeczki soli 170ml wody 4 łyżki roztopionego masła 1 jajko nadzienie 6 twardych kwaskowych jabłek - użyłam Gloster 1 szklanka rozdrobnionych lekko orzechów włoskich 1 szklanka rodzynek sok i skórka z połowy cytryny pół szkalnki cukru 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki roztopionego masła do smarowania ciasta cukier puder do posypania ciasta lody lub bita śmietana do podania Sposób(...)drugie wyrabiając kilka minut rękami lub mikserem z mieszadłem hakiem, do uzyskania gładkiej kuli. Odstawiamy na pół godziny. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do nich sok i skórkę z cytryny. Następnie dodajemy rodzynki, cukier i cynamon. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie wylewamy z jabłek sok. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt najcieniej jak się

W kuchni wieczorem
Koktajl Pomarańcza-Mango-Cytryna 164

Składniki: 170 ml dobrze schłodzonego jogurtu naturalnego pół mango- schłodzone w lodówce 1 duża pomarańcza- schłodzona w lodówce łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: 1. Mango, obrać, odpestkować i pokroić na małe cząstki 2. Pomarańcze obrać, zdjąć błonki i wydobyć cały miąższ, nie wyciskać, zależy nam na miąższu wewnątrz soku 3. Do misy z wysokimi ściankami włożyć mango, miąższ z pomarańczy(...)dodać sok z cytryny oraz jogurt. Wszystko wymieszać blenderem do uzyskania gładkiego napoju. Smacznego Zobacz także

KreatywnePiny
El Dorado po mojemu, czyli grillowana Dorada w cytrynie 127

ważyły razem niewiele ponad pół kilo) 200 ml śmietany 18% (my użyliśmy "lidlowej", ale następnym razem zakupię Piątnicę) 1 cytryna (w celu pozyskania skórki z połowy i 2 łyżek soku) świeży korzeń imbiru (kawałek wielkości kciuka) 1 mała cebula (w przepisie oryginalnym szalotka) sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Doradę porządnie myjemy. My odcięliśmy również głowy, żeby nie musieć patrzeć jedzeniu(...)smażenie i apetyczne podanie jest dziełem Męża. Przygotowanie sosu: obrany imbir zetrzeć na drobnej tarce, otrzeć skórkę z połowy cytryny (tylko tę żółtą część, by uniknąć goryczki) i wycisnąć sok. Posiekaną cebulkę przysmażamy na małej patelni, dodajemy imbir i sok z cytryny. Zalewamy śmietanką. Solimy, pieprzymy i dosładzamy odrobinę do smaku (uwaga, żeby nie przesłodzić). Kiedy sos lekko zgęstnieje odstawiamy

Kuchnia po mojemu
Wiśniowo - śmietanowy tort na ciemnym biszkopcie. Mężu sto lat z okazji urodzin. Z nami oczywiście jeśli tylko chcesz ;) 169

przepis znajdziecie również u mnie) 400ml śmietany 30% 400 gram serka mascarpone 1 miseczka gęstego kisielu wiśniowego z całymi owocami (również mojej produkcji) 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady dobrego gatunku sok wiśniowy (50 ml) esencja rumowa Przygotowanie: Biszkopt przygotowujemy i pieczemy wg tej receptury . Jedyna modyfikacja to dodanie 4 łyżek ciemnego kakao i 2 łyżek tartej gorzkiej czekolady aby uzyskać biszkopt(...)resztę ciasta w małej blaszce by zrobić jeszcze ciasto z kremem cytrynowym, ale o nim przy okazji. Biszkopt kroimy na trzy równe plastry i każdą z nich nasączamy sokiem z kilkoma kroplami esencji rumowej. Ja użyłam soku domowej produkcji z kompotu, z którego powstał kisiel. Należy nasączyć dość obficie, gdyż biszkopt czekoladowy ma bardziej zbitą, sztywną konsystencję. Oczywiście można

Kuchnia po mojemu
Biszkopt z kremem cytrynowym w polewie czekoladowej jako słodki akcent świątecznego obżarstwa. 102

szybkie ciasto z lekkim kremem. Składniki (na 2 wąskie blaszki):   biszkopt (z 1/2 porcji) pieczony z dodatkiem kakao  200 ml śmietany 30% 100 gram serka mascarpone sok z 1 cytryny 1 łyżka otartej skórki z cytryny 1-2 łyzki cukru pudru 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego kilka kropli esencji migdałowej kilka kropli esencji cytrynowej Przygotowanie: Upieczony(...)dzień wcześniej biszkopt (wg tego przepisu) kroimy na pół (jeśli dobrze wyrósł można na trzy części). Nasączamy dość obficie posłodzonym sokiem z cytryny rozcieńczonym z wodą i doprawionym do smaku esencją migdałową. Krem Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder (ilość wg upodobań) oraz serek mascarpone. Ubijamy chwilę na niskich obrotach. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i esencję cytrynową (ilość

Kuchnia po mojemu
Koktajl z awokado i banana 89

Południowej i Środkowej. Aztekowie nazywali go masłem puszczy lub owocem maślanym, ze względu na zawartość tłuszczu. Posiada wiele wartości odżywczych. Składniki: 1 awokado 2 banany 1 pomarańcza 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu lub według własnego smaku 3 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie: Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i obrać ze skórki. Włożyć do blendera , dodać banany obrane(...)skórki, wyciśnięty sok z pomarańczy oraz sok z cytryny. Wszystko zmiksować na gładką masę.  Wymieszać z miodem i jogurtem.  Smacznego

O kuchni z uczuciem
Syrop z fiołków - "Filozofia smaku" i inspiracje w Bosch Akademia Smaku 137

tygodnie, syrop fiołkowy nawet kilka miesięcy.    Składniki: 500 ml kwiatów fiołka wonnego (kwitnącego na niebiesko), 200 ml wrzącej wody, 100 g cukru, 1-2 łyżki soku z cytryny. Przygotowanie: Kwiaty zalać wrzątkiem, wymieszać, trzymać kilkanaście sekund na bardzo małym ogniu do czasu kiedy woda zacznie się zabarwiać na niebiesko.  Odstawić do wystudzenia.  Zimne kwiaty odcisnąć(...)sicie, do płynu dodać cukier i ponownie zagotować, mieszając do rozpuszczenia cukru. Powstały płyn ma kolor błękitny i jest dość słodki. Dla ożywienia mikstury dodać sok z cytryny, który zmieni smak i kolor syropu na bardziej fioletowy. Ilość użytego soku z cytryny tak jak i cukru można zmniejszyć lub zwiększyć wg. własnych upodobań.    Syrop przelać do wyparzonej butelki

SzczyptaSmaQ
Barszcz czerwony inaczej 121

wykorzystaniem trzech składników: marchewki, ogórka kiszonego i jajka. W zasadzie nie miałam żadnego problemu, bo pomysł od razu mi się wyklarował. Moja Mama do zakwaszania barszczu czerwonego używa… soku z ogórków kiszonych, więc dlaczego nie iść właśnie tym tropem i nie dodać jeszcze ogórków i podać z jajkiem. Tak właśnie powstał – barszcz czerwony inaczej.     Składniki(...)bulionu (warzywny lub mięsny) - 6 buraków (najlepiej upieczonych, ale ugotowane też mogą być) - 2 – 3 ugotowane marchewki (z bulionu) - 6 ogórków kiszonych - sok z ogórków (ilość do smaku) - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - kilka ziemniaków - mleko kokosowe (puszka) - duży pęczek kopru - 2 łyżki masła klarowanego - sól, pieprz do smaku - jajka ugotowane na twardo   Do tej zupy najlepsze będą

mojewypiekiinietylko
Ciasto na jogurcie naturalnym - szybkie i proste 191

Sezon owocowy zbliża się wielkimi krokami więc u wielu z nas trwa wyjadanie zapasów w postaci  owoców w soku własnym, kompotów czy też mrożonych owoców. Świetnym sposobem na ich wykorzystanie jest to pyszne, wilgotne, bardzo proste i szybkie ciasto na bazie jogurtu naturalnego. Ja najczęściej piekę je z wiśniami drylowanymi a tym razem zrobiłam z truskawkami ze słoika(...)soku własnym). SKŁADNIKI: (na tortownicę 26-28 cm, ja piekę w szklanej formie na tartę) 2 jajka 1 szkl jogurtu naturalnego 1/2 szkl oleju 2 szkl mąki 0,5 szkl cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia olej+bułka tarta do wysypania formy  dowolne owoce z kompotu/mrożone (rozmrożone)* 1. Formę wysmrować olejem i wysypać dokładnie bułką tartą (spód

Kto ugości moich gości?
Jem zdrowo: Bakłażan z jarmużem 164

wersji szybkiego śniadania/obiadu. Jem zdrowo: Bakłażan z jarmużem Drukuj przepis Składniki 0,5 średniej wielkości bakłażana 2 garści jarmużu 4 plasterki oscypka 1 łyżeczka masła klarowanego 1 łyżeczka soku z cytryny przyprawy płatki suszonego pomidora, suszone płatki chilli, sól, pieprz 1 ząbek czosnku listonic_name = "Jem zdrowo: Bakłażan z jarmużem (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content(...)średniej wielkości bakłażana 2 garści jarmużu 4 plasterki oscypka 1 łyżeczka masła klarowanego 1 łyżeczka soku z cytryny przyprawy płatki suszonego pomidora, suszone płatki chilli, sól, pieprz 1 ząbek czosnku " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Jarmuż dusimy na maśle, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i przyprawy. Skrapiamy sokiem z cytryny. Oscypek kroimy w plastry układamy na jarmużu i przykrywamy

CoolinarniePL
Torcik Gruszkowo-Jabłkowy 151

śmietany 3 żółtka szczypta soli Składniki na nadzienie: 1 kg  gruszek 0,8 kg jabłek 150 g cukru 2 łyżki świeżo startego imbiru skórka otarta z 2 cytryn sok wyciśnięty z 2cytryn 4 łyżeczki żelatyny Krem czekoladowy: 150 g czekolady 250 g serka mascarpone Gruszki w czerwonym winie: 3 gruszki 1,5 szklanki czerwonego wina 3 łyżki cukru(...)wystudzić. 2. Przygotować nadzienie: Owoce obrać, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w kostkę. Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier i smażyć na małym ogniu aż owoce puszczą sok. Dodać imbir, skórkę i sok z cytryny. Gotować aż część owoców się rozpadnie. Dodać żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja żelatynę dodawałam do gorących owoców i dokładnie mieszałam

Mama Gotuje
Ciasto orzechowe z masą mascarpone 181

robić to powoli i uważnie. Mimo to ciasto to jest warte tego zachodu. Składniki: Podkład: 8 jajek 25 dkg orzechów włoskich 20 dkg cukru 3 kopiaste łyżki bułki tartej sok z 1 cytryny szczypta imbiru szczypta soli Krem: 50 dkg sera mascarpone 200 ml śmietanki 30% 6 łyżek mleka 1 łyżka soku z cytryny 3 opakowania cukru waniliowego(...)Dodatkowo: wiśnie w zalewie mocna herbata kieliszek wódki Wykonanie: 1. Podkład: Orzechy zmielić na proszek, białka ubić na sztywną pianę, żółtka ubić z cukrem Do żółtek dodać imbir, sól, sok z cytryny i bułkę tartą, ubijać jeszcze przez chwilę. Dodać orzechy i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 o C przez około

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania