sok - 13499 przepisów (strona:103/900)

Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 204

kwiaty czarnego bzu ,syrop z czarnego bzu , ocet z czarnego bzu , oliwa ,cytryna ,chilli ,sól ) ; wiaty obieramy do miski, zalewamy octem na 5 minut, po czym dodajemy syrop, oliwę, sok z cytryny, drobno posiekane chilli, mieszamy, lekko doprawiamy solą i pieprzem. d) grillowane tosty, tosty skrapiamy oliwą i grillujemy. 2.Polędwiczka wieprzowa marynowana w musztardzie francuskiej z miodem i żubrówka(...)czosnku niedźwiedziego . g) Cykoria pieczona z miodem i cytryną (cykoria ,miód ,cytryna, oliwa z oliwek ,sól, pieprz) Cykorię oczyszczamy z wierzchnich listków, kroimy wzdłuż na połowę, skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny i miodem, doprawiamy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu. 3. Karczek marynowany w ciemnym piwie z przyprawami korzennymi  (karkówka QAFP , Ciemne piwo ,przyprawy

upichcona
Makaron ze szparagami i grillowanym łososiem w cytrynowym dressingu 188

Dzisiaj znowu szparagi, tym razem nie z boczkiem  (przepis tutaj) , a z grillowanym, soczystym łososiem marynowanym w sosie sojowym z dodatkiem skórki cytryny oraz cytrynowym dressingiem na bazie soku z cytryny, który nadaje fantastycznej nutki orzeźwienia i lekkości. Danie proste, dające uczucie sytości na dłużej, a równocześnie nie 'zapychające'. Polecam bardzo! :) * makaron- około 200 g * łosoś- 250 g * szparagi(...)pomidorki koktajlowe- 10 szt. * sos sojowy- 1/4 szklanki * cytryna- skórka z 1 szt. + 3 łyżki soku * olej ryżowy- 3 łyżki + do nasmarowania patelni * świeży koper- 1 łyżka * sól, pieprz- do smaku Łososia obrać ze skóry i zalać sosem sojowym wraz z dodatkiem startej skórki cytrynowej. Marynować minimum 20 minut, a następnie podsmażyć na patelni grillowej (lub na zwykłej). W międzyczasie

Kraina Miodem Płynąca
PEŁNOZIARNISTE TOSTY Z TWAROŻKIEM NA SŁODKO ( z truskawkami, miodem i orzechami ) 153

Taka kropka nad I, to prażone włoskie orzechy z dodatkiem miodu. Połączenie to tworzy nieziemską całość , która zachwyci każdego! Takie śniadanie jest idealnym pomysłem dla dwojga ;) A dodatek szklanki soku pomarańczowego sprawi, że nie tylko będziemy nasyceni, ale również naładowani witaminami i energią. Taka szklanka soku zastępuje 1 z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy konsumować w ciągu dnia(...)oliwa z oliwek – 1 łyżka * serek „wiejski” – 2 łyżki * truskawki – 3-4 szt * miód wielokwiatowy – 1 łyżka * orzechy włoskie – 1 garstka DODATKOWO: * sok pomarańczowy – 1 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pieczywo smarujemy oliwą, rumienimy na mocno rozgrzanej patelni z 2 stron, obok prażymy orzechy. Na tosty układamy serek „wiejski” , pokrojone truskawki, miód

Ostra na Słodko
Sok z buraków, jabłek, marchwi, selera i pietruszki 171

Dziś kupiliśmy sokowirówkę :)  A oto pierwszy pyszny, baaardzo zdrowy sok. Na 1,5l użyłam: 6 dużych marchewek 6 buraków 4 pietruszki 2 jabłka 1 średni seler Wszystkie warzywa umyć, buraki i seler dodatkowo obrać. Wrzucić do sokowirówki i gotowe :)  PYSZNY

Jemy Pijemy
Konfitura Truskawkowa z Wanilią 205

dobrze znacie ze swoich domów, tak jak i ja znam ze swojego. Zawartość cukru znacznie zmniejszyłam i mimo tego konfitury są słodkie. Składniki: 1300 g truskawek 300 g cukru sok z połowy cytryny  ziarenka z jednej laski wanilii Wykonanie: Truskawki opłukałam w ciepłej wodzie, usunęłam szypułki. Przelałam je sokiem z cytryny, wymieszałam, zasypałam cukrem, wymieszałam i odstawiłam do lodówki(...)czekało na swoją kolej w lodówce, a część stało tylko 3-4 godziny. W każdym bądź razie po minimum 3 godzinach odcedziłam owoce na sicie. Owoce włożyłam do garnka, sok który  się wytworzył przelałam do rondelka na Syrop Truskawkowy . Owoce zagotowałam na większym ogniu, następnie przykręciłam płomień na minimalny i smażyłam około 3 godziny. Nie mieszałam tylko co jakiś

Blondynka Gotuje
Pączki z serka homogenizowanego (pączki angielskie) 137

proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Składniki na posypkę cukrowo-cynamonową: 50g cukru kryształu 1 łyżeczka cynamonu Składniki na lukier cytrynowy: 100g cukru pudru 1-2 łyżek soku z cytryny Wykonanie: Serek homo wymieszać z jajkami. Dodać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszać. W płaskim płaskim garnku/rondlu rozgrzać olej (do temperatury 175 stopni(...)polać lukrem. Lukier cytrynowy lepiej pasuje do pączków zrobionych z serka homo naturalnego. Jeśli wykonywałaś/eś pączki z serka waniliowego to lepiej będzie zrobić zwykły lukier bez soku cytrynowego (zamiast soku cytrynowego dodaj wody).  Przepis pochodzi z bloga "Wypiecz Wymaluj

Mania Wypiekania
KASZA MANNA NA SOKU OWOCOWO - WARZYWNYM Z CZEREŚNIAMI 106

więcej czasu. Ps. Jeśli zabraknie Ci kolejnych 5 minut na konsumpcję, zakręć nakrętkę i zabierz słoiczek ze sobą ;) SKŁADNIKI: 5-6 łyżek ulubionej granoli 1 szkl mleka 1 szkl soku owocowego-warzywnego pasteryzowanego (u mnie marchew-jabłko-pomarańcza) 6 płaskich łyżek błyskawicznej kaszy manny (bez gotowania) 1 łyżka płynnego miodu czereśnie A jak to zrobić: Do rondelka wlać mleko(...)sok i miód, zagotować. W tym czasie na dno słoiczków lub pucharków wsypać granolę, oraz wydrylować czereśnie. Gdy mleko z sokiem się zagotuje, pomału wsypywać kaszę mannę ciągle mieszając. Odstawić na minutkę. Gotową kaszkę przełożyć na przygotowaną wcześniej granolę, wierzch udekorować czereśniami

Kuchnia w opałach
CYTRYNOWO LIMONKOWE NUGGETSY Z KURCZAKA 333

limonkową wersję. Tak przygotowane mięso jest bardzo soczyste , rozpływające się w ustach a panierka z płatków kukurydzianych nadaje mu chrupkości Składniki ( 4porcje ): filet z piersi kurczaka - 4szt czosnek - 1ząbek sok z połowy cytryny sok z połowy limonki oliwa - 2-3łyżki jajko - 1szt płatki kukurydziane - 4szkanki sól , pieprz Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , oczyszczam z kosteczek(...)błonek. Kroimy na 4 filety a następnie na mniejsze kawałki. Tak przygotowane mięso wkładamy do miski , solimy , pieprzymy , dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku. Dodajemy sok z połowy cytryny i limonki . dodajemy oliwy. Całość dokładnie mieszamy , najlepiej ręcznie . Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Płatki kukurydziane wsypujemy do woreczka i kruszymy , najlepiej przy użyciu wałka

Bazylia kontra Rozmaryn
Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu 181

nutką cytryny. Pyszna i zupełnie inna niż tradycyjna. SKŁADNIKI: (na 3 słoiki około 350g) 1kg truskawek około 15-20 baldachów (70-80g) bzu czarnego (same kwiatki bez łodyżek) sok i skórka z cytryny 400g cukru WYKONANIE: Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy na 4 części.  Baldachy bzu wykładamy na papier i pozwalamy małym lokatorom opuścić kwiatostany.    Truskawki(...)gotujemy z cukrem na małym ogniu. Gdy puszcza sok dodajemy kwiatki z czarnego bzu. Najlepiej wybrać w pełni rozwinięte kwiatki, które po otrząśnięciu sama opadają ;) Ułatwi nam to pracę.    Pod koniec gotowania dodajemy skórkę i sok z cytryny i gotujemy jeszcze 2-3 minutki.    Konfiturę przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut

Pyry na Gaz
Lemoniada miętowa II 131

Lato to zdecydowanie czas lemoniady ! Kiedyś, obok kompotu królowała na naszych letnich stołach, później została wyparta przez soki i napoje gazowane, które zaczęły pojawiać się w sklepach. Dziś, dzięki Bogu wraca znowu do łask, bo to pyszny i zdrowy napój, bez sztucznych dodatków. Na blogu znajdziecie również proste przepisy na najprostszą lemoniadę , lemoniadę z rabarbaru i lemoniadę miętową.  Lemoniada(...)miętowa II Czas przygotowania: 30 minut Proporcje na ok. 1000 ml napoju Składniki: 1 pęczek mięty 3 łyżki cukru sok z 1 cytryny 1 litr wody Wykonanie: Miętę płuczemy, z pęczka odkładamy 3 gałązki, które wykorzystamy później. Wodę zagotowujemy, przelewamy do dzbanka, wkładamy miętę, dzbanek przykrywamy i odstawiamy do zaparzenia. Gdy woda przestygnie dodajemy cukier i mieszamy, żeby się rozpuścił

Kulinarne przygody Gatity
Kruche z budyniem , rabarbarem i pianką 144

mleka 4 budynie waniliowe Winiary 2 łyżki mąki  4 łyżki cukru  Pianka : 7 białek 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny około 9 pałek rabarbaru Wykonanie ciasta Do miski przełożyć wszystkie składniki podane  na kruche ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę  i szybko zagnieść(...)obrać z nitek , pokroić na cm kawałki. Posypać 1/2 szklanką cukru. Pianka : Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym , na końcu dodać mąkę ziemniaczaną  i sok z cytryny , wymieszać. Warstwy ciasta : 1.Większą połowę ciasta rozwałkować   i przełożyć do  dużej  tradycyjnej  blaszki  wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Następnie wykładamy  połowę

Sama słodycz i szczypta chili
Truskawkowe ostatki 126

torebki) Oczyszczone, umyte i osuszone truskawki wrzucam go garnka z grubym dnem, zasypuję cukrem, zagotowuję na średnim ogniu, mieszając w razie potrzeby (nie wolno dopuścić do przypalenia!). Kiedy puszczą sok i zmiękną (po ok. 10 min.) wsypuję cukier waniliowy i żelfiksy, ponownie zagotowuję i mieszając gotuję ok. 5 min. na dość dużym ogniu (uwaga pryska!).  Zestawiam z ognia(...)pewnością zachowa wspaniały, truskawkowy smak aż do zimy! 1 kg truskawek 4 małe cukry waniliowe 2 łyżki cukru brązowego (ważne bo ma nieco karmelkowy smak) 2 pomarańcze (na sok) A robię tak - do garnka wrzucam kilogram całych truskawek, zagotowuję na małym ogniu (cały czas mieszam!), dodaję  cukry waniliowe, sok z dwóch pomarańczy, cukier brązowy i ponownie zagotowuję, cały czas

Kuchnia Prezydentowej
Syrop miętowy 149

pęczki mięty (nie może być zwiędła i przerośnięta!) 60 ml wódki lub 40 ml spirytusu 1 szklanka cukru (ok. 250 g) 2 filiżanki wody (ok.400 ml) 2 limonki (wyciśnięty sok) Oczyszczone i umyte liście mięty (cienkie łodyżki można zostawiam, grubsze odrzucam) zalewam alkoholem w ceramicznym garnku lub misce, zasypuję cukrem, przykrywam, odstawiam na kilka godzin. Przekładam do garnka, dolewam zimnej(...)pachnieć miętowo a liście stracą intensywny zielony kolor. Wtedy gotuję jeszcze 5 minut, zestawiam z ognia i odstawiam do wystudzenia, aż będzie całkiem zimny, nie zdejmując przykrywki! Następnie odcedzam sok, wyciskam liście mięty, dolewam do syropu sok wyciśnięty z dwóch limonek, dokładnie mieszam, przelewam do słoiczków. Słodki i aromatyczny

Kuchnia Prezydentowej
Muffinki jogurtowo-pomarańczowe 153

skórka otarta z jednej pomarańczy    1 cukier waniliowy 120 g roztopionego masła 150 g gęstego jogurtu (ja dałam grecki z 10-procentową zawartością tłuszczu) 50 ml soku wyciśniętego z pomarańczy 2 jajka                       12 długich cukierków czekoladowych(...)płynnym nadzieniem cytrusowym Składniki suche mieszam ze sobą, dodaję skórkę pomarańczową. Jajka ubijam w szklanej misce, łączę z masłem, wlewam sok z pomarańczy, dodaję jogurt, mieszam. Składniki suche dodaję do mokrych, miksuję dokładnie, ale nie za długo. Cisto nakładam łyżką do papilotek w blaszce do 2/3 wysokości, w środek każdej muffinki wkładam cukierka. Wkładam do piekarnika nagrzanego

Kuchnia Prezydentowej
Pstrąg aromatyczny 145

straszne. To jednak zwłoki (to przez te oczy, które patrzyły z takim wyrzutem!), w dodatku upieczone. Ale bardzo były smaczne. :P Pstrąg aromatyczny Składniki: 1 pstrąg do 500g sok z limonki 2 łyżki masła sól, pieprz 3 łyżki chutneya kolendrowego Rybę dokładnie myjemy, osuszamy, nacinamy skórę w kilku miejscach, ale ostrożnie, żeby nie uszkodzić włókien mięsa. Skrapiamy w środku(...)wierzchu sokiem z limonki i nacieramy chutneyem kolendrowym , również w środku i z wierzchu.  Obsypujemy solą i pieprzem, do środka wkładamy masło. Zawijamy szczelnie w folię aluminiową, odstawiamy do zamarynowania na 1h.   Nagrzewamy piekarnik do 168-180°C. Folię nieco luzujemy, ale pozostawiamy zawiniętą tak, aby ewentualny sok wytworzony podczas pieczenia nie wypłynął, układamy pstrąga w folii

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania