szklanki. Na końcu uzupełnij spritem i woda gazowaną w proporcji 1:1. Opcjonalnie dodaj kieliszek alkoholu. 2. Arbuzowe love czyli arbuzada Składniki: 1 kg arbuza (zważonego ze skórką) sok z 1 limonki 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wody dodatkowo: kostki lodu, plasterki limonki, listki mięty do dekoracji Wykonanie: Zrób syrop: W rondelku podgrzej wodę z cukrem. Od momentu gdy zacznie(...)bulgotać – gotuj jeszcze 3 – 4 minuty. Odstaw z ognia, ostudź. Arbuza obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój na kawałki. Przełóż do miski, zblenduj. Do arbuza dodaj syrop i sok z limonki. Wymieszaj. Arbuzadę przechowuj w lodówce. Podawaj z kostkami lodu, plasterkiem limonki. 3. Mojito truskawkowe bezalkoholowe Składniki (na 1 drinka): pół limonki – pokrojonej w plastry 5 – 6 truskawek rozgniecionych widelcem
Moja pasja smakurobić w zasadzie ze wszystkich owoców. Robiłam już lody ze zmiksowanych truskawek, wiśni i koktajli jagodowych (jagody i kefir) i truskawkowych (truskawki i kefir) czy zamrożonego świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego. Wszystkie te lody są rewelacyjne. Tym razem lody z kiwi i mięty. Składniki: ½ szklanki mięty ½ szklanki wody 8 lub więcej łyżek cukru 4 kiwi 3 łyżki soku z limonki(...)wrzenia. Następnie dodać miętę i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Syrop odcedzić od liści mięty. Kiwi obrać i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do pojemnika blendera. Dodać sok z limonki i przecedzony syrop miętowy. Wszystkie składniki zmiksować a następnie przelać do pojemników na lody i zamrozić
Mama Gotujewiśni. Czego potrzebujesz do domowego dżemu z wiśni? * Wiśnie * Pektyny+cukier trzcinowy/biały lub dżemiks * Słoiki i nakrętki * Duży, szeroki garnek * Sok z cytryny * Etykiety do opisania słoików Do tego celu przyda się drylownica, sugeruję zakup takiej, która nie wymaga wrzucania tylko pojedynczych sztuk wiśni. Zebrane wiśnie zostawiam(...)szklanych miskach (moje wiśnie są bardzo soczyste), aby puściły soki. Rano dryluję umyte wiśnie. Przygotowuję nowe, dokładnie umyte i wypasteryzowane słoiki i nakrętki. Jak należy pasteryzować słoiki i nakrętki? Bezpośrednio przed użyciem słoiki należy dokładnie umyć z użyciem płynu do mycia, następnie kilkakrotnie wypłukać ciepłą wodą. Następnie trzeba je wygotować
IzaGotujeDziś coś co przyspiesza przemianę materii i sprzyja odchudzaniu:):):) jest do tego warte spróbowania:) składniki: 3 liście jarmużu 5cm imbiru 1 banan 1 mango sok z połowy cytryny sok z 3 pomarańczy lub 2 szklanki soku z kartonu 2 łyżki miodu kostki lodu wykonanie Jarmuż, imbir, banana, mango blendujemy 1 minuta, dodajemy resztę składników i miksujemy jeszcze
Apetyt na Zielone21cm. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki z ciecierzycy (można dać innej) - 125g szpinaku baby - 1/2 szklanki oleju ryżowego - 3 jajka - 5 łyżek ksylitolu (lub innego słodzika) - 2 łyżki soku z cytryny - 1 laska wanilii - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Szpinak myjemy, osuszamy i wrzucamy do malaksera wraz z olejem i sokiem z cytryny. Miksujemy. Do otrzymanej(...)warto drewnianym patyczkiem sprawdzić czy ciasto w środku jest już upieczone, jeśli patyczek będzie mokry - przedłużyć pieczenie. Składniki na krem: - 2 serki Apetiny naturalnej lub Philadelphi - 2 łyżki miodu - sok z połowy cytryny Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy nasze ciasto już ostygnie rozcinamy je na dwie równe połowy i otrzymanym kremem smarujemy jedną połowę i wierzch ciasta
Be Fit Be Strongmięty i zamieszać. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę, dodatkowo można dodać kostki lodu. DODATKI do wody smakowej: Często korzystam ze smakowych dodatków: wyciśnięty sok z cytryny sprawi, że woda zyska mocniejszy wyraz, świetnie się sprawdzi z dodatkiem miodu. Jednak moim ulubionym dodatkiem jest odrobina domowego syropu z mięty. Syrop z mięty(...)doskonale orzeźwia i rewelacyjnie komponuje się z resztą dodatków. Świetnie współgra również z sokiem jabłkowym, jest o wiele smaczniejszy od kupowanej mieszanki jabłko-mięta. Sprawdź w naszym skromnym domowym sklepiku, być może jeszcze uda Ci się nabyć nasz domowy syrop z mięty. Zapraszam do Organic Farm tutaj. Przeczytaj również najpopularniejsze wpisy w gogle
IzaGotujektoś woli słodką lemoniadę, to może dodać łyżkę miodu, listki świeżej stewii, lub osłodzić sobie ją cukrem. Lemoniada cytrusowa najlepiej smakuje dobrze schłodzona, możemy też wrzucić kilka kostek zamrożonego soku pomarańczowego. Lemoniada cytrusowa / Woda cytrusowa / Woda smakowa Polecam też inne przepisy na lemoniady: bez cukru pomarańczowo-cytrynowa lemoniada ogórkowa Lemoniada owocowa Lemoniada z melona Składniki: 0,75 l wody mineralnej(...)gałązki z liśćmi świeżej mięty Przygotowanie: Wszystkie owoce cytrusowe dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, owoce kroimy w cienkie plasterki wraz ze skórką (najlepiej nad butelką do której będziemy przekładać, sok nam będzie ściekał bezpośrednio tam), przekładamy do butelki lub dzbanka, wyciskamy sok z połowy cytryny, wlewamy zimną gazowaną wodę mineralną. Na koniec dodajemy miętę wraz z gałązkami. Pijemy ze smakiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłodzone napoje. ;) Gdybyście chcieli pokombinować ze smakami, poniżej przedstawiam Wam moje sprawdzone wariacje. Składniki: 750 g truskawek 1,25 litra (5 szklanek) wody 6-8 łyżek cukru 1 łyżka soku z cytryny lub limonki Truskawki umyć, osączyć z wody i odszypułkować. Włożyć do garnka razem z cukrem, zalać wrzątkiem. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować 1-2 minuty. Dodać(...)sok z cytryny lub limonki. Odstawić do ostudzenia, następnie schłodzić w lodówce. Wariacje smakowe: - wanilia - do gotującej się wody dodajemy ziarenka i pusty strączek wanilii (przed podaniem go wyławiamy) - limonka - do gorącego kompotu dodajemy skórkę i sok z jednej limonki - imbir - do truskawek dodajemy posiekany kawałek imbiru wielkości 2/3 korka od wina - mięta - do przestudzonego kompotu dodajemy posiekane 2 gałązki
Pełny talerzNadeszły upały, a najlepsze na taką pogodę są schłodzone napoje. Proponuję lekki i smaczny sok z arbuza oraz truskawek. Składniki: 1/2 dużego dojrzałego arbuza 1/2 kg truskawek sok z połowy cytryny garść listków melisy cukier puder do smaku (około 2 łyżki) Przygotowanie: Z arbuza wyjmujemy miąższ (ewentualnie usuwamy pestki) i kroimy w kostkę, a truskawki pozbawiamy szypułek i myjemy(...)Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy na gładko. Sok przelewamy przez bardzo drobne sitko lub gazę i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę
Symfonia smakowaPotrzebne nam: - pół kilograma truskawek - 3 cytryny - 1,5 litra zimnej wody - 1-2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Cytryny przez kilka minut rolować dłonią po blacie, dzięki czemu puszczą więcej soku. Następnie przeciąć każdą wszerz na pół i za pomocą widelca wycisnąć jak najwięcej soku. Truskawki umyć i odszypułkować. pokroić w plastry i wrzucić do dzbanka z sokiem cytrynowym. Dodać odrobinę
W poszukiwaniu inspiracjijagód 1 galaretka cytrynowa Masa jagodowa Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie odstawić do przestygnięcia. Jagody zblędować, ja jagody po zmiksowaniu przecedzam przez sitko i dodaję do reszty składników sam sok (wtedy masa jest gładka ale nie nie jest to konieczne). Do jogurtu, serka oraz cukru dodać zmiksowane jagody i przestudzoną żelatynę wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odstawić aby masa delikatnie zaczęła(...)gęstnieć. Na dno formy wyłożyć biszkopty i na nie przelewać tężejącą masę,wstawić do lodówki. Galaretka Jagody zblędować, przecedzić przez sitko. Sok jagodowy uzupełnić taką ilością wody aby płynu razem było 500 ml. Sok z wodą zagotować, w tym rozpuścić galaretkę odstawić do chwili aż zacznie żelować wtedy zalać nią masę jagodową. Przechowywać w lodówce. Smacznego. rrarossa@gmail.com
RAROSSATakiego psikusa kulinarnego zaproponowała Olga Smile na swoim blogu kulinarnym . Wypróbowałam, lekko zmodyfikowałam i stwierdzam jedno... rewelacja! Polecam! Kaczka bez kaczki Składniki: 25-30 kotletów sojowych, 1,5 litra soku pomarańczowego, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki cukru trzcinowego, pomarańcza, łyżeczka cynamonu, łyżeczka lubczyku, łyżeczka majeranku, 3 jabłka, sól, olej. Wykonanie: Sok pomarańczowy musimy zagotować i wrzucamy na niego kotlety(...)gotujemy na małym ogniu przez 10 minut a następnie przekładamy na sitko i studzimy. Do miseczki nakładamy sos sojowy, cukier, cynamon, lubczyk, majeranek, dodajemy starkowaną skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy przekrojone na pół kotlety sojowe, dokładnie je obtaczamy i nakładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron na złoty
paapilotkaazjadam je na surowo. Tym razem powstało pyszne ciasto. Idealne do popołudniowej kawki. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 300g truskawek * galaretka truskawkowa * budyń waniliowy * szklanka soku pomarańczowego * 3 łyżki soku z cytryny * pół szklanki wrzątku * łyżeczka cukru brązowego Przygotowanie : Biszkopt przeciąć na pół. Wrzątek wymieszać z cukrem i cytryną. Posmarować biszkopt. Budyń(...)przygotować na szklance soku pomarańczowego. Jeszcze ciepły wylać na połowę biszkoptu, przykryć drugim. Górę biszkoptu skropić wodą z cukrem i cytryną, ułożyć truskawki. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia. Wylać na truskawki. Odstawić o lodówki, do całkowitego stężenia galaretki
Magiczne Życie Martyłyżeczka oleju rzepakowego -olej do posmarowania patelni Wszystkie składniki mieszamy razem trzepaczką do jednolitej masy. Smażymy do zrumienienia na patelni z każdej strony. Sos pomarańczowo - kakaowy: -filetowana pomarańcza z sokiem -dwie łyżki kakao -trzy łyżki cukru pudru -pół łyżeczki masła -śmietanka 18% dwie-trzy łyżki Pomarańcze filetujemy nad miską i przekładamy kawałki wraz z sokiem do rondelka z rozpuszczonym masłem(...)Podsmażamy do zredukowania soku. Dodajemy cukier puder i kakao intensywnie mieszając. Gdy składniki się połączą ściągamy z ognia i dolewamy śmietanki, mieszamy do połączenia. Serek waniliowy: -serek homogenizowany naturalny -ziarna z 1/3 laski wanili -łyżka cukru pudru -troszkę startej skórki pomarańczy, lub cytryny Wszystkie składniki miksujemy na puszystą masę, posypujemy opcjonalnie lentinkami
BaRepasLemoniada idealna na upalne dni. Nie za słodka, o wyraźnym smaku imbiru. Warto zrobić ją dzień wcześniej i mocno schłodzić w lodówce. Do wody dodawałam sok z cytryny, podawałam lemoniadę z plasterkami limonki. inspiracją był ten przepis składniki 1/2 szklanki posiekanych świeżych liści mięty 1/3 szklanki obranego, posiekanego świeżego imbiru 1/3 szklanki miodu 2 szklanki wrzącej(...)wody 1/3 szklanki świeżego soku z cytryny 1 i 1/2 szklanki (około) zimnej niegazowanej wody kostki lodu świeże liście mięty plasterki cytryny lub limonki przygotowanie Posiekaną miętę, imbir, i miód wymieszać w misce. Dodać wrzącej wody. Odtawić na 30 minut. Przecedzić, wyciskając dobrze imbir i miętę, do dzbanka o pojemności 1 litra. Dodać sok z cytryny i tyle zimnej
Stare Gary