MIODOWYM WINEGRECIE A tutaj przepis na doskonały dodatek do panierowanego camemberta :) Sałata lodowa z miodowym winegretem Składniki: kilka liści sałaty lodowej dojrzała gruszka około 20 dag ciemnych winogron trochę soku cytrynowego do skropienia gruszki na sos: łyżka soku z cytryny łyżka płynnego miodu 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Sałatę i owoce umyłam, osuszyłam. Sałatę porwałam palcami(...)mniejsze kawałki. Gruszkę obrałam, usunęłam gniazdo nasienne, pokroiłam w większą kostkę i od razu skropiłam sokiem z cytryny, żeby nie ściemniała. Winogrona przekroiłam na pół i wydłubałam pestki. Sałatę i owoce delikatnie wymieszałam w salaterce. Wszystkie składniki sosu umieściłam w niedużym słoiczku (w zupełności wystarczy taki po koncentracie pomidorowym 200g), dokładnie zakręciłam i energicznie nim potrząsałam aż do otrzymania gęstej
Kuchenne zapiski Edytydzisiaj z braku czasu coś na szybko, czyli kanapka :) C zy zdarzyło się Wam, że przy obieraniu granatu sok pryskał na wszystkie możliwe strony? Mnie zdarzało się to wielokrotnie, aż do chwili, kiedy znalazłam na niego metodę. Robię w ten sposób: granat dokładnie myję, nacinam skórkę na cztery części, po czym wkładam owoc do miski z wodą(...)wodzie go obieram. Ziarenka z wody wyławiam, osączam i używam do czego mi tylko potrzeba. Metoda szybka i wygodna, i nic nie jest popryskane sokiem :) Na jedną kanapkę: 2 kromki chleba razowego prawdziwe masło do posmarowania kilka listków rukoli kilka kawałeczków wędzonego łososia sałatkowego 1-2 plastry cukinii odrobina oleju kilkanaście ziarenek granatu pieprz młotkowany do smaku Wykonanie: Cukinię umyć
Kuchenne zapiski Edytytroszkę poeksperymentowałam i polałam nim roladki z grillowanego bakłażana. Też pasował :) Składniki: 1 średni ogórek sałatkowy sól 400 g gęstego jogurtu naturalnego ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego koperku pieprz sok z cytryny Wykonanie: Ogórka umyłam, osuszyłam, starłam na tarce z dużymi oczkami (razem ze skórką), posoliłam i odstawiłam na kilka minut. Przełożyłam na sito i odcisnęłam sok. Czosnek obrałam(...)łupinki. Koperek opłukałam, otrzepałam z wody i posiekałam. Jogurt przełożyłam do miseczki, dodałam do niego odsączone ogórki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekany koperek. Doprawiłam do smaku pieprzem, sokiem z cytryny i jeszcze odrobiną soli
Kuchenne zapiski Edytychia 2 opakowania budyniu śmietankowego instant, np. tego pół szklanki roztopionego masła (ok 113 g) skórka starta z jednej (wcześniej sparzonej) cytryny 2 jajka pół szklanki mleka 4 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: W jednej misce wymieszać suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda, sól, budyń, nasiona chia). W drugim naczyniu wymieszać jajka, mleko, masło, sok i skórkę(...)Ciasto przełożyć do foremek silikonowych, nakładać do ¾ wysokości. Piec około 15 minut w temperaturze 190 °C (piekarnik wcześniej nagrzany). Po ostudzeniu można polać lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny. Źródło/ Inspiracja: somethingswanky.com
Domowa Cookierenka Agiuznania 16 papilotek (jak do muffinek) o średnicy 5 cm mierzone po dnie cukier puder do posypania, lub na lukier pomarańczowy: 200 g cukru pudru 1 pomarańcza 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu: wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(...)Studzić przez około 10 minut, następnie posypać cukrem pudrem lub polukrować. Upiec drugą partię pączków. 7. Lukier pomarańczowy: do miseczki wsypać cukier puder, dodać skórkę startą z pomarańczy, łyżeczkę soku z cytryny oraz sok z pomarańczy w takiej ilości, aby otrzymać lukier o odpowiedniej gęstości. Polukrować pączki za pomocą pędzelka silikonowego. Ciasto można też zagnieść wieczorem, wstawić do lodówki
Domowa Cookierenka Agipół szklanki cukru pudru * 225 g miękkiego masła 2 szklanki mąki Nadzienie: 4 jajka 2 szklanki cukru pół szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 40 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 40 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 czubata łyżka skórki otartej z (wcześniej sparzonej) cytryny i pomarańczy * składniki odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Do dekoracji(...)ciasto będzie jednolite, wylepić nim spód blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 15-20 min. na złoty kolor. 3. Nadzienie: W misce ubić jajka, z cukrem, sokiem i skórką z cytrusów. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. 4. Przygotowane nadzienie wylać na gorące ciasto, wstawić blachę z powrotem do piekarnika
Domowa Cookierenka Agiszklanka blanszowanych migdałów (lub w łupinkach) 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 70 g masła pół szklanki brązowego cukru nierafinowanego 3 małe jajka Lukier: 120 g cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny * do odmierzania składników używamy szklanki o poj. 250 ml Przygotowanie: Ciasto: Ręcznie : Posiekać masło z przesianą mąką i cukrem, dodać zmielony kardamon i jajko. Zagnieść ciasto, uformować(...)minut. (do momentu, kiedy na górze będą lekko zrumienione). Po wyjęciu z piekarnika poczekać chwilę, aż przestygną, następnie wyjmować z foremek. Lukier: W małej miseczce wymieszać trzepaczką cukier z sokiem z pomarańczy (lub cytryny). Jeśli lukier jest za rzadki - dodać więcej cukru pudru, jeśli za gęsty - więcej soku. Polukrować mazariner po ich całkowitym ostygnięciu. Źródło/ Inspiracja: kokblog
Domowa Cookierenka Agidodatkowa cytryna) cukier lub miód do smaku (dałam 4 łyżki) 3 szklanki wody mineralnej niegazowanej Przygotowanie: Limonki i cytrynę dokładnie umyć i sparzyć. Zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Do startej skórki i soku dodać miód/ cukier i zmiksować za pomocą blendera do momentu, kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Przecedzić przez sitko. Do przecedzonego soku dodać wodę i wymieszać
Domowa Cookierenka Agipół szklanki jagód 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej - do obtoczenia jagód Krem jagodowy: 1 szklanka jagód pół szklanki cukru 2 łyżeczki pektyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny) 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone 150 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36% 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Babeczki: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. 2. Jagody umyć(...)Następnie przetrzeć je przez sito i ponownie umieścić w garnku/ rondelku. Zagotować. 13. Dodać pektynę wymieszaną z cukrem i mieszać przez ok. 3 min. 14. Na koniec dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. 15. Odstawić do całkowitego wystygnięcia (nie trzeba wstawiać do lodówki, tężeje błyskawicznie). W wersji z żelatyną: Pomijamy punkty 10-15 powyżej. 10. Jagody zasypać cukrem
Domowa Cookierenka Agifirmy ) 100 g rodzynek 2 łyżki ekstraktu migdałowego lub 1 olejek migdałowy pół szklanki cukru 4 żółtka 6 białek 1/3 łyżeczki soli Lukier mandarynkowy: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy mandarynki Przygotowanie: Ciasto: Masło posiekać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić rozczyn z drożdży i cukru. Gdy będzie płynny - wlać do mąki. Dodać żółtka i śmietanę(...)jego temperaturę do 180°C. Piec przez ok. 45 min. Źródło/ Inspiracja: "Wielka księga ciast siostry Anastazji" Po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować*: cukier puder wymieszać z sokiem mandarynkowym. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Na koniec makowce posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i cytronem. * Nie lukrujemy makowca, jeśli chcemy
Domowa Cookierenka Agismażenia (ok. 1,3 l) UWAGA: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Lukier owocowy: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka liofilizowanych owoców (malina, truskawka, jeżyna, czarna porzeczka) kilka łyżek soku z cytryny lub gorącej wody Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu: wymieszać pokruszone drożdże z niedużą ilością ciepłego mleka (ok. 80 ml), 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, przykryć(...)pączki lub posypać cukrem pudrem po ostudzeniu. Źródło/ Inspiracja: przepisybabcistasi.pl 5. Lukier owocowy: owoce zmiksować na puder za pomocą blendera lub malaksera, następnie przesiać. Wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny/ wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku/ wody, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru
Domowa Cookierenka Agiwapń, potas, fosfor. Ma orzeźwiający smak. Mięta posiada olejek miętowy posiadający mentol. Połączenie limonki i mięty tworzy orzeźwiający smak. Dodajemy do koktajli, herbaty, drinków, ciast. Skład : cukier, woda, naturalny sok z limonki, naturalny sok z cytryny, mięta, alkohol 1,2% obj. Wartości odżywcze w 100g : BRAK DANYCH Moja opinia : Syrop wyraźnie pachnie naturalnymi składnikami, przede wszystkim jako pierwsze poczułam zapach(...)można wywnioskować po składzie, bo nie ma w nim żadnej chemii. Syrop ma odcień żółci wpadającej w zieleń, a kolor ten nie powstał przez dodanie barwników, lecz naturalnych soków z owoców i mięty. Ma bardzo orzeźwiający smak! Nie jest kwaskowaty, ale też nie jest bardzo słodki, taki "w sam raz". Nie potrafię określić, czy w smaku bardziej dominuje limonka
breakfast of dreamsżurawiny ~2 łyżeczki cynamonu Żurawinę namoczyć przez ok. 10 min w gorącej wodzie. Pokroić na połówki. Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę (na grubych oczkach), a z całego owocu wycisnąć sok. Sok i skórkę z pomarańczy umieszczamy w miseczce i dodajemy miód, mieszamy. Orzechy siekamy. W oddzielnej misce łączymy płatki, cynamon, orzechy i żurawinę, dodajemy do tego miód wraz z sokiem
chili & sugardżemie. :)) KORZENNY DŻEM DYNIOWO-POMARAŃCZOWY przepis autorski // 4 słoiki po 320ml ~1kg dyni, obranej, pokrojonej w kostkę ~3 pomarańcze (ok. 550g) ~skórka z 1/2 - 1 pomarańczy ~sok z 1/2 cytryny ~gwiazdka anyżu ~szczypta gałki muszkatołowej ~szczypta kardamonu ~ laska cynamonu ~320g cukru (użyłam pół na pół trzcinowego i białego, polecam zastosować takie proporcje, ponieważ ciemny cukier nadaje innego smaku dżemowi(...)Dynię wrzucić do garnka, zasypać cukrem i odstawić na ok. 3 godziny. Powinna puścić sporo soku. Pomarańcze 'wyfiletować', tj. pozbyć się skórek i białych otoczek, które nadają goryczy, jak to zrobić jest pokazane np. TUTAJ . Do dyni dodać pomarańcze, skórkę startą z pomarańczy, sok z cytryny i przyprawy. Gotować od czasu do czasu mieszając ok. 1 1/2 godziny
chili & sugarDOMOWY DŻEM TRUSKAWKOWY przepis autorski // 3-4 słoiki po 300ml ~1,5kg truskawek ~250-300g cukru (w zależności od słodkości truskawek. Ja dałam 300g i był baaardzo słodki) ~sok z jednej cytryny Truskawki umyć, odszypułkować, większe pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Zalać je sokiem z cytryny i zagotować. Od czasu do czasu zamieszać. Gdy truskawki rozpadną się(...)kawałki, puszczą dużo soku i masa zacznie gęstnieć (ok. 2-3h) dodać cukier i gotować jeszcze ok. 5 minut często mieszając. Następnie szybko przełożyć dżem do wcześniej przygotowanych słoików (wyparzonych w piekarniku lub wrzącej wodzie) i zakręcić (zakrętki też powinny być wyparzone). Słoiki odwracamy do góry dnem na ściereczce, przykrywamy drugą ściereczką i pozostawiamy tak do całkowitego ostudzenia. Smacznego
chili & sugar